Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, JK49 napisał:

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem

Ja wychodziłem z podobnego założenia - najczęściej muzyki słucham wieczorami gdy Familia już śpi (RATM, KAT, Megadeth, klasyka lat 70 -00) stąd też chciałem by słuchając na niezbyt podkręconym potencjometrze słuchać było niemal wszystkie szczegóły, które usłyszeć chcę.

2 godziny temu, JK49 napisał:

Nie zwracam też zbytniej uwagi na jakość (firmę!!!) kabli podziwiając tych co słyszą różnicę.... bo ja nie potrafię odróżnić dźwięku Es od Dis. Tylko dobra muzyka dla mnie się liczy.

Jeżeli tak masz to pozostaje się cieszyć, że dzięki temu zostaję ci sporo kasy w portfelu...😉

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

19 minut temu, cortes napisał:

Jeżeli tak masz to pozostaje się cieszyć, że dzięki temu zostaję ci sporo kasy w portfelu...

Emerytura muzyka nie pozwala na szaleństwa a teraz dopiero mam czas na słuchanie muzyki. Pozostało mi szukać kompromisu, czyli granicy gdzie jakość brzmienia zestawu jest już wystarczająco dobra a koszty jeszcze w zakresie możliwości. Długo szukałem takiego zestawu zmieniając wzmacniacze i dopasowując do nich kolumny różnych marek: Magnaty, Wharfedale, Cantony, Quadrale a nawet Akiry 199 które w stereo całkiem dobrze zabrzmiały z HK620 ale odpadły gabarytowo. Niektóre zestawienia w jednym pokoju dobrze brzmiały a w innym już nie, czyli decydowała akustyka. Zdecydowałem się na Denony z Qudralami Dauphin MK III i Cantony Quinto 520. ST-1000X polubił Cantony Fonum 301. Pozmieniałem w nich kondensatory i w jednych kolumnach tweetery bo zbyt ostro grały.

image.thumb.png.9303ff26d2dc420e6d3f9c1beef59696.png

Panowie wybaczcie, że nie przeczytałem 149 stron wątku przed zadaniem tego pytania...

Moj wzmak pma 2020AE gra aktualnie z Eposami Elan 35. Nie jest źle, ale wiadomo...

Czy możecie podpowiedzieć z jakimi kolumnami stworzy synergie w pokoju 23 m częściowo otwartym na hol? Przekrój muzyki, której słucham bardzo szeroki, ale najwięcej rocka typu Rage Against the Machine i innych mocnych gitarowych brzmień. 

Budżet sam nie wiem - żeby nie przestrzelic w żadną strone, powiedzmy max 10-15 k, otwarty jestem na uzywane, bo może da się więcej za mniej?

Słuchałem w salonie z moim denonem podlogowych focal aria 926, sonus faber lumina V, dali opticon 6, audiovector qr3 i monitor audio silver 200 lub 300, nie pamiętam. Wszystko zagrało źle, a szczególnie basem, który albo dudnil i rozlewal sie zakrywajac przekaz, albo nie nadążał. bas był tak zły, że odbierał przyjemność słuchania muzyki. Sprzedawca zasugerował, że to mój wzmacniacz nie radzi sobie z basem. Jak podlaczyl Naima XS do tych focali i audiovectorow to faktycznie było lepiej, choć też bez szału. I teraz pytanie czy to denon pma 2020ae jest taki kiepski, czy kolumny (ale wszystkie testowane?) do niego nie pasowały? Żadnych z nich nie zastapilbym moich Eposow, bo grają zdecydowanie lepiej.

Czego szukać by zagrało z denonem na właściwym poziomie zarówno dla kolumn jak i dla wzmacniacza? 

Za tydzień jadę do top hifi z denonem i sprzedawca sugerował podlaczenie Linn Majik i Proaców jakiś wejściowy model podłogowy. Będę też chciał posłuchać Elac vela fs407. 

Może macie jakieś typy? Nie chce się poddać i sprzedać Denona bo nie wierzę, że żadne kolumny w tym budżecie z nim nie zagrają tak,jak bym chciał w rocku. 

Uff, ale się rozpisałem. Dziękuję za uwagę i proszę o jakieś wskazówki. 

Edytowane przez rejbis

Słuchałeś kolumny w salonie a tam jest inna akustyka niż w domu (pewnie lepsza niż w twoim domu). To może utrudnić obiektywną ocenę dopasowania kolumn. Może jakiś DSP albo subwoofer by rozwiązał problem. Pma 2020 to dobry klocek i przy dobrej akustyce i z odpowiednimi kolumnami powinien być banan na buzi 🙂 ja w poprzednim domu miałem yamaha rx497 + mission m35i i grało lepiej niż teraz w innym domu denon pma 1510ae + Focal Aria 936 😞 

Akustyka do d..y

• 2 tygodnie później...

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

15 minut temu, rafal735r napisał:

Mogli by już te fronty odświeżyć. 20lat to samo. 

No fakt masz racje .. bez sensu trochę ze ciagle to samo ..

18 godzin temu, soundintruder napisał:

Wie ktoś czy będą nowe Cd Sacd na rok 2023 bo czekam na nowy model .. model a110 cd mi nie podszedł 3 sztuki i wadliwe .. wiec trzeba czekać na nowy  model ..

Wiecie jaka cena będzie tego dnp2000?

Jak przystępna to by zmienił dnp 800.

Dobra juz znalazłem czarny i silver 7700 chyba ich poyebało.

Grafitowy ponad 8 koła.

Witam.

Przystępuję do klubu z PMA 2500.

Zakupiony kilka dni temu jako używany. Pierwsze wrażenia - czuć moc. Okazuje się że moje stare Ikony 6 potrafią zagrać wciągającym dźwiękiem i naprawdę nisko zejść ns basie.  Ale wymiana kolumn to tylko kwestia czasu i monet.

Czy ktoś próbował może łączyć Pma2500 z PMC 25.22 lub Elac Vela 407?

Przyslaw ja ostatnio latałem ze swoim pma 2020ae słuchając różnych kolumn. Wiadomo, że masz nieco inny wzmak, ale zakładam, że charakter i moc podobne. Elac Vela FS407 wypadły całkiem nieźle. Słuchałem pmc 20.23 i to było też ciekawe granie.

Najlepiej jak dotąd zagrał denon z b&w 703.s3 - radzę posłuchać nowej serii b&w z denonem, może to się okazać strzał w dychę.

Diabeł jak zwykle tkwi w akustyce i preferencjach, ale to już musisz kolego sam posprawdzać.

Witam.

Nieuchronnie zbliżam się do momentu, w którym muszę się rozejrzeć za większymi kolumnami do moich 40+m2. Obecne MA Silver8 ewidentnie nie zapewniają tyle "dołu", ile bym sobie życzył. W grę wchodzi sprzęt używany w idealnym stanie do ok 10k. Pod uwagę biorę: Focal Aria 948, Dali Oberon 9, Kef R900, B&W CM10 i MA Silver 500 G6/G7. Proszę Kolegów, którzy używali/używają w/w "paczki" o opinię i radę czy mój leciwy PMA 2000r da sobie radę z ich dostatecznym wysterowaniem i z którymi zaprzyjaźni się od pierwszego dźwięku.

Z góry dziękuję.

Denon PMA-2000r/Denon DCD-1550AR/Denon TU-1500RD/Rotel RX-602/Monitor Audio Silver 8 + kable bi-wiring, DIY by johnys/DIY Citrone Tube Sabre DAC na lampach 6sn7/DIY IC-RCA Citrone Venture/IC-RCA na XLR +USB+Coaxial+zasilający DIY by johnys.

Ktoś ma coś do powiedzenia w tym temacie?

Denon PMA-2000r/Denon DCD-1550AR/Denon TU-1500RD/Rotel RX-602/Monitor Audio Silver 8 + kable bi-wiring, DIY by johnys/DIY Citrone Tube Sabre DAC na lampach 6sn7/DIY IC-RCA Citrone Venture/IC-RCA na XLR +USB+Coaxial+zasilający DIY by johnys.

Jak 2000R nie da rady to który da? To w zasadzie topowy model, do dziś nowe modele mają taką samą topologię budowy. Jeżeli liczysz na dużo dołu to zostaw tego Denona, bo nie przypominam sobie żeby jakiś wzmacniacz miał go więcej. Problem albo w kolumnach albo w pomieszczeniu. 

?👈

W dniu 10.05.2023 o 09:02, rafal735r napisał:

Jak 2000R nie da rady to który da? To w zasadzie topowy model, do dziś nowe modele mają taką samą topologię budowy. Jeżeli liczysz na dużo dołu to zostaw tego Denona, bo nie przypominam sobie żeby jakiś wzmacniacz miał go więcej. Problem albo w kolumnach albo w pomieszczeniu. 

Denon zostaje ze mną jeszcze co najmniej rok. Uważam, że biorąc pod uwagę jego stan techniczny, a w szczególności jego "bebechów" to strzał w dziesiątkę :). Kolumny w tym roku idą do wymiany: pod uwagę biorę: Focal Aria 948, Dali Mentor 8, Kef R900, B&W CM10 i MA Silver 500 G6/G7. W zestawieniu Oberony zastąpił Mentor - rada od klubowiczów Dali.

Przypuszczalnie wiem jak będą grały CM10 i MA S500, co do reszty to wielka zagadka. Ktoś gra na Denku (nie koniecznie pma2000r) z tymi kolumnami i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami ?

W dniu 12.05.2023 o 11:36, Marcin1806 napisał:

Denon zostaje ze mną jeszcze co najmniej rok. Uważam, że biorąc pod uwagę jego stan techniczny, a w szczególności jego "bebechów" to strzał w dziesiątkę :). Kolumny w tym roku idą do wymiany: pod uwagę biorę: Focal Aria 948, Dali Mentor 8, Kef R900, B&W CM10 i MA Silver 500 G6/G7. W zestawieniu Oberony zastąpił Mentor - rada od klubowiczów Dali.

Przypuszczalnie wiem jak będą grały CM10 i MA S500, co do reszty to wielka zagadka. Ktoś gra na Denku (nie koniecznie pma2000r) z tymi kolumnami i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami ?

WItam

Zanim wymienisz cokolwiek zacznij od zasilania ,,Demona'' tj. osobny obwód zasilania nie na ,, esie'' tylko module z tz. wkładką 🙂 wymianą gniazda we wzmaku bo jest słabe, wypoleruj bezpieczniki wewnątrz wzmaka i ich gniazda, wymień gniazdo w ścianie i ewentualnie listwie,  kabla zasilającego ( chyba że masz ). Szczegóły na priv wiadomo dlaczego. Mam PMA S10II i wiem co piszę 🙂 pozdr.

Edytowane przez teurle
W dniu 13.05.2023 o 19:01, teurle napisał:

WItam

Zanim wymienisz cokolwiek zacznij od zasilania ,,Demona'' tj. osobny obwód zasilania nie na ,, esie'' tylko module z tz. wkładką 🙂 wymianą gniazda we wzmaku bo jest słabe, wypoleruj bezpieczniki wewnątrz wzmaka i ich gniazda, wymień gniazdo w ścianie i ewentualnie listwie,  kabla zasilającego ( chyba że masz ). Szczegóły na priv wiadomo dlaczego. Mam PMA S10II i wiem co piszę 🙂 pozdr.

Warto jeszcze to sprawdzić:

denon pma 2000r.jpg

A nie lepiej te? 

https://www.olx.pl/d/oferta/monitor-audio-gx300-CID99-IDTE6DJ.html

Zamiast Silver

Ale jak Ci basu brakuje bo to az 40 m to jednak poszedłbym w Dali Grand, tyle że to juz stare kolumny z lat 90tych

Osobiście mam podstawkowe Grand Coupe i tyle basu że niejedne podłogowce zawstydzi 

• 4 miesiące później...
W dniu 30.04.2023 o 23:27, rejbis napisał:

Po kolejnych odsluchach polecam wszystkim poszukującym kolumn do Denona  podlaczenie b &w 703.s3. To najlepsze kolumny z jakimi słuchałem mojego pma 2020AE. 

Hej

Wybrałeś nowe kolumny do Denona czy na razie bez zmian ?

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Cześć soberowy.

Sprawa niestety utknęła w martwym punkcie i to wygląda na to, że na długie... miesiące? Życie płata figle i na razie jeden taki fikołek spowodował zmianę priorytetów. Ale powtórzę, że warto sprawdzić nowe bowersy z denkiem - to było najlepsze połączenie, które udało mi się zestawić z pma 2020ae.

Edytowane przez rejbis
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.