Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, czy ktoś próbował może w 'nowej' Lampucerze (a może i w starej też) dorobić więcej wejść. Teoretycznie CS 8416 może w trybie HW obsłużyć 4 wejścia. Lampucera wykorzystuje tylko 2 - RXP0 i RXP1, zostają wolne dwa RXP2 (1 pin) i RXP3 (2 pin). Trzeba by tylko dorobić odpowiednie sterowanie do nóżki RX_SEL1 odbiornika, która wydaje mi się, że w tym układzie jest na stałe przypięta do masy. Potrzebne mi to do podłączenia dodatkowego odbiornika spdif.

Tak, robiłem to na starej "mini". Z tego co pamiętam przecinałem połączenie z masa na wolnym wejściu (pod układem, trzeba podnosić). Ścieżki adresowe biegły tam w rejon tej zworki coax/opt, jednak do samej zworki podłączona jest tylko jedna. Poziom drugiej ustalony jest rezystorem umieszczonym w spodniej części w rejonie jumpera.

Tak, robiłem to na starej "mini". Z tego co pamiętam przecinałem połączenie z masa na wolnym wejściu (pod układem, trzeba podnosić). Ścieżki adresowe biegły tam w rejon tej zworki coax/opt, jednak do samej zworki podłączona jest tylko jedna. Poziom drugiej ustalony jest rezystorem umieszczonym w spodniej części w rejonie jumpera.

Dzięki, planuje wykorzystać jako dodatkowe wejście RXP3, więc na dobrą sprawę powinno wystarczyć podgrzanie i podważenie nóżki nr 1 i podłączenie sygnału kynarem.

Co do selektora, bo będę musiał to jeszcze dokładnie sprawdzić, chociaż w tej nowej lampucerze przegięli z czarną soldermaską trzeba się mocno napatrzyć, żeby ustalić gdzie i co idzie.

hififreak.wordpress.com

Właśnie zakupiłem tego daca na pcm1796

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i mam pytanie ,czy ktoś posiada do niego schemat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki, planuje wykorzystać jako dodatkowe wejście RXP3,

W DTR napisano:

TX Pin MUX SELECTION (Input) - Used to select which pin, RXP[3:0], is passed to the TX pin output.

If TX passthrough is not used, the user should set it to output one of the unused receiver inputs

W L. maxi np TX passthrough jest ustawione właśnie na RXP3 przez podanie VL na TXSEL0 i TXSEL1.

W DTR napisano:

TX Pin MUX SELECTION (Input) - Used to select which pin, RXP[3:0], is passed to the TX pin output.

If TX passthrough is not used, the user should set it to output one of the unused receiver inputs

W L. maxi np TX passthrough jest ustawione właśnie na RXP3 przez podanie VL na TXSEL0 i TXSEL1.

No to trzeba będzie dodatkowo odpowiednio skonfigurować TX passthrough, żeby odpowiadało wejściu, które nie będzie używane. Obecnie wybiera RXP3, a najwygodniej będzie zmienić na RXP2, poprzez podanie logicznego 0 na wejście TXSEL0.

hififreak.wordpress.com

Właśnie zakupiłem tego daca na pcm1796

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i mam pytanie ,czy ktoś posiada do niego schemat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Co jest lepsze lampucera na DIR9001 (odbiornik) i PCM1798 (DAC) upsampler (CS8421) oznaczona jako V 1,3 posiadająca, czy CS8416 (odbiornik) i CS4397 (DAC) i upsamplerem (CS8421) oznaczona jako V 1.3? Ewentualnie jaka alternatywa w podobnej cenie?

----------------

gabler

ten dac jest od hifimediy

Ukryta Zawartość

Generalnie człowiek udziela się na diyaudio i jest w miarę pomocny, więc jakby co, to warto tam się zarejestrować.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Mam DAC z wyjściem napięciowym na AK4396, czy trafo Lundahl LL-1740 nadaje się do desymetryzacji , link do parametrów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam,

Mam taki problem - w lampucerze mini (na CS4397) od pewnego czasu pojawiły mi się w jednym kanale ("+" i "-") zniekształcenia - coś jakby wzbudzenia(cyklicznie narastający szum, kończący się "cyknięciem"). Czy jest na to jakaś rada? Z tego co pamiętam, kiedyś źle podłączyłem go pod stopien analogowy - bardzo się nagrzał i przestał grac.. ale po restarcie daca, zaczął znów grać.

• 2 tygodnie później...

Parę osób pytało mnie, w jaki sposób robiłem desymetryzację na LTR-110. Poniżej zamieszczam ostatni schemat mojej wersji.

Całość już gra parę miesięcy i myślę, że jest OK. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi proszę o wskazówki. Chętnie dalej porzeźbię :)

---

Polecam dać osobny stabilizator dla zasilania analogowego przetwornika, u mnie w połączeniu z dodatkowym kondensatorem (oscon 22uF) dla zasilania cyfrowego dało sporą poprawę.

A oto moja rzeźba:

DAC Lampucera PCM1798 mini + lampizacja na E88CC. Aktualny schemat w załączniku. Myślę, że obudowa jest całkiem schludna. Wykorzystałem pudło po zepsutym tunerze METZ SX 4961. Przednią i tylną część przesłoniłem półprzezroczystą czarną płytą plexi. Zadowolony jestem głównie z tylnej części z gniazdami.

Na panelu przednim jest jedynie sygnalizacja diodami LED: power, obecność sygnału, wybór źródła coaxial lub toslink.

Jeśli chodzi o wnętrze to niestety mamy tu prawdziwe bocianie gniazdo. Myślałem, że znacznie łatwiej rozplanować umieszczenie poszczególnych płytek ale sprawa mnie trochę "przerosła".

Jedyne, co mi się udało to wyraźne oddzielenie części zasilającej od części "sygnałowej". To moja pierwsza konstrukcja ale mam nadzieję, że nie ostatnia.

Czekam na wasze spostrzeżenia, zwłaszcza na te krytyczne :/

---

Wiem, że Rt pełni już funkcję R2, więc ten ostatni nie jest już potrzebny. Pozostawiłem go ze względu na ciągłe eksperymenty z konwersją. Tak duży rezystor w tym miejscu nie zaszkodzi a w przypadku kiedy nie będzie Rt nie muszę nic dolutowywać.Jednym słowem na tym schemacie nie jest konieczny.

---

W DTR napisano:

Obudziłem się...:/ Jakiej mocy jest to "should"? Co, jeśli w trybie hardware będę chciał wykorzystać wszystkie 4 wejścia? Wtedy nie będę miał żadnego "unused". W starej mini chcę dołączyć bezpośrednio do odbiornika 3 wejścia coaxial, a oryginalne zostawić tylko toslink, mam też selektor z wyjściem sterującym multiplekserem.

Czy ktoś porównywał Lampucere (bez lampizacji) z Musical Fidelity V-DAC albo z Cambridge Audio Dacmagic? i który lepszy?

Jak się ma ta Lampucera do firmowych produktów?

Edytowane przez Mario3456
  • 2 tygodnie później...

Sam jestem ciekaw jak się ma lampucera w wersji maxi do V-DAC Musical Fidelity. Pytam ponieważ mam zamiar w najbliższym czasie zakupić Lampucere żeby podłączyć ją Playstation 3 - słuchanie FLACów

Proszę napiszcie czy ktoś robił takie porównanie lampucery z V-DAC

• 3 tygodnie później...

Wczoraj odpaliłem lampucerę mini cs4397. Z racji przelutowania kości odpadło niestety kilka padów. Są to pady 1 - RST i 16 - C/H na schemacie do niczego nie podpięte. Lampucera gra. Dam radę podpiąć te piny. Pytanie czy warto....?

SZACUN dla waszej wiedzy (że tak powiem) nie chciałbym się zabardzo wcinać ale czy odpowiedzielibyście mi na dwa pytanka:

1. mając zwykłego deka(cd) z wyjściem cyfrowym, to czy do tego wyjścia można podłączyć lampucerę (czy ma to sens), czy już sygnał na wyjściu (cyfrowym) nie jest zmieniony(zubożały)i nie trzeba jej wpiąć gdzieś w środku deka?

2. to samo tylko mając diskmena?

SZACUN dla waszej wiedzy (że tak powiem) nie chciałbym się zabardzo wcinać ale czy odpowiedzielibyście mi na dwa pytanka:

1. mając zwykłego deka(cd) z wyjściem cyfrowym, to czy do tego wyjścia można podłączyć lampucerę (czy ma to sens), czy już sygnał na wyjściu (cyfrowym) nie jest zmieniony(zubożały)i nie trzeba jej wpiąć gdzieś w środku deka?

2. to samo tylko mając diskmena?

Jezeli CD jest zwyklej klasy to Lamupecera napewno zapewni lepszy dzwiek, bedzie bardziej szczegolowy, czystszy, i korzystamy z wyjscia cyfrowego. A sens ma, pod warunkiem ze mamy reszte sprzetu (wzmacniacz i kolumny) przynajmniej sredniej klasy.

Nie spotkalem jeszcze i juz chyba nie spotkam diskmena z wyjsciem cyfrowym,

Jezeli CD jest zwyklej klasy to Lamupecera napewno zapewni lepszy dzwiek, bedzie bardziej szczegolowy, czystszy, i korzystamy z wyjscia cyfrowego. A sens ma, pod warunkiem ze mamy reszte sprzetu (wzmacniacz i kolumny) przynajmniej sredniej klasy.

Nie spotkalem jeszcze i juz chyba nie spotkam diskmena z wyjsciem cyfrowym,

Są discmany z wyjściem cyfrowym, np. Sony D465, było też kilka innych modeli z digital outem.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 2 tygodnie później...

Przeczytałem wątek i powiem, że dałem się wkręcić :) - będę modyfikował CD Yamaha CDX-570 podłączając DACa pod wyjście Coaxial. Na lampy czasy przyjdzie jak zarobię :) - narazie kupię po prostu lampucerę - i teraz pytania:

- gdzie i którą kupić:

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

A może jest coś bardziej sensownego. Fajnie jakby miała USB, ale też niekoniecznie (czy wszystkie wersje maxi mają?). Z powyższych nr. 1 wygląda sensownie - ale czy to dobry pomysł na start z założeniem lampizacji w przyszłości?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam.O jakim max napięciu wychodzi sygnał z kości CS4397(oczywiście po usunięciu składowej 2,5volta)?.

Myślę o prostej regulacji głośności na kości DS1802 ale one nie trawią amplitudy sygnału ponad 2,5volta.

De symetryzacje mam na trafach monacora.Mam do wyboru 2 opcje:

- regulacja głośności po transformatorach LTR-110(tylko jedna kość DS1802 ale nie wiem czy amplituda sygnału nie będzie za duża)

- regulacja głośności przed transformatorami czyli sygnał symetryczny + ,- i masa dla kanału lewego i prawego(wtedy muszę dać 2 układy DS1802)

Która opcja będzie lepsza?

Teraz mam niebieskiego alpsa i niestety jego liniowość miedzy kanałami jest nie do przyjęcia.Dlatego szukam czegoś co równie głośno zagra na obu kanałach a zwykłej drabinki rezystorowej nie chce robić bo jest kłopotliwa i ma trochę za mało kroków(np 24 a DS1802 ma 64kroki)

Acccuphase 

• Pokaż nowe odpowiedzi