Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  201 członków

Creek Klub
IGNORED

KLUB POSIADACZY CREEKA

Rekomendowane odpowiedzi

Fergis dzięki za rzetelny post, bardzo pomocny! Myślałem między innymi o Phoebe II, które też rzadko są osiągalne na rynku wtórnym. Ostatnio szukam również Epos M15.2, nie miałem jeszcze okazji ich posłuchać.

Ale do rzeczy - po Twoich opisywanych doświadczeniach, nie ukrywam, że bardzo napaliłem się na te kolumny, mam wrażenie, że to może być właśnie ten kierunek. Nie zależy mi na mocnym basie, ale też nie może być tak, że przy utworach charakteryzujących się większą dynamiką "kolumny będą się ociągały". Nasz Creek gra jasno i przejrzyście i z tego co wiem dobrze odnajduje się z kolumnami, w których bas ma należytą potęgę.

Jaką impedancję posiadają Twoje kolumny? Czy to możliwe, że mogą mieć 4 lub 8 Ohm jak wynika z poniższych aukcji?

http://allegro.pl/audio-academy-phoebe-iii-i1867667872.html - 4 ohm

http://allegro.pl/audio-academy-phoebe-iii-nowe-dealer-raty-i1891497189.html - 8 ohm

Na stronie producenta podano 4 Ohm: http://www.audioacademy.com.pl/_new/phoebe.htm

Mam jeszcze prośbę - pochwal się jakie wybrałeś okablowanie i jakie ewentualnie testowałeś, ponieważ nie mam żadnych doświadczeń w tej materii.

Dziękuję jeszcze raz za odzew, życzę fantastycznych i satysfakcjonujących odsłuchów.

Marciolis, Phoebe III mają impendację 4 Ohm, ale Creek nie ma najmniejszego problemu z ich napędzeniem. Co do Phoebe II to zupełnie inna konstrukcja niż Phoebe III (została nie zmieniona tylko obudowa). Osobiście wersji II nie słuchałem. Co do obudowy to następny plus tych kolumn, wykonanie na piątkę z plusem w naturalnej okleinie. Co do dźwięku, to słucham bardzo podobnego repertuaru co Ty i przy wieczornym słuchaniu przy małych poziomach głośności, kolumny nic nie tracą ze swojej szczegółowości, co dla mnie jest niezwykle ważne (nie każde kolumny to potrafią). Jeżeli chodzi o bas to w Phoebe III jest więcej niż dobrze. Jeżeli chodzi o okablowanie to głośnikowe mam Qed X-TUBE 400, interkonekt Qed QUNEX 3 (które zostały mi z poprzedniego zestawu). Wydaje mi się, że są nieco za jasne i będę szukać czegoś nowego, ale poczekam aż cały system się porządnie "wygrzeje". Słuchałem interkonektu Chord Chameleon Plus i było dużo lepiej, większa scena, niżej schodzący bas, większa potęga dźwięku. Co do głośnikowych to będę chciał sprawdzić Chord Odyssey 2 podobno warte uwagi. Ale tak jak napisałem jeszcze trochę posłucham, kolumny niech się porządnie wygrzeją a ja będę dokładnie wiedział czego szukam. Eposów nie słuchałem, dużo słyszałem dobrego o tych kolumnach, ale ja nie brałem ich pod uwagę ze względu na bas reflex z tyłu co w przypadku moich warunków lokalowych raczej nie wchodziło w grę.

Moja rada ,jeżeli tylko możesz to postaraj się odsłuchiwać sprzęt u siebie w domu na spokojnie, samemu i bez żadnych doradców. Sprawdziłem to osobiście i uważam, że to najlepszy sposób i satysfakcja gwarantowana (u mnie Creek stawał w szranki z 3 innymi wzmacniaczami, choć przed bezpośrednim porównaniem byłem prawie przekonany co do kupna innego wzmacniacza, to samo z kolumnami). Nie wspomnę jaką się ma "radochę" kiedy u siebie w domu przełączasz sobie "klocki" - bezcenne :-). Ale na serio: to Ty będziesz potem będziesz codziennie słuchać u siebie tego sprzętu i tobie ma sprawiać przyjemność, no i to Ty płacisz kasę :-).

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich

Jeszcze nie mam Creeka, ale chyba już nie długo...póki co mam pytanie:

Czy ktoś wie jaką pojemność mają kondensatory we wzmacniaczu Evolution 1 ?(chyba po cztery sztuki na kanał, ale nie wiem jaką maja pojemność) No i jaką pojemność mają kondensatory w modelu Evolution 2 ( w tym są po dwie sztuki na kanał, ale o jakiej pojemności)?

Fergis dzięki za konkretny post, długo się nie odzywałem ponieważ szukałem kolumn i w końcu kupiłem USHER V-602. Pojutrze będą w domu :)

Teraz czas na okablowanie i tu jak zwykle mam pytanie: Widzę, że masz kabelek single wire, lepiej kupić bi wire, czy single wire? Czy to zależy od danych kolumn czy generalnie coś na ten temat można powiedzieć? A może lepiej kupić droższy kable single wire niż w podobnej cenie bi wire? To samo pytanie dotyczy przekroju kabli: czy im grubsze oznacza lepsze?

Przepraszam za banalne pytania!

MARCIOLIS

To czeka Cię długie wygrzewanie Usherów :) Ja od końca sierpnia też mam do Creeka wpięte Usherki ale model V604. Co do okablowania to trudna decyzja, ja mam bi wire. W moim systemie lepszy efekt aniżeli kabel pojedynczy. Musiałbyś po próbować i się przekonać czy i na ile u Ciebie różnica ale póki co radze najpierw ze 100 godzin pograć Usherami :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Patryk dzięki, kolumny są wygrzane, ponieważ kupiłem używane na gwarancji. Jednakże w tym problem, że nie mam żadnych kabli i zastanawiam się co kupić, czy na początek pojedynczy kabelek wystarczy.

MARCIOLIS

To czeka Cię długie wygrzewanie Usherów :) Ja od końca sierpnia też mam do Creeka wpięte Usherki ale model V604. Co do okablowania to trudna decyzja, ja mam bi wire. W moim systemie lepszy efekt aniżeli kabel pojedynczy. Musiałbyś po próbować i się przekonać czy i na ile u Ciebie różnica ale póki co radze najpierw ze 100 godzin pograć Usherami :)

pzdr.

V-604 to już nie przelewki :) Jakimi kablami je napędzasz? Czy na początek wystarczą mi podstawowe modele QED-a, Tara labs lub atlas?

Okablownie Van Den Hul CS122 na górę i Magnum na dole, ale od wczoraj na odwrót lepsze poszły na górę (wysokie i średnica) a gorszy na dół (niskie)

"Lampa nie umiera nigdy"

• 3 tygodnie później...

Witam

Noszę się z zamiarem zakupu wzmacniacza do moich kolumn AP Tempo VI

Rozważam zakup modelu Evolution 2 lub Destiny 2.

Niestety nie mam możliwości odsłuchu sprzętu u siebie, ale generalnie opinie są takie że Creek zgrywa się z AP, więc chyba ryzyka dużego nie ma.

Przeglądam recenzje w prasie i w necie - często powtarzana jest opinia że Creek to raczej do spokojnej muzy, klasyki, jazzu, akustycznych utworów lub małych składów. Podobno do rocka i elektronicznej muzy nie bardzo.

Może jako użytkownicy wypowiecie się w tym temacie?

No i jak oceniacie różnice pomiędzy Evolution 2 i Destiny 2. Czy różnica brzmienia uzasadnia prawie 3-krotną różnicę w cenie?

Z góry dzięki za pomoc.

Nikt się nie wypowie ;-(

Wszyscy zasłuchani ? ;-)

jak widać kilka postów powyżej mam Destiny 2, który gra w dość zacnym towarzystwie (Tannoy, McIntosh) i świetnie daje sobie radę, a rocka słucham głównie :-)

szczerze polecem Destiny 2, jest droższy ale wg. mnie zdecydowanie wart swych pieniędzy,

na pewno jest to wzmacniacz z którym można długo cieszyć się muzyką :-)

Nikt się nie wypowie ;-(

Wszyscy zasłuchani ? ;-)

Witam ! kolegę.

Jestem w posiadaniu destiny wersji pierwszej. Jeżeli kolega ma kasę to warto zainwestować w destiny. Ten wzmacniacz gra bajecznie.

pozdrawiam

G.

Dzięki za opinie. ;-)

jest jeszcze Creek 5350 i wg testu w HFC świetnie nadaje się do rocka, a jest trochę tańszy od Destiny 2,

jak chcesz mogę zeskanować ten test i przesłać na maila, tylko musisz podać

pozdrawiam,

• 3 tygodnie później...
Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Witam !

Niestety moj Creek Evo cd nie okazał się być super wytrzymałym sprzętem. Po ponad 2 latach intensywnego użytkowania (grał codziennie od 2 do 8 godzin w tym czasie często były zmieniane płyty) coś się złego stało z tacką na płyty :( czasami to jest wkurzające nie chce się otworzyć. Wysuwa się tylko trochę, zatrzymuje się i coś jakby blokowało. Chowa się z powrotem i potem albo normalnie się wysuwa albo znowu zacina. Czasem przez dłuższy czas działa bez zarzutu ale prędzej czy później znów coś blokuje. Mechanizm wygląda na czysty i smar też jest w normie. Oprócz tego płyty czyta wzorowo nawet porysowane cdry..... co może być przyczyną zacinania się szufladki. Gwarancji już nie mam. Gdzie w Wawie można oddać to do naprawy ?? Odtwarzacz jest sprawny i nie wiem czy jest sens kupować nowego creeka.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich! Jestem posiadaczem dwóch zestawów stereo- jeden to mini ,drugi pełnowymiarowy. Jestem z nich zadowolony, ale chciałbym jeszcze zestaw do sypialni, bo na poddasze nie zawsze chce mi sie wchodzic ,a w salonie czasami reszta rodziny ogląda telewizje. Mysle o creek evo 2 plus kolumny monitor audio GX 50. Nie sluchałem tego połączenia,jeszcze nie miałem czasu. Kolumny wybrałem tak z racji wyglądu i ograniczonego miejsca. Zdaje sobie sprawe z tego że to moze byc nietrafione połączenie z uwagi na wstege w tych monitorach. Co myślicie ??

• 1 miesiąc później...

Witam !

Mam pytanie do posiadaczy wzmacniacza Creek Destiny wersja I, w jakim trybie słuchacie, swoich wzmacniaczy pasywnym czy aktywnym.

pozdrawiam Grzegorz

Który tryb jest waszym zdaniem bardziej uniwersalny.

pozdrawiam Grzegorz

Hej Grzegorz :)

Słucham w trybie pasywnym.

Trzy tryby aktywne (+3,+6,+9) odpowiednio dobrane do rodzaju muzyki pewnie daja fajny efekt Ale mi czegoś zawsze brakuje. Np. w trybie +9dB jest spłaszczona średnica ale mocniejsza góra i bardziej punktowy bas. Także nie stosuje aktywnego trybu.

Pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Hej Grzegorz :)

Słucham w trybie pasywnym.

Trzy tryby aktywne (+3,+6,+9) odpowiednio dobrane do rodzaju muzyki pewnie daja fajny efekt Ale mi czegoś zawsze brakuje. Np. w trybie +9dB jest spłaszczona średnica ale mocniejsza góra i bardziej punktowy bas. Także nie stosuje aktywnego trybu.

Pzdr.

Witam !

dzięki za odpowiedz, już myślałem, że nikt nie odpowie. Twoja opinia, potwierdza moje spostrzeżenia. Ja również, słucham w trybie pasywnym. Pozdrawiam Grzegorz

witam, też jestem szczęśliwym posiadaczem creeka evo 2 mam zamiar wymienić kolumny MA RS6. Mam dwie możliwości MA GS20 albo Audio Physic Yara Superior, co byście wybrali? A może coś innego Pasowałoby bardziej do tego creeka? Potrzebuje mocniejsze kolumny niż MA RS6

Edytowane przez tomter

witam, też jestem szczęśliwym posiadaczem creeka evo 2 mam zamiar wymienić kolumny MA RS6. Mam dwie możliwości MA GS20 albo Audio Physic Yara Superior, co byście wybrali? A może coś innego Pasowałoby bardziej do tego creeka? Potrzebuje mocniejsze kolumny niż MA RS6

Witam!

Ja posiadam wymienione przez kolegę Audio Physic Yara Superior i jestem bardzo zadowolony.

Przed zakupem porównywałem z wieloma i te zostały. Radzę jednak posłuchać.

pozdrawiam Grzegorz

i jak wrażenia? czemu zrezygnowałeś z RS6?

Każdy z Nas dąży do lepszej jakości, także i Ja.

Poza tym MA RS6 grały jak dla mnie zbyt ostro i surowo na górze.

"Lampa nie umiera nigdy"

Każdy z Nas dąży do lepszej jakości, także i Ja.

Poza tym MA RS6 grały jak dla mnie zbyt ostro i surowo na górze.

Witam ! Patryk 1980 ty z Bydgoszczy i jeszcze nie masz kabelków albedo :-)

Witam ! Patryk 1980 ty z Bydgoszczy i jeszcze nie masz kabelków albedo :-)

Fakt z Bydgoszczy, rozmawiałem parę razy z panem Grzegorzem (Albedo) i obiecał wypożyczyć mi po dwie pary interkonektów oraz głośnikowych. Mimo mojego późniejszego przypomnienia się obiecał że da znać kiedy mam wpaść po kabelki ale już od wielu miesięcy zero kontaktu z jego strony więc nie chce się narzucać :(

Z drugiej strony jestem ciekaw jak by zagrał system zastępując całe obecne okablowanie Van Den Hul-a właśnie Albedo. Hm... czy by nie było za chudo za szczupło...na dole i średnicy. Ale póki nie będę miał możliwości porównania to się nie przekonam :(

pzdr.

a co myślicie o połączeniu evo2 z Audio Physic Yara Superior, zamiast MA GS20?

Niestety nie miałem przyjemności słyszeć wzmaka ani kolumn.

"Lampa nie umiera nigdy"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.