Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  201 członków

Creek Klub
IGNORED

KLUB POSIADACZY CREEKA

Rekomendowane odpowiedzi

Ustrojstwo- nie mam. Trzeba otworzyć wzmacniacz i dolutować kabelki tam gdzie są zwory pre z końcówką. Bardzo dobrze pasują na szerokość złączy orginalne zworki. Trzeba je tylko troche skrócić.ewentualnie przylutować kable. Jak zlutujesz to już możesz podłączyć wyjście preaut z końcówką drugiego wzmaka.

Trzeba dolutować zwory od środka z drugiej stony wejść .jeśli o to chodz.

Wykorzystałem zwory które. Łączą pre z końcówką , delikatnie je ściąłem.

W planach mam oprócz trzeciego creeka( jak kupie to zamówie podwójne kable od sonus oliva. Mam już 1 taki interlonekt) lampizacje naima.

mialem na mysli trojnik rca dokladnie mowiac z ktorego poszedlby sygnal z cd-ka na 2 wzmacniacze jednoczesnie. Bez otwierania wowczas bo jeden wzmak zasilalby wysokie a drugi niskie w kolumnach niezaleznie. Mozna by tez niezaleznie sciszac i zglasniac galkami i sprawdzic czy takie rozwiazanie da wogole poprawe dzwieku.

ktore masz modele bo ja mam dwa ale nie takie same..

Edytowane przez jimmi

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

stereofan

mam tez nieodparta ochote posluchac classic, miales moze taka mozliwosc?

$_85.JPG

do desiny 1 zestawienie w deche nie wiem tylko jak w dzwieku

Na co kolega bedzie zmienial?

Juz kupiłem i porównałem jest to primare a30.1, potężna maszyna ;)

Musze dodać ze jest to integra Creek Evo2

Edytowane przez sivy33

Czytałem dziś test Creek Evo 100A http://highfidelity.pl/@main-2507&lang= Czy to następca serii Destiny? W katalogu już jej nie widziałem

Nastepca czy jest nie wiem bo rownie dobrze nastepca moze byc Evolution 5350, ktory powstal po destiny zeby wg jak to oreslil producent wypelnic cenowa luke pomiedzy evo2 i destiny.

Prawda jest taka ze to zupelnie inaczej grajace wzmaki a szczegolnie evo 5350 ktory ma potezna moc podobnie jak 100A.

To sa 2 najmocniejsze Creekowskie wzmacniacze. 5350 jest jedynym rockowym wzmakiem creek, nie wiem jak 50A i 100A bo tych nie slyszalem, natomiast sa one inne pod wzgledem budowy i rozbudowy-mozna pakowac do nich moduly i zrobic amplituner i zdaje sie tez daca za dodatkowe plny.

Prawda chyba jest tez taka, ze malo kto ma pojecie o serii evo5350, bo kto kupil destiny nie bawil sie prawdopodobnie w odsluchy tego potworka a trzeba mu przyznac ze jest bardzo przyjemny, okreslilbym go jako wzmacniacz dosc uniwersalny bo niekaleczy zadnego gatunku, ale tez nie jest dla melomanow wybitnej muzyki klasycznej. Za to nie meczy i ma dzwiek dociazony w gitarach i ogolnie strunach czy pianinie, to w nim bardzo lubie.

Tak myslalem w pierwszej chwili ale zerknalem na nick i pomyslalem ze moze kolejny pomysl nalaczenie wzmacniaczy moze ;)

610278.jpg

2

CRKDAc.JPG

Jak je nalepiej spiac w moim przypadku?

Mocniejszy jest 1 wiec raczej na bas a 2 na gore mysle dac. Z tym ze jecze tego nie robilem ;) jak z galkami glosnosci, ktory ma sterowac caloscia, do ktorego najlepiej podpiac zrodla?

Edytowane przez jimmi

Jeżeli słabszy będzie na góre, to do niego podpinasz źródło i nin sterujesz głośnością itd. Od niego również wychodzisz z wyjścia pre i podpinasz mocniejszy - podpinasz do wejścia na końcówke mocy.

Nie wiem jak jest u Ciebie, ale ja miałem zwory między końcówką a pre. Rozdzielenie powodowało że nie mogłem sterować wzmakami. Po to u mnie te przylutowane kable. Ty nie masz tego i możesz bez

problemu wszystko pospinać.

Pozdrawiam

Krystian

• 4 tygodnie później...

Pobawiłem się kilkoma wzmacniaczami operacyjnymi w Creeku Evolution 1. Próbowałem LME49990 (~100zł), AD797 (~50zł), OPA2107 (~25zł), OPA1611/OPA1612 (~70zł), NE5534 (~15zł). Fabrycznie w Creeku znajdują się 2x OPA2604 i 1x NE5532. Są to raczej niskojakościowe op-ampy i uznałem, że warto spróbować podmienić je na coś lepszego. Po kilkunastu próbach i wymianach uznałem, że najlepiej brzmi taki układ (od lewej): OPA2604 - OPA1611/OPA1612 - NE5534. OPA1611 znacznie poszerzył scenę, jeśli wcześniej była duża, to teraz jest gigantyczna. Poprawił także bas, ale i ułagodził brzmienie, więc może nie pasować osobom słuchającym twardej elektroniki czy metalu. Włożenie NE5534 zamiast NE5532 uporządkowało scenę i poprawiło stereofonię, znacznie upłynniło i umuzykalniło brzmienie, ale jednocześnie trochę zmniejszyło ilość basu.

OPA2604 i NE5532 to podwójne wzmacniacze operacyjne. AD797, OPA1611, NE5534 to pojedyńcze wzmacniacze operacyjne. Zupełnie inny jest w nich układ pinów - tam gdzie w pojedyńczym jest wyjście, to w podwójnym jest wejście. Jakim cudem dokonałeś podmiany?

post-1549-0-37947600-1440926668_thumb.jpg

Cześć,

gdyby ktoś był zainteresowany mam do sprzedania creeka evo 2 w kolorze srebnym stan sklepowy. Komplet. Jest w dziale ogłoszenia. Sprzedaje go z żalem, jest to najlepszy sprzęt jaki miałem, niestety ze względów rodzinnych nie miałem go od jakiegoś czasu już słuchać...uważam ten model za wyjątkowo udany, na pewno do niego wrócę. Obecnie szukam czegoś o miniaturowym gabarycie :) Dzieciaci zrozumieją. Jeżeli ktoś zna chętnego na creeka w idealnym, pedantycznie wręcz traktowanego - proszę o nakierowanie kolegi na ogloszenie - b. zapłać Bracia ;)

Edytowane przez mercandede

OPA2604 i NE5532 to podwójne wzmacniacze operacyjne. AD797, OPA1611, NE5534 to pojedyńcze wzmacniacze operacyjne. Zupełnie inny jest w nich układ pinów - tam gdzie w pojedyńczym jest wyjście, to w podwójnym jest wejście. Jakim cudem dokonałeś podmiany?

post-1549-0-37947600-1440926668_thumb.jpg

Korzystając z takiego cuda:

single-to-dual-op-tp_4807384008100228965f.jpg

Dwa pojedyncze opampy SO-8 przylutowane do takiej podstawki zastępują jeden podwójny DIP-8 .

OK, tak właśnie myślałem, aczkolwiek nie rozumiem po co robić takie sztuki np. z OPA1611, skoro OPA1612 jest jego podwójnym odpowiednikiem. Jest również przejściówka dwóch pojedyńczych DIP na jeden podwójny, ale u nas nie znalazłem, trzeba by szukać za granicą.

post-1549-0-11293000-1441181747_thumb.jpg

Moim faworytem spośród podwójnych wzmacniaczy operacyjnych jest właśnie OPA1612, trzeba dać mu kilka(naście) godzin, żeby się wygrzał - z początku nie brzmi jakoś szczególnie, za to potem... poezja, chociaż oczywiście każda aplikacja jest inna i nie wszędzie musi się sprawdzić. Właśnie z braku takiej przejściówki nie mogłem wypróbować AD797, którego upatrywałbym na głównego rywala 1612 z uwagi na porównywalne ultraniskie szumy. Pozdr.

• 1 miesiąc później...

witam. zdaje się, że "padł" mi wzmacniacz creek destiny. zaczęło się od tego, że najpierw "grał" tylko jeden kanał. myślałem, że może coś nie łączy więc posprawdzałem kable, ale nic to nie dało (na słuchawkach było tak samo). teraz jest tak że jak go włączę to świecą się diody na czerwono (zasilanie i głośnik) i tylko "pstrykają" ciągle. co się mogło zepsuć? wzmacniacz mam 5 lat.

witam. zdaje się, że "padł" mi wzmacniacz creek destiny. zaczęło się od tego, że najpierw "grał" tylko jeden kanał. myślałem, że może coś nie łączy więc posprawdzałem kable, ale nic to nie dało (na słuchawkach było tak samo). teraz jest tak że jak go włączę to świecą się diody na czerwono (zasilanie i głośnik) i tylko "pstrykają" ciągle. co się mogło zepsuć? wzmacniacz mam 5 lat.

a od nowosci? tam sie zdaje ze kanaly potria przy cichym sluchaniu miec nierownomierna moc co jest no ktutko mowiac przy tej klasie nie teges..

Witam ! to, że zaczął grać jeden kanał to na bank padł przekaźnik głośnikowy. Ten wzmacniacz ma dwa przekaźniki i zawsze kable głośnikowe można podłączyć pod wyjście B wzmacniacza i powinno grać. Tylko jak palą się czerwone diody to, gdzieś na układzie jest zimny lut, dlatego bez serwisu, raczej się nie obejdzie. Pozdro

nie ma sensu up w serii evo moim zdaniem a mam jakies w tym temacie. Mialem wszystkie i nadal mam w tym momencie ostatnia wersje, ktora jest totalnie inna od evo2-Dodam ze odnosze sie w temacie wzmacniaczy.

Hegela lubie bardzo ale nie mam warunkow odsluchowych i nie chodzi o metraz akutat co ciekawe bo ojciec u siebie w mniejszym pokoju wyciska z niego wszystkie soki ;)

Bylem, kupilem, sprawdzalem, dobieralem, kombinowalem, nie mam watpliwosci ze Creek ma swoj klimat grania-dla mnie swietny co nie znaczy ze idealny to samo tyzczy sie i hegela i td.

Akceptuje te 2 skrajne Brzmienia systemow i to sa te wymienione wyzej ;D z cala swiadomoscia ich wielkich roznic i kultur brzmieniowych.

To jest, k**wa - pyszne.

Witam ! to, że zaczął grać jeden kanał to na bank padł przekaźnik głośnikowy. Ten wzmacniacz ma dwa przekaźniki i zawsze kable głośnikowe można podłączyć pod wyjście B wzmacniacza i powinno grać. Tylko jak palą się czerwone diody to, gdzieś na układzie jest zimny lut, dlatego bez serwisu, raczej się nie obejdzie. Pozdro

dzięki za odpowiedź. więc tak. posprawdzałem jeszcze raz wszystkie połączenia i wzmacniacz przestał "pstrykać", ale dalej gra tylko jeden kanał, nie zależnie czy podłączę pod A czy B. zauważyłem też, że przy włączaniu albo przełączaniu między A i B głośnik, który nie gra za każdym razem "pyka" więc może to głośnik jest uszkodzony, a nie wzmak?

dzięki za odpowiedź. więc tak. posprawdzałem jeszcze raz wszystkie połączenia i wzmacniacz przestał "pstrykać", ale dalej gra tylko jeden kanał, nie zależnie czy podłączę pod A czy B. zauważyłem też, że przy włączaniu albo przełączaniu między A i B głośnik, który nie gra za każdym razem "pyka" więc może to głośnik jest uszkodzony, a nie wzmak?

Siemka to podłącz odwrotnie głośniki i zobacz czy gra, wtedy wykluczysz albo i nie głośniki. Jednak dalej uważam, że padł ci przekaźnik głośnikowy. Można go zastąpić polskim np. marki Relpol RM 84, tylko samemu go wlutować nie jest tak prosto i sam bym się za to nie brał. Jest nawet różnica po wlutowaniu relpola a jaka, taka, że na polskim przekaźniku słychać więcej wysokich tonów. pozdro

Siemka to podłącz odwrotnie głośniki i zobacz czy gra, wtedy wykluczysz albo i nie głośniki. Jednak dalej uważam, że padł ci przekaźnik głośnikowy. Można go zastąpić polskim np. marki Relpol RM 84, tylko samemu go wlutować nie jest tak prosto i sam bym się za to nie brał. Jest nawet różnica po wlutowaniu relpola a jaka, taka, że na polskim przekaźniku słychać więcej wysokich tonów. pozdro

poprzepinałem głośniki i podłączyłem jeszcze inny głośnik i na 100 % problem leży we wzmacniaczu i jego lewym kanale, który "padł". czyli co przekaźnik głośnikowy czy coś innego? bez wizyty w serwisie się nie obejdzie. mieszkam na Podkarpaciu. czy ktoś może polecić w Rzeszowie jakiś serwis?

poprzepinałem głośniki i podłączyłem jeszcze inny głośnik i na 100 % problem leży we wzmacniaczu i jego lewym kanale, który "padł". czyli co przekaźnik głośnikowy czy coś innego? bez wizyty w serwisie się nie obejdzie. mieszkam na Podkarpaciu. czy ktoś może polecić w Rzeszowie jakiś serwis?

Creeka naprawia serwis AUDIO SYSTEM telefon znajdziesz na stronie . Najpierw zadzwoń zapytaj jaki koszt. Chociaż ja próbowałbym przez sklep, gdzie kupiłem wzmacniacz, który mało nie kosztował.pozdro

Witam kolegów posiadam system Creek evo, po drobnych modyfikacjach.

Zastanawiam się teraz nad zlampizowaniem cd evo 1 na pcm1738. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie w lampizacji tego cd? Jakie są efekty,czy warto to robić?

A może ktoś ma gotowy , sprawdzony schemat takiej modyfikacji?

Co kurna z tymi Creekami ? Przymierzałem sie do zakupu i trzy egzemplarze Destiny na którre trafiałem problemy z jednym kanałem miały, naprawiane, przelutowywane zimne luty ect. Dobrze, ze sprzedajacy uczciwi hobbyści i powiedzieli co ze wzmakami było. Strach teraz mi kupić Creeka by było ;(

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.