Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  201 członków

Creek Klub
IGNORED

KLUB POSIADACZY CREEKA

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem rozwiązanie!! To nie Creek. To niestety Xaviany. Od wczoraj zastąpiły je PMC. To NIEWIARYGODNE jak te głośniki grają. Może napiszę jak ochłonę. Mistrzostwo świata. Nieprawdopodobne. One przeczą zasadom fizyki. Jeśli ktokolwiek ma okazję posłuchać niech to zrobi...ale uwaga...troszkę biją po kieszeni :-) Dynamika, zwiewność, bas który jest tam gdzie trzeba. Nie męczący wybitny dźwięk. A myślałem, że na Xavianie świat się kończy. Żegnajcie moje Xaviany, którym wile zawdzięczam. Żegnajcie na zawsze.

Byłbym zapomniał. Przecież to klub Creeka. Creek Evo jest znakomity.

Witam szanownych klubowiczów

Prawdopodobnie również niebawem nim zostanę. Konkretnie właścicielem Creeka 5350 z drugiej ręki, ale tegoroczny. Wymieniam stary zestaw złożony ze wzmaka Yamahy ax590 + cdx493. Kolumny, które zostaną to AA Phoebe III. Spięte to wszystko polską Melodiką

Słucham głównie jazz-u, soulu, muzyka szeroko rozumiana etniczna ( taki Kydryński :-); stary dobry rock, z elektronicznej w zasadzie tylko DM, oraz od czasu do czasu klasyczna - uwielbiam operę :-) )

Poza technicznym testem w HIFI Choice, nawet tutaj na forum praktycznie nic nie ma na temat tego wzmacniacza 5350. Czy znajdzie się tutaj jakaś pomocna dusza w tej materii. Jakie brzmienie można uzyskać z tego wzmacniacza. Prosiłbym o porównanie do 4330, bo tego znam. Gra u kolegi w złożeniu z Paradigmami + CD Marantza jakiś wysoki model sprzed 12lat

Osobiście, jeśli chodzi o CD biorę trzy odtwarzacze pod uwagę tzn.: Pioneer PD50 ; Marantz 6004 ; lub Creek EVO2

Z którym z w/w może się on zgrać najlepiej ew. jakieś sugestie dotyczące innego odtwarzacza.

Będę wdzięczny za okazaną pomoc.

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

Osobiście, jeśli chodzi o CD biorę trzy odtwarzacze pod uwagę tzn.: Pioneer PD50 ; Marantz 6004 ; lub Creek EVO2

Z którym z w/w może się on zgrać najlepiej ew. jakieś sugestie dotyczące innego odtwarzacza.

Będę wdzięczny za okazaną pomoc.

Co do CD - to najlepsza będzie integracja z Creek Evo 2, zresztą do Creek 5350 jest dedykowany (patrz niżej)

http://www.creekaudio.com/integrated-amplifiers/evolution-5350/

Poniżej masz porównanie NAD 375 z Creek Destiny 2 - testy w prasie.

http://www.av.com.pl/wzmacniacze-zintegrowane/824-wzmacniacz-zintegrowany-nad-c375bee

http://www.audiosystem.com.pl/produkt/915/destiny-2-integrated-amplifier

Wybór oczywisty - CREEK Destiny 2

PS. Osobiście porównywałem Creek Evolution 2 z między innymi NAD 356 - Wybór padł na Creek (Nad w porównaniu do Creek zabrzmiał w każdym aspekcie gorzej.

witam

Ostatnio wpadł mi w zestaw CD Creek CD43. Mimo pewnych drobnych niedociągnięć, ogólny charakter brzmienia bardzo mi pasuje. Gra plastycznym "analogowym" dźwiękiem bez wyostrzeń i sztucznych zabiegów typu podbicie średnich czy wysokich częstotliwości celem uzyskania szczegółowości itp itd. Pytanie, czy młodsi bracia CD43 zachowali ten muzykalny styl z jednoczesną poprawą tego czy owego. NIe lubię tego ostatnio modnego rozjaśnienia i hiper precyzji, które to kastrują dzisiejsze playery z przyjemności, muzykalności i analogowości.

Który CD Creeka gra brytyjskim dobrym soundem.

CD43 mk2 jak najbardziej - ma plastyczny dźwięk w najlepszym tego słowa znaczeniu. Ale... jak posłuchałem Arcama CD23T to słychać wyraźnie różnicę na korzyść Arcama. Jest bardziej szczegółowy a przy tym przyjemniej jest go słuchać (chociaż Creek wciąż jest dla mnie perełką w swojej klasie). Także większa szczegółowość nie zawsze oznacza "żyletę" i suchy (gorszy) dźwięk. A że dzisiaj są różne recepty na uzyskanie szybkiego efektu przy krótkim odsłuchu (zazwyczaj fatalne przy dłuższym obcowaniu) - to fakt. Osobiście 23T to odtwarzacz na całe życie. Ale jest też przepaść w cenie - nowy 43mk2 kosztował chyba ok 4kzł a Arcam ok. 9 kzł. Co do Creeka - za te pieniądze, za które kupiłem używanego 43mk2 (ok. 1800 zł) nie znalazłem nic lepszego. Co do nowszych Creeków (50, 53, Evo, Destiny) niestety nie mam zdania, bo ich nigdy "na poważnie" nie słuchałem i nie porównywałem.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Tomek

Czy ten Arcam CD23T zbliżony jest plastycznym nasyceniem średnicy do Creeka. Szczegółowość mi nie przeszkadza absolutnie, wręcz absolutnie, ale ta naturalna bez podbicia i rozjaśnienia na średnicy i górze. Słuchałem Cyrusa 8x i mimo brytyjskiej proweniencji był trochę zbyt lekki no i nieco jaśniejszy od creeka. Jak jest z Arcamem?

Edytowane przez qman

Creek 43mk2 - plastyczny, gładki, ale na pewno nie zamulony, przyjemny, szczegółowy (dużo bardziej niż mój poprzedni odtwarzacz Onkyo 7510), bez przerysowań, neutralny ale nie nudny. Ale dynamika, szczegóły i bas mogą być lepsze (patrz niżej).

Arcam 23T - bardziej szczegółowy przy zachowaniu neutralności Creeka, większa miko i makro dynamika, głębsze zejście i większa kontrola, ogólnie dźwięk szybszy, ale nadal plastyczny, bez podbarwień i rozjaśnienia. W dużym skrócie więcej pary i szczegółów przy zachowaniu gładkości. No i wykonanie - to większa klasa niż nieco "garażowy" Creek.

Co tu gadać (pisać), trzeba posłuchać, bo jednemu przypasuje a drugi powie, że to nie je to. Jakbyś chciał sprawdzić - daj cynk na priva, dużo jeżdżę służbowo, mogę kiedyś przywieźć ten odtwarzacz na jakąś sesyjkę i przy okazji posłuchać Twojego A300:) Bez żadnych zobowiązań naturalnie, co najwyżej możemy napić się kawy/herbaty/piwa itd... Pozdrawiam, Tomek.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

W najnowszym numerze Hi Fi Choise ukazała się recenzja wzmacniacza: CREEK EVOLUTION 50A

2013-04-15.gif

To chyba będzie mój wzmacniacz po wymianie systemu. Żonie spodobał się wizualnie, a to w sumie najważniejsze ;-).

Edytowane przez Tubatoon

Tomek

to b.wymiernie zdefiniowane różnice. Dziękuję i oczywiście zapraszam, jak tylko nadarzy się okazja. Mam jeszcze pytanie, czy starsza wersja -Arcam Alpha9 na ring dacu to taki protoplasta CD23T. Czy można mieć na jego podstawie obraz brzmienia CD23T

pzdr

Oczywiście, jak tylko będę jechał w Twoje strony, to możemy jakoś się umówić. Daj tylko znać jaka jest Twoja lokalizacja. Co do Alphy 9 - nie słuchałem, ale z tego co, pamiętam z cedeków Arcama konstrukcyjnie najbliżej mu do 23T.

Witam

Zapisuje się do Klubu, posiadam Creek 4330 , Creek Evo 2 i kolumny Dali 505 i Epos m16i. Te pierwsze będą sprzedawane. Prawdopodobnie zakupię Creeka 5350 używanego na gwarancji. Myślę, że wtedy po dłuższych odsłuchach będę mógł stwierdzić czy coś zmieniać czy zostać przyy tym zestawieniu .

Pozdrawiam Andrzej

Witam

Po tygodniu słuchania muzyki na nowych kolumnach Epos m16i zauważyłem pewne różnice w dźwięku w porównaniu do Dali 505. Więcej szczegółów , bas ma inny wymiar, punktowy , niżej schodzi. Ogólnie to kolumny które pokazały na prawie każdej płycie coś nowego, jakbym odkrywał je na nowo.

Lecz jest coś co nie daje mi spokoju, ponoć Epos i Creek to doskonały duet. Moim zdaniem sposób prezentacji dźwięku jest troszkę za chłodny, analityczny jak na mój gust. Przy Dali 505 jak kończyła się płyta to z chęcią wymieniałem na drugą, można było słuchać godzinami płyt, tego przy Eposach nie ma niestety. Może to kwestia przyzwyczajenia do muzykalnych Dali. Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, chciałem zakupić Creeka 5350 i niestety nie uczynię tego. Nie odpowiada mi Trio Creek - Creek - Epos.

Pozdrawiam Andrzej

Posłuchaj koniecznie kolumn USHER np. V 601 lub V 602 lub AUDIO PHYSIC a zmienisz zdanie na temat CREEK.

Dziękuje za podpowiedź, już zmieniłem wzmacniacz, a raczej dokupiłem nowy. Creek 4330 i Eposy będę jako "kino domowe w wersji stereo"

Zauroczyła mnie lampa i nabyłem Lebena do którego mam zamiar dokupić Harbethy Monitor 30. Słuchałem zestawu Leben - Harbeth 30 oraz Leben - Harbeth P3ESR. To co usłyszałem to.... ktoś kto słyszał różnicę to wie o czym mówię.

Pozdrawiam Creekowców ;)

Witam. Słyszałem już z kilku źródeł, że warto wymienić po gwarancji kondensatory w Creek Evo. Podobno jest znacznie lepiej (?!). Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenie w tym temacie? Pozdrawiam.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Creek EVOLUTION 50D CD/DAC/Pre-amp: widział/słyszał to już ktos?

Z opisu EVOLUTION 50A: "Excellent measured and sonic performance has been achieved with this analogue integrated amp, but when using digital input signals via the matching EVOLUTION 50D CD/DAC/Pre-amp, the analogue pre-amp can be bypassed completely. The EVOLUTION 50D CD/DAC/Pre-amp has a very high-end volume control in the digital domain and ‘Class-A’ balanced audio outputs. Connecting the output directly to the “Power amp direct” inputs elevates the performance to an even higher level."

wielu widziało ( na wystawach i zdjęciach ) niewielu słyszało bo bardzo powoli płynie z chin. Dystrybutorze nie mają pewnej daty dostępności. Sam jestem ciekaw...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Panowie jestem użytkownikiem Creeka 4330, CD43 mkII i kolumn Epos M15.2. Wszystko jest super przy muzyce typu Loreena Mc Kennitt, Enya, Dire Straits. Piękne wybrzmienia, ogromna ilość "smaczków" itp. Z drugiej jednak strony lubię posłuchać muzyki z gatunku Epic music i tu pojawia się problem, a mianowicie mało basu i raczej niezbyt nisko on schodzi. Chciałbym prosić o doradzenie co tutaj zrobić, żeby bardziej dostosować to co mam do takiej muzyki. Wiem, że to nie jest odpowiedni zestaw do tego typu muzyki, ale trochę się pozmieniało. Dla przykładu podaję kilka linków do utworów mi bardzo bliskich, żeby można było konkretne porady usłyszeć od osób, które po pierwsze miały styczność z takim zestawieniem, a po drugie słuchają albo słuchały tego typu muzyki.

http://www.youtube.com/watch?v=INglqw978zA

Proszę zwrócić uwagę na tony niskie i bardzo niskie, oraz na nagromadzenie treści w pewnych momentach, kiedy są duże składy i dochodzi jeszcze chór. Wydaje mi się, że tutaj moja Żaba zostaje rozłożona na łopatki.

Przyznam się też, że nie mam żadnej adaptacji akustycznej. Zdaję sobie sprawę, że mam w pokoju delikatne echo. Chcę się za to zabrać w najbliższym czasie. Kupić gruby dywan na początek, może coś jeszcze. Nie wiem czy to może mieć też wpływ na te walory brzmieniowe.

Kolumny mam ok 40 cm od ściany. Stoją od siebie oddalone o ok 2m i skierowane do wewnątrz. Wzmacniacz przy tego typu muzyce rozkręcam do godz 11-11.30.

Co do podpowiedzi to nasuwa mi się pytanie, czy warto kupować końcówkę mocy, albo lepszy (grający bardziej niskimi i radzący sobie lepiej z dużymi składami wzmak). Jeśli tak to jaki? Budżet jest niski. Brzmienie Creeka mi odpowiada i nie chciałbym tego zmieniać. Brak mi tylko tego basu. Czy przy tych kolumnach warto szukać basu?

Co do podpowiedzi to nasuwa mi się pytanie, czy warto kupować końcówkę mocy, albo lepszy (grający bardziej niskimi i radzący sobie lepiej z dużymi składami wzmak). Jeśli tak to jaki? Budżet jest niski. Brzmienie Creeka mi odpowiada i nie chciałbym tego zmieniać. Brak mi tylko tego basu. Czy przy tych kolumnach warto szukać basu?

Jeżeli brakuje Tobie basu, to kup poniższy kabel głośnikowy: DNM Stereo Solid Core Precision Speaker 1 mm

Panowie jestem użytkownikiem Creeka 4330, CD43 mkII i kolumn Epos M15.2. Wszystko jest super przy muzyce typu Loreena Mc Kennitt, Enya, Dire Straits. Piękne wybrzmienia, ogromna ilość "smaczków" itp. Z drugiej jednak strony lubię posłuchać muzyki z gatunku Epic music i tu pojawia się problem, a mianowicie mało basu i raczej niezbyt nisko on schodzi. Chciałbym prosić o doradzenie co tutaj zrobić, żeby bardziej dostosować to co mam do takiej muzyki. Wiem, że to nie jest odpowiedni zestaw do tego typu muzyki, ale trochę się pozmieniało. Dla przykładu podaję kilka linków do utworów mi bardzo bliskich, żeby można było konkretne porady usłyszeć od osób, które po pierwsze miały styczność z takim zestawieniem, a po drugie słuchają albo słuchały tego typu muzyki.

http://www.youtube.com/watch?v=INglqw978zA

http://www.youtube.com/watch?v=jIxas0a-KgM

http://www.youtube.com/watch?v=sHDQAHOAAwY

http://www.youtube.com/watch?v=JNOpKwnAQyw

Proszę zwrócić uwagę na tony niskie i bardzo niskie, oraz na nagromadzenie treści w pewnych momentach, kiedy są duże składy i dochodzi jeszcze chór. Wydaje mi się, że tutaj moja Żaba zostaje rozłożona na łopatki.

Przyznam się też, że nie mam żadnej adaptacji akustycznej. Zdaję sobie sprawę, że mam w pokoju delikatne echo. Chcę się za to zabrać w najbliższym czasie. Kupić gruby dywan na początek, może coś jeszcze. Nie wiem czy to może mieć też wpływ na te walory brzmieniowe.

Kolumny mam ok 40 cm od ściany. Stoją od siebie oddalone o ok 2m i skierowane do wewnątrz. Wzmacniacz przy tego typu muzyce rozkręcam do godz 11-11.30.

Osluchaj te nagrania na w miare dobrych sluchawkach i bedziesz wiedzial co jest nie tak. Jezeli na systemie bedzie Ci brakowalo duzo informacji w dole to zacznij sie martwic:)

inna sprawa, ze filmiki na youtube to raczej nie jest wyznacznik dobrej jakosci.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Osluchaj te nagrania na w miare dobrych sluchawkach i bedziesz wiedzial co jest nie tak. Jezeli na systemie bedzie Ci brakowalo duzo informacji w dole to zacznij sie martwic:)

inna sprawa, ze filmiki na youtube to raczej nie jest wyznacznik dobrej jakosci.

oczywiście mam te wszystkie utwory na płytach orginalnych i słucham tylko tak muzyki, pliki mnie nie interesują ale jakoś musiałem Wam pokazać czego słucham
  • 4 tygodnie później...

cd z nowej seri evolution 50 w okolicy pażdziernika , do tego akcesoria "plug-in" ( MM , MC , tuner ) Ponadto ma się pojawić mocniejsza integra ( Evolution 100A ? )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 2 tygodnie później...

cd z nowej seri evolution 50 w okolicy pażdziernika , do tego akcesoria "plug-in" ( MM , MC , tuner ) Ponadto ma się pojawić mocniejsza integra ( Evolution 100A ? )

Witam wszystkich posiadaczy CREEKA.

Nabyłem 2 letniego CREEK EVO 2.

Odtwarzacz nie czyta płyt wypalanych na komputerze. Ma też problemy z lekko zarysowanymi płytkami.

Laser przeczyściłem izopropanolem , cały napęd jest czyściutki , jak nowy.

Nic nie pomogło.

Proszę o pomoc kolegów , którzy mają doświadczenie z tym urządzeniem.

Serdecznie pozdrawiam

Jacek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.