Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie a z czym u Was grają RB-1080 lub starsze odpowiedniki (nie wiem kto ma takiego) bo, że u tomaszaE grają konfesjonały z RB-1090 to już się zorientowałem ;) Moje Dynie przy konfesjonałach wyglądają jak pudełka zapałek.

Lubię kiedy gra muzyka...

Dynaudio 42 a 52 SE to mogą być z danym wzmacniaczem muzycznie dwa różne światy. Niestety nie dane mi było posłuchać kolumn Dynaudio.,choć o mało nie kupiłem Audience 10 które były nawet dość długo na OLX za 700zł . Za długo się zastanawiałem.

Szukałem info o kolumnach które pasowałyby do mojego Cyrusa 8vs. I zestawienie Cyrusa 8vs z Dynaudio 42 to podobno kaszana a połączenie z Dynaudio 52 SE to już wstęp do HI-ENd-u za niewielkie pieniądze. Będę cierpliwie zbierał na 52-ki aby to sprawdzić bo szkoda mi że Cyrus aktualnie leżakuje na szafie a na jego miejscu napędza Vienna Acoustics Mozart - Rotel 840 BX3.

Dynki 42 a 52SE to kompletnie dwa inne światy. Miałem oba. I szczerze powiedziawszy bardziej podobaly mi sie 42. Szczegolnie jak staly na dywanie a ja sluchalem siedzac na podlodze ( baza jakies 2,5 m). 52SE trochę męczyły na wysokich. Teraz latam po pokoju z Excite X16 - bardzo fajne i uniwersalne monitory

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Oj Jacek nie zawsze tekstylna kopułka sprawdza się u Rotela. Wiele kolumn, które miały wysokotonowce na kopułkach metalowych, no nazwijmy my je tak zupełnie dawały inny dźwięk.

Tylko wspomnij w jakim przedziale cenowym? Poniżej 5000/8000 zł za komplet każda metaliczna kopułka zamęczy ucho. Cały czas o tym gadam, że jakość, a co za tym idzie cena, w przypadku Rotela jest ważna. Same wzmacniacze są dość tanie, te starsze, jednakże dobór do nich głośników to juą sztuka.

sittek też kiedyś mi te włoskie głośnik kiedyś polecał, ale do ostrej muzy to chyba nie bardzo wodzu:-) Odsłuchiwałem je przy Rotelu RA- 1070 gubiły się przy Slayer, mimo że rotel wyciskał z nich wszystko.

Chario gdy znajdą się z niedostosowanym pomieszczeniu dadzą sporo basu, jednakże z Rotelem sprawdzają się nieźle i nie ma mowy o jego poluzowaniu. W ogóle włoskie kolumny według mnie lubią się z Rotelami. Synergia jest.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Teraz latam po pokoju z Excite X16 - bardzo fajne i uniwersalne monitory

A jak wypadają w porównaniu do Canto One New? Jeśli dobrze pamiętam je miałeś ? .

Edytowane przez Silver_85

Panowie a z czym u Was grają RB-1080 lub starsze odpowiedniki (nie wiem kto ma takiego) bo, że u tomaszaE grają konfesjonały z RB-1090 to już się zorientowałem ;)

RB-1080 również bardzo dobrze sobie z tymi maleństwami radzi ;-) wniosek taki że prądu mu nie brakuje skoro potrafi dobrze bujać tymi gnojkami ;-)

http://loudspeakershop.eu/glosnik-scan-speak-revelator-26w8861t00-p-1579.html

Na pocieszenie zaznaczę jeszcze że RB-1080 np: z powyższymi głośnikami gra dynamicznie i rewelacyjnym bassem ( tą samą ilością ) przy cichym jak i przy głośniejszym słuchaniu !!!!

czego przy większości monitorach brak, monitor aby w miarę grał dynamicznie potrzebuje niestety mieć sporo odkręconą gałkę głośności , takie jest moje doświadczenie .

Pozdrawiam

Tomasz

@Silver_85

Canto One New też mam i nie mogę się zdecydować ;-)

Dlatego latam po moim upierdliwym akustycznie pokoju z kąta w kąt i szukam optymalnego ustawienia. Jedną parę będę musiał sprzedać :-(

A jak ktoś szuka mocnego konturowego basu to polecam przetestować Canto Grand - świetne monitory, choć u mnie niższe czestotliwości wprawiały w drżenie całe poddasze...

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

studio 16hz - sporo przepłacona firma :( - takie jest moje zdanie

4 -4,5 tys zł za małe monitorki canto one new - canto grand lub 8-11 tys zł za minas anor / minas anor premium - gdzie przeszło 2 tys zł dopłacamy tylko za lepszy wysokotonowiec - gra nie warta świeczki - w dodatku jako niskotonowe tylko 16,5cm średnicy przetworniki - mało :( - minimum 22cm powinno być inaczej to nie bas :(

A jak ktoś szuka mocnego konturowego basu to polecam przetestować Canto Grand - świetne monitory, choć u mnie niższe czestotliwości wprawiały w drżenie całe poddasze...

Za ten konturowy bas właśnie też lubię Canto Grand.

gdzie przeszło 2 tys zł dopłacamy tylko za lepszy wysokotonowiec

A jaka jest różnica w cenie tych wysokotonowców? Zwrotnica też jest, z tego co wiem dopasowana do tej wersji.

4 -4,5 tys zł za małe monitorki canto one new - canto grand

Gdybym potrafił sam robić kolumny to pewnie, że bym sobie taniej je wykonał. Każdy prowadzący działalność musi zarobić. W końcu z tego żyje. Z resztą odsłuchiwałem inne kolumny w tym budżecie i na ich tle CG wypadały konkurencyjnie.

różnica w cenie to 400zł (po 200zł sztuka) , zwrotnica to małe koszty kilkanaśćie zł - sprowadza sie do wymiany paru elementów - niedrogich - choć w sumie nawet bez tego coniektórzy różnicy nie odczują - ale et338-104 jest sporo lepszym wysokotonowcem niż standardowy cat 308 - warto dopłacić - ale max 500-600zł a nie 2 000 zł ! - ale biznes sie musi kręcić - firma ma zarabiać maksymalnie na klientach ! - masz racje!

monitor aby w miarę grał dynamicznie potrzebuje niestety mieć sporo odkręconą gałkę głośności , takie jest moje doświadczenie .

Racja, ale dotyczy to zazwyczaj tranzystorowców, gdyż w przypadku lamp ( tak ok. 5000 zł) zasada ta już nie ma zastosowania. Grają pełnym pasmem od cichości.

różnica w cenie to 400zł (po 200zł sztuka) , zwrotnica to małe koszty kilkanaśćie zł - sprowadza sie do wymiany paru elementów - niedrogich - choć w sumie nawet bez tego coniektórzy różnicy nie odczują - ale et338-104 jest sporo lepszym wysokotonowcem niż standardowy cat 308 - warto dopłacić - ale max 500-600zł a nie 2 000 zł ! - ale biznes sie musi kręcić - firma ma zarabiać maksymalnie na klientach ! - masz racje!

Minasy mają w standardzie cat 298. Wszedłem na pierwszą lepszą stronę i różnica jest większa.

http://audiotransducers.com/pl/104mm/122-morel-et-338-104.html

http://audiotransducers.com/pl/104mm/125-morel-cat-298.html

Pewnie w hurcie jest inaczej, ale nie o to chodzi. Sam pracuje w firmie produkcyjnej (meble) i jak wytworzenie danego mebla kosztuje w materiale 500zł więcej to cena detaliczna nie rośnie o 700 czy 800zł. W cenie detal jest też część dla sklepów itp. 30-40% + zarobek producenta. Pamiętaj że w cenie brutto trzeba oddać 23%. Przy audio jest jeszcze inaczej to nie tylko materiał się liczy, a też jaki efekt końcowy z tego wyjdzie. Dobra to nie miejsce na takie dyskusje.

Przepraszam Rotel-owców za pisanie nie na temat.

zwracam honor - faktycznie cat 298 :( - tylko niestety - myślałem ,że w standardzie tam coś lepszego siedzi , ale jeszcze jak ja kupowałem swoje et338 to płaciłem 490 za sztuke - a teraz podrożały :( - także ceny sie zmieniają, co do zarobków producentów i sklepów pewno masz racje - :)

Pamiętaj że w cenie brutto trzeba oddać 23%.

To jest złodziejstwo państwa. Kupujący też płaci 23%, z czego wynika, że podatek faktycznie wynosi 46%? A ceny Rotela ciągle w górę.

Nie jest ekonomistą i nie będę się w to wgłębiał. Chodzi o to, że jak taki Rotel RA-12V2 kosztuje 3599zł brutto to z tego 672,98 trafia do państwa. Sprzedającego bardziej interesuje kwota netto. Vat trafi do skarbu państwa. I jest jeszcze podatek od dochodu płacony przez przedsiębiorce.

@bokser

Same przetworniki nie zagrają. Potrzebna jest wiedza i doświadczenie konstruktora a tego się nie da wycenić. Brat ma minasy od Rogali i gra to wybornie. Niestety w moim pomieszczeniu się nie sprawdziły. Co do ceny: dźwięk i zadowolenie klienta bezcenne. Producent to nie filantrop i z czegoś żyć musi. Poza tym podejście Rogali do klienta jest na wagę złota. Sprawdź jak nie wierzysz. Pozdrawiam. EOT

Witam. Panowie mam możliwość zakupu RC-980 bx. Oferta raczej od handlarza, ale obiecał przesłać fotki wnętrza. Na co zwracać uwagę ? Polowałem na RC-995 bx ale ciężko go zdobyć. Jakie opinie mają Szanowni Rotelowcy na temat RC-980 bx ? (chodzi mi głównie o phono, ale cd też będzie grało. Myślę, że 60 phono/40 cd) Brac czy nadal szukać RB - 995 ? Pozdrawiam.

tomaszE , proszę, nie gryź kolegi, pomylił się :-)

@wilkijakies a z czym ma to grać?

tomaszE, mam do ciebie pytanie, jako do wykwalifikowanego speca od wszelakich końcówek :-)

Czy do wielokanałowej końcówki mocy można podłączać jako surroundy kolumny 4 omowe, jeśli mamy jako główne również 4 omówki? Czy to będzie wtedy połączenie równoległe, zabronione w takich przypadkach?

Ja rozumiem, że gdy podłączyć chcemy dwie pary w końcówkach albo wzmacniaczach to tylko 8 omy, ale jak jest z wielokanałowymi?

Edytowane przez sittek

Może łatwiej będzie odpowiedzieć jak podasz konkretny model, np do RMB-1075 można podłączyć pięć kolumn o impedancji 4omowej każda , miałem tą końcówkę dość długo , wypraktykowałem, działała bez zarzutu .

Pozdrawiam

Tomasz

Tak, na przykład ta Rotela.

A co miałeś do niej podpięte? Który RSP, bo sam wzmak to za mało :-)

I jak to grało?

RSP-1068 , wcześniej RSP-976 .

W KD bardzo dobrze się spisują te procesory, ale jeśli chodzi o stereo ta najtańszy przedwzmacniacz Rotela analogowy brzmieniowo je przebijał

RMB-1075 w swojej klasie to fajnie grająca końcówka, brzmienie zbliżone do RB-1070 lub RB-981

Pozdrawiam

Tomasz

@wilkijakies a z czym ma to grać?

Obecnie w systemie jest RC-03. Końcówki to RB-03 i nietypowo RB-990 BX. Na tym etapie chciałem wymienić RC -03 na w/w RC-980 bx. (RB-03 docelowo jest też do wymiany np na RB-991,lub coś nowszego) Pytanie jest następujące: jakie miejsce miejsce w szeregu zajmuje RC-980 BX........ Warto inwestować? Jesli tak, na co zwrócić uwagę przy kupnie. (fotki wnętrza)

Same przetworniki nie zagrają. Potrzebna jest wiedza i doświadczenie konstruktora a tego się nie da wycenić.

Tak - wiem o tym doskonale....:)!

@"Co do ceny: dźwięk i zadowolenie klienta bezcenne." - tu niestety dla niektórych (w tym także dla mnie) mocno zależy na dobrej cenie..... - także firma i klient muszą znaleźć "złoty środek" czyli musi to i dobrze grać , i dobrze wyglądać no i firma żeby nie zdzierała z klienta drugie tyle co wartość głośników :( - co niektórym zależy też aby mieć "unikatowe" kolumny - czyli firma musi wykonać dokładnie takie obudowy, kolor, lakier , fornir, wzmocnienia , ich liczbe i grubośći poszczególnych śćianek, oraz użyć takich przetworników (oczywiśćie po konsultacji z wykonawcą) jakie tylko se klient zażyczy - a do takich firm na pewno NIE należy studio 16hz Pana Rogala - nie nie i jeszcze raz nie - pytałem, dzwoniłem i tego co chciałem zrobić nie potrafili/nie chcieli/tłumaczyli sie ,że tego nie wykonają bo jednoseryjnej produkcji nie robią za wysokie koszta itp itd - także u mnie ta firma została skreślona - co oczywiśćie nie znaczy ,że jest do niczego i że ich kolumny nie grają ! - pisałem o tym też w klubie 16hz z przedstawicielem firmy (?) i powiedział to samo - podkreślił też ,że byli w jego firmie tacy jak ja i też chcieli wykonać indywidualne kolumny na zamówienie - i też im odmówił - oni mają już gotowe obudowy i nie zmienią ich wymiarów nawet o 1cm!, ewentualnie mogą zmienić przetwornik/i ale tylko na takie o takiej identycznej średnicy jak te w orginale! , wymienić kondensator/cewke itp w zwrotnicy zmienić kolor - ale to też nie na każdy jaki se klient zażyczy, np ktoś chce przednią ścianke polakierowaną lakierem takim i takim na kolor taki i taki, a reszta fornir taki i taki polakierowany lakierem takim i takim - tego już nie są w stanie zrobić :( - nie wspominając już o np pochyleniu przedniej ścianki obudowy, zaokrągleniu bocznych , pochyleniu przedniej w dwuch kierunkach , pochyleniu górnej ścianki , wykonać boczne śćianki z granitu, osobne basreflexy dla poszczegulnych przetworników i to w takich miejscach gdzie klient se zażyczy, jakieś zaokrąglenia na krawędziach - to już nie znimi takie rozmowy - trza szukać innej firmy :(:( - ale pewno ich kolumny znajdują nabywców i podejrzewam ,że mimo niewielkich przetworników , jak wszystko okej dopracowane to grają okej ! - tylko że firma se drogo , oj bardzo drogo ceni za takie cuś :(

Pozdrawiam. EOT :)

Edytowane przez bokser7778

bokser7778 przy Twoich wymaganiach najlepiej jest się zgłaszać do konstruktorów DIY. Oni będą mogli poświęcić Ci i projektowi kolumny wystarczająco dużo czasu. Zrobią Ci odbudowę na zamówienie i na podzespołach takich jak sobie zażyczysz, a potem się będą męczyć ze strojeniem. Choć trochę się dziwie, że sam sobie nie zrobiłeś kolumny. Skoro wiesz jakie najlepiej użyć przetworniki, jakie elementy zwrotnicy użyć to trzeba było zamówić obudowę u jakiegoś dobrego stolarza i resztę zrobić samemu.

A jaka firma wykonała Ci taką kolumne jak chciałeś?

Panowie, teraz na temat. Już jakiś czas szukam dla siebie CD. Czy ktoś mógłby napisać coś o brzmieniu RCD 1570 ?

Obecnie w systemie jest RC-03. Końcówki to RB-03 i nietypowo RB-990 BX. Na tym etapie chciałem wymienić RC -03 na w/w RC-980 bx. (RB-03 docelowo jest też do wymiany np na RB-991,lub coś nowszego) Pytanie jest następujące: jakie miejsce miejsce w szeregu zajmuje RC-980 BX........ Warto inwestować? Jesli tak, na co zwrócić uwagę przy kupnie. (fotki wnętrza)

Włączanie RB-03 obok RB-990BX nie ma sensu. Spróbuj odłączyć RB-03 a przekonasz się, że nic nie wnosi, dlatego druga podobna końcówka juz przyniesie efekt. Aby wykorzystać w pełni możliwości RB-990BX faktycznie wypadałoby podłączyć pre z serii RC-99x, inaczej szkoda końcówek.

Na co zwracać uwagę?

To trudne pytanie, bo same fotki to nie wszystko. Sprzęt może wyglądać idealnie, ale będzie grał nie tak jak powinien ( trzeszczenie potków, nierówna praca końcówek, wywalanie bezpieczników, samoistne wyłączanie się, brak dynamiki, osuszenie całego pasma. Należy pamiętać że ma on już niejednokrotnie około 20 lat, i więcej, może jak na Rotela nie jest to graniczna bariera, ale trzeba uważać. Lata robią swoje. Poza tym jeśli ktoś rozkręca sprzęt ma wobec niego pewne zamiary, i te dobre, i złe. :-)

No i najważniejsze pytanie, jakie kolumny do tego masz?

Bo jeśli wymagające, to będziesz miał nudę.

. Czy ktoś mógłby napisać coś o brzmieniu RCD 1570 ?

Gra tak jak cały zestaw 15xx oparty na Wolfsonie. Szczegółowo, z dużą ilością dynamiki, nie jest natarczywy, aczkolwiek do ponadprzeciętnej przestrzeni i wieloplanowości RCD-971 sporo mu brakuje. Jest dużo ciekawszy niż nowsze RCD-06, jednak jak dla mnie gra na poziomie RCD-06SE ( mają ten sam DAC Wolfsona).

No i kolumny i wzmacniacz podłączone do nich mają duże znaczenie.

bokser7778 przy Twoich wymaganiach najlepiej jest się zgłaszać do konstruktorów DIY.

A jaka firma wykonała Ci taką kolumne jak chciałeś?

I właśnie tak zrobiłem pół roku temu :) - firma to:

http://www.sonusoliva.pl

nie robią problemu z niczym mają doświadczenie i nie są za drodzy , a w każdym razie sporo tańsi niż np studio16hz, harpia acustics, akustyk itp itd - ale mniejsza o to - starczy tej gadaniny o "budowniczych kolumn" :)

bokser7778 najważniejsze, że jesteś zadowolony. Firma znana i ma swoich zwolenników. Ja nie miałem z nimi kontaktu. Z tego co kojarzę jednak ich działalność trochę się różni niż S16Hz, HA, AA itp. Nie kojarzę żeby zajmowali seryjną produkcja kolumn, ale mogę się mylić.

Gra tak jak cały zestaw 15xx oparty na Wolfsonie. Szczegółowo, z dużą ilością dynamiki, nie jest natarczywy, aczkolwiek do ponadprzeciętnej przestrzeni i wieloplanowości RCD-971 sporo mu brakuje. Jest dużo ciekawszy niż nowsze RCD-06, jednak jak dla mnie gra na poziomie RCD-06SE ( mają ten sam DAC Wolfsona).

No i kolumny i wzmacniacz podłączone do nich mają duże znaczenie.

Dzięki za odpowiedź. Na allegro wisi używka (RCD 1570) i tak się zastanawiam czy się nie skusić. Co prawda jakoś mnie nie przekonuje mechanizm szczelinowy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.