Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

W pamięci obliczyłem dokładnie 12 sztuk z tą dzielonką, która poszła do uczciwego człowieka, który przynajmniej zaopiekuje się nią, bo był dzisiaj u mnie i odsłuchiwał sprzęt. Wziął go od razu. Trudno się dziwić sprzęt czadził nienagannie niechaj mu służy.

Dziękuję za miłe słowa :) I obiecuję, że nic złego " dzielonce " się nie stanie :)

Jeśli chodzi o Rotele to jestem " świeżakiem " w tym temacie gdyż jest to mój pierwszy zestaw, wiem jednak, że pozostanę wierny tej marce :) Pozdrawiam :)

W Poznaniu sprzęt audio robi Tulsystem . Robili przegląd i naprawę mojego Rotela, ale u mnie końcówka była cała.Nie wiem jak jest z dostępnością oryginalnych tranzystorów końcówki mocy. Czy np: zamienniki nie dadzą innego dźwięku?

Tulsystem ma stronę na Facebook-u gdzie pokazują co naprawiali. 840bx3 to mój.

O! widzę że niedawno robili komuś taki sam model Rotela.

Edytowane przez dzeus67

W Poznaniu sprzęt audio robi Tulsystem . Robili przegląd i naprawę mojego Rotela, ale u mnie końcówka była cała.Nie wiem jak jest z dostępnością oryginalnych tranzystorów końcówki mocy. Czy np: zamienniki nie dadzą innego dźwięku?

Tulsystem ma stronę na Facebook-u gdzie pokazują co naprawiali. 840bx3 to mój.

O! widzę że niedawno robili komuś taki sam model Rotela.

Dzięki. Przyjżę się ich ofercie. A może zna ktoś AudioVinyl ze Świenodzina?

Pozdrawiam

A u mnie dzis zagoscil RA-921. Do Klubu milosnikow na razie nie dolaczam bo przed snem zdazyl zrobic tylko szybki przelot przez empetrojki ostroznie poczynajac od Sade a konczac na rozp... salonu Bolt Thrower-em. A teraz klade sie spac sluchajac Bajm na micro Onkyo costam525, ktorego tez dzis kupilem. Owocny dzien!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ps. Córka bylego wlasciciela Rotela zagrala mi mini koncert na harfie... takze jakos sie zamotalem i wzmacniaczowi sie nie przyjzalem. Ale dzis widze, ze po umyciu wyglada jak nowy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Witam Panowie

Powiedzcie mi jak wzmacniacze Rotela zgrywają się z kolumnami Elac. Szukam pomału nowego wzmacniacza, który wygryzie NADa i Rotel jest na mojej liście. Myślę nad czymś klasy RA-1570 albo nowym A14. Słyszałem też że Rotela najlepiej łączyć z odtwarzaczem cyfrowo. Prawda to?

To zależy jaki odtwarzacz. Ja swojego RCD-971 łączę i analogowo i elektrycznie i jakby tu napisać, oba charaktery mi odpowiadają :-) I aż takiej różnicy nie ma.

ELAC?

To zależy jakie.

Na przykład monitor BS244 jest fajny, wstęgowy wysokotonowiec daje dużo radości, może jest nawet ciekawszy niż jedwabniki Dynaudio?

Nie wyostrzona średnica, dużo szczegółów, nisko schodzący basik. Jest wszystko co trzeba. Tylko dla Rotela seria 240 to minimum, inaczej będzie jasno, ostro i niezbyt przyjemnie.

Należy też pamiętać, że ELAC podobnie jak Dynaudio, jest 4 omowy i charakteryzuje się dość niską skutecznością.

Ogólnie wolnostojące oddają więcej power, ale są droższe.

Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To zależy jaki odtwarzacz. Ja swojego RCD-971 łączę i analogowo i elektrycznie i jakby tu napisać, oba charaktery mi odpowiadają :-) I aż takiej różnicy nie ma.

ELAC?

To zależy jakie.

Na przykład monitor BS244 jest fajny, wstęgowy wysokotonowiec daje dużo radości, może jest nawet ciekawszy niż jedwabniki Dynaudio?

Nie wyostrzona średnica, dużo szczegółów, nisko schodzący basik. Jest wszystko co trzeba. Tylko dla Rotela seria 240 to minimum, inaczej będzie jasno, ostro i niezbyt przyjemnie.

Należy też pamiętać, że ELAC podobnie jak Dynaudio, jest 4 omowy i charakteryzuje się dość niską skutecznością.

Ogólnie wolnostojące oddają więcej power, ale są droższe.

Mam tak jak w opisie Debut F6 wybrany z pośród wielu innych kolumn. Nie słyszałem wyższych serii Elaca ale moje grają łagodnie i przejrzyście ale bez rozjaśnień i wyostrzeń. Jeden z forumowych kolegów porównywał modele podstawkowe serii Debut z Dynaudio Excite to moje Elacki mają barwę niemal taką samą jak Excite i są wyraźnie ciemniejsze. Mają mniej góry i wyrazistości. Wydaje mi się, że można z nimi pójść bardziej w chłodne i analityczne elektrownie. F6 ma w danych 6 ohm i minimum 5,7 ohm, 87dB... Na ruskiej stronie testowani i wyszło im minimum 5,4 ohm. Z tego co widzę to NAD nie ma z nimi problemu więc dlaczego rotel miał by sobie nie poradzić. Edytowane przez Krzysiek B

Z tego co widzę to NAD nie ma z nimi problemu więc dlaczego rotel miał by sobie nie poradzić.

Czy sobie poradzi czy nie jest pojęcie względne. Nie da się jednoznacznie określić, czy jakiś wzmacniacz "radzi sobie" z kolumnami, czy nie. Wszystko zależy od naszego doświadczenia w osłuchiwaniu konkretnych modeli. Jeśli nie ma możliwości porównania z innymi, lepszymi lub gorszymi, tańszymi modelami, nie może być mowy o żadnych wątpliwościach.

Jest i komplet ;-)

No to trzeba będzie go dokładnie odsłuchać. Na plus wyświetlacz, na pewno dużo ciekawszy od tego z dwunastki, przycięte boczki, hm, chinole to lubią, w następnym modelu pewnie zaczną je zaokrąglać. Trochę większa moc, dla 4 omów może być to już pod 200W. Jeśli nic nie schrzanili, to nie będzie źle. Nawet Dynki rozbujają tak jak trzeba. Tylko ta cena....

Trochę większa moc, dla 4 omów może być to już pod 200W. Jeśli nic nie schrzanili, to nie będzie źle. Nawet Dynki rozbujają tak jak trzeba. Tylko ta cena....

Ale słabszy zasilacz niż w ra-12. więcej niż 150W /4ohm nie będzie.

Faktycznie z powerem trochę zeszli w dół, ale może zasilacz jest wydajniejszy, może poprawili odczepy, wstawili ciekawsze kondziorki? Jeszcze technicznego testu nigdzie nie wyhaczyłem. Na szczęście nadal jest w klasie AB.

Masz Babo placek ....

Niestety jak widać zamiast poprawiać dźwięk zaczęli wtykać w obudowę wodotryski, no to i jakość padła ......

Nie mogę znaleźć informacji czy RC-995 miało oznaczenie BX ?

Nie miał. RC-995.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Moderatorzy

Nic nie dokładaj tylko sobie kup używany , po aukcjach chodzą za 3klocki z kawałkiem ;-)

a nie miałem jeszcze okazji zobaczyć ra 1570 wystawionego za 3-4 kpln.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.