Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

końcówki nie są zmostkowane, pracują w konfiguracji bi-amping. lewa zasila lewy kanał, prawa oczywiście prawy.

co do metrażu, obecnie to jakieś 45m2, dużo skosów bo to poddasze.

Ale miałem też ten zestaw z innymi monitorami i powiem, że mocy nigdy za dużo. Zacząłem nawet myśleć o RB-1080, ale chyba ciut za drogie ;-)

No i rachunki za prąd mogą być zbyt duże ;-)

Uważam że Rotel to naprawdę świetne rozwiązanie dla ludzi którzy nie pozwalają temu hobby zawładnąć sobą i nie doszukują się niedoskonałości ciągle szukając poprawy. Dzięki temu udało mi się połączyć dobre stereo z dobrym kinem i jednocześnie po prostu z radością słuchać ulubionej muzyki.

do zestawu zamierzam dołączyć jeszcze jedną końcówkę do kina - RMB-1075, i tuner RT-1082 którego na razie bezskutecznie szukam...

pozdrawiam wszystkich

Aha, zapomniałem dopisać ;-)

zmostkowane końcówki dają dużo mocy, ale zwiększają się szumy i trochę też według producenta zniekształcenia.

Na moje ucho:

zmostkowane końcówki = więcej mocy i dynamiki

bi-amping = więcej finezji w dźwięku i lepsza stereofonia

co do porównania CD z DVD, właśnie dlatego mam CD żeby nie było potrzeby zastanawiania się nad tym. Szczerze mówiąc nawet mnie nie kusiło żeby odtwarzać płyty CD w odtwarzaczu DVD.

modele to RDV-1062, bo ma świetny upscaling do 1080i i HDMI, CD zaś to RCD-1070.

Zastanawiam się nad RCD-1072, ale słuchałem i nie ma jakiegoś specjalnego skoku jakościowego.

Co prawda ma szufladę i wyświetlacz centralnie i lepiej by pasował, ale różnica cenowa nie jest taka mała.

pozdrawiam

Witam,

Mam mały problem z moim "nowym" nabytkiem - Rotel BR981.

Jest on włączony w trybie zmostkowanym. W środku zworki są przestawione zgodnie z instrukcją. Na przednim panelu powinna się zaświecić dioda informująca o trybie mono. Dioda się niestety nie świeci. Sprawdzałem czy nie jest ona spalona - na innym przyłączu świeci normalnie.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Dodam, ze końcówka gra normalnie w trybie monofonicznym.

Nowa seria 06 SE, a wśród niej nowy tuner RT-09:

http://www.rotel.com/uk/products/index.htm?cat=121

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Moderatorzy

nowa seria niczym się nie różni poza plakietką ..coś w stylu .... special edition....

Ciekawe co wykombinują z ceną, bo przy zakupie nówki (piecyk) różnica między 06 a 1520 to tylko 400pln.

Rotelacy: czy jeśli pod mój ra06 pod wyjście preamp podepnę końcówkę mocy 06 to będę mógł zasilać głośniki w biampingu(z integry+końcówki) , czy też będzie to jakiś inny patent?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

>Rotelacy: czy jeśli pod mój ra06 pod wyjście preamp podepnę końcówkę mocy 06 to będę mógł zasilać

>głośniki w biampingu(z integry+końcówki) , czy też będzie to jakiś inny patent?

Tak to się bedzie zwać. Nie zapomnij odłączyć zworek z kolumn ;)

• 2 tygodnie później...

Panowie - takie szybkie pytanie:

Jaki dobrać tani CD (tak do 400 PLN) zeby złagodzic/zmiękczyć chociaż troszeczkę brzmienie RB 971? Jakiś marantz, może rotel? Mówimy oczywiście o egzemplarzach nietuningowanych. Z góry dzięki

http://www.allegro.pl/item835642211_marantz_67mkii_se.html

Wczoraj porównywałem z hk610 który miałeś. Taki sam charakter tylko dużo więcej dynamiki. Ten miękki marantz powinien się dobrze zgrać z ostrym 971.

Pozdrawiam

Wyprzedziłeś mnie:) Też chciałem pokazać wnętrze tego wspaniałego klocka jakim jest RSP-1068.

Kilkanaście dni temu wspominałem, że mam problem z potencjometrem (przełącznik impulsowy) głośności w tym Rotelu. Wymontowałem panel przedni i potraktowałem ów przełącznik płynem do regeneracji potencjometrów po czym przemyłem izopropanolem (nie rozbierałem go). Zanim skręciłem całość podłączyłem panel do reszty przedwzmacniacza aby sprawdzić czy działa. Działa:). Uradowany skręciłem obudowę i odstawiłem klocek na swoje miejsce. Po godzinie włączam sprzęt i du.a. To samo. Nie wiem jaki jest to przełącznik, bo symbol pewnie jest umieszczony od strony wewnętrznej (od strony płytki drukowanej) a nie chciałem na razie bawić się lutownicą. W wolnej chwili rozkręcę go ponownie tym razem wylutowując z płytki i wyczyszczę potencjometr od środka. Jeśli to nie pomoże to ratuje mnie wymiana na nowy ale boję się, że nie dostanę takiego samego. Ma ktoś jakiś pomysł?

• Moderatorzy

wreszcie jakieś normalne sprawy.............

Ten preamp w środku dobry......... a propos czy jak rozbieracie starsze klocki to traktujecie je odkurzaczem żeby usunąć pył?

W sprzedaży jest seria 06 special edition - czy ktoś wie co tam zmienili,

w jakimś opisie ktoś dopisał że cd 1520 czyta mp3 - czy to prawda czy bajer?

Czy jak do ra06 podłącze dodatkową końcówkę 06 to w biampingu mogę zasilać moje dali 5005 , których deklarowana impe...(trudne słowo) to 4 omy?

Sporo tych pytań

Napiszcie coś o kablach, które używacie z rotelem i jakie z nim testowaliście i jakie macie wrażenia .

Z jakimi kablami wg Was stroi najlepiej ( oprócz anty...) bo ciężko je załatwić do odsłuchu i muszą być na sztywno..... mój kot zrobi mi zwarcie.

Pozdrawiam rotelaków

cd 1520 czyta mp3 i wma.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witaj,

co do kurzu - jeśli potrzeba to tak, można go usunąć.

Co do RA-6 + RB-6 - spokojnie poradzi sobie z Twoimi kolumnami. Moim zdaniem warto - sam używam końcówek w konfiguracji bi-amping.

Jeśli chodzi o kable - nie stroiłem systemu kablami i nie odsłuchiwałem kabli. Może dla innych to herezja, ale uważam że w budżetowych systemach kable o ile są dobre i poprawne, nie mają znaczenia a zaoszczędzone pieniądze można wydać na kilka fajnych płyt ;)

Pozdrawiam

Dołaczam do Klubu,mało brakowało,abym został klubowiczem Linn'a (końcówka Klout)tymczasem dziś przyjechał Michi RHB-05.Wart każdej złotówki jaką dałem na ebay uk.

• Moderatorzy

Jeśli cd 1520 czyta mp3 to jest rozwojowym klockiem....

Lukasz_w - masz fajny zestaw i pokombinuj z kablami, mam do Ciebie jeszcze prośbę, wrzuć jakąś ulubioną płytkę , którą dobrze znasz i zrób porównanie swojego cd z dvd i skrobnij czy i jakie są różnice w dźwięku.

pozdro

Trochę za wcześnie na porównania.Niebawem zmieniam mieszkanie a tam dopiero będzie z lekka przyanjmniej adaptacja - teraz na staej chałupie mam połowę mebli i duży pogłos. Klasęurządzenia jedank słychać niewątpliwie.

Witam,

Właściwie wymiana na 1068 to była transakcja wiązana :)

Gość który miał końcówkę RMB-1075 w idealnym stanie, nie chciał jej sprzedać bez procesora :)

Więc kupiłem procesor.

Mając w domu oba, porównałem sobie i mam kilka spostrzeżeń.

Chyba 1066 był minimalnie cieplejszy. RSP-1068 jest jakby troszeczkę ostrzejszy, ale muszę przyznać że dźwięk w trybie bypass - rewelacja. Nie wiem czy processor kina domowego może zagrać wiele lepiej jako przedwzmacniacz stereo. Bardzo dokładna stereofonia.

Ale nie jest to jakaś naprawdę wielka różnica - muszę oddać RSP-1066 że potrafił być bardzo detaliczny i przyjemny. Będę go dobrze wspominał.

Jednak główną przyczyną tego że myślałem o RSP-1068 była możliwość programowania gniazd 12V trigger.

Przy dwóch końcówkach RB-1070 na przody, jednoczesne ich włączenie czasami kończyło się efektowną ciemnością i wędrówką do bezpieczników :)

A co się będzie działo jak uruchomię RMB-1075 dla reszty kanałów ;)

Z powodu budowy, wynajmuję dom teraz i nie mam wpływu na instalację. Ale dzięki temu już w projekcie mam dwie fazy wyprowadzone zaraz za zabezpieczeniem głównym do miejsca odsłuchu :)

Pozdrawiam

A tak z innej beczki, szukam dobrego i pewnego serwisu Rotela.

Procesor RSP-1068 jest uszkodzony i chciałbym to zdiagnozować.

Oczywiście sprzedający się wypina i w takiej sytuacji końcówki RMB-1075 od niego nie kupię, bo nie mam zaufania.

Ale chciałbym procesor naprawić bo poza jednym problemem naprawdę uważam to za świetny kawałek sprzętu. A swój stary już niestety sprzedałem :(

Pozdrawiam

Witam,

Problem polega na tym, że czasami (jednego razu po dwóch dniach słuchania, innym razem dwukrotnie w ciągu 20 minut) w głośnikach zamiast dźwięku pojawia się głośny, szerokopasmowy szum. We wszystkich kanałach i jest na tyle głośny, że czasami mam obawy o głośniki.

Pojawia się to tylko przy dekodowaniu sygnału przez łącze cyfrowe (toslink, bo mam Rotela RDV-1062 i on ma tylko optyczne wyjście), a nie udało mi się tego uzyskać w trybie bypass.

Wyłączenie i włączenie procesora pomaga, przełączenie źródła na analogowe i powrót do DVD też.

Mam go w tej chwili cały czas włączonego w torze, w trybie bypass gdzie nie pracuje sekcja cyfrowa. Nie ma najmniejszego problemu.

Jeśli włączę jako źródło DVD i dekoduję sygnał cyfrowy, niby wszystko jest w porządku. Ostatnio 2 dni chodził bardzo długo, dość cicho bo chciałem żeby się znowu ujawniło uszkodzenie. Przez te 2 dni nic się nie działo.

Wczoraj rano, włączyłem córce (4 lata) bajkę. po kilkunastu minutach, wszystkie kanały dosłownie eksplodowały maksymalnie głośnym szumem. 20 minut musiałem ją uspokajać.

Boję się, że nawet jak go wyślę do serwisu to go włączą, pochodzi 20 minut czy nawet kilka godzin i stwierdzą że wszystko jest ok.

Gość który go sprzedał, twierdził na początku że wystarczy go przeczyścić i przeczyścić styki w środku - tylko nie bardzo wiem co czyścić.

Potem podobno rozmawiał z jakimś elektronikiem i ten zalecił żeby kilka dni sprzęt wygrzać ;)

Ale w razie uszkodzenia głośników nikt mi za nie nie zapłaci ;)

Sam nie wiem co w tej sytuacji zrobić...

Pozdrawiam

• Moderatorzy

łukasz wysocki,.........po mojemu to padł kondek w przetworniku c/a.......

w starym piecyku miałem podobne objawy w całej sekcji preamp , a końcówka działała bez problemów.

Naprawa to prosta sprawa, choć musisz znaleźć konkretnego fachowca, który sprawdzi wszystkie kondki, mało forsy na części więcej za robociznę, ja za naprawę zapłaciłem 80, za rotela rypną cie więcej.

Proszę zrób test audio swojego cd vs dvd.

Dzięki za opinię.

Będę wszystko sprawdzał, ale pewnie dopiero po nowym roku.

Co do porównania, w chwili obecnej nie jestem w stanie takiego wykonać. Nie mam CD :)

Planowana jest przesiadka na RCD-1072, ale to w swoim czasie, na razie następuje powolna ewolucja w kierunku docelowym... już coraz bliżej ;)

Pozdrawiam

post-24932-100008222 1260397421_thumb.jpg

witam! nabylem wzmacniacz rotel ra-820bx3 i mam male pytanie dla znawcow tematu, posiadaczy. otoz jestem bardzo zadwolony jak dla mnie dzwiek bajeczny mialem przed nim CA azur 540 z 2004 roku i ten dziadek zamiata Cambridga w przedbiegach.lecz jest jedno ale... gdy nic nie gra z glosnikow wysokotonowych slychac szum dosyc slyszalny do tej pory zawsze cos tam bylo lecz nie az tak. dodam ze bias wyregulowany zgodnie z instrukcja. czy to wada jakiegos elementu czy ten wzmak tak ma czy moze ktorys element stracil parametry(kond, rezystor)?. czy mozna jakos to poprawic? . z okolo metra jest on prawie nieslyszalny ale siedze doscy blisko kolumn. prosze o informacje i z gory dziekuje

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.