Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką nadzieję ;) Rsx-1057 sam gra bardzo OK ,ale dopiero jak przyjedzie koncówka podepnę centralny CM i Tyły CM1 . Bardziej jestem za stereo niz kinem , ale do grania 5.1 to absolutne minimum . Z dekoderów HD i innych dupereli wyleczyłem się wolę solidne 5.1 dd .

Pozdrawiam .

ortadragon, 2 Cze 2010, 16:30

Czy porównywałeś kiedyś bezpośrednio swój RSX-1057 z wzmacniaczami Rotela o podobnej mocy na kanał?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Delikatny szum jest słyszalny z głośników w momencie rozkręcenia gałki wzmocnienia do 100. Jest to jeśli można tak powiedzieć, jeden z najmniej szumiących wzmaków/procesorów jakie posiadałem. Polecam jak najbardziej bo w stereo pokazuje pazurki:)

Witam .

Miałem jeszcze Marantza pm15s1 i sa15s1 . Z amplitunerów do kina domowego Było ich trochę : Sony str-va333es, str-v555es, va555es , Denon 3806 , Arcam avr 300 .

Jezeli chodzi o stereo i por RSX 1057 do Ra-1070. Ra-1070 jest w kazdym aspekcie lepszy : Większa dynamika , przestrzen , głebia , zachowanie idealnej kontroli na basem , detale itd . RSX 1057 stara sie zagrac jak wzmacniacz stereo dopiero w trybie BYPASS wtedy dzwięk nabiera manier wzmacniaczy stereofonicznych . Nic nie przeszkadza i nie czaruje po prostu dobre stereo zblizające sie do np: RA-1062 . Więc nie jest tak zle :) . Ja rsx 1057 uzywam tylko do PS3 5.1 więc na stereo mi nie zalezy ,ale rsx 1057 daje rade i jest całkiem niezłą alternatywą na pogodzenie ( kompromis ) kino i stereo . Dla mnie niestety nie do zakceptowania . Stereo to stereo i do tego ma byc integra sereofiniczna .. i magia dzwięk ma czarować itd.

Natomiast w kinie i stereo w por. do wyzej wymienionych amplitunerów RSX-1057 to prawdziwy wojownik i zdecydowanie najlepszy dzwięk . 5.1 w wykonaniu rsx-1057 jest obszerne , dynamiczne z idealną separacją kanałów , mocą i z piekielnym Basem - zaden z wyzej wymienionych ( amplitunerów) nie zblizył się do poziomu RSX-1057 . O stereo napisze ,ze RSX-1057 zagrał najlepiej i prawie jak stereofoniczna integra . O czym reszta posiadanych ( byłych ) amplitunerów moze tylko pomarzyc .

Pozdrawiam

RSX-1057 najblizej do ra-1062 . Zagrał bardzo podobnie nie tak angazująco ale z lepiej kontrolowany basem . Pokuszę sie o stwierdzenie ,ze jak bym miał wybierac RSX-1057 VA RA-1062 i zalezało bym mi na kinie i stero bez oddzielnej integry stereofonicznej to kupił bym własnie rsx-1057 .

Pozdrawiam

• Użytkownicy+

Hej sittek, jak tam kable zasilające do CD ? Pisałeś że będziesz testował, chociaż jeśli na Dynkach, to różnice mogą być mniejsze niż na bardziej szczegółowych kolumnach.

Małe pytanie do posiadaczy amplitunerów i procesorów Rotela. Jak uzyskać dźwięk z Zone 2? Robiłem szybkie próby i nic mi nie wyszło. Na marginesie, jaki dźwięk uzyskujemy w strefie drugiej, tzn. chodzi mi o to czy jest on przetwarzany przez procesor DSP czy tzw. bypass.

palton, 12 Cze 2010, 13:23

Hej Robert.

Odsłuchy przesunąłem na czas lekko późniejszy. Teraz trochę sobie podróżuję i pieniądze bardziej przydają się na chłodzące napoje chmielowe ( nieodzowny atrybut kibica) oraz benzynkę.......:)

Jak wrócę to oczywiscie porównam.

pozdrawiam

Witam klubowiczów

czy ktoś zaangażował się również w serię 15? We wcześniejszych postach opisywałem mój zestaw. Chętnie wymienię się wrażeniami i doświadczeniami.

Pozdrawiam

Odsłuchiwałem RCD 1520 i w porównaniu do starszych modeli w dźwięku niczym nadzwyczajnym się nie wyróżnia. Dla tych co nie słuchali i nie porównywali z poprzednimi modelami będzie strzałem w dziesiątkę ( jeśli lubi takie klasyczne duże radio samochodowe :) ). Gorzej gdy słuchał starszych topowych modeli, szczególnie z serii 9xx.

Kilka dni temu słuchałem swoich zmostkowanych RB-971MkII z kolumnami Harbeth 7ES2 kumpla, za pre/CD robił Musical Fidelity KW250S. Wydaje się że mezalians podpinać low endowe Rotele do hi-endowych kolumn głośnikowych, a jednak zagrało nadspodziewanie dobrze, bardzo kulturalnie i z kopem, nawet ciut za ciemno jak dla mnie na górze, ale kolega uważał że niczego nie brakuje. Mocny, bas, przejrzysta średnica, może nie za szybko, ale stawiam że to wina małego pokoju i bliskiej odległości od ściany. Ważne że słuchało się bardzo przyjemnie i to na dużych poziomach głośności nawet hardcorowych speed-metali od Meshuggah ! Choć to kolumn stworzone raczej do spokojniejszej muzyki, to ścianę dźwięku z przesterowanych gitar na Rotelach umiały oddać równie przekonywująco. Oczywiście referencyjnymi nagraniami znowu okazały się płyty nagrywane w latach 80-tych, za to współczesne, zloudnesowane produkcje nagrywane po 2000 r. niestety bardzo kiepsko. Odnieśliśmy nawet wrażenie z kolegą że im bardziej ostra i zadziorna płyta tym słuchało się jej lepiej.

Podsumowując, znakomita robota Panów od Rotela. Wydawało mi się że będzie zbyt nachalnie, płasko i sucho a tymczasem RB-971 podłączone do ciepłego źródła, zachowały się bardzo kulturalnie, pokazały basior, oraz mięcho i pazur na średnicy bez jej przesadnego rozjaśniania (o co wszędzie posądza się Rotela).

I love the sound of crashing guitars

@Sittek

Niewiele to zmieni. A z tego co pamiętam to w AE jest większy "aksamit" niż w gołym 991. Chyba zaczynam wariować na starość. Idę posłuchać muzyki...

smykus_likas, 21 Cze 2010, 18:14

A z tego co pamiętam to w AE jest większy "aksamit" niż w gołym 991.

Porównując oba modele pisałeś wcześniej, że "różnice nie są powalające"...........:)

Jednak co by tu nie pisać, ja ze swojego jestem bardzo zadowolony :)

palton, 12 Cze 2010, 13:23

>Hej sittek, jak tam kable zasilające do CD ?

Właśnie jestem po małych testach porównawczych.

Wypożyczyłem dwa kable:

1. Russ Andrews Powermax Plus - Ł40

2. Russ Andrews Signature Powerkord Ł280

3. Oryginalna sieciówka Rotela od RCD 991 Ł0

Hm, i co tu napisać.

Różnica w cenach znaczna,a w odsłuchu....... to zalezy.

Do pierwszych dwóch porównań przekonany byłem, że po podłączeniu tego za prawie Ł300 było więcej przestrzeni. Ale po dwóch, trzech razach już nic nie słyszałem. I co kabel podłączyłem to zdawało mi się że było najlepiej z firmowym i tym najdroższym. Potem odpocząłem,pobawiłem się funkcją DITHER w CD i miałem praktycznie to samo, czyli za każdym razem trochę inaczej, ale czy lepiej? Chyba nie. Ostatecznie po trzech dniach "badań" z powodu zbyt dużo " chyba" pozostałem przy firmowej sieciówce a zaoszczędzoną kasę wydam na jakąś fajną wycieczkę po okolicy :)

W przypadku VdH zmiana była bardziej znaczna. Od razu.

Reasumując może przyczyną tego faktu są moje kolumny, za pewien czas porównam z innymi i sie zobaczy. Nic na siłę :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.