Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

w pomiarach wydajności trafa Rotel raczej nie dublował mocy dla 4 om vs. 8 om,

końcówka 06 ma wg testów i pomiarów 2x90 dla 8 om vs 2x156 4 om

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Rotele słyna z dużej wydajności prądowej dlatego tak jak napisał stench dla impedancji 4 omów zwiększają moc aż o ok. 80%. Poza tym jeśli w specyfikacji technicznej Rotela jest napisane 70Watt to w praktyce osiąga on około 100 watt. Rotel zawsze świadomie zaniża te parametry, co jest przeciwieństwem innych producentów.

RB-06 miał podobne parametry i dla 4 ohmów zwiększenie mocy było identyczne jak dla RB-971.

:) to samo własnie przed chwilką napisał kolega stench :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

w pomiarach wydajności trafa Rotel raczej nie dublował mocy dla 4 om vs. 8 om,

końcówka 06 ma wg testów i pomiarów 2x90 dla 8 om vs 2x156 4 om

Coś wam te wyliczenia kiepsko wychodzą. Dla RB06 jest 90 i 132 (dla dwóch kanałów) czyli poniżej 50%. Dla RA04 poniżej 35%. RA 1520 poniżej 55%, dla RB1070 poniżej 70%.

Gdzie te 85%? Albo chociaż 80%?

Rotel zawsze świadomie zaniża te parametry, co jest przeciwieństwem innych producentów.

Sporo firm tak robi zaniza w 8ohm aby wychodziło mniej wiecej przy mniejszym obciązeniu razy dwa. Konstrukcyjnie taki wzmacniacz jest bardziej stabilny, lepszy, przynajmniej tak mi kiedyś mówił znajomy elektronik

Edytowane przez konik123
  • Moderatorzy

Witam kupiłem kabel głośnikowy QED nie pamiętam jaki modeł ale kosztował 38 za metr to chyba drugi od dołu i poprawił dźwięk Rotela z Esami góra się uspokoiła a bas jest jeszcze bardziej kontrolowany a na dynamice nic nie stracił teraz się przyjemnie słucha i podłączony w bi-wire

Dyskusja się rozkręciła ale teraz mam jeszcze większy mętlik jakiej mocy się spodziewać, czy to czasem nie jest tak że w przypadku 971 jeżeli w mostku ma 180W to przy dwóch kanałach w 4Ohm będzie miał 2x90W??

Mam zamiar napędzić nim woofer, głośnik ma dwie cewki 2x4Ohm i zastanawiam się czy podłączyć dwa kanały każdy pod jedną cewkę w 4Ohm czy zrobić mostek i głośnik spiąć w 8Ohm. Chciałbym wyciągnąć jak najwięcej mocy z tego Rotelka bo głośnik ma 2x150W, w mostku chodzi nieźle ale jeżeli dało by się z niego wyciągnąć więcej to bym skorzystał :)

Coś wam te wyliczenia kiepsko wychodzą. Dla RB06 jest 90 i 132 (dla dwóch kanałów) czyli poniżej 50%.....

Gdzie te 85%? Albo chociaż 80%?

Trochę nie tak z tymi wyliczeniami dla RB-06, ponieważ jego deklarowaną mocą jest 2x70Watt a nie 2x90Watt, więc dla 4 omów wzrost mocy do 132Watt wynosi 88,5%.

Kolega stench swoje wyliczenia podał dla wysterowania 1 kolumny.

Kolega Stench nie podał dla jednego kanału, bo wtedy jest 98/156 a nie 90/156.

Sittek, bierzesz do porównań dane katalogowe na 8 Ohm i porównujesz z wartościami zmierzonymi dla 4. Ciekawa koncepcja. Szkoda, że w katalogu nie było 44 W/8 Ohm bo wtedy byłoby 300%.

• Moderatorzy

jest w linku , który podałem dla 06:

1 kolumna 8 om - 98W, 4 om 156

2 kolumny 8 om- 90 , 4 om 132

a o co te błyskania zębami ?

Szkoda, że w katalogu nie było 44 W/8 Ohm bo wtedy byłoby 300%.

Podroczyć się nie można? :)

Poza tym jeśli chodzi o Rotela to różnice w nausznym odbiorze wzmocnienia 2x30W w porównaniu do wzmocnienia 2x70 W nie są aż tak spektakularne. Po prostu nawet 2x30 watt wykazuje się niesamowita dynamiką. W przypadku klocków innych firm różnice są już dużo więcej słyszalne. Po przesiadce z 30W na 70W nie powiem, różnicę poczułem, ale powiedzmy niewielką.

witam ja moze troszke z innej beczki ale nie do konca. Mam pytanie mam do wyboru takie sprzety napiszecie mi czy sa godne uwagi i czy i jakie sa lepsze??

przedwzmacniacz;

Rotel RC-970BX MK II,

Rotel RC-995,

Rotel PC-791

wzmacniacz;

Rotel RB-980BX,

Rotel RB-971MK2

tunery;

ROTEL RT-950BX,

Rotel RT-850L,

Rotel RT-830AL,

ROTEL RT-935AX

odtwarzacze cd;

Rotel RCD-971 HDCD,

ROTEL RCD 855,

Rotel RCD 02,

wzm zintegrowany;

Rotel RA-921,

ROTEL RA-931,

ROTEL RA-935BX,

Rotel RA810-A,

POMOZECIE?!

1. opcja minimum ROTEL RA-935BX

2. opcja droższa Rotel RC-995 i Rotel RB-980BX

3. odtwarzacz Rotel RCD-971 HDCD

4. tuner ROTEL RT-950BX

Witam!

Chciałem pochwalić się nowym nabytkiem w moim zestawie :)

Nie jest to może element Rotelowskiego składu ale należy do mojego skromnego systemu:)

Mianowicie nabyłem podstawki granitowe pod moje MInaski.

Nie wiem czy ktoś ma tak samo jak ja, ale od pierwszych dźwięków usłyszanych po postawieniu kolumn na kamieniach dla moich uszu otworzyła się całkowicie inna scena i przestrzeń.

Pierwsze co to odseparowanie niskich tonów które wcześniej było czuć tak jakby od podłogi, teraz całkiem inne brzmienie. Niskie tony słychać tak jakby na wysokości środka kolumn. I musi to być usłyszalne skoro moja żonka od razu też to uchwyciła.

Poprawa średnicy i bardziej powiedziałbym szczególowe wysokie tony.

Wrzucam kilka fotek, wszystkie za i przeciw mile widziane.

dscf2282.th.jpg

dscf2298b.th.jpg

dscf2270ro.th.jpg

Edytowane przez jarwodAthlone

Dla lepszej sceny z pewnością nie zaszkodziłoby odsunięcie kolumn od ściany - ze zdjęcia wynika że miejsca masz pod dostatkiem - to powinno przynieść dalszą poprawę.

Witam,

szukam informacji na temat Rotela RMB 1075 i RMB 1095.

Pomożecie Panowie ???

Poniżej test w magazynie AUDIO

http://audio.com.pl/pdf/testy/wielokanalowe_koncowki_mocy/rotel1075.pdf

Edytowane przez mdavis

Witam,

szukam informacji na temat Rotela RMB 1075 i RMB 1095.

Pomożecie Panowie ???

Nie słuchałem ani jednego, ano drugiego. Lecz jeśli jest taka gradacja jak przy stereo (1070 vs 1090), to szkoda czasu na 1075. Le oczywiście mogę się mylić :)

Mdavis dzięki za link, przeglądałem ten test wcześniej.

To może tak zapytam , czy w Waszym Szacownym Klubie są użytkownicyRotela RMB 1075 lub RMB 1095 ? Mam do Nich kilka pytań.

Trzeba szukać. Klub bardzo mocno podupadł (jak sam rotel). Może napisz do Ortadragona, zdaj się miał 1075

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-rotela_44719.html/page__st__1290

Jest sens dorzucić końcówkę mocy Rotel 971 mk2 do Rotela 971 mk2 ? Będzie jakaś poprawa ? Kolumny to DALI Blue 6006 i wydaje mi się, że ten Rotel sobie z nimi nie radzi.

Jest sens dorzucić końcówkę mocy Rotel 971 mk2 do Rotela 971 mk2 ? Będzie jakaś poprawa ?

Niedawno testowałem połączenie wzmacniacza RA-06 z końcówką mocy RB-06 i uważam, że nie ma sensu. Zmiany były praktycznie niezauważalne, czytaj niesłyszalne. Bardzo się tym faktem zdziwiłem, oczywiście in minus.

Obecnie posiadam nową integrę RA-1520 i uważam, że pomimo trochę niższej mocy ten nowy wzmacniacz brzmi zdecydowanie ciekawiej od samego RA-06 czy połączenia RA-06+RB-06. Czuje się zdecydowanie większą przestrzeń, dynamikę i wysokie tony naprawdę są na najwyższym poziomie.

Witam,

Właśnie jedzie do mnie okazyjnie kupiony Rotel RA-06 (1k pln+przesyłka chyba było dobrą ofertą). Jestem ciekaw czym on tak naprawdę różni się od sprzedawanej obecnie wersji SE (Special Edition), w szczególności czy są jakieś istotne "odsłuchowe" różnice. W internecie znalazłem przede wszystkim jakąś sieczkę marketingową wychwalającą jak to bardzo uszlachetniono jego wnętrze ;) Ciekaw jestem jak wygląda rzeczywistość, bo funkcjonalnie to chyba brak jakichkolwiek zmian poza dwoma literkami na froncie.

Czy może ktoś z Was porównywał go bezpośrednio ze starymi zintegrowanymi modelami wzmacniaczy z serii 9xx? Czy jest on następcą jakiegoś konkretnego modelu?

Pozdrawiam,

Piotr

• Moderatorzy

Witam,

Właśnie jedzie do mnie okazyjnie kupiony Rotel RA-06 (1k pln+przesyłka chyba było dobrą ofertą). Jestem ciekaw czym on tak naprawdę różni się od sprzedawanej obecnie wersji SE (Special Edition), w szczególności czy są jakieś istotne "odsłuchowe" różnice. W internecie znalazłem przede wszystkim jakąś sieczkę marketingową wychwalającą jak to bardzo uszlachetniono jego wnętrze ;) Ciekaw jestem jak wygląda rzeczywistość, bo funkcjonalnie to chyba brak jakichkolwiek zmian poza dwoma literkami na froncie.

Czy może ktoś z Was porównywał go bezpośrednio ze starymi zintegrowanymi modelami wzmacniaczy z serii 9xx? Czy jest on następcą jakiegoś konkretnego modelu?

Pozdrawiam,

Piotr

Witam,

Pozdrawiam,

Piotr

cena absurdalnie niska

Witam, jak najbardziej muszę się dopisać do klubu. Oczywiście droga do rotela bywa kręta i czasem długa, jednak każdy prędzej czy później na nią trafia, czasem z niej zbacza, ale po jakimś czasie wraca na właściwy tor.

Oczywiście moja również taka była, najpierw była fascynacja tym co było na rynku, czyli radmory, unitry i technicsy, trochę kina yamahy i pewnego razu tak tylko żeby choć liznąć rotela trafił się ra-400 oj było to dawno ale w tym momencie całe KD poszło w diabły. Jednak po jakimś czasie i ze względu na wiek wzmacniacza był mały romans z luxmanem, inny dźwięk ale przyjemnie się słuchało.

Gdy już można było sobie pozwolić (koniec edukacji, czas pracy) zakupiłem obecnie wtedy sprzedawaną integre rotela ra-02 , trochę kombinacji z głośnikami , kilka cd popożyczanych po znajomych i tuziny kabli, swoją drogą najbardziej miło wspominam ten wzmacniacz z luxmanem dz-92 i d-113 w tedy z moim zestawem black sabbath zabrzmiał tak jak nigdy dotąd i teraz próbuję do tego jakoś wrócić. Niestety czasu na słuchanie muzyki było coraz mniej i rotel powędrował do sypialni jako drugi system, a w efekcie nie używania został sprzedany.

Tak się tłukłem na KD, później trafił się lepszy amplituner z pre-out i narodził się pomysł zrobienia KD i stereo obok siebie na wpólnych głośnikach frontowych, oczywiście wybór padł na rotela i tym razem wersja dzielona.

W chwili impulsu zalicytowałem rc-970bx i teraz stoi i czeka, końcówki będę szukać po wakacjach o ile wytrzymam, bo najpierw chce nabyć MF vdacII , niestety po ost remoncie w domu jak zobaczyłem ogrom płyt to od tamtego czasu zgrywam je na dysk , a później pakuje w kartony i do piwnicy.

Podoba mi się w tym zestawie dzielonym że można czasem trafić jakieś okazję i zmienić tylko jeden element , nie wiem tylko czy szukać jakiś fajnych końcówek z serii 9xx bo może być problem kupna 2 takich samych modeli, czy też od razu szukać czegoś nowszego.

witam . jestem nowy jeżeli chodzi o dzielone klocki Rotela i stąd moje pytanie. mam pre 972 i końcówkę 971 mk2. myślę o zakupie drugiej końcówki zęby zrobić dual mono. czy musi to być taki sam rodzaj/ symbol końcówki i w jaki sposób je zmostkować?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.