Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

>>paul_67

Wiesz, co jeszcze tam powinno być? Szpule na ścianie! :) Jak na profesjonalistę to słaby ten obraz :) hehhehehhe Poważniej: Sam bym lepiej tego nie namalował!

>>paul_67

Wiesz, co jeszcze tam powinno być? Szpule na ścianie! :) Jak na profesjonalistę to słaby ten obraz :) hehhehehhe Poważniej: Sam bym lepiej tego nie namalował!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Rzadko tutaj pisze do czego przyczyniło się kilku kolegów.Może faktycznie moje posty były bzdurne.Każdy ma prawo drugiemu dokopać...

Panowie!

Przestańcie się zachowywać jak rozhisteryzowane baby w wieku post menstruacyjnym. Wypisujecie komunały o swojej niedoli, bo ktoś kiedyś raczył bezczelnie wyrazić opinię na temat Waszych wypowiedzi na forum internetowym. Na takiej samej zasadzie zresztą, jak Wy wygłaszacie peany na cześć. Zamiast robić swoje i pisać z pożytkiem dla innych użytkowników, użalacie się i skarżycie. Czy możecie już przestać?

Gdybym wiedział, że moje refleksje wyrażone parę miesięcy temu odniosą taki skutek, to zamknąłbym twarz, dodał paru użytkowników do grona ignorowanych i nie musiałbym się ujawniać ze swoim wstrętem do lansu i bałnsu a'la "Mordoksiążka".

Pozdrawiam i żegnam Panów.

Grzegorz Markowski

Edytowane przez G.Mark

Gdy sprzęt gra nie rozwodzę się nad sprawami technicznymi i nie zastanawiam się co będzie gdy ulegnie usterce.Magnetofon jest już wiekowy i w każdej chwili może się coś zdarzyć,ale myślenie o tym zabiłoby mi całą radość obcowania z nim.Ostatnio dobrnąłem chyba już ostatecznie do końca w sprawie remontu Duala.Chociaż nigdy nic nie wiadomo.Zawsze coś jeszcze można poprawić.Z gramofonami tak bywa.Kawałek wykładziny, na którym stoi znowu wniósł coś nowego.Przegrałem kilka płyt na Tascama i słucham gdy tylko mam wolną chwilę znajdując co rusz jakieś smaczki, które wcześniej mi ubiegły uwadze...

Nie wiem co jest dla mnie cenniejsze w tym wątku i kilku bardzo podobnych - fachowe porady mądrzejszych które już wielokrotnie wybawiły mnie z opresji czy też wypowiedzi kolegów w których znajduję sens tego co wydaje się dziwactwem a co stanowi ważną część mojego życia. Wszystko to jest potrzebne w rozmowach przyjaciół a tak chcę ten wątek traktować i mam nadzieję, że to się nie zmieni. Dlatego czytam go regularnie choć rzadko piszę, między innymi dlatego żeby nie przynudzać.

Pozdrawiam wszystkich dla których magnetofony i muzyka dzięki nim obecna koło nas są codzienną koniecznością.

Wojtek

Wojtek

A ja wczoraj byłem tutaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gadaliśmy w przesympatycznej atmosferze dobre 2 godziny i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Analog ma zacne miejsce !

Ukryta Zawartość

paul_67

Wspomnienie z pleneru...

Piękny!Zdradź jak uzyskuje się efekt połysku - w tym przypadku gładkiej tafli wody na obrazie?, Oraz czego słuchałeś przy jego malowaniu :-)

Koledzy macie odp. na Wasze pytania na PW.Nie chcę zaśmiecać tego wątku.Rzeczą oczywistą jest,że zawsze przy pracy towarzyszy mi muzyka.W tym przypadku chyba było coś z elektroniki...

Koledzy macie odp. na Wasze pytania na PW.Nie chcę zaśmiecać tego wątku.Rzeczą oczywistą jest,że zawsze przy pracy towarzyszy mi muzyka.W tym przypadku chyba było coś z elektroniki...

Pawle w czasie malowania plenerów proszę byś słuchał polskiej muzyki z polskiego magnetofonu. Daje się zauważyc, że jesteś pod wyraźnym wpływem japońskim.

Ta trzcina na pierwszym planie budująca głebię perspektywy, namalowana w czysto japońskim klimacie :-))

Jak zawsze serdecznie pozdrawiam.

No i mam już nakładki do wałka napędowego do A-77 i PR-99.W PR-99 sprawa jest łatwa.Wystarczy założyć dodatkową tulejkę i już mamy pełną wersję HS z prędkościami 19 i 38cm/sek.Cała operacja trwa dosłownie kilkadziesiąt sekund .Wszystko idealnie pasuje i nic nie trzeba regulować.W A-77 jest mały problem.Po zwiększeniu się średnicy wałka,nie domyka się do końca zasłonka na głowicy odczytu,choć odtwarza prawidłowo.Muszę to dokładnie jeszcze obejrzeć.W sobotę zrobie zdjęcia.

Czyżbyś słuchał Isao Tomity ?

No i mam już nakładki do wałka napędowego do A-77 i PR-99.W PR-99 sprawa jest łatwa.Wystarczy założyć dodatkową tulejkę i już mamy pełną wersję HS z prędkościami 19 i 38cm/sek.Cała operacja trwa dosłownie kilkadziesiąt sekund .Wszystko idealnie pasuje i nic nie trzeba regulować.

A co z korekcją charakterystyki częstotliwości? Wprawdzie taśma przesuwa się dwa razy szybciej, ale charakterystyka jest dostosowana do szybkości o połowę niższej, bo przecież ustawień elektroniki nie ruszałeś. Czy w Twojej wersji "HS" 19 cm/s brzmi tak samo, jak 19 cm/s w wersji 9.5/19? Nagraj taśmę przy tej samej prędkości 19 cm/s w obu wersjach (z tulejką i bez) i porównaj - to może być ciekawe.

Próbowałem już tej sztuczki w Grundigu TS-1000, który ma dwa koła na osi silnika, więc wystarczy przełożyć pasek, żeby mieć 9.5/19/38. Niestety, wyraźnie słychać nienaturalny nadmiar wysokich tonów, bo właśnie korekcja nie jest dostosowana do rzeczywistej prędkości.

Wyjątkowo wstawiam dla Właścicieli Revoxów :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyjątkowo wstawiam dla Właścicieli Revoxów :

Ukryta Zawartość

Jak to będzie po polsku "RARE" ? Jakoś nie do końca rozumiem o co chodzi...

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

Jeszcze nie próbowałem nagrywać,bo jak pisałem muszę trochę pokombinować jeszcze z tą tulejką w A-77.Wtedy zobaczę,czy istnieje taki problem.Patrząc w instrukcje serwisową widać,że w razie czego trzeba bedzie zmienić wartości,tylko kilku rezystorów.

A co do tych ponoć rzadkich oringów do nabów revoxa,to poszedłem z uszkodzonym do sklepu z uszczelkami i zanabyłem sobie dwa po 50 groszy za sztukę.Działają idealnie.

A mi się nie udało swojego flagowca uruchomić, nie przyszły diody. Mam nadzieje, że w next week :)

Udało mi się za to kupić ostatnio dwie szpule Ampex 456 z nagraniami robionymi w studio! Źródło pochodzenia to Austria (sprzedający nie potrafił powiedzieć dokładnie), w każdym razie muzyka poważna. Niestety, nie posłucham sobie jeszcze, bo nagrania dokonano na czterośladzie. Kupiłem też dwie szpulki Sony, składanka utworów z lat 80`tych, przegrywane z winyla i tu także czterościeżkowiec brał udział. Ale poczekamy, posłuchamy!

3majcie się i miłych snów!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czyżbyś słuchał Isao Tomity ?

Tomita to na pewno nie był, ale magnetofon z pewnością jest japoński stąd te wpływy:)

A mi się nie udało swojego flagowca uruchomić, nie przyszły diody. Mam nadzieje, że w next week :)

Udało mi się za to kupić ostatnio dwie szpule Ampex 456 z nagraniami robionymi w studio! Źródło pochodzenia to Austria (sprzedający nie potrafił powiedzieć dokładnie), w każdym razie muzyka poważna. Niestety, nie posłucham sobie jeszcze, bo nagrania dokonano na czterośladzie. Kupiłem też dwie szpulki Sony, składanka utworów z lat 80`tych, przegrywane z winyla i tu także czterościeżkowiec brał udział. Ale poczekamy, posłuchamy!

3majcie się i miłych snów!

Nagrania na czterośladzie w studio?Wydaje mi się to dziwne...

Zobaczę jak do mnie dotrą :) Też biorę to na śmiech, ale taśma zacna, więc długo się nie zastanawiałem :D Ludzie różne rzeczy piszą żeby sprzedać :)

Edytowane przez neomammut

Trafił mi się naprawdę zadbany egzemplarz.

Gratuluję udanego zakupu, ale lampy powinieneś już wymienić. Przekonasz się jak poprawi się dżwięk.

Dostałem w tym tygodniu lampowego Ampexsa F-44 to żadna rewelacja, ale będzie trochę zabawy przy naprawie przez dwa, trzy tygodnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluję udanego zakupu, ale lampy powinieneś już wymienić. Przekonasz się jak poprawi się dżwięk.

Dostałem w tym tygodniu lampowego Ampexsa F-44 to żadna rewelacja, ale będzie trochę zabawy przy naprawie przez dwa, trzy tygodnie.

Ukryta Zawartość

< Całkiem fajny Ampexiak .

Ukryta Zawartość

Fajny ten Ampex, taki nawet nowoczesny design :)

Co do zakupionych szpul, nagrania z radia, ale bardzo dobrze brzmią! Czyli tak jak podejrzewałeś paul_67, zresztą ja też w to nie wierzyłem :) Taśmy za to w stanie idealnym :D

Fajny ten Ampex, taki nawet nowoczesny design :)

Co do zakupionych szpul, nagrania z radia, ale bardzo dobrze brzmią! Czyli tak jak podejrzewałeś paul_67, zresztą ja też w to nie wierzyłem :) Taśmy za to w stanie idealnym :D

Muszę Was Panowie zmartwić w USA w warunkach studyjnostacyjnych, były nagrywane i powielane zapisy na sprzęcie czterościeżkowym były przeznaczone dla lokalnych małych rozgłośni radiowęzłów i indywidualnych odbiorców i do tanich nie należały. Ciekawostka z naszej przeszłości Mikrofon Tonsil MDO-21 [charakterystyka dookólna] będący na wyposażeniu przenośnych magnetofonów kasetowych <wersja z wyłącznikiem lub bez wyłącznika> tak naprawdę przenosi nie od 70Hz do 17000Hz ale od 40 Hz do 20000 Hz po wymianie żałosnego drucika w ekranie na prawdziwy kabel mikrofonowy dwie żyły w skrętce pierwsza miękka izolacja i druga miękka izolacja przekrój zewnętrzny 6mm. Pomiar wykonany w profesionalnym serwisie sprzętu audio mającym odpowiednie oprzyrządowanie i fachowca. Mikrofony te jako wkładki o nieco zmienionej konstrukcji mocowania membrany były sprzedawane kiedyś do NRF-u i Holandii.

Pozdrawiam

Zbyszek

A jak jego pozostałe parametry?Mam takiego chyba w piwnicy, może warto by było go wyposażyć w nowy kabel ?

Czy MDU 24 /700Ohm MB UNITRA oraz MD268 też warto by było okablować na nowo? Nagrywałem na dwóch MDU 24 rozstawionych na tyle ile pozwalały kable w obie strony - wyszło nadzwyczaj realistycznie :-)No i jak się rozbiera te mikrofony?

A jak jego pozostałe parametry?Mam takiego chyba w piwnicy, może warto by było go wyposażyć w nowy kabel ?

Czy MDU 24 /700Ohm MB UNITRA oraz MD268 też warto by było okablować na nowo? Nagrywałem na dwóch MDU 24 rozstawionych na tyle ile pozwalały kable w obie strony - wyszło nadzwyczaj realistycznie :-)No i jak się rozbiera te mikrofony?

Proś Boga aby był to typ bez wyłącznika z jednym tylko drucikiem wychodzącym z .... nacinasz wtedy jedynie za nalepką papierową korpus ukręcasz łebek odcinasz przewód 50mm za wkładką lutujesz kabel mikrofonowy wystarczy Sigma ze sklepu z podzespołami elektronicznymi 2 PLN 1mb dwużyłowy miękki porządnie ekranowany lub jeśli jesteś bogaty to LYNX Pro - audio OFC Balanced Microphone cable, może być jeszcze PM-01 Exar Technokabla ze Szreńska 10 PLN w rurce z wałka światłoczułego z LJ HP 1100 lub 1300 jest tyle3 miejsca, że może się tam swobodnie zmieścić rdzeń ferrytowy dławika mała rzecz a cieszy likwiduje zakłócenia pochodzące z zewnętrznego pola magnetycznego od drukarek komputerów itp.

Do rurki z wałka przetwornik z MDU-24 się niestety nie zmieści , należy więc kupić najtańszy ale rozkręcany mikrofon made in China lub Korea i umieśćić w nim wkładkę tonsilowską cena w sklepie Centrum Elektroniki w Tarnowskich Górach 4,79 za sztukę + transport możesz kupić droższy np VK-500 jest naprawdę tani i piękny 15 złp ale ne mam zielonego pojęcia czy wkładka z MDU-24 do niego się wciśnie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dziękuję Zbyszku za cenne wskazówki, czas do piwnicy i po kable i do roboty.. :-)

pozdrawiam

Jarek

Cała przyjemność po mojej stronie polecam jeszcze jedną zabawkę pierwszy lepszy megafon Tonsila traktujesz z szacunkiem odkręcasz dwie śruby mocujące obudowę transformatora głośnikowego,usuwasz coś takie małe i czerwone przylutowane do (+) lutujesz żyłę dodatnią kabla mikrofonowego żyłę ujemną łączysz z ekranem bankrutujesz na jacka 6.3mm mm i wpinasz w wejście mikrofonowe jeżeli masz trójnik gniazdo na kablowe 6.3mm i 2 dwa jacki mono możesz nagrywać sygnał na L i R kabel musi być jednak naprawdę porządny aby nastąpił pełny opad szczeny. Mam dwa megafony jeden tak przerobiony jak obecnie opisałem drugi opruty z głośnika i transformatora, który mi służy jako nasadka [o charakterystyce krzywej wykładniczej] do wszystkich możliwych mikrofonów jakie tylko mam które mają kształt paluszka o średnicy ~25mm

Pozdrawiam

Zbyszek

Wiem,że tutaj nikt tego nie słucha, ale zobaczcie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi