Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Taśmy Stilonu są całkiem przyzwoite, trzeba tylko pamiętać, że jeśli już były używane, to często w magnetofonach klasy popularnej, które dokładnością wykonania toru przesuwu specjalnie nie grzeszyły. Potem przechowywanie przez kilkanaście lat w piwnicy też raczej nie pomogło.

Poza tym, taśmy serii AN-35/25 to licencyjna kopia Agfy PE36/46, którą wprowadzono pod koniec lat sześćdziesiątych, a seria A to Agfa PE31/41 o dziesięć lat wcześniejsza. To były dobre taśmy, ale ze średniej półki, więc nie ma co oczekiwać cudów.

Dziś odtwarzane nagrania z taśm Stilon nagranych jeszcze lata temu mogą być na prawdę dobrej jakości - sam mam dwie takie, znalezione u babci w piwnicy z białym nalotem... Nagrana jest na nich muzyka z radia na prędkości 9,5 cm/s i jak na ich wiek oraz warunki w jakich były przechowywane, jakość jest na prawdę super!

Ale czy próbowałeś coś nagrać na takiej taśmie? Z tym jest już gorzej... Wielokrotnie kiedy kupowałem jakieś używane, odtwarzały bardzo dobrze, a nagrywały się znacznie gorzej - najczęściej było to po prostu przerywanie... Nie była to wina magnetofonu, bo gdy wtedy sprawdzałem na innej taśmie, nagranie wychodziło O.K.

Zdopingowałeś mnie do sprawdzenia. Wyciągnę jakąś starą ale przyzwoitą Stilonkę i nagram coś ładnego z winyla na Tandbergu, sam jestem ciekaw jak to zabrzmi.

Wojtek

Wojtek

Dziś odtwarzane nagrania z taśm Stilon nagranych jeszcze lata temu mogą być na prawdę dobrej jakości - sam mam dwie takie, znalezione u babci w piwnicy z białym nalotem... Nagrana jest na nich muzyka z radia na prędkości 9,5 cm/s i jak na ich wiek oraz warunki w jakich były przechowywane, jakość jest na prawdę super!

Ale czy próbowałeś coś nagrać na takiej taśmie? Z tym jest już gorzej... Wielokrotnie kiedy kupowałem jakieś używane, odtwarzały bardzo dobrze, a nagrywały się znacznie gorzej - najczęściej było to po prostu przerywanie... Nie była to wina magnetofonu, bo gdy wtedy sprawdzałem na innej taśmie, nagranie wychodziło O.K.

Mam taki durny zwyczaj taśmę najpierw kasuję przy pomocy cewki, a jeżeli jest brudna łączę przyjemne z pożytecznym czyli ją po prostu w trakcie kasowania kąpię zanurzoną w wodzie z płynem do prania [mycia naczyń itp, itd]płuczę z dodatkami antystatycznymi poddaję wirowaniu przy pomocy wiertarki przecieram jeszcze w trakcie przewijania z lewa na prawo przy pomocy białej szmatki. W ten sposób przygotowana taśma Stilon-a, Ampex-a czy Basfa jeszcze mnie nigdy nie zawiodła. Jeżeli osiołkowi w żłoby dano w jednym owies w drugim siano to z Basfa wybierze zawsze SM-910 a nie LGS-35 chociaż ta taśma jest jak pas transmisyjny [50 um] do młockarni

pozdrawiam

Zbyszek

Ja też często kasuję taśmy przed nagraniem, zwłaszcza BASFy. Bo nie wiem czy to normalne, ale moja ARIA nie kasuje ich dokładnie i zawsze słychać poprzednie nagrania w tle... Jeśli taśma jest brudna, lub nie mam pewności co do jej stanu, to czyszczę ją w trakcie kasowania.

Ja też często kasuję taśmy przed nagraniem, zwłaszcza BASFy. Bo nie wiem czy to normalne, ale moja ARIA nie kasuje ich dokładnie i zawsze słychać poprzednie nagrania w tle... Jeśli taśma jest brudna, lub nie mam pewności co do jej stanu, to czyszczę ją w trakcie kasowania.

Zastosuj moją metodę jest prosta i skuteczna w misce do kasowania i kąpieli taśmy: po kąpielach należy umieścić deskę z otworem wywierconym przy pomocy "nakiełka" SZPULA POWINNA BYĆ UMOCOWANA NA TAK ZWANEJ "SZPILCE" 6mm ZAPIŁOWANEJ STOŻKOWO stabilizuje to położenie szpuli w trakcie odwirowywania. Krew mnie zalała i nagrywam na UHER-ze REPORT 4200 MONITOR, mam dość totalnego chamstwa i nazywania polskiego nagrobnego drzewa patykiem, które niejednemu swoim sokiem ratowało na wiosnę życie. Wieszano ludzi na topolach nadwiślańskich, na dębach, klonach i cisach ale nigdy na tym dla mnie absolutnie świętym.

Nie komentuję ale "ta wątła gałązka" być może wymierzyła sprawiedliwość od której niema żadnego odwołania

Pozdrawiam

Zbyszek

A udających: kompozytorów, wokalistów i instrumentalistów nagrywam obecnie tylko na kasetach do 1/4" po prostu jeszcze nie dorośli

Tu w pełni zgadzam się z oceną Pana Zbyszka. O ile każdy, kto jest w stanie ułożyć, zapisać i zagrać, znaczy skomponuje dowolny utwór muzyczny jest kompozytorem, o tyle nie każdy kto śpiewa lub jemu się wydaje, że śpiewa jest wokalistą. A w naszym "szałbiznesie" wszelkie wyjące miernoty tak sie tytułuje.

Normalnie wokalistą jest człowiek obdarzony głosem który się i ten głos szkolił na uczelni muzycznej i otrzymał dokument stwierdzajacy, że może wykorzystywać ten dar zawodowo nie narażając słuchaczy na cierpienia i rozstrojenie aparatu słuchu :-)

Tu w pełni zgadzam się z oceną Pana Zbyszka. O ile każdy, kto jest w stanie ułożyć, zapisać i zagrać, znaczy skomponuje dowolny utwór muzyczny jest kompozytorem, o tyle nie każdy kto śpiewa lub jemu się wydaje, że śpiewa jest wokalistą. A w naszym "szałbiznesie" wszelkie wyjące miernoty tak sie tytułuje.

Normalnie wokalistą jest człowiek obdarzony głosem który się i ten głos szkolił na uczelni muzycznej i otrzymał dokument stwierdzajacy, że może wykorzystywać ten dar zawodowo nie narażając słuchaczy na cierpienia i rozstrojenie aparatu słuchu :-)

Bywały także kiedyś "samorodki" Których zapis genetyczny i własne doświadczenie życiowe [bardzo często] wyjątkowo tragiczne zastępowały uczelnie lub czeladnikowanie u Mistrza. Od lat oprócz Eugeniusza Loski nie słyszałem nikogo kogo warto by było nagrywać na UHER-ze REPORT 4200 MONITOR <19.04cm/s] obojętnie czy stereo L i R czy pseudo mono L+R.Obecnie na szpuli nagrywam jedynie: opinie dotyczące turniejów rycerskich o poczesne miejsce przy korycie,lub żerowania hien na polskich cmentarzach. Zaczynam coraz lepiej rozumieć Cezarego Barykę i idę samotnie daleko od rządzących i jeszcze dalej od opozycji.

Pozdrawiam

Zbyszek

Po nagrywaniu nocnym wypowiedzi kilku bezdomnych mam pełną świadomość, że nie o Takich Szklanych Domach marzył Stefan Żeromski i nie do Takiego Ladu Płynęli Kolumbowie Rocznik Dwudziesty

vlado, pamiętajmy też, że jeśli chodzi o muzykę, to kwestia gustu. Ale wg. mnie nie powinno nadawać się tytułu artysty osobowościom typu Lady Gaga czy Justin Bieber, bo słychać, że nie potrafią śpiewać, ani nie mają głosu. Jeśli ktoś lubi - to proszę bardzo, ale wokalistą bym kogoś takiego nie nazwał.

Futrzany Kasprzak tworzy ładny zestaw ze szpulowym... ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PILNIE CIEKAWA 0FERTA

Kolega wraca w środę ze Szwecji i ma możliwość przywiezienia taśmy Basf LPR 35 FE Super LHP 1100mb (3609ft) Każda byla raz nagrana ,leżala po nagraniu w magazynie Szpule czarny plastik z malym otworem w org pudelkach kartonowych -podobno wygląd super taśma pracująca strona świecąca, zewnętrzna czarna

Aby uzyskać cenę 40 pln za szpulkę musimy nabyć sporą ilośc ( 100 szt ) Cena nowej 500 sek 0ferta z studia nagrań ktore likwiduje analogowy zapis - ważna tylko do wtorku , warto ? Pozdrawiam z wreszcie slonecznego Gdańska

RS-TR373

Napisano wczoraj, 12:33

Futrzany Kasprzak tworzy ładny zestaw ze szpulowym... ;-)

Super ten Twój Kociamber :-), młodziutki chyba ? "Lubi" taśmę ?

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Witam Wszystkich!

U mnie gra właściwie wszystko co mam, oczywiście z lat 70-80 i nie mam żadnych problemów. Po co ta dyskusja o taśmach, przecież już było napisane wielokrotnie, najlepsze są MAXELL i koniec pieśni, są niezniszczalne! Dzięki wiedzy naszego kolegi Mielińskiego zacząłem je nabywać i uwierzcie mi, gram, nagrywam i nadal wyglądają jak nowe i nie mam żadnych przydźwięków. Oszczędność pozorna, zamiast kupić dziesięć gównianych, kup jedną, ale pewną. Mało tego, zamiast stu badziewnych, kup jedną super, nie będziesz przynajmniej jęczał, że wyrzuciłeś pieniądze w błoto.

Ech, musiałem :-)

Pozdrawiam Was

jacek

Zapomniałem dodać, że wszystkie taśmy czyszczę przed użyciem wspaniałym środkiem, wspomnianym przez Korwina :-)

Witam Wszystkich!

U mnie gra właściwie wszystko co mam, oczywiście z lat 70-80 i nie mam żadnych problemów. Po co ta dyskusja o taśmach, przecież już było napisane wielokrotnie, najlepsze są MAXELL i koniec pieśni, są niezniszczalne! Dzięki wiedzy naszego kolegi Mielińskiego zacząłem je nabywać i uwierzcie mi, gram, nagrywam i nadal wyglądają jak nowe i nie mam żadnych przydźwięków. Oszczędność pozorna, zamiast kupić dziesięć gównianych, kup jedną, ale pewną. Mało tego, zamiast stu badziewnych, kup jedną super, nie będziesz przynajmniej jęczał, że wyrzuciłeś pieniądze w błoto.

Ech, musiałem :-)

Pozdrawiam Was

jacek

Zapomniałem dodać, że wszystkie taśmy czyszczę przed użyciem wspaniałym środkiem, wspomnianym przez Korwina :-)

Korwinowi jest sakramencko przykro ale o taśmach Maxella ma zdanie całkowicie odmienne taką piękną zafoliowaną wyjątkowo porządnie "nową 13-tką zalepiłem sobie głowice w UHER-ze REPORT 42OO MONITOR Gdyby nie Pan Henryk Konstanty S. magnetofon byłby do wyrzucenia zwłaszcza, że poprzedni reanimator czyścił głowice fabrycznie nowego sprzętu przy pomocy płaskiego śrubokręta a co tylko miało "peerki" skutecznie rozregulował. Przy Stilonie Ampex-ie z matową czarną stroną bierną Maxell to die scheise [czytaj szajse] - gówno]. Na temat wyżej wymienionego Ampex-a może się wypowiedzieć na tym Forum, jedynie Marek-41 te taśmy mam od Niego. Taśmy g.wniane to ORWO obcięte pasmo im cieńsza tym więcej szans na samoprzekopiowanie.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. W Polskę chodzę już jedynie z kasetowym sprzętem szpulowego już nie jestem zdolny nosić na grzbiecie całymi godzinami z kabelkami tyczkami szpulkami i słuchawkami i opakowaniem to około 10 - 12 kg a starość to nie rasość

• 2 tygodnie później...

Dosłownie przed chwilą dokonałem zakupu REVOXA A77 MK III. Zrobiłem to wbrew temu co pisałem - musi mieć 2-ścieżki i 38 cm/s - ponieważ od pewnego czasu nie mam taśmociągu na duże szpule. Zobaczymy w jakim będzie stanie jak do mnie dotrze. Jutro WYPRAWA !!! Jadę do Konstantego, oj będzie się działo.

pozdr

Dosłownie przed chwilą dokonałem zakupu REVOXA A77 MK III. Zrobiłem to wbrew temu co pisałem - musi mieć 2-ścieżki i 38 cm/s - ponieważ od pewnego czasu nie mam taśmociągu na duże szpule. Zobaczymy w jakim będzie stanie jak do mnie dotrze. Jutro WYPRAWA !!! Jadę do Konstantego, oj będzie się działo.

pozdr

Byłbym zwykłą niewdzięczną kapitalistyczną świnią gdybym pluł na Magnetband TYP 123-LH-180m, które mam od Lecha89 w ilościach znacznych, taśmy doszły do mnie w idealnym stanie fabrycznie zapakowane, na tych na których kilka lat temu wstecz nagrywałem nie stwierdzam samoprzekopiowania. Raz kozie śmierć, UHER REPORT 4200 MONITOR ma idealną czystą taśmę sprawdzone baterie i dwie zapasowe szpule, jakby się znowu Bogumiło Losko podobny w mojej okolicy pojawił. Na mniej ciekawych mam "Y" Normal Bias C-90 Compact Cassette Made in China i jeden z kasetowych [ 2 x Uher Cr-240, 1 x JVC CD-1635 Mark II i 2 x Marantz.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

PS za kasety w paczce 5 sztuk w "szmateksie" zapłaciłem 2.5 złp

pozdr

Wczoraj późnym wieczorem dotarłem z powrotem do domu. "AMPEXOWNIA" Konstantego robi niesamowite wrażenie - tyle dobra w jednym miejscu !!! Na forum było już trochę zdjęć, ale te pokazują (w/g mnie) inny klimat i oczywiście samego MISTRZA

I dalej

Wczoraj późnym wieczorem dotarłem z powrotem do domu. "AMPEXOWNIA" Konstantego robi niesamowite wrażenie - tyle dobra w jednym miejscu !!! Na forum było już trochę zdjęć, ale te pokazują (w/g mnie) inny klimat i oczywiście samego MISTRZA

Ukryta Zawartość

post-12292-0-49133100-1313831866_thumb.jpg

post-12292-0-01332600-1313832015_thumb.jpg

post-12292-0-01670600-1313832060_thumb.jpg

post-12292-0-71655300-1313832184_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłem widziałem i słuchałem.Rzeczywiście niesamowita atmosfera i wspaniały człowiek.Panie Henryku,to nie wazeliniarstwo.Chyba nie ma nikogo w kraju,kto ma tyle wiedzy i doswiadczenia w ampexach.Ja przynajmniej nigdzie takich smoków nie miałem okazji zobaczyć.Nawet w zagranicznych muzeach.Szkoda,że są u nas tak rzadkie,ale może się ktoś odważy spróbować.

Cudowne "POTWORY". Przemiło również poznać kolegów wizerunki. Serdeczne pozdrowienia Włodek.

Edytowane przez vlado

Cudowne "POTWORY". Przemiło również poznać kolegów wizerunki. Serdeczne pozdrowienia Włodek.

Miałem pewne obawy (mam nadzieję, że Konstanty się nie obrazi) czy pokazać nasze wizerunki, ale pomyślałem sobie tyle lat jesteśmy na forum anonimowi, bez twarzy, dlatego trzeba to w końcu przełamać.

Miałem pewne obawy (mam nadzieję, że Konstanty się nie obrazi) czy pokazać nasze wizerunki, ale pomyślałem sobie tyle lat jesteśmy na forum anonimowi, bez twarzy, dlatego trzeba to w końcu przełamać.

Aha, zapomniałem dodać, że na zdjęciach jest widoczna tylko część pracowni MISTRZA

O cholerka, niesamowite miejsce...., można by rzec mroczne :)

Muszę kupić diody prostownicze, oryginalne są na 600V 2,5A. Rozumiem, że mogę kupić 3A i więcej?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dziękuję GM!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W tej "ampexowni" przegrałem sobie na A-77 jedną taśmę .Została nagrana w 1981 roku ,oczywiście na ampexie w jakiejś stacji radiowej w stanach.Przesłuchiwałem ją sobie kilka razy,ale nie używałem do tego celu swoich dużych kolumn sansui x-9.Teraz zdjąłem talerze z PR-99,założyłem naby i odpaliłem całość.W efekcie wymiękłem.Są to dość wiekowe nagrania z lat 60-70,ale tak zrealizowane i posiadają takiego kopa,że szczęki trzeba szukać na podłodze.Współczesne realizacje ,to przy nich pomyłka.Jednak 17 calowy woofer pokazuje co potrafi.A jak do tego dostanie odpowiedniej jakości sygnał,to klękajcie narody.

Nasze magnetofony posiadają potencjał znacznie wiekszy ,niż nam się wydaje.

Witam Wszystkich! Poszukuję schematu odbiornika IR do Revoxa A77? Czy posiada może któryś z kolegów takowy, albo ma taki odbiornik przy swoim Revoxie?

Pozdrawiam serdecznie adam2948.

Witam Wszystkich! Poszukuję schematu odbiornika IR do Revoxa A77? Czy posiada może któryś z kolegów takowy, albo ma taki odbiornik przy swoim Revoxie?

W A-77 zdalne sterowanie odbywa się za pośrednictwem pilota kablowego.Zabawki na podczerwień to pózniejsza zabawa i ja się z czymś takim produkcji revoxa nie spotkałem.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

http://www.audiostereo.pl/magnetofony-szpulowe_44974.html/page__view__findpost__p__1659248

Jeśli będziesz zainteresowany, mogę odkopać schemat tego układu.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi