Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

-> mamel

Oscyloskop jest idealny do ustawiania prądu podkładu. Częstotliwości pracy generatorów to dla niego "pestka", a rzadko który miernik poprawnie obsługuje ten zakres częstotliwości. Nale zy pamiętać tylko o tym, że oscyloskop pokazuje amplitudę, zaś wartości podawane w instrukcjach to napięcie skuteczne i wskazania należy przeliczyć odpowiednio.

Przy pomocy V640 z odpowiednią sondą wcz możesz dokonywać pomiarów napięć zmiennych do częstotliwości 1Ghz a więc nie jeden oscyloskop się chowa. Pomiary oscyloskopem przy ustawianiu prądu podkładu wydają mi się trochę mało precyzyjne niestety - zawsze łatwiej i chyba dokładniej jest ocenić spadek sygnału powyżej progu nasycenia taśmy patrząc na analogowy miliwoltomierz Mcz.

Jak by nie patrzeć każdy elektronik ma swoje ulubione metody pomiarowe i nie chcę się spierać, które są lepsze bo i tak zawsze zostaniemy przy swoich wypróbowanych metodach :)

Czy może ktoś napisać jaki generator powinien być używany do regulacji magnetofonu ? Najlepiej posługując się konkretnymi modelami dostępnymi na rynku. Poproszę również o opis w "języku nietechnicznym" procedury takiej regulacji z użyciem generatora i woltomierza (jakiego ?). Znalazłem w sieci kilka takich instrukcji, znajdują się one również w manualach serwisowych ale jako inżynier bez głębszej wiedzy elektronicznej mam mnóstwo wątpliwości i takie wyłożenie "kawa na ławę" procedury regulacji będzie dla mnie bezcenne. Myślę, że nie tylko dla mnie. Z góry dziękuję za pomoc.

Wojtek

Wojtek

Piękności. 50 lat -)

Ciekawy jestem jak gra...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Troszkę z innej beczki - wymieniam p-rki i potencjometry w Philipsie N4520, i czy mogę w miejsce 22kOhm wstawić 25kOhm ?Tylko taką dostałem.

Jeśli masz czym wyregulować magnetofon nie powinno być problemu. Większość starszych peerów była produkowana z tolerancją +/-20% więc regulacja powinna się udać po zmianie na 25K. Jakie peery kupiłeś? Piher z zabezpieczeniem przeciwpyłowym?

Fliwoj - jutro postaram się opisać w jakiś przystępny sposób kalibrację magnetofonu, chociaż ciężko będzie to zrobić prościej niż jest to opisane w instrukcji serwisowej do Revoxa A77.

Jakie parametry konkretnie chcesz ustawić ?

Woltomierz - najlepiej analogowy z możliwością pomiaru napięć zmiennych w min. zakresie małych częstotliwości o impedancji wejściowej circa 1M z naniesioną skalą w dB co ułatwia pomiar.

Co do generatora mamy dziś bardzo duży wybór starszego sprzętu profesjonalnego produkcji np. Kabid/zopan, meratronik. Najlepiej wybrać ten o możliwie małym współczynniku zniekształceń i precyzyjnej skali. - Wpisując typ znalezionego sprzętu w google można znaleźć nawet instrukcje serwisowe do tych generatorów.

Można też kupić doskonałe generatory mcz. produkcji zachodniej np HP, ale ich ceny są dużo wyższe.

Wybaczcie mi pisanie posta pod postem ale zapomniałem załączyć ciekawej ilustracji przedstawiającej przystawki produkowane w latach sześćdziesiątych przez amerykańską firmę "Nortronics". Umożliwiały one przystosowanie magnetofonów monofonicznych pełnośladowych oraz dwuścieżkowych (też stereofonicznych) do odtwarzania i nagrywania taśm w nowoczesnym wtedy systemie czterościeżkowym. Trzeba przyznać że są to bardzo pomysłowe "patenty".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

szerszy - "(...)Jakie peery kupiłeś? Piher z zabezpieczeniem przeciwpyłowym? "

Peerki kupiłem na razie takie jakie dostałem - dralowid, otwarte niestety i 25kohm i do tego okazało się w domu pod lupą że jeden jest pęknięty :-(,

a jako potencjometry dostałem tylko telpody - na razie wymieniam te peerki od regulacji przy wejściu chinch i potencjometry na wyjściu.Telpody już zamontowałem(na testy) a peeerki muszę poszukać gdzieś porządnych.

Gdzie mógłbym dostać porządne potencjometry i peereki?Docelowo muszę zamontować coś konkretnego (alps itp.)

Poniżej zdjęcia starych.

Ukryta Zawartość

post-19017-0-39842000-1329648117_thumb.jpg

post-19017-0-32825900-1329648125_thumb.jpg

post-19017-0-40995100-1329648132_thumb.jpg

post-19017-0-33002600-1329648140_thumb.jpg

post-19017-0-09889500-1329648148_thumb.jpg

post-19017-0-45050500-1329648158_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyzwoite pr-ki:

Ukryta Zawartość

węglowe 9mm - ja takich używam i jestem zadowolony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Tak mi się spodobał ten staruszek Revoxa...ze przytargałem go do domu..) Ciężki jak diabli. Technicznie i wizualnie w bardzo ładnym stanie. Lampy ok.

Odtwarza znakomicie. Nagrywa...? Tu mam problem, jak to laik. Jak mam go podłączyć i co w nim poustawiać aby nagrywał..???

Nie mogę tego rozgryżć, a instrukcja po niemiecku -(

Pomocy............

Model E 36

Ukryta Zawartość

post-20162-0-45617400-1329683816_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojtek41

Rozszyfrowałem go wczoraj wczesną nocą -) Żle podpiąłem kable na wejściu i wyjściu z pre liniowego...Za szybko chciałem się nim nacieszyć. Gra i nagrywa pięknie. Zaskoczony jestem. To chyba pierwszy stereofoniczny model Revoxa..? Gdzieś tak wyczytałem. Jak pisałem wcześniej, wizualnie i technicznie bezbłędny. Dżwięk to chyba zasługa lamp w nim umieszczonych. Może uda mi się dostać zdjęcia wnętrza od poprzedniego właściciela, to wkleję. Wieczorem powinienem mieć instrukcje i serwisówkę. Podzielę się jak tylko dostanę. Teraz wiem na co wydam kasę - na szpule z taśmami -)

Edytowane przez wojtek41

Gratuluję nabytku.Nie miałem okazji słuchać tego modelu revoxa ,ale może kiedyś.Za to słuchałem z tamtych lat lampowych ampexów.Potęga dzwięku.Ampexy mają znacznie większy odstęp od szumu,ale to są typowe potwory studyjne i raczej stacjonarne.Ten zaś można sobie ponosić,choć z trudem he he.Mam jego następcę A-77 i właśnie sobie go słucham.Mam jeszcze jedno pytanie co do twojego Revoxa.To dwuślad,czy czteroślad?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek dzięki. Z tego co widzę dwuśladowy. Miałem kilka lat temu Teaca. Trudno z pamięci porównać dżwięk...ale wydaje mi się, że Revox gra znacznie ładniej. Mówiąc szczerze, pierwszy raz słucham szpulowca na lampach...Staruszek lampowy to jakiś ewenement..?

Mam małe pytanie. Istnieje jakiś sklep, w którym można kupić w rozsądnej cenie taśmy..? Czy pozostają tylko portale aukcyjne..?

Przyzwoite pr-ki:

Szczerze polecam hiszpańskie potki marki Piher - używam w swoich semi/pro konstrukcjach z powodzeniem - świetne jakościowo, dobre mechanicznie i elektrycznie, trwałe - stojące, leżące, w różnym rastrze - do zdobycia w TME w całym szeregu.

Koncert c.d - udało się podnieść napięcie wyjściowe na wzmacniaczu zapisu - godziny prób z podłączaniem różnych elementów w pętlę sprzężenia zwrotnego i jednoczesnych obserwacji na oscyloskopie, czy czegoś nie "przycina". Chyba się udało, przynajmniej wstępnie - sygnał zapisany poziomem nie różni się od wejściowego. Niestety, posiadana przeze mnie chromówka jest "zajechana" chyba do granic możliwości - czasami nieźle "rzuca" sygnałem po kanałach, choc bywają odcinki spokojniejsze. Nie wiem,jak przebiega dokładna charakterystyka, ale jak dorobię się porządnego generatora, to się ją pomierzy. Generalnie efekt jest pozytywny. Na porządnej chromówce "dostroi się" wszystko na "cymes".

Panowie, czy lampowe szpulowce to już taka rzadkość..? Na ebayu widzę taki sam model za +/- 3000 złotych...Nie przesada..?

Nie jest to wielka rzadkość, egzemplarz o którym mówisz Brytyjczyk wystawia od około dwóch lat i nikt go nie kupuje... Średnio raz w miesiącu pojawia się lepszy od E36 Revox G36 i z niemiec można go kupić za około 1000zł. Cena zależy od stanu, sam mam zamiar sobie takiego sprawić.

G36 ma możliwość pracy ze szpulami 26,5cm a E36 z mniejszymi - z pamięci coś około 8 cali.

Piszesz, że E36 gra świetnie za sprawą lamp. Nie do końca się z Tobą zgodzę, zwróć uwagę na zastosowaną tam korekcję we wzmacniaczu odczytu. Jej charakterystyka w zakresie wysokich częstotliwości jest bardziej podbita niż ma to miejsce w nowocześniejszych maszynach. Ten magnetofon został tak skalibrowany ze względu na taśmy dostępne w okresie jego produkcji czyli w latach 60-tych. Te stare taśmy miały mniejszą czułość w zakresie wysokich i wyższych średnich częstotliwości niż nowoczesne dostępne dziś taśmy.

Po założeniu nowoczesnej taśmy można odnieść wrażenie, że nagranie na magnetofonie jest "jaśniejsze" niż oryginał.

Ps. Dostałem na Pw kilka zapytań o konkretne modele sprzętu pomiarowego jaki używam, odpiszę tu dla ułatwienia.

Do pomiaru napięć mcz/wcz w magnetofonach używam analogowego multimetru V640 produkcji Meratronika z sondą.

Generator to Zopanowski PO23 - jego wadą jest mało dokładna mechaniczna skala - dla dokładnego ustawienia na nim zadanej częstotliwości używam miernika PFL30, który służy mi też do ustawiania właściwej prędkości.

Taki podstawowy zestaw pozwala na kalibrację magnetofonu, przydaje się jeszcze miernik zniekształceń w moim przypadku PMZ11.

Oczywiście każdy może wybrać inne urządzenia np woltomierz lampowy mcz/wcz U722 produkcji ELPO, który uważam za bardzo dobry miernik jednak jest on mniej stabilny niż V640. Godny polecenia jest też V615 produkcji ELPO ale jest on jedynie miliwoltomierzem z zakresem do -10db/300mv.

Panowie, czy lampowe szpulowce to już taka rzadkość..? Na ebayu widzę taki sam model za +/- 3000 złotych...Nie przesada..?

Nie jest to wielka rzadkość, egzemplarz o którym mówisz Brytyjczyk wystawia od około dwóch lat i nikt go nie kupuje... Średnio raz w miesiącu pojawia się lepszy od E36 Revox G36 i z niemiec można go kupić za około 1000zł. Cena zależy od stanu, sam mam zamiar sobie takiego sprawić.

G36 ma możliwość pracy ze szpulami 26,5cm a E36 z mniejszymi - z pamięci coś około 8 cali.

Piszesz, że E36 gra świetnie za sprawą lamp. Nie do końca się z Tobą zgodzę, zwróć uwagę na zastosowaną tam korekcję we wzmacniaczu odczytu. Jej charakterystyka w zakresie wysokich częstotliwości jest bardziej podbita niż ma to miejsce w nowocześniejszych maszynach. Ten magnetofon został tak skalibrowany ze względu na taśmy dostępne w okresie jego produkcji czyli w latach 60-tych. Te stare taśmy miały mniejszą czułość w zakresie wysokich i wyższych średnich częstotliwości niż nowoczesne dostępne dziś taśmy.

Po założeniu nowoczesnej taśmy można odnieść wrażenie, że nagranie na magnetofonie jest "jaśniejsze" niż oryginał.

Ps. Dostałem na Pw kilka zapytań o konkretne modele sprzętu pomiarowego jaki używam, odpiszę tu dla ułatwienia.

Do pomiaru napięć mcz/wcz w magnetofonach używam analogowego multimetru V640 produkcji Meratronika z sondą.

Generator to Zopanowski PO23 - jego wadą jest mało dokładna mechaniczna skala - dla dokładnego ustawienia na nim zadanej częstotliwości używam miernika PFL30, który służy mi też do ustawiania właściwej prędkości.

Taki podstawowy zestaw pozwala na kalibrację magnetofonu, przydaje się jeszcze miernik zniekształceń w moim przypadku PMZ11.

Oczywiście każdy może wybrać inne urządzenia np woltomierz lampowy mcz/wcz U722 produkcji ELPO, który uważam za bardzo dobry miernik jednak jest on mniej stabilny niż V640. Godny polecenia jest też V615 produkcji ELPO ale jest on jedynie miliwoltomierzem z zakresem do -10db/300mv.

Witam sredecznie miłośników magnetofonów szpulowych.

Jestem nowy na forum, ale miałem juz trochę do czynienia z tym sprzetem.

Miałem kiedyś Koncerta 3401, Revoxa C270, Revoxa B77.

Teraz pracuję nad renowacją Koncerta 3201.

Naprawiam mechanikę oraz elektronikę i przy okazji dorabiam wejścia i wyjścia na symetryczne (XLR - takie zamówienie).

I zwracam się do szanownego forum z prośbą o pomoc.

Ponieważ głowice w tym Koncercie najlepsze dni mają już za sobą, gdzie można takowe nabyć?

Może być oczywiście cały mostek, byle nie był zbyt drogi.

Z góry dziekuję za info i pozdrawiam.

Edytowane przez ELO

Witam sredecznie miłośników magnetofonów szpulowych.

Jestem nowy na forum, ale miałem juz trochę do czynienia z tym sprzetem.

Miałem kiedyś Koncerta 3401, Revoxa C270, Revoxa B77.

Teraz pracuję nad renowacją Koncerta 3201.

Naprawiam mechanikę oraz elektronikę i przy okazji dorabiam wejścia i wyjścia na symetryczne (XLR - takie zamówienie).

I zwracam się do szanownego forum z prośbą o pomoc.

Ponieważ głowice w tym Koncercie najlepsze dni mają już za sobą, gdzie można takowe nabyć?

Może być oczywiście cały mostek, byle nie był zbyt drogi.

Z góry dziekuję za info i pozdrawiam.

Poszukaj na ebayu głowic do dwuścieżkowych Revoxów A77,B77,PR99,A700 - w koncercie zastosowano te same głowice co w magnetofonach revoxa. Koszt to od 200 do 900zł. Zależy w jakim stanie są głowie i od widzimisię sprzedającego. (900zł to cena za fabrycznie nowe w opakowaniu)

Szerszy...Ta cena z ebayu wydała mi się kosmiczna. Za mój egzemplarza zapłaciłem mniej niż 1/3 tego co chce Brytyjczyk. Myślę, że warto było. Na E 36, powinna się zmieścić szpula o średnicy 22 cm. Nie jestem fachowcem jeśli chodzi o magnetofony szpulowe. Można powiedzieć, że stawiam pierwsze kroki..) Jedno jest pewne. Revox gra naprawdę ładnie. Pytanie o rzadkość magnetofonów lampowych nie dotyczyło tylko Revoxa. Miałem na myśli także inne firmy. Dzisiaj chyba już nikt takich nie produkuje..?

Szpulowców już chyba w ogóle się nie produkuje. Teraz jest czas DVD, MP-ileś tam i plazm i innych tego typu wynalazków.

Pytanie za 100 pktów:

o ile różni się charakterystyka zapisu dla taśm chromowych od tejże ch-ki dla taśm żelazowych? Wyższe częstotliwości na pewno będą "przycięte" - pytanie tylko o ile? Poprawka zamontowana przeze mnie w Koncercie "podbija" tony niskie i średnie o ok. 3dB - o tyle musi być większe mniej więcej napięcie na wyjściu wzmacniacza zapisu, aby poziom nagrania był prawidłowy na chromówce. U mnie spadek tego "podbicia" zaczyna się ok. 3kHz i łagodnie opada mniej więcej do ok.7kHz. Częstotliwości wyższe są podawane na głowicę zapisującą w tej samej wartości co dla taśm żelazowych (chromówka ma lepszą czułość dla wyższych tonów). Pytanie - co z tego wyszło? Gdzie znależć takie charakterystyki?

Edytowane przez geelo07

jeśli komuś jest potrzebny komplet głowic do madziarskiego Machlabora to z bólem ale mogę się rozstać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Przywracam do życia Uher Royal de Lux i potrzebuję to co na fotografii, oraz licznik. Gdyby ktoś posiadał takie części prosze o informację na PW. Henryk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udało się jeszcze dorobić wskaźnik LED +2dB - przy stosowaniu redukcji szumów można trochę obniżyć poziom zapisu, a ten fabryczny w Koncercie pokazuje +5dB.

Edytowane przez geelo07

Ktoś może podać namiary na sklepy z taśmami..?

Tu fajna maszyna Revoxa, o której pisał wyżej "szerszy"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam . Chłopaki .

Wyprzedaje kolekcje .

Jeśli czegoss szukacie ,pytać .

MOże będę miał/ . A wole a by w dobre ręce sie dostało .

Pozdrawiam .

• Pokaż nowe odpowiedzi