Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Nagrałem na Tandbergu dwie chromówki VHS po 1000 metrów, po czym wróciłem jednak do żelazówek :)

vhs zelazowe dobrze rozumiem ? mozesz podac jakis typ takiej kasety po czym to rozpoznac
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

vhs zelazowe dobrze rozumiem ?

Myślę, że źle.

mozesz podac jakis typ takiej kasety po czym to rozpoznac

„Chromówki” są czarne, „żelazówki” są brązowe. Patrząc od strony warstwy magnetycznej.

GM

GMark, widziałem żelazówki ciemnoszare, i chromówki w podobnym kolorze, ciemnoszare, niekiedy z odcieniem ciemnobrązowym (jak choćby TDK SA, czy Maxel XL II-S Epitaxial, kasetki z lat 80tych), ale to oczywiście są szczegóły :)

Tomasz, kasety VHS są chromowe - i to są chromy wykonane niestety inaczej, niż prawdziwe taśmy EE do szpulowców. Słychać to po tym, że większość z nich mocno ścisza. Zaakceptowałem to, chociaż to jest jedna z wyraźnych wad ciętych VHS. Tylko wyjątki (Goldstar, Kodak, Konica, Fuji S-VHS pro) nagrywają względnie głośno.

Edytowane przez krzysiekg1981
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

GMark, widziałem żelazówki ciemnoszare, i chromówki w podobnym kolorze, ciemnoszare, niekiedy z odcieniem ciemnobrązowym (jak choćby TDK SA, czy Maxel XL II-S Epitaxial, kasetki z lat 80tych), ale to oczywiście są szczegóły :)

Dzięki za info. Aż muszę sprawdzić, bo dawno do wnętrza moich kaset nie zaglądałem.

Sorki, jeśli wprowadziłem kogoś w błąd.

GM

Eee tam, nie wprowadziłeś tak znowu bardzo :))) A jeszcze Ci powiem, że w starych BASF Chromdioxid II i nieco późniejszych CEII taśma jest grafitowo-szara z błękitnym odcieniem :)... Śliczna. Tak samo AGFA Stereochrom. Między innymi za to lubię całą tę zabawę w kasety, taśmy i magnetofony :) Względy estetyczne.

Ale żeby nie wprowadzać offtopica: czy ktoś z Was ma do pozbycia się małe szpulki (max 18 cm) których nie będzie używał? Ile za to by chciał? Potrzebuję małych szpul do cięcia kaset VHS, mam ich dużo i nie mam na co nawijać :( Gdyby ktoś chciał się pozbyć, zapraszam na priv.

Pozdrawiam:)

Witam

Po dluzszym zastanowieniu doszedlem do wniosku, ze nie trafia mi sie okazyjnie adaptery NAB do szpul 26cm. Dlatego tez ciekawy jestem czy ktos bylby zainteresowany zamiana moich kilku metalowych szpul na plastikowe 22cm lub 26cm oczywiscie z mala dziurka.

1metalowa=2plastikowe

dziekuje i pozdrawiam

Dobry wieczórm

Mam na sprzedaż dwie szpule:

Bob Dylan - Slow Train Coming 3.75 IPS 4-track 150 zł. (szczegóły na priv)

The Rolling Stones - 12x5 STEREO 7.5 IPS 4-track 200 zł. (szczegóły na priv)

Pozdrawiam!

Edytowane przez synromka

Uprzejmie informuję, że sprzedaję swoje własne zasoby szpulek na NABy ponieważ jestem już nieszpulowy.

Życiowo wykręciło mną na wszystkie strony.

Dałem anonsa w dziale ogłoszeniowym i świeże ogłoszenie na "Alle" jako Tolo2.

Nie handluję - wysprzedaję.

Przy większym dealu dam upusta.

Zapraszam i pozdrawiam. Zawsze kibicuję analogowym fascynatom.

Wasz Wężu!

Uprzejmie informuję, że sprzedaję swoje własne zasoby szpulek na NABy ponieważ jestem już nieszpulowy.

Życiowo wykręciło mną na wszystkie strony.

Dałem anonsa w dziale ogłoszeniowym i świeże ogłoszenie na "Alle" jako Tolo2.

Nie handluję - wysprzedaję.

Przy większym dealu dam upusta.

Zapraszam i pozdrawiam. Zawsze kibicuję analogowym fascynatom.

Wasz Wężu!

Współczuję i życzę aby Ci wyprostowało życiowe ścieżki.Powodzenia.

Edytowane przez Marek-41

Mam zamiar kupić bardzo dobrego szpulaka , najprawdopodobnie otari mx 50 Zwracam się z pytaniem do miłośników i kolekcjonerów tego typu magnetofonów, na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie (dokładnie co sprawdzić u sprzedawcy jak będę osobiście, jak sprawdzić stan głowic i silnika jeśli to konieczne),i ile można dać za bardzo dobry stan orari mx 50. Czy kupić u nas w kraju ,i osobiście się przekonać jak to gra i wygląda. A może zaryzykować i kupić z ebay .Czy możecie polecić sprawdzonego sprzedawce z ebay , który na takowy sprzęt.A może ktoś z Was chce taki odstąpić. Info na priva. Szukam muzykalnego i niezawodnego szpulowca,aby zgrywać z winyli i przyjemnie popatrzeć i posłuchać jak to gra.A może innego muzykalnego szpulowca.Czekam na odpowiedź. Dziękuję

Edytowane przez PASJA-AUDIO

... Czy kupić u nas w kraju ,i osobiście się przekonać jak to gra i wygląda. A może zaryzykować i kupić z ebay .

Nie kupować kota w worku. Miałem kaskę i szastałem. Kilku cwaniaków z Ebay.de mnie "przerobiło po swojemu. Teraz żałuję.

Zawsze się jakiś Turek lub uczciwy Niemiec trafi.

Kilka paczek nie doszło! Takie pały.

A teraz nie mam kasy i się nałogowo wręcz wysprzedaję...

Sprawdzaj, odsłuchaj i negocjuj. Nie napalajcie się. Sprzętu jest sporo.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W końcu udało się skończyć.

Uher SG 561 Royal w drewnianej obudowie.

post-3254-0-82824400-1444554689_thumb.jpg

post-3254-0-77690000-1444554702_thumb.jpg

post-3254-0-17872400-1444554717_thumb.jpg

Nawet idler został zreanimowany i daje się słuchać na 19 cm/s.

Gorące podziękowania dla manius59.

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość rydz

(Konto usunięte)

Hi-END Studery tylko o cenie nawet nie chcę myśleć , dajcie pomysł jak to przewinąć na szpule , bo nie kupię . :)))

http://allegro.pl/szpula-basf-500m-6-3mm-orginalnie-zapakowana-i5720586084.html

Hi-END Studery tylko o cenie nawet nie chcę myśleć , dajcie pomysł jak to przewinąć na szpule , bo nie kupię . :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo kupić sobie talerz i mocowanie do bobinek i będziesz miał dwie opcje.

Ukryta Zawartość

Dziś dostałem przesyłkę z licznikiem i mostkiem z Uhera Variacorda do mojego Uhera Royal de Luxe. Gość sprzedawał takiego Variacorda na Allegro w tragicznym stanie za 50zł. Nikt go nie kupił więc zaproponowałem mu kupno mostka i licznika taśmy. Zgodził się i mam już wszystko w domu. Bardzo się ucieszyłem bo licznik w tym modelu jest już wykonany z zupełnie innego tworzywa. Widocznie kółka zębate w licznikach starych modeli rozlatywały się już wtedy, dlatego producent zmienił technologię produkcji. Taką głowicę uniwersalną "Woelke" miałem już kiedyś zamontowaną w moim pierwszym Uherze Royal de Luxe C. Sprawowała się dobrze tylko przeszkadzała ta kostka/wielowtyk poprzez którą podłączone są przewody do głowicy. Zrobiłem wtedy fatalny w skutkach błąd, bo próbowałem przylutować przewody bezpośrednio do pinów głowicy. Doprowadziło to do uszkodzenia połączeń wewnętrznych. Teraz wykorzystam zaciski z jakiegoś starego wielowtyku wraz z odpowiedniej długości przewodami. Nie będę już podgrzewał głowicy jak wówczas. Brakuje mi jeszcze mini żaróweczek na napięcie 24/30V. Są dostępne w TME ale trochę mi szkoda płacić tyle za wysyłkę w sytuacji gdy mam do kupienia tylko dwie sztuki.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dzięki za podpowiedzi , ponieważ wchodzę dopiero w ten szpulowy świat jeszcze jedna prośba dotycząca rozpoznania taśmy , ciemno szara z zieloną rozbiegówką i cyferkami .

post-27371-0-85289500-1444759525_thumb.jpg

3 głowice, ale chyba tylko jeden silnik.

W okresie produkcji tego magnetofonu 90% magnetofonów niższej jak i nawet średniej klasy miało tylko jeden silnik.Dla oszczędności było na nim zwykle nawinięte uzwojenie zasilacza i nikomu to nie przeszkadzało.

Model ten nagrywał i odtwarzał b.przyzwoicie gorzej z mechaniką.Jak się wytrze guma napędzająca sprzęgło to zapomnij o cichym napędzie.Głowice Tesli są b.dobre i o ile pamiętam testy z lat młodości B-115 jego prawdziwe osiągi dochodziły do 26kHz na 19 cm.I to przy odstępie od szumów=64dB.Co na owe czasy było istną rewelacją.Same głowice biły nasze na głowę z moczowodem.I nigdy się nie zdarzało żeby był z nimi kłopot.Można je do dzisiaj dostać na czeskim Allegro.Serwis elektryczny jest doskonały gorzej z mechanicznym.model ten ma znacznie ładniejszą obudowę w postaci CM 130.Co do odtwarzania,możliwe jest uszkodzenie scalaków MDA 2020.Takich samych jak w Opusie.

Niby tak, ale są wyjątki, jak np tani i prosty Philips N4417- 2 głowice, bardzo podstawowe funkcje, a mechanika bardzo porządna na 3 silnikach. Tesla wygląda na wysoko pozycjonowany model, a tu tylko 1 silnik- zaskoczenie :)

Zobaczymy co przyjdzie, i czy sobie samodzielnie poradzę z uruchomieniem.

Od jakiegoś czasu marzył mi się magnetofon szpulowy. Zacząłem delikatnie, bez pchania się w wydatki- od w/w Philipsa, który obecnie się zepsuł, i czeka na naprawę. Tesla wydała mi się okazją, bo 3 głowice o czymś już świadczą.

Bardzo chciałem Ci pomóc z tym philipsem,ale jak sam zauważyłeś to tani model i prawdopodobnie dlatego nie cieszy się dużym wzięciem.I dlatego za żadne skarby nie mogę w necie trafić na serwisówkę do niego.

Chodzi o serwisówkę do Philipsa N4417 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niby tak, ale są wyjątki, jak np tani i prosty Philips N4417- 2 głowice, bardzo podstawowe funkcje, a mechanika bardzo porządna na 3 silnikach. Tesla wygląda na wysoko pozycjonowany model, a tu tylko 1 silnik- zaskoczenie :)

Zobaczymy co przyjdzie, i czy sobie samodzielnie poradzę z uruchomieniem.

Od jakiegoś czasu marzył mi się magnetofon szpulowy. Zacząłem delikatnie, bez pchania się w wydatki- od w/w Philipsa, który obecnie się zepsuł, i czeka na naprawę. Tesla wydała mi się okazją, bo 3 głowice o czymś już świadczą.

Ten Philips gra całkiem przyjemnie i bardzo cicho pracuje. To był mój pierwszy magnetofon po przerwie, wpadł mi w ręce w 2007r. Mam gdzieś oryginalną serwisówkę do niego. Co dolega twojemu?

Btw - paski w nich lubią się dewulkanizować.

Dokładnie- bardzo porządna mechanika, w nierewelacyjnym magnetofonie ;)

Pali bezpiecznik przy każdej próbie uruchomienia. Niewykluczone, że przyczyną może być to, że zakładam bezpieczniki bez literki L, bo nie mogę kupić na mieście zwłocznych.

Miło zaskoczyło mnie też połączenie germanowego stopnia mocy z krzemową "rsztą". Świetnie się sprawdził jako odtwarzacz taśm pozostałych po latach 90` :)

Jeśli spali też zwłoczny przy rozruchu odepnij moduły od zasilacza i powoli szukaj usterki - to najłatwiejszy sposób.

Pali bezpiecznik przy każdej próbie uruchomienia

Odlutuj z płytki wzmacniacza mocy (print4) + zasilacza i dopiero załóż bezpiecznik.Jeśli już coś ma lecieć to na pewno końcówka.Jeśli poskutkuje to olej ją.Para AD161/162 kosztuje więcej niż gotowa płytka na scalaku

o tej samej mocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi