Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dwuśladzik ale półcalowy .

Otari ma takie . Revox - nie spotkalem

Dwuślad na te nasze normalne taśmy . Revox 99 , Otari 5050 o takich myślę . Znajomi teraz kupują Telefunkeny ale to już są bardzo profesjonalne magnetofony . Dla mnie za bardzo . Oni zresztą też w celach zarobkowych je kupili

Edytowane przez kawosz

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

A @ dulon jeszcze raz serdecznie dziękuję za propozycję pożyczenia talerza . Tak sobie w końcu radzę 941008_155447224823231_8771597905706330772_n.jpg?oh=389434770bb753faa89459a96525efa3&oe=57431FB8

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Szlag mnie trafi .

Na forum nie działa mi kopiuj wklej .

Na EBay UK jest do wzięcia Studer A 807 , naby , szpule ze stolikiem fabrycznym .

Cena mocno za chęcająca 850 funtów..

Michałek?

Dzialaj , a zapomnisz o Akajcu

Edytowane przez dulon184

Szlag mnie trafi .

Na forum nie działa mi kopiuj wklej .

Na EBay UK jest do wzięcia Studer A 807 , naby , szpule ze stolikiem fabrycznym .

Cena mocno za chęcająca 850 funtów..

Michałek?

Dzialaj , a zapomnisz o Akajcu

Dziękuje za info ale budżet się nie spina. Pomimo faktu że to świetny sprzęt.

Pojawił się AKAI GX635 na all...o.

Dziękuję za info. Już działam :-) . Jak na razie mam do "wyboru" Akai 636 3,8 tys PLN (z transportem) z Holandii E..y, Akai 635 3,6 tys PLN (+ odbiórrt własny) handlarz z PL, Akai 635 w okolicach 3,3 + transport handlarz z PL, Teac 1000R 4tys + odbiór własny ale ten ma szpule i taśmy i jest od użytkownika a nie handlarza. Zaufania do handlarzy w PL raczej nie mam.

Niestety nie mogłem wyedytować wcześniejszego postu.

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc i uwagi.

Czytam Audiostereo już od kilku lat i nieco bałem się zadawać jakiekolwiek pytania szczególnie po lekturze Hi-Endu.

Dział Analog jakoś świetnie wpływa na wszystkich - jeszcze raz dziękuję za życzliwość.

Dalej szukam swojego wymarzonego szpulowca.

Witam po dłuuuuuuugiej przerwie i wszystkiego najlepszego w Nowym Roczku. Niestety problemy osobiste zmusiły mnie do odstawienia zainteresowań na boczny tor. Na bocznicy stoi między innym TEAC X10R z NOWYMI głowicami, zamawianymi aż w Japonii. Jako ciekawostkę dodam, że głowice przyszły do Polski w ciągu 5 dni. Na cle leżały "tylko" 2 miesiące. Gdybym się nie upomniał, to bym ich nie dostał. "Bo my nie wiemy jak to oclić i w ogólne to faktury w paczce nie ma!". A były dwie: angielska i japońska :) Jeżeli ktoś reflektuje to proszę na priv.

Ponieważ sprzęt długo stał, to na pewno wezmę go teraz na warsztat, więc zanim trafi gdziekolwiek, to przejdzie całą procedurę serwisową i kontrolę.

Edytowane przez woodpecker

Magnetofony szpulowe znów na topie mimo pustych styczniowych portfeli wszyscy szaleją z zakupami.Tylko się cieszyć że nas przybywa.

Życzę wszystkim w tym roku dużo zdrowia i nowych wymarzonych magnetofonów szpulowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Ponownie z gatunku - Nie mial chłop co robić.

Popełniłem takie cosik..

To wersja eksperymentalna .Docelowo będzie biały karton i folia samoprzylepna .

Ukryta Zawartość

post-19835-0-67271100-1452180764_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184

No to chyba mam - jednak Akai GX635 z PL ten tańszy ale z kompletem szpul + naby. Tyle, że czeka mnie przejażdżka i zobaczymy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurka.

moja maszyna .

No weź mnie nie stresuj. Sprzęt jest na południu a nie koło Łodzi. Aż sprawdziłem dane z EXIFA ze zdjęć które dostałem. Dziś robione o 17.05 aparatem Canon Digital Ixus 80 IS i jest to 1069045 zdjęcie zrobione tym aparatem.

Te naby mają świetną konstrukcję, używam i jestem z nich bardzo zadowolony. Co do dźwięku z głowic ferrytowych w oprawie szklanej - słucham na tym od blisko 4 lat łącznie i powiem, że jest dobrze! :) Te modele są skomplikowane, ale solidne, co stwierdzam po starszym bracie GX-747.

Miłej zabawy :)

A do mnie przyszedł dzisiaj kurierem DPD rozwalony AKAI GX-215D. Kupiony na A, według zapewnień sprzedawcy sprawny, tylko, że nie działa. To znaczy działa przewijanie do przodu i tyle. Aha, świecą się jeszcze żaróweczki wskaźników:) Rozkręciłem obudowę i okazało się, że płytka zasilania jest ukruszona w dwóch miejscach i przerwane są ścieżki. Sprzedający proponuje naprawę poprzez pozamykanie obwodów przewodami, ale jakoś nie jestem przekonany do takiego rozwiązania. Najwidoczniej sprzęt uległ uszkodzeniu podczas transportu - karton i zabezpieczenie nie były najsolidniejsze. Wygląda na to, że tym razem nie nacieszę ucha analogowym dźwiękiem z taśmy szpulowej.

A może ktoś z Szanownych Kolegów ma taką płytkę na zbyciu?:)

Edytowane przez pat_69

Te naby mają świetną konstrukcję, używam i jestem z nich bardzo zadowolony.

Potwierdzam to bardzo dobre naby .

Powiedz Krzysiu bo masz przecież i dwuślada jak byś miał zaczynać zabawę od początku z tym doświadczeniem nie wybrał byś od razu magnetofonu pro .

Jak już wcześniej pisałem ja się przesiadam . Nawet ten mój zabytek g 36 którego kupiłem głównie dla wyglądu gra wg mnie ładniej niż lepszy mechanicznie i młodszy Akai nawet z prędkością 38

Powiedz Krzysiu bo masz przecież i dwuślada jak byś miał zaczynać zabawę od początku z tym doświadczeniem nie wybrał byś od razu magnetofonu pro .

U mnie to trochę bardziej skomplikowane :) Wyłączając stary ZK-140, którym się bawiłem od jakiegoś 8 roku życia (potem miałem Uwerturę), to wszystkie taśmy, jakie miałem, były nagrane czterościeżkowo. W 1996 r. zdobyłem w jednym z łódzkich komisów Damę Pik. Miała rozjechane ustawienia głowicy i rolki dociskowej, ale udało się to jakoś ustawić. Potem były Arie i Opusy. I tak, do 2012 r. bawiłem się polskimi, unitrowskimi magnetofonami czterośladowymi, nagrywając kilkaset taśm. Dwuślady oglądałem tylko w Radiu Łódź, gdzie praktykowałem - i nie miałem bladego pojęcia, jak i gdzie i za co taki magnetofon sobie kupić. Dlatego siłą rzeczy przeszedłem przez czteroślady, nagrywając kolejne taśmy... I obecnie rzecz wygląda tak, że mam blisko 900 lub więcej taśm nagranych czterośladowo, i dopiero kilkadziesiąt nagranych na dwuśladzie :) Wybór wymusiły po prostu okoliczności i posiadane zbiory.

Tandberg doprowadza mnie nieraz do szewskiej pasji, bo nadal potwornie zawiesza się sterowanie - nie udało się wykryć przyczyny, bo dzieje się to bardzo nieregularnie (teraz nagrywa dzielnie drugą taśmę, a cztery godziny temu wariował masakrycznie).

Co do Revoxa G36 się nie wypowiem, bo nie mam doświadczenia z dźwiękiem lampowym. Nie ten pułap cenowy niestety :) Uczę się akceptować to, na co mnie stać.

Do G36 bez uprzedniego przesłuchania najlepiej kilkudniowego to ja nikogo nie będę namawiał . To jest magnetofon który trzeba lubić a może nawet pokochać . Czysta mechanika żadnych bajerów . W ZK-140 o ile pamiętam jest pauza tu jej nie ma . Co do ceny to jest to tani magnetofon . Ja dałem 300 euro :) i w tej cenie można ten magnetofon kupić .

Akai GX to bardzo dobre magnetofony 650 jest moim drugim czterośladem tej firmy . Można spokojnie na nim zacząć i na nim zakończyć przygodę ze szpulowcem . Ale obserwując audio fora i własny przypadek widzę że mało kto kończy na pierwszym . Zaczął się bum na szpulę . Firmy już zaczynają podgrzewać rynek . Magnetofony zaczynają drożeć . Stąd moja skromna rada na temat dwuśladów .

Tandberg doprowadza mnie nieraz do szewskiej pasji, bo nadal potwornie zawiesza się sterowanie

Współczuję Ci perypetii z tym magnetofonem . Z filmu pamiętam że jeżeli chodzi o dźwięk byłeś bardzo na plus w porównaniu do bardzo dobrych swoich czterośladów

Omawiane Naby sa niezłe.

maja jedną - jak dla mnie wadę .

założone na szpulę sa za krótkie.. Wyjaśniam . Chcąc zdjąć szpulę z zapiętym Nabem sa za krótkie aby spokojnie je złapać. A ja nie mam zbyt dużych dłoni . Jest to trochę mało wygodne . Wystarczyło by pół cm więcej i już wszysko było by cacuś .

Piszę - jak dla mnie

A do mnie przyszedł dzisiaj kurierem DPD rozwalony AKAI GX-215D. Kupiony na A, według zapewnień sprzedawcy sprawny, tylko, że nie działa. To znaczy działa przewijanie do przodu i tyle. Aha, świecą się jeszcze żaróweczki wskaźników:) Rozkręciłem obudowę i okazało się, że płytka zasilania jest ukruszona w dwóch miejscach i przerwane są ścieżki. Sprzedający proponuje naprawę poprzez pozamykanie obwodów przewodami, ale jakoś nie jestem przekonany do takiego rozwiązania. Najwidoczniej sprzęt uległ uszkodzeniu podczas transportu - karton i zabezpieczenie nie były najsolidniejsze. Wygląda na to, że tym razem nie nacieszę ucha analogowym dźwiękiem z taśmy szpulowej.

A może ktoś z Szanownych Kolegów ma taką płytkę na zbyciu?:)

Nie bądź takim ortodoksem.To naprawdę nie wpływa na dźwięk.Miałem do czynienia z wieloma magnetofonami o popękanych płytkach i uważam,że to wielkie szczęście iż chodzi tylko o zasilacz.A gdyby tak pękła płyta wielowarstwowa sterowania wzmacniacza Krella za 6000€?Kilka lat temu ktoś się na taką przypadłość skarżył.To dopiero jest bół. Kiedyś "kleiłem" zasilacz do Nordmende całe pół dnia i chodzi całkiem dobrze.Chyba,że masz obie lewe ręce.To już inna sprawa.

Ja tam kolegę Pat_69 rozumiem. Mieć płytkę polutowaną a wymienioną to inne samopoczucie. Mnie by drażniła obecność takiej prowizorki. Jasne że warto zrobić taką naprawę zanim się płytke wymieni żeby sprzęt działał.

@Jarojaw 3,3 PLN - ale negocjacje były długie

Nie bądź takim ortodoksem.To naprawdę nie wpływa na dźwięk.Miałem do czynienia z wieloma magnetofonami o popękanych płytkach i uważam,że to wielkie szczęście iż chodzi tylko o zasilacz.A gdyby tak pękła płyta wielowarstwowa sterowania wzmacniacza Krella za 6000€?Kilka lat temu ktoś się na taką przypadłość skarżył.To dopiero jest bół. Kiedyś "kleiłem" zasilacz do Nordmende całe pół dnia i chodzi całkiem dobrze.Chyba,że masz obie lewe ręce.To już inna sprawa.

Naprawa pękniętej płytki/ścieżek nie powoduje w audio żadnych słyszalnych konsekwencji. Co innego w układach wysokiej częstotliwości szczególnie tych pracujących na GHz

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi