Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

@KraVetz

Ortodoksem przesadnym nie jestem, no może trochę, jeśli jest się kimś takim jak się lubi kiedy wszystko jest na swoim miejscu. Tych mostków sam nie porobię, muszę znaleźć fachmana i to na dodatek pasjonata audio vintage, bo innemu nie będzie się chciało grzebać w tej płytce. Nie wiadomo co jeszcze tam się uszkodziło podczas transportu, więc ubytki na płytce zasilania, to może nie być wszystko. W środku deck jest czyściutki, głowice śliczne i nieruszane. Z tego powodu szkoda mi go odsyłać, z drugiej można przecież zapolować na sprawny egzemplarz. A może ktoś z Kolegów podjął by się naprawy?

Wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

0ab1ae6a50ca70b5med.jpg

349ada3d0f66f658med.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pat_69

Wiesz pat_69 w sumie masz do polutowania tylko 4 ścieżki - ja bym się wziął za lutowanie nawet patrząc na swoje niewielkie umiejętności. To nie powinno być trudne. Ja uczyłem się lutowania przy przerabianiu konsoli XBOX360 na JTAG dal dzieciaków i było gorąco ale dałem radę.

Zepsuć już się nie da - przecież i tak nie działa. Jak będziesz odsłaniał ściezki do lutowania to rób to na różnej wysokości żeby którejś nie połączyć z sąsiednią.

Edytowane przez Michalki

Teraz to już zgłupiałem. Czy to możliwe, żeby Tandberg przestał wariować po przestawieniu siły naciągu z małych na duże szpule? I tak głównie nagrywam teraz na małych, bo takich mam większość (łącznie około 1000 sztuk). Zauważyłem to wczoraj, dzisiaj też nic się nie dzieje, ale na razie czas obserwacji jest trochę za krótki. Czyżby to było takie proste? Co w tej sytuacji? Wymiana przełącznika? Ingerencja w elektronikę? Ale gdzie?

Jak w C.K. Dezerterach. "Znowu nic nie rozumiem. Panowie, nic a nic nie rozumiem!"

@KraVetz

Ortodoksem przesadnym nie jestem, no może trochę, jeśli jest się kimś takim jak się lubi kiedy wszystko jest na swoim miejscu. Tych mostków sam nie porobię, muszę znaleźć fachmana i to na dodatek pasjonata audio vintage, bo innemu nie będzie się chciało grzebać w tej płytce.

Spokojnie pierwsze przyklej te elementy najlepiej od spodu laminatu klejem epoksydowym wzmocnionym tkaniną szklaną lub czymś innym żeby działało "konstrukcyjnie". Potem delikatnie oczyść ścieżki z zielonego lakieru i pobiel cyną. Potem nałóż cienkie druciki miedziane również pobielone cyną i lutownicą zlutuj całość.

A teraz moje pytanie. GX-600DB. Proszę powiedzcie mi Panowie co jest warty taki szpulak. Mogę kupić go za chyba przyzwoite pieniądze. Czy jeśli jest w stanie idealnym to warto się nim interesować ?? Jak gra. Czy od 630 (pomijam to że ma Dolby) są duże różnice ??.

Pozdrawiam

Witek

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

A teraz moje pytanie. GX-600DB. Proszę powiedzcie mi Panowie co jest warty taki szpulak. Mogę kupić go za chyba przyzwoite pieniądze. Czy jeśli jest w stanie idealnym to warto się nim interesować ?? Jak gra. Czy od 630 (pomijam to że ma Dolby) są duże różnice ??.

Dolby w tym magnetofonie jest wykonane dyskretnie (na tranzystorach). Bardzo słaba kompatybilność zapisu z odczytem. Bardziej drażni niż pomaga. Magnetofon będzie bardzo stary (~40 lat) i trzeba uważać bo może mieć z tego powodu różne problemy. Najlepiej go sprawdzić przed zakupem. Nie jest przystosowany do taśm EE. Zadbany może chodzić bardzo dobrze, ale trzeba zachować czujność.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dolby w tym magnetofonie jest wykonane dyskretnie (na tranzystorach). Bardzo słaba kompatybilność zapisu z odczytem. Bardziej drażni niż pomaga. Magnetofon będzie bardzo stary (~40 lat) i trzeba uważać bo może mieć z tego powodu różne problemy. Najlepiej go sprawdzić przed zakupem. Nie jest przystosowany do taśm EE. Zadbany może chodzić bardzo dobrze, ale trzeba zachować czujność.

Jest wg sprzedającego w absolutnie perfekcyjnym stanie - wygląda jak nigdy nie używany. Oto kiepskiej jakości zdjęcia. Pomóżcie w podjęciu decyzji. Mam do niego około 240km więc kawałek. Sprzedający jest bardzo kompetentny i ma niezłą kolekcję - nie jest handlarzem. Czy jeśli będzie perfekt to brać i na nic więcej nie patrzyć. Czy to będzie kłopotliwy deck ??

Ukryta Zawartość

post-1944-0-13824700-1452375374_thumb.jpg

post-1944-0-45984300-1452375377_thumb.jpg

post-1944-0-00285800-1452375381_thumb.jpg

post-1944-0-90527200-1452375384_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jeśli będzie perfekt to brać i na nic więcej nie patrzyć. Czy to będzie kłopotliwy deck ??

Zrób próbę nagrania. Jeżeli monitor przed taśmą i po taśmie nie wykaże różnic brzmienia lub będą różnice niewielkie i nie będzie słyszalnych problemów z napędem to myślę że można brać, ale ostateczna decyzja należy do kupującego. Oczywiście cena tak wiekowego sprzętu powinna być atrakcyjna. Ta 600 to platforma do późniejszych modeli 630 i 620. Oczywiście lepiej brać te nowsze. GX620 będzie najmłodszy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Zrób próbę nagrania. Jeżeli monitor przed taśmą i po taśmie nie wykaże różnic brzmienia lub będą różnice niewielkie i nie będzie słyszalnych problemów z napędem to myślę że można brać, ale ostateczna decyzja należy do kupującego. Oczywiście cena tak wiekowego sprzętu powinna być atrakcyjna. Ta 600 to platforma do późniejszych modeli 630 i 620. Oczywiście lepiej brać te nowsze. GX620 będzie najmłodszy.

Zerknij dokładnie na mostek z głowicami. Tu link do zdjęcia mostka w 630

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Identyczne. Tak sobie trochę sam przychwalam - wiem o tym ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Zerknij dokładnie na mostek z głowicami. Tu link do zdjęcia mostka w 630

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Identyczne. Tak sobie trochę sam przychwalam - wiem o tym ;)

Niestety nie pomogę zdalnie podjąć decyzji. Musisz zrobić to sam. To Ty będziesz musiał zmierzyć się później z ewentualnymi problemami tego sprzętu. Zdjęcia wyglądają przyzwoicie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

Niestety nie pomogę zdalnie podjąć decyzji. Musisz zrobić to sam. To Ty będziesz musiał zmierzyć się później z ewentualnymi problemami tego sprzętu. Zdjęcia wyglądają przyzwoicie.

A dźwiękowo w porównaniu z resztą ?? Pomijając Dolby które przecież nie musi być używane.

A dźwiękowo w porównaniu z resztą ?? Pomijając Dolby które przecież nie musi być używane.

Jeżeli przełączając "tape monitor" nie będziesz słyszał różnicy pomiędzy dźwiękiem przed taśmą i po taśmie to magnetofon działa prawidłowo i lepszej wierności zapisu nie da się osiągnąć. W magnetofonie liczy się wierność zapisu w stosunku do dźwięku źródłowego.

A dźwiękowo w porównaniu z resztą

Tu to akurat im starszy tym fajniejszy dźwięk . Pod warunkiem że w pełni sprawny .

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Jeszcze szybkie pytanie - a jak w warunkach domowych sprawdza się Teac A-3440. Wiem że to 4-ścieżkowa maszyna ale jako stereo również można jej używać.

A ten Akajec jest dwuśladowy ? jeżeli tak to bierz bez wahania . Magnetofony czterośladowe nagrywają na połowie taśmy czyli możesz nagrywać w dwie strony . Dwuślady nagrywają na całej taśmie , czyli możesz nagrać tylko w jedną stronę ale jakość nagrania jest dużo lepsza.

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

A ten Akajec jest dwuśladowy ? jeżeli tak to bierz bez wahania . Magnetofony czterośladowe nagrywają na połowie taśmy czyli możesz nagrywać w dwie strony . Dwuślady nagrywają na całej taśmie , czyli możesz nagrać tylko w jedną stronę ale jakość nagrania jest dużo lepsza.

Tak wiem o tym, mam szpulowego Sojuza obecnie i AKAI GX-4000D. A ten AKAI jest czterościeżkowy. A na temat tego TEAC-a coś wiesz ?

Jeszcze szybkie pytanie - a jak w warunkach domowych sprawdza się Teac A-3440. Wiem że to 4-ścieżkowa maszyna ale jako stereo również można jej używać.

To nie jest magnetofon czterościeżkowy,tylko czterośladowy.Różnica polega na innym wykorzystaniu taśmy.W czterościeżkowym ,nagrywasz dwa ślady w jedną stronę,następnie przekładasz szpulę na drugą stronę i nagrywasz znowu dwie ścieżki.Tak więc dwie ścieżki są nagrane w jedną stronę ,a dwie w drugą.Jak masz magnetofon z autoreversem,to przy odtwarzaniu takiego nagrania nie potrzeba odwracać szpul,ponieważ raz kręcą się w lewo,a raz w prawo.W czterośladowym nagrywasz wszystkie ślady równocześnie ,tylko w jedną stronę.Jest to przydatne dla muzyków,bo mają możliwość dogrywania innych instrumentów synchronicznie z już nagranymi.W warunkach domowych,taki magnetofon oczywiście też można używać,ale jego nagrań nie odtworzysz prawidłowo na zwykłym czterościeżkowcu.

Można nagrywać każdy kanał oddzielnie,dlatego taki magnetofon posiada tyle wskazników ile ma kanałów.

Edytowane przez Marek-41

Jeżeli będę go używał z włączonymi torami 1 i 3 to dlaczego nie ?? Przecież układ i rozmieszczenie śladów jest normalne 4-ścieżkowe.

Edytowane przez sk-victor

A na temat tego TEAC-a coś wiesz ?

TEAC-i mają chyba miękkie głowice ale mogę się mylić więc nie będę się wymądrzał . Nie miałem TEAC a . Moje doświadczenie jak do tej pory to Akai 630 , 650 i teraz Revox g 36 dwusladowy . Dla mnie nie ma powrotu już do czterośladów .

Jeżeli będę go używał z włączonymi torami 1 i 3 to dlaczego nie ?? Przecież układ i rozmieszczenie śladów jest normalne 4-ścieżkowe.

Cały plus dwuślada to jest to że nagrywa na całej szerokości taśmy . Dlatego jakość nagrania jest nie porównywalna do czterośladów

Edytowane przez kawosz

Teoretycznie można w jedną stronę nagrać kanały 1 i 3,a drugą 2 i 4,ale nigdy nie robiłem takich prób.

Teoretycznie można w jedną stronę nagrać kanały 1 i 3,a drugą 2 i 4,ale nigdy nie robiłem takich prób.

Nieee w jedną stronę 1 i 3 a w drugą ... też 1 i 3 ;) Z włączonymi ścieżkami 1 i 3 to zwykły 4 ścieżkowiec się robi.

Mam Teaca - brzmienie jest miękkie i przyjemne, ale magnetofon ma niestety miękkie głowice metalowe. Na moich pojawiły się już wgłębienia. Nie są na tyle głębokie, by jakoś zakłócić odtwarzanie i nagrywanie taśm - ale niestety już można je wyczuć. Do domu jednak kupiłbym czterościeżkowe lub, co lepsze, dwuścieżkowe stereo, nie bawiąc się w wieloślady. Chyba, że chcesz sprzęt wykorzystać do tworzenia muzyki lub audycji.

Mam Teaca - brzmienie jest miękkie i przyjemne, ale magnetofon ma niestety miękkie głowice metalowe. Na moich pojawiły się już wgłębienia. Nie są na tyle głębokie, by jakoś zakłócić odtwarzanie i nagrywanie taśm - ale niestety już można je wyczuć. Do domu jednak kupiłbym czterościeżkowe lub, co lepsze, dwuścieżkowe stereo, nie bawiąc się w wieloślady. Chyba, że chcesz sprzęt wykorzystać do tworzenia muzyki lub audycji.

Nie nie chce. Po prostu jest ładny za 1300zł ;) i rozważam tego Teaca lub Akai GX600DB. Akai jest w stanie jak nowy. Na A...... jest od pewnego sprzedawcy Revox A77 MkIV dwuślad. Ale dwuślad marnuje taśmę ;) To mnie przed dwuśladem trochę wstrzymuje. A Teac to jest ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Moja porada jest taka .

Jeśli nieposiadasz reszty toru audio odpowiednio wysokiej klasy , to maszyna dwuśladowa nie wiele ci jakość podniesie...

A muzy nagrasz dwa razy mniej.

.

Byli tutaj już tacy co mocno krzyczeli mała studyjna - dwuślad itd.

Na pytanie Kto i ile ma taśm nagranych na tejże prędkości - nie odezwał się nikt..

Rady warto wysłuchac , Ale głowę powinno się mieć swoja

W czterośladowym nagrywasz wszystkie ślady równocześnie

Niekoniecznie. Możesz nagrać tylko dwa ślady w układzie takim jak w klasycznym czterościeżkowcu (naprzemiennie). Wyłącza się wtedy dwa pozostałe ślady. Magnetofon czterośladowy może zawsze imitować magnetofon czterościeżkowy.

Nie zapomnij o ty,m że nie każda taśma odda sygnał tak ,jak opisuje to Lech 36.

Zgadza się, dlatego wcześniej napisałem o dopuszczalnych niewielkich różnicach na monitorze, które potem na pewno usunie prawidłowa kalibracja.

Edytowane przez Lech36

Moja porada jest taka .

Jeśli nieposiadasz reszty toru audio odpowiednio wysokiej klasy , to maszyna dwuśladowa nie wiele ci jakość podniesie...

A muzy nagrasz dwa razy mniej.

Byli tutaj już tacy co mocno krzyczeli mała studyjna - dwuślad itd.

Na pytanie Kto i ile ma taśm nagranych na tejże prędkości - nie odezwał się nikt..

Rady warto wysłuchac , Ale głowę powinno się mieć swoja

A Twoja porada Teac A-3440 vs AKAI GX600DB ? Zakładając że oba w stanie nie budzącym zastrzeżeń.

A Twoja porada Teac A-3440 vs AKAI GX600DB ? Zakładając że oba w stanie nie budzącym zastrzeżeń.

W Teac-ach zawsze trzeba dokładnie sprawdzić stan głowic. Jak ich stan nie budzi zastrzeżeń i magnetofon działa bez zarzutu (zawsze próbne nagranie) to z Teac-em będziesz miał wyższe notowania w świecie audio ;-).

• Pokaż nowe odpowiedzi