Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, GB napisał:

Wesołych dla Wszystkich szpulowców.

Dzięki, wzajemnie 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 godzin temu, dulon184 napisał:

A gdzie piękny szpulak?

Stoi ciesząc wzrok. Lubię się na niego patrzeć, to chyba jakieś zboczenie 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Zerkam sobie na taka trójcę.

Zdrowych świąt wszystkim zakręconym .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne.

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, dulon184 napisał:

Ukryta Zawartość

Bardzo ładny widok 🙂.
Spokoju w święta.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich. Zamierzam zacząć przygodę z magnetofon szpulowym. W oko wpadł mi taki model Pioneer RT909 . Czy zakup takiego modelu w cenie 1500€ ma sens?  Jak nie patrzeć ma już 40 lat. Jest po profesjonalnym przeglądzie, wszystko sprawne i działające. Na co ewentualnie zwrócić uwagę? I czy  na początek przygody będzie odpowiedni? 

Pozdrawiam Mariusz.

Spoko.

Niektorzy po latach zabawy w szpule nie maja takiej zabawki .Niektorzy zaczynali zabawe z Zk 120 .Startujesz dośc wysoko.

jeśli serwis jest profi to śmiało kupuj . Taniej raczej nie będzie

Przed zakupem sprawdź jak działa.

Start, stop, przewijanie do przodu, do tyłu, nagrywanie i odtwarzanie nagranego materiału - nie wiem ile ma ścieżek - ale jak 4ry i więcej - to nagraj na każdej z nich.

Sprawdź, czy nagranie z jednej ścieżki nie przebija na drugą.

Jeśli jest autorevers sprawdź, czy działa.

Do testu dobrze użyć długich dźwięków, np fortepianu, można wyłapać, czy magnetofon utrzymuje stałe obroty i dźwięk nie faluje.

21 godzin temu, Mario1976 napisał:

Witam wszystkich. Zamierzam zacząć przygodę z magnetofon szpulowym. W oko wpadł mi taki model Pioneer RT909 . Czy zakup takiego modelu w cenie 1500€ ma sens?...

A przede wszystkim, sprawdź stan głowic. Koszt zakupu nowych, jeśli w ogóle są osiągalne, to jedna trzecia kwoty, którą chcesz zapłacić za ten magnetofon. 

W dzisiejszych czasach, moim zdaniem, magnetofon z głowicami ferrytowymi GX lub FF.

Edytowane przez Kapstan_Biasu

Pytanie laika. Po czym poznać jaką głowice ma dany magnetofon? Wyżej wymieniony Pioneer jaką ma?

Edytowane przez Mario1976

Co rusz tutaj ktoś kogoś w jakiejś formie straszy .

Tej klasy maszyna raczej napewno ma niezłe głowice . jaka by nie była . jako amator szpulaków początkowo bedzie Cie to mocno bawiło . Póżniej przychodzi -norma - będziesz puszczał maszynę co jakiś czas.

W domowych amatorskich warunkach raczej totalnie nie zniszczysz głowić .Chyba że maszyna będzie kręciła mnóstwo czasu .. jeśli jest po profi przeglądzie zadzwoń do serwisu i zapytaj o głowice i ich stan .

Ewentalnie poproś o dokładne - z bliska -pod różnymi kątami - fotki głowic .

Na zjechanych głowicach widać wytarty ślad który robi taśma . Im mniej - lub wcale - wytarte tym lepiej . Oglądając głowice bacznie obejrzyj wszystkie kołki prowadzące taśmę w mostku głowic .Na nich również często widać ile maszyna przeszła .

Jesli masz dostęp do maszyny przed zakupem - lupa - mocne światlo i ogładamy cały mostek.

6 godzin temu, Mario1976 napisał:

Pytanie laika. Po czym poznać jaką głowice ma dany magnetofon? Wyżej wymieniony Pioneer jaką ma?

Pioneer ma głowice z stopów magnetycznych. Raczej nie są to głowice z domieszką kobaltu. Te są wytrzymałe i nie tak łatwo się poddają ścieraniu. Głowice GX czyli głowice z krystalicznego ferrytu zatopionego w szkle lub w ferrycie występują w magnetofonach AKAI. Np. GX-635D(B), GX-620, GX-630D(B). Głowice ferrytowe występowały w magnetofonach Sony, np. TC-765. Na obudowie mostka bywało umieszczane oznaczenie F&F. 

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 1.02.2019 o 19:56, krzysiekg1981 napisał:

Żal, że mojego Tandberga wystawiłem na znanym portalu na części 😞 Nie mam siły ani cierpliwości naprawiać go.

Temat znam . Jeśli był po zalaniu . To jedynie na części "ale tylko mechaniczne " Płytki do PSZOK (Postępująca elektroliza ścieżek nie do naprawienia).

Krzysiek . Bardzo fajny film . - Pozdrawiam Wojtek .😊

Edytowane przez Wojtek 1959
10 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Temat znam . Jeśli był po zalaniu . To jedynie na części "ale tylko mechaniczne " Płytki do PSZOK (Postępująca elektroliza ścieżek nie do naprawienia).

Mi też dwuślad nawalił. Gdy przełączałem prędkości z 19 na 38 cm/sek próbował zakręcić szpulami, czego nie powinien zrobić i teraz nie działa sterowanie .Za parę dni idzie do znajomego serwisu. Mam , tylko nadzieje, że da się logikę naprawić.

11 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Do Krzysztofa .

Obejrzałem kilka filmików z twoją maszyna .

Twoja maszyna ma zbyt duży wybieg .

Na filmie mówisz że maszyna hamuje silnikiem .

Na jednym z filmików widac że ten model ma hamul;ce mechaniczne ..

A maszyneria przednia

Tak sobie słucham: Kiedy byłem małym chłopcem...

Chyba dźwięk się uleżał w tym szpulaku, bo co odpalam to lepiej.

Dziś wrzucę jeszcze coś na 3 3/4 ips.

Dźwięk petarda.47dcc1884f55058e3ade3ed58f30f81b.gif

Taka sobie chyba ciekawostka .

bawiłem się w nagrywania z duplikatore JVC Era na Sonkę 850..

Nagrywanie wskażniki ustawione typowo  na zero .

Odtwarzanie - wskażniki leżą na prawej stronie ..

Ustawiam wskażnik przez Monitor - Odtwarzanie -wskażniki na zero .- przełącznik na nagrywanie wskażniki wskazują -10 - 8.

Taśma Ampex Grand master.Prędkość 38.

Na prędkości 19 jest kapeczkę niżej .

Wszystkie inne typowe taśmy generalnie mają 0 do zera na wskażnikach ..

A nie testowałem jeszcze GP 9 -

Quantegy 499 czy 911 Basfa . Testowanie na tej maszynie .

Dulon, to normalne. Wszystko zależy, do jakiej taśmy skalibrowany jest magnetofon. Jednak tak duże różnice wskazują, że należałoby sprawdzić poprawność ustawień tego egzemplarza.

Właśnie zawiozłem mojego TD20A do serwisu. I jest szansa, bo po włączeniu , pracował prawidłowo przez kilka minut, następnie znowu przestał reagować na przyciski. To oznacza jakiś inny problem{może w zasilaniu}, a nie awarię pamięci logiki. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

No i miałem rację TD20AHS naprawiony. Powodem problemów było zalanie płynem kiedyś w przeszłości. Na szczęście na małym obszarze. I uwaga do wszystkich posiadaczy tego sprzętu. Dla pewności, przełączajcie prędkości przesuwu w pozycji wyłączonej. 

A dlaczego?

U mnie wszystkie maszyny stoją ..

Kulturystą nie jestem , a toto sporo waży

Edytowane przez dulon184
W dniu 27.12.2022 o 13:49, Mario1976 napisał:

Witam wszystkich. Zamierzam zacząć przygodę z magnetofon szpulowym. W oko wpadł mi taki model Pioneer RT909 . Czy zakup takiego modelu w cenie 1500€ ma sens?  Jak nie patrzeć ma już 40 lat. Jest po profesjonalnym przeglądzie, wszystko sprawne i działające. Na co ewentualnie zwrócić uwagę? I czy  na początek przygody będzie odpowiedni? 

Pozdrawiam Mariusz.

Zadają tutaj pytania chyba powinieneś czuć się zobligowanym do odpowiedzi .

Kupiłeś - nie kupiłeś ?

3 godziny temu, Mario1976 napisał:

Witam. Jako że zostałem wywołany do tablicy, odpowiadam. NIE kupiłem, ktoś przyjechał dzień wcześniej i go kupił. Smutek pozostał.

Nie przejmuj się, on tylko ładnie wygląda.

3 godziny temu, Mario1976 napisał:

Witam. Jako że zostałem wywołany do tablicy, odpowiadam. NIE kupiłem, ktoś przyjechał dzień wcześniej i go kupił. Smutek pozostał.

Zapytaj tutaj na forum . Może ktos ma coś na zbyciu..

Kobiece podejście . Na smutek ,zrób sobie zakupy.

• Pokaż nowe odpowiedzi