Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Zukzukzuk, chyba wczoraj nie byłeś w pełnej formie bo MarkN zasygnalizował gdzie jeszcze na świecie w studiach oprócz

Abbey Rd. znajdują się B&W i wychodzi na to ze jeszcze w Oslo.

Rozumiem, że takie rozstawienie kolumn zaleca producent...

To rozstawienie sprzętu jest amatorskie ale przecież chodzi o produkt końcowy nagrań,więc niech im będzie.

Zukzukzuk, chyba wczoraj nie byłeś w pełnej formie bo MarkN zasygnalizował gdzie jeszcze na świecie w studiach oprócz

Abbey Rd. znajdują się B&W i wychodzi na to ze jeszcze w Oslo.

To rozstawienie sprzętu jest amatorskie ale przecież chodzi o produkt końcowy nagrań,więc niech im będzie.

Ostatnio mam ciągły brak formy:)

Tak też myślałem.

Fakt. B&W to znakomite kolumny do muzyki "studyjnej"...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Prośba o powrót do temat wątku :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kończąc OT:

To ustawienie jest tylko i wyłącznie do zdjęcia :)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Studio Rainbow to długa kicha z ustrojami akustycznymi które mają zmieniane ustroje akustyczne ustawiane zależnie od potrzeb nagrania.

Te kolumny to ustawiono tam do zdjęcia dla maluczkich bo reżyserka jest w innym miejscu :)

Dobrze że nie ustawili ich na balkonie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale za to magnepany w słoneczny dzień na balkonie mogłyby robić za markizy...;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Skąd panowie dżwiękowcy wiedzą, że to jest dla potrzeb zdjęciowych i dla maluczkich... I skąd wiecie, że N802 stoją w pokoju realizatora. Może niech zabierze głos ktoś, kto był w tym studio. EOT.

Parker's Mood

Prośba o powrót do temat wątku :)

Ponownie proszę o powrót do tematu wątku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Słyszał ktoś coś o projekcie Tidal La Assoluta?

Podobno Tidal ma stworzyć pełny system źródło/wzmacniacz/kolumny/kable, który ma pozamiatać wszystko z powierzchni audiofilskiej ubitej ziemi :)

Takie 'rewelacje' to ja słyszę od różnych producentów przynajmniej dwa razy w miesiącu ... :)

Bo 'chcieć', a 'móc' to dwie zupełnie inne sprawy.

Swoja droga ciekawe co tam z Tessaractami.

Lukasiq - co tam będziesz się rozmieniał na drobne z Magico - tu jest cos dla ciebie:

p1691875502-2.jpg

Jedynie 25 par. Limitowana edycja (chyba że się znajda klienci na więcej - wtedy wiadomo - dorobi się jeszcze kilka).

$500,000+

The 1987 edition of the Apologue was a 3-way passive speaker. The Apologue Anniversary comes with twice as much drivers and built-in amplification totalizing 3600W for a pair.

To this extreme power, Goldmund added the latest signal corrections developed by Goldmund Fundamental Research Department. If it is scientifically correct to say that the Apologue Anniversary is 100% corrected both in amplitude and phase, providing for the first time a “perfect response” from a pair of Speakers, we prefer to look at the technical achievements in this model from another angle. We do not develop technologies or manufacture equipment just for the sake of it.

Our ultimate objective and reward is to create emotions.

We believe that the more perfect the sound reproduction, the more intense these emotions will be. So we focus on the results the technologies we develop can provide in this sense.

Incredible spaciousness

Each instrument is positioned at its correct place

Complete stability of the image

Perfectly well defined trebles

Extremely neat bass

Ultra high definition and precision in the voices

Higher playback levels without distortion

No fatigue to the listener, even at extremely high levels

To the perfection of the sound, we also wanted to add the highest level in the design, ease of use and installation.

The signal feeding the Apologue Anniversary is sent exclusively wirelessly, so the 2 speakers of a Stereo System can be presented without any cable, except for an AC plug that can be installed below the speaker. So the superb design, with all its details can be admired by walking around the speakers, a possibility usually dangerous due to connecting cables. Goldmund thinks there is no reason to admire such an exceptional sculptural object only from the front and a pair of Apologue Anniversary can be observed as if they were in a Museum, even if playing Music at the same time.

The Apologue Anniversary will be available as a standard version with the Goldmund aluminum finish but is also customizable in any desired finish thanks to the services provided by the Goldmund Shop.

The Apologue Anniversary Technical Specifications are extraordinary... and highly confidential for now.

Release date - October 2013.

p1806894145-2.jpg

tiaaa... W sumie też aluminium, nie? :)

Tesseract ma być pokazany w lipcu lub sierpniu z tego co wiem. Gdzieś widziałem cenę dla Japonii i w przeliczeniu na dolary to ok 420k$... po raz kolejny - tiaaa... :)

Też amelinium i co ciekawe - ta kolumna, 25 lat temu, była PIERWSZĄ na świecie kolumną wykonaną z tego materiału.

Jak mawiają - Goldmund had his moments. Dopiero potem rozmienił się na drobne.

<br />Absolare Passion (Best Sound Munich 2013, CES 2013 wg R. Harleya i kilku branżowych pism)<br />

Piekne te Absolare, udane projekty lampowe wygladaja jednak dużo lepiej od tranow imo, no może poza Momentum.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Tidal pozamiatać to może chyba tylko siebie.

Jak na razie ich granie jest niemuzykalne, suche, bez życia i mam wrażenie że bezbarwne.

Wyglądają fajne, niby wszystko super tyle, że...nie gra.... :-)

No bo z MDFu ... tak ja te twoje drugie kolumny ;)

Piekne te Absolare, udane projekty lampowe wygladaja jednak dużo lepiej od tranow imo, no może poza Momentum.

Za to Kondo się nie popisało z tym włącznikiem na przednim panelu :)

No i właśnie że nie. Utopie są z MDF i grają super a nowe Tidal Agoria są Tirialitu i co z tego skoro nie grają.

Teraz mam na testy Dynaudio Evidence Temptation, model z MDF-u i grają lepiej od każdych Tidali.

Nowa wersja tych Dynaudio na 2013 czyli Platinum jest z HDF, MDF, Alu, włókna szklanego i laminatów.

Tusk czy inaczej ta którą teraz mam jest z MDF i gra bardzo dobrze.

Tobie się chyba wszystko co miękko gra (ale bez przegięć - SF) bardziej podoba.

Pytanie o ile lepiej by zagrało gdyby nie było z MDFu :)

No tak bo ja w przeciwieństwie do ciebie słucham muzyki wiele godzin dziennie a nie jak ty wyczynowo słuchasz chwilę dźwięków, ma być ultra transparentnie i hiper szczegółowo. To zasadnicza różnica. W sumie nie znam nikogo kto słucha muzyki który lubi granie twarde, suche i analityczne.

Oczywiście ciepłe kluchy czy dźwięk zmulony albo przygaszony, kartonowy jak AIDA to też nie moje granie.

Ale nowy Tidal z którym wiązałem duże nadzieje nie nadaje się do dłuższego słuchania muzyki.

Pytanie o ile lepiej by zagrało gdyby nie było z MDFu :)

Nowe Dynaudio Evidence Platinum nie są już z samego MDF tylko z różnych materiałów, ale jednak nie z samego alu.

Ponoć grają znacznie lepiej ale na ile to nie wiem.

U mnie muzyka leci cały czas w tle. I nie jest to granie analityczne - poczytaj opinie o tym jak grają Magico. Mój ideał to dźwięk delikatnie po cieplejszej stronie mocy, ale nie zmulony czy zaokrąglony.

Słyszałem coś innego, że musi być wyczynowo, jak jazda Ferrari ale takie granie jest fajne na chwilę.

Zresztą skoro dCS i MSB są ocieplone to cóż....mamy inne pojęcia ciepła.

Teraz już wiem, że jak coś się tobie podoba to już na pewno nie dla mnie a jeśli coś uważasz za słabe

to powinienem się tym zainteresować.

Nie ma nic złego w tym, że lubisz krótką ostrą jazdę.Tak też można ale do takiego słuchania musi być inny

sprzęt niż do....długich dystansów.

Teraz rozumiem dlaczego tak inne sprzęty się nam podobają.

Zastanawia mnie tylko zmienność twoich opinii. Wilsony zawsze były super a teraz nagle są wg ciebie nadmiernie

analityczne? Dziwne.

sly,

Opierając się na tym co słyszałem u Elbka, bo tylko u niego słuchałem Magico(S5), to wspomniana ultra transparentność i hiper szczegółowość wcale się nie narzuca, nie absorbuje, nie zwraca na siebie uwagi.Jest jakby "wpisana w dźwięk", spójna z nim.Jesli chodzi o moje preferencje, to mógłbym z tym dźwiekiem obcować wiele h dziennie.

Na moje, ten dźwięk nie ma nic wspólnego z twardością, suchością, analitycznością, zamul. czy zaokrągleniem, raczej "z prawdą".Czasem jest tak, że np. hiper szczegółowość zwraca na siebie uwagę - kosztem reszty pasma, to wtedy możę przeszkadzać, ale w S5 nic nie wysuwa w/w nie wysuwa się na tyle, aby zwracać na siebie uwagę.Jeśli ktoś lubi być zanadto mamiony, to jego sprawa, ale osobiście lubię "prawdę" jaką kreują S5.

Ostatnio pokazałem zonie pomarańczowe Magico S5 licząc na pozytywna reakcje . Ku mojemu zaskoczeniu , nie była zachwcona wyglądem :)

Powiedziala - takie zwyczajne?

Choc na mojej liscie odsłuchowej sa pierwsze w kolejce .

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

marslo,

Pomarańcz, to ciekawy kolor, ale nadaje się bardziej na łachy niż na kolumny:))

Moja chyba wywaliłaby mnie za wycieraczkę z takim kolorem.Kolumna ma być męska, twarda,smukła i wielka:))

Zważywszy na wiele słabych realizacji nagrań to z tą prawdą byłbym ostrożny.

Bo jak wtedy słuchać tego dla przyjemności?

Nie wiem u Elba grają S5. Ale pamiętam jak zawsze zachwał Wilsony a teraz

wręcz przeciwnie.

Na moje nie ma w tym nic dziwnego, no może po za jednym:)

Ja też przez lata uważałem, ze firma X nie ma konkurencji, a teraz zmieniłem zdanie(przynajmniej w paru aspektach)

Po prostu, czasem wydaje się nam, ze mamy w posiadaniu "szczyt", a tu okazuje się, że szczytów jest wiele, a i są nawet te wyższe/inne

Słyszałem coś innego, że musi być wyczynowo, jak jazda Ferrari ale takie granie jest fajne na chwilę.

A ja słyszałem że na Placu Czerwonym samochody rozdają. Jak się później okazało - nie samochody tylko rowery i nie rozdają, tylko kradną.

Słyszałeś to od Kamila, który był u mnie RAZ, akurat gdy miałem full set Spectrala + Wilsony. Nie był to mój dźwięk. Choć płyty Reference Recordings grały faktycznie fajnie - wręcz wyczynowo.

Nie wiem u Elba grają S5. Ale pamiętam jak zawsze zachwał Wilsony a teraz

wręcz przeciwnie.

Po prostu S5 grają lepiej niż Sashe.

Zresztą skoro dCS i MSB są ocieplone to cóż....mamy inne pojęcia ciepła.

Nigdy nie napisałem, że dCS czy MSB są ocieplone. Pamiętaj, że zawsze gra SYSTEM. Prawda jest natomiast, że w oparciu o front end tych firm można zrobić system, który będzie po cieplejszej stronie mocy. No problem. A można tak zrobić dlatego, że źródła te są neutralne.

Ja budując system, lubię zacząć od transparentnego źródła, tak aby już na starcie nie tracić mikrodynamiki i informacji (które potem są już nie do odzyskania), a ewentualne korekty wprowadzać na dalszym etapie, odpowiednio dobierając amplifikację i kable.

• Pokaż nowe odpowiedzi