Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

BTW - te mono bloki NuForce to skok technologiczny - coś Azjaci w nich jednak fajnego odkryli. Trzeba poczytać. :)

Chyba tylko zgrabne kształty bo z dobrym dżwiekiem to nie ma nic wspólnego - imho.

Magnepan,

Dobre i kalifornijskie to chyba oksymoron....:)

Nie jest to oksymoron tylko trzeba trochę lepiej poszukać niż w lokalnym Carrefourze czy Makro;-)

W Napa Valley powstają świetne wina. Jedno z najlepszych win białych to Kongsgaard. Na przykład Chardonnay Napa Valley 2010. Cena: ok.80 USD za butelkę.

Wyborne wino czerwone to Lewis. Cabernet Sauvignon Napa Valley Reserve 2010. Cena: niestety ok 130 USD za butelkę.

No i teraz kolega Magnepan został wpędzony w koszty;-)

A ja,.... napiłbym się wina,..znaczy zdegustował z winiarni wokalisty, Puscifer, Tool, A Perfect Circle,... Maynard James Keenan,a, jest właścicielem i producentem win, jest w posiadaniu ogromnych winorośli min. europie.

Jako, zagorzały fan i posiadający wszystkie jego płyty, pragnę skosztować jego trunków, i za nie długo do tego dojdzie.;0)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MAYnard_4_24.jpg

Ukryta Zawartość

nowość od Auralic:

Ukryta Zawartość

ceny wyglądają rozsądnie(jeżeli zostaną utrzymane):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moreno,

Raczej napisalem to dla zartu, bo masowka kalifornijska jest jak dobre amerykańskie jedzenie z Mcdonalda:)

Wszedzie na swiecie jak się ludzie przyloza , to zrobia dobre wino, byle była dobra gleba, slonce i oddani jakości producenci.

Dlatego można dostać dobre wina z Chile, Australii, RPA , nie tylko z Francji czy Wloch.

No i Hiszpanie maja tez cos do powiedzenia, chociaż ja jestem zatwardzialym zwolennkiem win francuskich.

To tyle w tamcie watku:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Najlepsze dla mnie sa wloskie wina,fracuskie czerwone szczypia w jezyk,chopciaz biale maja juz super,cala Ameryka poludniowa po wypiciu ich jakos nie tak sie czuje i to mowie o butelce wypitej w dwie osoby,Ameryka polnocna to dziekuje,Australia czasami trafia sie dobra butelka!

ja jestem zatwardzialym zwolennkiem win francuskich.

Marsio, pamietasz aferę z francuskimi winami w których znaleziono szkodliwy składnik dla zdrowia ludzkiego ?

Od tej pory francuskie wina przestały być tzw.referencyjne a Włosi się tylko obśmiali że francuzi to nawet wina

potrafią spartaczyć dodając gliceryny i innych pestycydów szkodliwych dla zdrowia. Tak więc francuzi są dobrzy

ale w imporcie polskich ślimaków i żab z których robią niezłe smakołyki i przysmaki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejna porcja artykułów dla Marsio o przekrętach winiarskich i nie tylko [ warto poczytac ]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy , ktorzy pisza zle o francuskich winach "en bloc "daja dowod swojego stanu wiedzy enologicznej.

Krytyka win francuskich a wychwalanie wloskich czy nowego swiata ,to tak jakby poczatkujacy audiofil uwazal sony i denona za najlepsze firmy hifi.

Kazdemu wolno kupowac i pic , co mu smakuje , w kazdym "winnym" kraju robia slabe, srednie i wybitne wina, a kolebka tego wszystkiego jest Francja. Bardzo wiele plantacji nowego swiata korzystalo z sadzonek i szczepow francuskich , wielu znanych producentow w tych regionach ma swoje korzenie we Francji.

Nikogo nie chce na sile przekonywac, ale najpierw wyipjcie pare tysiecy butelek, to potem pogadamy:)

A co do tych przekretow i pestycydow, to zdarzaja sie w kazdym kraju, tylko Francuzi to dokladnie badaja , a inni nie. Lepiej nie badac miesa, ktore produkujemy i jemy w Polsce ( szczegolnie, gdy jest podejrzanie tanie).

Z moich doswiadczen wynika ze najslabsze wina francuskie sa dostepne w duzych sieciach w Polsce. A do Chin to juz wysylaja plyny z tablica Mednelejewa - wszyscy, ktorzy moga.

Wlosi, Amerykanie, Austriacy czy Francuzi - jak moga zarobic na obcym rynku , to im sie etyka biznesu konczy.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Marsio, generalnie zgadzam się z Tobą i nie jest tak że nie biorę francuskich win do ust, ale kiedy posmakowałem wina

włoskie do posiłków to praktycznie nie spoglądam już w stonę win francuskich. Zresztą wina z Chille, Portugalii, Hiszpanii są równie dobre. Zresztą co ze mnie za smakosz wina - piję tylko czerwone i w miarę lekkie[ śmiech ]. Już takie cięższe Merlot z północnych regionów Włoch nie podchodzą mi za bardzo chociaż są wykwintne w smaku.Tak więc nie sugeruj się moimi preferencjami, ale lampka czerwonego do chedaru to palce lizać. Pozdrawiam.

Edytowane przez Magnepan

Marslo ale to co piszesz to jednak pewne uproszczenie.

Co z tego, że kolebką tego czy tamtego jest Francja? Kolebką wielu tematów jest Grecja i co z tego? Dziś znaczenie Grecji na arenie światowej jest zerowe. Kolebką odkrywców i podróżników była Hiszpania i Portugalia, a dziś te kraje są cienkie jak barszcz. Świat się zmienia. Kolebką Ameryki była w dużej mierze Wielka Brytania, a dziś córka jest potęgą, a matka wielokrotnie słabsza. Idąc dalej to marna niegdyś kolonia Brytyjska, czyli Indie są dziś wielkim krajem o ogromnym potencjale posiadającym przy okazji broń jądrową. Wszystko brało z czegoś swój początek. Idąc jeszcze dalej odkryjemy, że początki cywilizacji europejskiej mają swoje korzenie w Afryce. Czy to znaczy, że kulturowo i gospodarczo Afryka zasługuje na uznanie? Wcale nie. Niegdyś Egipt był potęgą, a dziś to wielki slums.

> marslo

Myślę, że zupełnie nie ma potrzeby tłumaczenia i przekonywania, ponieważ mało kto tutaj posiada jakiekolwiek winne kompetencje. Widzę, że masz zdrowe i właściwe podejście do tematu. Kiedyś założyłem nawet wątek o winach, ale niestety, pomimo że był całkiem w porządku i bez trollingu, to i tak jakiegoś moda zabolało i wylądował z niewiadomych przyczyn na bocznicy. Jazz i winka, to niezła zadymka.

Parker's Mood

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Panowie,

z tego co wiem to kto jak kto ale Mariusz ma pojęcie o winach jak mało kto na tym forum.

Ja jestem miłośnikiem zarówno win jak i whisky z naciskiem na to drugie ( ten kto był u mnie mógł pobaraszkować w mojej "piwniczce") i w pewnym sensie zgadzam się z Mariuszem co do historii, tradycji itp. wina.

Ale Sylwek tez ma po części rację pisząc o winach w kontekście ewolucji człowieka.

Mariusz wie , że ja również nie przepadam za francuskimi winami i wolę włoskie - z resztą Mariusz również tylko głupio się jemu do tego przyznać ;)

Ogólnie nie należy generalizować bo gusta są różne i każdemu może smakować inne wino i chyba właśnie o to chodzi.

To co jest na pewno ważne to smak wina a nie to co jest napisane na etykiecie.Chociaż jak to w każdej branży cena niestety jest również wyznacznikiem jakości tego trunku - choć czasami można się zdziwić i drogie wino wcale nie musi być gwarancją jego dobrego smaku.

Inaczej ta branża by umarła gdyby wszystkim smakował tylko jeden gatunek wina.

Marslo ale to co piszesz to jednak pewne uproszczenie.

Co z tego, że kolebką tego czy tamtego jest Francja? Kolebką wielu tematów jest Grecja i co z tego? Dziś znaczenie Grecji na arenie światowej jest zerowe. Kolebką odkrywców i podróżników była Hiszpania i Portugalia, a dziś te kraje są cienkie jak barszcz. Świat się zmienia. Kolebką Ameryki była w dużej mierze Wielka Brytania, a dziś córka jest potęgą, a matka wielokrotnie słabsza. Idąc dalej to marna niegdyś kolonia Brytyjska, czyli Indie są dziś wielkim krajem o ogromnym potencjale posiadającym przy okazji broń jądrową. Wszystko brało z czegoś swój początek. Idąc jeszcze dalej odkryjemy, że początki cywilizacji europejskiej mają swoje korzenie w Afryce. Czy to znaczy, że kulturowo i gospodarczo Afryka zasługuje na uznanie? Wcale nie. Niegdyś Egipt był potęgą, a dziś to wielki slums.

Argumnet bylby celny, gdyby francuski przemysl winiarski podupadl jak starozytna Grecja , Rzym czy Egipt.

Jest jednak na odwrot - to ciagle wiodacy producent win na swiecie. Podobno ostatnio Wlosi pozbawili Francuzow pierwszego miejsca ( nie pamietam gdzie czytalem, ale przewazyl eksport taniego spumante do Chin) . Na marginesie Wlosi zrobili ogromny postep w ostatnich 20-30 latach stosujac te same metody , ktore wypracowali Francuzi czyli apellation controlee, rozliczne targi winiarskie, ksztalcenie enologow ( najlepsi zdobywali wyksztalcenie we Francji , jak chocby rodzina della Rochetta, wlasciciele znanego Jarkowi wielkiego Toscana z Tenuta San Guido).

Tak wiec to nie tylko historia decyduje o tym ,ze Francja to dominujacy podmiot na rynku winiarkim , lecz ilosci i jakosc produkowanego i ekportowanego obecnie wina.

Mozna uwazac wina wloski czy nawet nowego swiata za lepsze, ale faktow sie nie zmieni. Cheval Blanc, Haut Brion, Lafite Rotshild czy babelkowcy z Szampanii to czolowka tego , co najlepsze obecnie , nie w historii. Za butelke dobrego czerwonego trunku z wymienionej trojki trzeba zaplacic setki czy nawet tysice ( euro ) wypic, i potem pogadac:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Prośba o powrót do tematu wątku. Zawsze można założyć watek o winach na bocznicy - sądząc po ilości wpisów, będzie się cieszył sporym zainteresowaniem. Tu zostawmy miejsce dla nowości - inaczej robi się straszny rozgardiasz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Niestety ich nowy design zupełnie do mnie nie przemawia. Stare klocki były wyznacznikiem stylu i elegancji. A nowe ...

Garść info o nowej integrze:

"MarkLevinson No.585 Integrated Amplifier

$12,000

At HIGH END 2014 HARMAN’s Luxury Audio Group will be exhibiting its new Mark Levinson No. 585 Integrated Amplifier, designed to deliver ultimate-quality music reproduction from analog and digital sources, including computers and music servers. The No. 585 combines a host of engineering advancements with complete ease of use and Mark Levinson’s striking, next-generation industrial design. It will be featured at HIGH END 2014 at the MOC Munich, Atrium 4, F119 (May 15 – 18, 2014).

The No. 585 is engineered to be the finest integrated amplifier ever created by Mark Levinson – or anyone – and is the first of a new generation of products to be designed at HARMAN’s new state-of-the-art engineering facility located in Shelton, CT. According to Todd Eichenbaum, Luxury Audio’s Director of Engineering, “The No. 585 is engineered for ultimate audio quality in every respect. It combines exceptional versatility with a powerful Class AB amplifier delivering 200 watts per channel into 8 ohms and 350 watts per channel into 4 ohms and will accommodate a wide variety of digital music sources including high resolution 32-bit/192kHz computer audio and DSD over USB. As we all know, many owners of high-end systems also want the convenience of playing compressed audio files but do not want to sacrifice sound quality. As an industry first, we have solved this challenge by incorporating HARMAN Clari-Fi™ processing, which employs proprietary signal-enhancement techniques to any compressed file format selectable at the user’s option.”

The No. 585 offers six digital and four analog inputs including USB, optical, coaxial, AES/EBU XLR and RCA for ultimate flexibility. It employs fully discrete, mirror-imaged, dual-monaural analog input and output circuitry, optimized for sonic integrity as evidenced by its symmetrical, clean interior design. The No. 585 uses individual signal switching relays for each of its four analog stereo inputs: one XLR and three RCA. The volume controls use discrete 15-bit R-2R resistor ladder networks and low-noise analog switches for maximum signal integrity with the widest possible bandwidth.

Its high-current, fully differential (balanced) Class AB power amplifier section utilizes an oversized 900VA custom toroidal transformer with individual secondary windings for the left and right channels. Separate left- and right-channel regulated linear power supplies are used for all the analog circuitry, to maintain maximum signal purity. Each amplifier channel employs 12 output transistors for a power rating of 200 watts per channel into 8 ohms.

At the heart of the No. 585’s digital audio processing stage is an ESS Sabre 32-bit D/A converter with proprietary jitter elimination and fully balanced, discrete I/V (current-to-voltage) circuitry. The Cmedia USB audio processor is capable of asynchronous data transfer of high-resolution DSD and PCM files at up to 192kHz/32-bit resolution. For lower-resolution audio formats, HARMAN’s Clari-Fi signal processing reconstructs information and bandwidth that is lost in compressed file formats restoring higher-fidelity sound. In contrast to competitor offerings, Clari-Fi™ does not blindly add equalization, bass boost, or other effects that alter the intended listening experience.

The No. 585 provides a stereo preamp/subwoofer output with a selectable 80Hz high-pass filter for use in a properly implemented 2.1-channel system, and includes Ethernet, RS-232, IR and 12V trigger ports to facilitate its use audio/video installations with integrated systems control.

Like every Mark Levinson component, the No. 585 integrated amplifier is built without compromise to the highest standards, using a heavy-gauge chassis and card-cage architecture to isolate critical low-level analog and digital circuitry, and featuring audiophile-grade internal components and premium rear-panel connectors.

Though sophisticated in its capabilities, the Mark Levinson No. 585 is simplicity itself to operate via its dual front-panel knobs and six function buttons or using its included remote control. The No. 585 is as stunning in appearance as it is in performance – its next-generation industrial design and superior casework blends iconic Mark Levinson historical elements with a crisp modern look. The No. 585’s substantial extruded and machined aluminum front panel has a two-tone brushed black and textured silver finish, accented by the company’s iconic red panel display and LED indicators.

The Mark Levinson No. 585 Integrated Amplifier will be available in September 2014 at a suggested retail price of $12,000."

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie wiem czy do końca nowość, ale nie wiedziałem gdzie wrzucić :)

Na portalu 6moons ukazał się bardzo pochlebny test kabli sieciowych Audiomica wyposażonych w zintegrowany filtr sieciowy:

Ukryta Zawartość

"Adding a comprehensive filter that includes protective earth filtering to a high-quality shielded power cord results in a true multi-purpose power cable. Used as a single component cord on a source raises that component’s sonic capabilities beyond expectation."

Zawsze miło się czyta gdy chwalą 'naszych'. U nas sukcesu zapewne nie osiągną, bo my kupujemy 'ichnie', ale mam nadzieję że uda im się pójść w ślady Gigawatta (który 95% produkcji kieruje na eksport).

Ukryta Zawartość

10172743_1473843919515390_2036206991347161062_n.jpg

New Benchmark Technologies

Benchmark introduces some exciting new technologies in the DAC2 HGC:

Hybrid Gain Control

High-Headroom DSP

UltraLock2™ Jitter Attenuation System

Quad 32-bit balanced D/A Conversion System

Multi-Mode Asynchronous USB Audio System

Distributed Power Regulation

• 2 tygodnie później...

Focal sprzedany:

Naim and Focal-JMLab, which merged back in 2011, are to enter a new chapter with the news that investor Naxicap Partners has acquired a majority stake in the group, alongside French private equity firm Aquasourca and the existing management team.

Focal and Naim will be renamed the Vervent Audio Group (VAG) and Focal founder Jacques Mahul steps down as chairman, although he will continue to support the company as a brand ambassador.

The new VAG group will have annual sales of more than €60m across 70 countries.

Deal was made at around 9x EBITDA. Revenues are closer to €65m of which Naim is contributing €22m.

Nowa seria KEF Reference:

Ukryta Zawartość

Czekałem i czekałem i taka porażka :-( Największa konstrukcja 4x 165mm na basie... Stare Reference 207/2 miały 3x 25cm ehhh

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Magico M-project

Carbon Fibre side panels

Berylowo-diamentowy tweeter

$129k para

SPECIFICATIONS

Driver Complement:

1 x 1” MBD28 Tweeter

1 x 6” MP6004 Nano-Tec Midrange

3 x 10” MP1005 Nano-Tec Woofer

Sensitivity: 91dB

Impedance: 4 Ohms

Frequency Response: 20 Hz – 50 kHz

Recommended Power: 50 – 1000 Watts

Dimensions: 56”H x 23”D x 15”W (145cm x 57cm x 37cm)

Weight: 400 lbs. (180 kg.)

index.jpg

To jest pierwszy głośnik z wyższych modeli Magico, który naprawdę chciałbym mieć.

Mnie się też podoba. Jest ładniejszy niż Q5 choć Q7 coś w sobie mają w kwestii prostoty formy. Tylko cena 130 tys.dolców to przegięcie.

A czy cena $200k za MDFowe skrzynki Grande Utopii EM to nie przegięcie ? Albo $195k za Wilsony XLF ? A 105k euro za Avalony Isis ?

Magico porzuca 100% aluminium> Coś ostatnio straszna moda na używanie włókien węglowych. Carbon na topie?

W takiej sytuacji lepiej zainteresować się produktami firmy, która na temat carbon fibre wie wszystko;-)

wilson_beenech_lead_image_resized2_lead_image.jpg

I coś do mniejszych pomieszczeń...carbon jak się patrzy;-)

ENDEAVOUR_11.866.1.jpg

Gość cybant

(Konto usunięte)

Karbon tak naprawdę jest najlepszym materiałem na obudowy głośników , na membramy również..

Możliwość programowania struktury ze względu na sztywność oraz tłumienie w określonych miejscach.

Pojawia się ponieważ produkcja karbonu jest coraz tańsza.

To i tak przegięcie, że topowe głośniki są z najgorszego możliwego materiału na obudowy jakim jest MDF...

• Pokaż nowe odpowiedzi