Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmawiałem o tym rok temu w Monachium z różnymi ludźmi z branży. Dowiedziałem się, że rodzaje MDF są różne, że najważniejsze jest ogólna konstrukcja skrzynki, grubość płyt MDF, to czym są przekładane czyli tzw.sandwich, ilość wręg wewnątrz obudowy itd. Czym innym jest płyta MDF ze zwykłego MDF-u, a czym innym MDF mieszany z żywicami. Tak samo inaczej zachowuje się płyta o grubości 1cm, a inaczej o grubości 5cm. Co z tego, że WIlson Benesch ma kolumny w obudowach z carbonu, skoro te kolumny grają bardzo przeciętnie. Wiele innych z MDF gra znacznie lepiej. MDF jako materiał bardziej jednorodny jest lepszy niż drewno, sklejka itd. Ale nowe materiały to na pewno ciekawa opcja tylko, że ciągle w powijakach. Jakoś nie słychać by kolumny w różnych polimerów, carbonu, czy kompozytów grały z tego powodu lepiej.

Edytowane przez sly30
Gość cybant

(Konto usunięte)

To świadczy o tym , że ważniejsza jest konstrukcja obudowy niż sam materiał...

Natomiast dlaczego nie stosuje się carbonu do konstrukcji membran, tego nie rozumumiem...

Poza Morelem oraz ProAc-em nikt tego jeszcze nie robi.

Przecież to lekki sztywny materiał o dobrym tłumieniu....????

Jakoś nie słychać by kolumny w różnych polimerów, carbonu, czy kompozytów grały z tego powodu lepiej.

Czasami słychać, szczególnie przy niskich tonach... najlepszym przykładem są kolumny Rockport.

335_1357741647_0.jpg

Co z tego, że WIlson Benesch ma kolumny w obudowach z carbonu, skoro te kolumny grają bardzo przeciętnie.

Sorry ale nie zgodzę się z tą opinią. Rozumiem, że komuś mogą się nie podobać dźwięki oferowane przez kolumny WB ale pisanie że są to przeciętne kolumny to po prostu fałszowanie rzeczywistości. Mi nie podoba się dźwięk jaki oferują Focale z serii Utopia ale nie napiszę że grają przeciętnie. To po prostu nie moja bajka. Firmy, które tworzą przeciętne produkty za spore pieniądze znikają z rynku. Wilson Benesch sprzedaje dość drogie kolumny a mimo to jest na rynku już 25 lat.

Przeciętne jak na High End, a nie ogólnie. Na pewno te WB są niezłe ale żadna rewelacja. Co do Rockportów to jesteś pewien? Te które zamieściłeś na fotce są z....MDF-u! Tylko 2 najwyższe modele Altair i Arrakis są z jakiegoś syntetycznego materiału ale nie ma w Polsce ani jednej sztuki. Tak więc to wszystko co słyszałeś a co podobało się tobie w Rockportach to właśnie MDF!

To, że jakaś firma ma w ofercie drogie kolumny i istnieje 25 lat nie znaczy, że są to kolumny wybitne. Teraz takich firm jest wiele, istnieją od dawna, mają całkiem niezłe drogie kolumny w swojej ofercie ale nie są one uznawane za światową czołówkę. Przykłady?....Triangle, Quadral, Sonus Faber z nieudanym modelem The Sonus, Cabasse itd.

Edytowane przez sly30

A ja myślę, że chodziło o obudowy bo o tym była mowa. Powszechnie uważa się, że kolumny Rockport mają obudowy z kompozytów, coś jak Wilson Audio. A na stronie Rockporta nie ma info przy poszczególnych modelach. Przypuszczam, iż moreno założył, że wszystko modele są budowane z kompozytów ale tak nie jest. Sam też tak kiedyś myślałem. Większość nie wie, że tylko 2 topowe modele są z kompozytów, a reszta jest z MDF i taki też model był prezentowany w Polsce i bardzo się podobał. Sądzenie po pozorach bywa mylące, podobnie jak błędne okazują się kategoryczne tezy. A co do przetworników to faktycznie Rockport stosuje takie ale w…niższych modelach. W topowych, tych kompozytowych wcale nie ma carbonowych driverów. Tak więc to wszystko nie jest takie oczywiste jakby się mogło wydawać.

Edytowane przez sly30

Mordaunt Short w modelach z seri performance tez stosuje obudowy kompozytowe. Z kompozytami oprocz w/w głośnikow mam doczynienia w kolarstwie i tam sa niezastapione z uwagi na fakt iz mozna modelowac dowolnie charakterystyke materiału w zadanej przestrzeni

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Moreno chodziło o węglowe membramy...a nie obudowy....tak myślę;)

Tak.

Chodziło mi o węglowe membrany oferujące dobre przetwarzanie basu IMHO, w tych dużych ale nie ogromniastych modelach. W największych modelach Rockport stosuje wielkie membrany dla basu i wtedy już ich sama wielkość robi bum;-)

Tak akurat się składa że trochę wiem o tej firmie i o jej ciekawych rozwiązaniach, z których jednym jest stosowanie wewnątrz kolumn okablowania firmy Transparent Audio.

Edytowane przez moreno1973

Wszystkie praktycznie kolumy Magico mają membrany węglowe (wyjątkiem jest seria S3 i S5, gdzie niskotonowe są aluminiowe), i to od ładnych paru lat. Do tego są impregnowane nanorurkami, co jeszcze znacząco poprawia ich właściwości. Rocport, Kharma - te wszystkie wymienione firmy wprowadziły membrany z carbonu później, choć Magico także nie było pierwsze.

Jedynym powodem dla którego tańsze Rockporty sa z MDFu, jest jego cena. Na tym kończą się zalety tego materiału w stosunku do różnych żywic fenolowych, aluminium czy carbonu - i to niezależnie od tego, jakie teorie będą dorabiać ci, którzy MDF ciągle stosują.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Myślę, że słyszalność, a szczególnie identyfikowalność wpływu obudowy na odbiór dźwięku jest mocno przeceniana, wg mnie największa funkcja alternatywnych i "zawansowanych" materiałów na obudowę to marketing. Zwykle jest wystarczająco dużo komponentów w torze audio, które mają większy wpływ na dźwięk niż obudowa, żeby nie móc usłyszeć akurat jej wpływu.

Pamiętam historię z amerykańskiego forum DIY na temat materiałów wytłumiających obudowę - dotyczyło to bodajże kultowej kolumny angielskiej Rogers LS 3/5a, gdzie po zaaplikowaniu materiałów wytłumiających dźwięk się jednoznacznie pogorszył, stracil magie. Zgodny wniosek na forum byl, ze wytlumienie pozbawilo obudowe rezonansów, które nadawaly oryginalowi jego specyficzną sygnaturę ...

Nie raz nie i dwa była o tym dyskusja - niezaprzeczalnie każdy materiał, z którego jest wykonana obudowa ma znaczenie. Szkoda znów to samo powtarzać. Oczywiście głównym wyznacznikiem jest cena materiału jak i możliwość technologiczna linii produkcyjnej danej fabryki.

Aby nie przedłużać, podam przykład instrumentów smyczkowych z karbonu, które mają jedną zasadniczą przewagę: grają dużo głośniej (co jest wielkim atutem w dużych składach), niż tradycyjnie wykonane (co do dźwięku się nie wypowiadam gdyż ich na żywo nie słyszałem).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Fajne do ozdoby pokoju odsłuchowego. Najlepiej wstawić do akrylowego pudełeczka i zawiesić na ścianie;-)

LuisandClarkVIOLIN.jpg

Ale do grania to jednak Stradivari...

Piszą że hi-end, ale ciekawostka godna uwagi.

140108121008.jpg

140108121016.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Unity Audio The Boulder MK2

Ukryta Zawartość

- 3 drożne (bas 2x 8,66" , średnica 5" koncentrycznie z AMT) - każdy głośnik ma własny wzmacniacz, czyli są tam 4 wzmacniacze po 100W każdy

- zejście do 33 Hz @-3 dB ... i te monitorki mają obudowę zamkniętą

Ukryta Zawartość

Mamy w Polsce pierwsze sztuki takiego hajenda

http://www.audiostereo.pl/definitive-technology-mythos-st-l_113939.html

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Widzę że ribbon tweeter staje się powoli standardem. ;-)

Nie dawno (nie wiem czy w tym, czy poprzednim roku) wygasł patent na Air Motion Transformer - z tego powodu np. w najnowszych Avantone Pro Abbey, Avantone Mix Tower znalazł się również AMT (początkowo miała być kopułka tkaninowa - jak pamiętam ze starych zdjęć), ale jeszcze u jakiejś firmy widziałem "wyjechali" z AMT. Bo to AMT, a nie typowa wstęga.

Niestety

Dlaczego "niestety"? Edytowane przez Kyle

Dali,Monitor Audio,Elac-na ten moment pamietam

Monitor Audio i Dali mają typowe wstęgi (nie ART). Tylko ELAC mają ART. Mówisz że to wszystko razem wzięte, mało wiernie odzwierciedla wysokie tony? No nie wiem ... nie specjalnie się z tym zgadzam.
Gość cybant

(Konto usunięte)

Sluchalem kilku kolumn ze wstega-ma to malo wspolnego z jak najblizszym odwzorowaniem wysokich tonow

Ja słuchałem kilku z kopułkami też nic nie miało wspólnego z jakością ...

Teza taka sama jak to , że wszyscy Polacy to złodzieje samochodów...

Posłuchaj np. Ravena , wysokich modeli Founteka czy Raala.

Elac to jest świetny głośnik który gra, ale nie do przyjęcia w świecie audiofilskim, z pewnymi wyjątkami, i jakoś posiadacze na nic innego nie wymieniają,.....nie wiem dlaczego?

Ja słuchałem kilku z kopułkami też nic nie miało wspólnego z jakością ...

Teza taka sama jak to , że wszyscy Polacy to złodzieje samochodów...

... w sumie można to by tak podsumować. W końcu są dobre wstęgi i ART, jak i kiepskie ART i wstęgi ... podobnie przecież jak kopułki, które czasem są badziewiem, a czasem po prostu rewelacyjne.
  • 2 tygodnie później...

Nie wiem czy to hi-end, bo to teraz ciężko określić i zakwalifikować, oprócz oczywiście klimatów >100kilo$, ale co najmniej trzy, cztery razy w miesiącu, Paul McGovan zasypuje mnie z automatu swoimi nowościami i przemyśleniami, których ja z kolei nie czytam i nie śledzę w większości... i w większości wysyłam większość do śmietnika - jednak czasami trafia się coś, co ewentualnie mogłoby zainteresować czytelników tego wątku, więc wklejam ponoć nową nowość >

Nowy Reference DAC >

Silver_front.jpg

... i update > Power Amp > the amp will be Class A/B with a Vacuum tube front end and all MOSFET outputs. 250 watts per channel into 8 Ohms, twice that into 4 Ohm

f6cac40d-bb83-442c-9db6-c7fb1103383a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi