Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Upsampler żeby podnieść częstotliwość próbkowania co powinno wygładzić dźwięk i poprawić ale tu są zdania podzielone czy tak faktycznie jest.

Kiedyś było oczywiste że to pozytywne działanie ale teraz czasem pojawiają się opinie że lepiej grają DAC-i bez upsamplowania.

Niektórzy uważają że po upsamplingu dźwięk jest co prawda gładszy ale wyprany z emocji i brakuje mu tzw pazura!

Nie wiem jak to wychodzi w dCS-ie. Trzeba by posłuchać. Co dziwne w tym zestawie upsampler nie działa z transportem CD a tylko z pozostałymi źródłami podłączonymi do niego. Transport CD podłącza się tu bezpośrednio do DAC-a z pominięciem tego upsamplera.

Ponoć w transporcie jest drugi upsampler. Dziwne podejście i niepotrzebne generowanie dodatkowych kosztów.

Zegar jest po to żeby idealnie zsynchronizować wszystkie cyfrowe elementy i to zmniejsza jitter do minimum.

Ponoć słychać pozytywne efekty tego pudełeczka ale z drugiej strony była opinia że ten zegar nie jest mistrzostwem świata.

Szymon go sprawdzał i coś wspominał.

Chcąc mieć DAC i Transport to ten zegar jest już konieczny, czyli albo sam DAC albo 3 częściowy układ lub 4 częściowy jeśli z upsamplerem.

Pewnie miło byłoby mieć cały komplet.

Jeszcze kilka lat temu wiele sprzętów cyfrowych miało wyjścia na zewnętrzne zegary ale teraz na tyle udało się zmniejszyć jitter i zastosować coraz lepsze wewnętrzne zegary, że sprzęty nie mają już wyjść na zew.zegary i jakoś sobie bez nich radzą.

Elb będzie tu wiedział więcej.

Ja mam kilka różnych sprzętów i tylko Esoteric ma wyjście na zew.zegar.

Najlepiej posłuchać i samemu ocenić czy to coś daje czy nie.

Edytowane przez sly30

Jeżeli chcesz słuchać z kompa, to zacznij od samego DACa Vivaldiego.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zegar oczywiście wiem, bardziej chodziło mi o upsampler. To skoro nie działa w trakcie słuchania z transportu to po co jest potrzebny? Wtedy kiedy chcemy mieć wypas z plików czyli dac + clock + upsampler?

Wtedy kiedy chcemy mieć wypas z plików czyli dac + clock + upsampler?

Tak.

Ukazał się nowy przedwzmacniacz Audiomatus TP-01

Recenzja tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda znakomicie. Gdyby zainwestować w lepsze kondensatory, to pewnie pogoniłby jeszcze kilka dużo droższych urządzeń.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Według zasady tego wątku nowości:

Nowe Neodio

Ukryta Zawartość

post-40176-0-36676600-1363696219_thumb.jpg

post-40176-0-28137600-1363696280_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez papiez

Sorry za offtop, ale mam trochę nietypowe pytanie.

Pamiętacie firmę (chyba z antypodów ), której znakiem rozpoznawczym były obudowy w kształcie "kropli rtęci" ?

Takie obłe, bardzo 3D, zaokrąglone .... coś pamiętam Pyreux lub jakoś podobnie. Coś Wam przychodzi do głowy ?

Z góry dzięki.

Perreaux. Firma wciąż istnieje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Genesis

A tymczasem w Mercedesie ...

2014_mercedes_benz_s_class_interior_07-0319-m:610x450.jpg

Każdy obejrzy sobie tego pilota, pokiwa głową w podziwie, a potem weźmie uniwersalnego :)

xoywpkdoy1kw.jpg

Amerykancy to jakas inna rasa , nie dosyc ze sluch maja jakis inny ( vide dominacja Wilsonow i Magico w ich ultra zestawach) to jeszcze chyba inaczej ich mozgi funkcjonuja, co widac na przykladzie tego pilota.

Niech Dan proposi jakiegos Skandynawa , to mu zrobi prosty , funkcjonalny i piekny przedmiot.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Szczerze mówiąc spodziewałem się idealnego odwzorowania zegara z przedwzmacniacza z takim samym potencjometrem a wokół klawisze (coś na kształt pilota z Devialeta).

Każdy obejrzy sobie tego pilota, pokiwa głową w podziwie, a potem weźmie uniwersalnego :)

a tego schowa sobie do portfelika :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

... w temacie o JBL napisałem, a tutaj nie:

Pojawiły się nowe monitory masteringowe JBL M2

Ukryta Zawartość

Co ciekawe ... tylko dwudrożne ... a na basie 15" bydle.

M2-Gallery-Large-005.jpg

Ukryta Zawartość

Jest to jakaś nowa firma z...Cypru. Nazywa się Aries Cerat a tu jest ich lampowy preamp o szerokości 68cm i wadze 65kg!

Monobloki są jeszcze większe i cięższe!

Ponoć wszystko zrobione bez ograniczenia kosztów ale cen narazie nigdzie znalazłem!

Wyglada fajnie choć nie mieści sie do szafek audio ale ma takie oldschoolowe 4 wskaźniki wychyłowe.

Wystawiali sie w Monachium ale nie wiem jak to gra.

Sly30

to przynajmniej wiemy, dlaczego taraz są na skraju zapaści finansowej ;-)

A czytałem kiedyś że były plany na super pilot do Momentum, taka kopia okrągłego wskaźnika z prampa z przyciskami

w środku a w około kręcąca się wielka gałka. Coś jak ma Steinway-Lyngdorf, taki pilot do położenia na boku fotela.

Wygląda super ale widać Dan nie poszedł tą drogą a szkoda bo ten pilot który jest obecnie to beznadzieja.

O i to jest pilot....

Ukryta Zawartość

i jest wersja ze złotym chromem ale jest też ze srebrnym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30

... w temacie o JBL napisałem, a tutaj nie:

Pojawiły się nowe monitory masteringowe JBL M2

Ukryta Zawartość

Co ciekawe ... tylko dwudrożne ... a na basie 15" bydle.

M2-Gallery-Large-005.jpg

bardzo mi sie podobaja,w kazdym pokoju by pasowaly,ciekawe jak graja?jakas recenzja!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak grają? Jak każde tego typu kolumny z rynku pro.

Mocno, dynamicznie, twardo, sucho, liniowo, potrzebują mocnego

kopnięcia ze strony wzmacniacza. Nie nadają się np do nastrojowego,

cichego słuchania. Moim zdaniem w ogóle nie nadają się do domu.

Dużo plastiku, kiepskie wykończenie, duźo watów/dB, niska cena.

Takie chamskie walenie, krew z uszu.

Tak grają kolumny z rynku pro, do klubów, dyskotek, na małe koncerty itd.

Oczywiście są wsród nich lepsze i gorsze ale....to sprzęty do innych zastosowań

niż domowe.

To coś jak w samochodach dostawczaki vs ekskluzywne SUV-y.

Jak wczesniej pisalem, Corssfire III gosci u mnie od jakiegos czasu w systemie.

Dzisiaj kilka slow o nowosciach , jakie ten bardzo dojrzaly Cross przynosi.

Po pierwsze , wprowadzono procedure automatycznego wyszukiwania bledow zasilania lamp.

Sluzy do tego otwor : "Bias-setup", ktory uruchamiamy naciskajac np koncowka dlugopisu w czasie procedury startowej ampa. W ciagu ok 10-15 min system testuje kilkakrotnie lampy, diody V1 i V2 mrugaja w tym czasie wielokrotnie.

Jesli wszystko jest ok, amp przechodzi w stan gotowsci. Jesli nie, wszkazuje , ktora lampa jest do wymiany. W czasie tej procedury przywracane sa parametry fabryczne pradow zasilajacych, ktore mogly sie rozregulowac np w czasie czestego przepinania kabli zasilajacych.

U mnie tak sie zdarzylo i dzwiek strasznie sie przymulil. Uzycie wyzej opisanego trybu rozwiazalo problem.

Kolejna nowoscia na tylnem panelu jest port usb, ktory ma poki co funckcje diagnostyczna dla serwisu, ale w przyszlosci bedzie mozna za jego pomoca updatowac software , a nawet zmieniac przy pomocy komputera szereg parametrow ( bias, czasy zwloki przy zalaczaniu i wylaczaniu, niektore parametry pradowe lamp).

Z kolei na przednim panelu pojawil sie wyswietlacz wskazujacy poziom glosnosci , zwiazany z drabinka rezystorowa, ktora zastapila potencjometr Alpsa. Krok o 1,5 dB. Mute przy poziomie -63 dB.

Podobnie jak w dotychczasowych modelach , jest lampka badajaca polaryzacje pradu zasilajacego ( bardzo praktyczne, swieci sie na czerwono, gdy prolaryzacja jest nieprawidlowa).

Jest tez hebelek do ustawiania biasu obu kanalow ( przy odlaczonym zrodle) oraz hebelek , ktorego uzywamy , gdy Crossfire pelni role koncowki mocy . Polozenie normal jest zarezerwowane dla trybu integry.

Nowe sa tez zaciski do kabli glosnikowych, pochodza chyba od WBT. Gniazda xlr na wjsciu line 1 byly juz w Crossfire II , w SET to tylko ciekawostka, ale niktorym sie przyda.

Acha, jeszcze jedna wazna zmiana. Pokretla do regulowania przydzwieku ( hum) , ktore kiedys byly od spodu na plycie dolnej obudowy , przyniesiono na gorna plyte, tuz za lampami 62B, ktore sa Ayonowska odmiana lamp 300B. Wg specyfikacji , poziom humu ma wynosic max 0,003V , ale przy wysokoskutecznych kolumnach i wrazliwym uchu, mozna probowac go zmniejszyc metoda na sluch. Bardzo praktyczna zmiana, gdzy poprzednio trzeba bylo 45 kg wzmak w czasie pracy klasc na bocznej sciance, aby dojsc do pokretel regulacji, czyli bardzo ryzykowna operacja, jesli jestesmy sami w domu. Teraz wystarczy srubokret:)

No i wreszcie Gerhard kazal swoim chlopakom podac zuzycie pradu. Wg specyfikacji - 225 W , czyli calkiem skromnie , jak na SET 2x30 Watt.

Jak wczesniej pisalem, uklad lamp calkowicie nowy , innym razem o tym.

pzdr

marslo

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Mówię generalnie o rynku Pro.

Jak napisałem wcześniej pewne różnice są ale takiego grania w domu nie chciałbym nawet za darmo, ba...nawet gdyby mi dopłacali.

Wiem że monitory studyjne to co innego niż kolumny "klubowe" czy "dyskotekowe".

Trzy lata temu miałem okazję wybierać nagłośnienie do pewnego klubu a że muza to hobby moje od lat to też chciałem żeby było dobrze.

Słuchałem różnych sprzętów i skończyło się na systemie Bose za ok 50 000zł co i tak było super drogim nagłośnieniem jak na 200m2 lokal.

Po drodze słuchałem różnych sprzętów i to co się oferuje to dramat.

O wykończeniu to nawet nie warto wspominać bo to już nawet nie jest chamskie wykończenie tylko mega chamskie.

Fakt że to są tanie sprzęty.Wielkie, mocne kolumny znanej marki można mieć już za kilka tysięcy pln niemniej jednak styl grania

jest równie fatalny.

Ostre, chamskie granie, o czymś takim jak ciepło czy subtelności nawet nie ma co marzyć.

Z drugiej strony nie ma się co dziwić bo przeznaczenie takiego sprzętu jest inne podobnie jak dostawczaków które mają wozić ziemniaki, skrzynki z napojami czy węgiel(z Węgorzewskiej) a nie zapewniać luksusową podróż pasażerom.

Z kolumnami studyjnymi też miałem styczność, są wykonane nieco lepiej ale też bez rewelacji, no może poza studyjnymi Focalami,Adamami czy Genelecami ale tam cena jest nieco wyższa.

Studyjne z założenia nie mają budować świetnej stereofonii ani trójwymiarowej sceny, nie mają zapewniać ciepłego brzmienia a jedynie grać najczęściej w wersji mono, mają być max liniowe, z reguły słuchane w bliskim polu.

To są narzędzia do pracy a nie sprzęty do słuchania dla przyjemności.

Ponoć dobrze grają te Ray Audio Kinoshita ale tam są inne, poważne problemy. Właśnie na ten temat rozmawiałem z najlepszym fachowcem w kraju, może jednym z najlepszych.

Te Kinoshity mają cenę ok 50 tys.$ ale muszą mieć specjalne półaktywne zwrotnice za drugie tyle i jeszcze coś tam więc komplet wychodzi 150 tys.$ a co najgorsze te zwrotnice nie mają automatycznej kalibracji i trzeba je ręcznie ustawić a potrafi to zrobić 2 gości na świecie czyli Pan Shozo Kinoshita i Pan Tom Hidley. Trzeba więc zapłacić za ich osobisty przyjazd i kalibrację systemu.

Kilka osób na zachodzie ponoć kupiło sobie takie Rey Audio Kinoshita RM-7 ale nie chciało zapłacić sporej kasy za przyjazd któregoś z panów i systemy grają fatalnie!!

Edytowane przez sly30

Ostre, chamskie grania, o czymś takim jak ciepło czy subtelności nawet nie ma co marzyć.

"Ciepło"? - no tutaj, ciepłych, rozwleczonych kluch, jak na tanim Hi-Fi faktycznie nie znajdziesz. Subltelności? - tu akurat hi-fi leży ... choć przy wyższej klasy sprzętach Hi-Fi i Studio się łączą (B&W Nautilus są już na tyle dobre, że są używane jako monitory masteringowe/główne w studiach - swoją drogą przeznaczenie tych JBL M2 jest takie jak topowych Nautilus ... a nie do "kluby i dyskoteki" jak napisałeś.

Z drugiej strony nie ma się co dziwić bo przeznaczenie takiego sprzętu jest inne podobnie jak dostawczaków które mają wozić ziemniaki, skrzynki z napojami czy węgiel(z Węgorzewskiej) a nie zapewniać luksusową podróż pasażerom.

Dokąd nie będziesz wiedział czym się różni sprzęt studyjny od estradowego, to tylko się ośmieszasz pisząc takie rzeczy, przy czymś pokroju JBL M2, B&W Nautilus 800/Nautilus czy inne ADAM S7.

Z kolumnami studyjnymi też miałem styczność, są wykonane nieco lepiej ale też bez rewelacji, no może poza studyjnymi Focalami ale tam cena jest konkretna.

Studyjne Focal (i to też z wyższej półki, a nie podstawowe CMS) to taniocha w porównaniu do studyjnych Geithain.

Studyjne z założenia nie mają budować świetnej stereofonii ani trójwymiarowej sceny, nie mają zapewniać ciepłego brzmienia a jedynie grać najczęściej w wersji mono, mają być max liniowe, z reguły słuchane w bliskim polu.

To są narzędzia do pracy a nie sprzęty do słuchania dla przyjemności.

Są monitory bliskiego pola (Focal Solo 6 Be, ADAM S2X) i monitory średniego ( ADAM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub dalekiego pola (ADAM S7A MKII).

ps. ciekawe w jakim klubie/dyskotece grają sobie takie S7A :)

Co do przestrzeni - posłuchaj kiedyś ADAM AX/SX, choć pod tym wzgl. Tannoy Ellipse iDP są podobno rewelacyjne (Tannoy Ellipse nie słyszałem akurat) - tak czy inaczej brak przestrzeni i mono w studiu, to kolejne bzdury które wypisujesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi