Skocz do zawartości
IGNORED

kable Harmonix - kto używał? kto zna?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

prym,

jeśli system jest już docelowy i to tylko kwestia dobrania kabli to nie ma się co rozwodzić, a że drogo, możemy tylko popsioczyć.

PS To ten nowy przewód kolumnowy Harmonixa?

Witam,

Tydzień temu testowałe te kable (HS 101 Exquisite) w swoim systemie. Te kable to przejście do innego wymiaru dziwięku. Można się rozpisywać o tych kablech, w zależności od tego, czy potrafi się przelać na papier zasłyszane emocje muzyczne. Myślę, że już niedługo powstanie w fachowej prasie recenzja, w której muzyka zamieni się na słowa właściwie oddające te emocje. Ja nie mam tego daru. Słuchałem już wiele drogich kabli dzięki uprzejmości MA, ale ten wywarł na mnie największe wrażenie.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Trzy ,pełne lata pracy !

Nieprzespane noce,praca w pocie czoła,konstruktorzy powyrywali sobie włosy z głów,częste wizyty u psychoanalityka.

Ale, ale udało się, ciężki trud został dostrzeżony ,w dodatku za stosunkowo niewielkie pieniądze :-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PMD.Myśle,że system nigdy nie będzie docelowy tak na 100% i zawsze jest alternatywa,którą trzeba wziąć pod uwagę.Jezeli jest to kwota,która na to pozwala to trzeba kazde rozwiązanie rozważyć.

Jeżeli twierdzisz,że system jest docelowy to po co cokolwiek zmieniac?Kable są częścią systemu,tak jak wzmacniacz,Cd czy kolumny.Zatem kwota,która jest dość wysoka powinna być właściwie wydana i bez względu na jaką część systemu,jeśli celem jest poprawa brzmienia.Reasumując jeżeli mamy do dyspozycji 20000zł.a okaże sie,że wymiana np.CD wniesie lepszą poprawe brzmienia niż wymiana kabli

to po co wymieniać kable?To jest po prostu próba logicznego rozumowania i pokazanie większych możliwości,które mamy.Znajdą się oczywiście ludzie,którzy powiedzą:ja mam kase wymieniam kabelek bo mi prościej.Każdy jest kowalem swojego losu,ale nie zmienia to faktu,że rozwiązań jest więcej(pewnie lepszych)i inni z nich skorzystają.

Musimy(może tylko ja)zdjąć klapki z oczu i szerzej spoglądać,żeby nie nabijano nas w butelkę.To wygląda trochę tak jakby siodło miało być droższe od rasowego konia i opony droższe od samochodu.

Wszystko ma swoje granice i właściwe proporcje.Gdy zostają przekraczane nazywamy to ABSURDEM.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 29 Listopada 2010 - trolling
Ukryte przez Fr@ntz, 29 Listopada 2010 - trolling

Lekarze psychiatrzy

Byczyńska Danuta Specjalista Psychiatra, GabinetWojska Polskiego 22/56

85-825 Bydgoszcz, woj. kujawsko-pomorskie

Tel.: 508168769

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zaburzeń psychicznych (m.in.: depresja, lęki, fobie, psychozy,

bulimia, anoreksja), zaburzeń zachowania, bezsenności.

referencjeopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinieSpecjalistyczna Praktyka Psychiatryczna - Krzysztof StańkowskiStrzelców Bytomskich 196/12

41-914 Bytom, woj. śląskie

Tel.: +48509122806

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) psychiatryczne i psychoterapeutyczne, wizyty domowe, psychoedukacja

zobacz prezentację

nagrody za opiniePSYCHOSOMA Centrum Psychiatri i PsychosomatykiEhremberga 14

31-309 Kraków, woj. małopolskie

Tel.: +48 012 637-00-78

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) leczenie depresji,nerwic,stanów

lękowych,bezsennośći,treningi relaksacyjne,kryzysy

życiowe,uzależnienia,choroby psychiczne

zobacz prezentację

nagrody za opinieKlimarczyk Maciej, Specjalista Psychiatra, Psychoterapeuta. BydgoszczPiotra Skargi 3

85-018 Bydgoszcz, woj. kujawsko-pomorskie

Tel.: +48 609 473 342

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) leczenie i pomoc w depresji, nerwicach, zaburzeniach

stresowych, bezsenności oraz zaburzeniach psychicznych wieku podeszłego

zobacz prezentację

nagrody za opinie

Pempkowiak Leszek, dr nauk med. Spec. chorób psychicznych i nerwic - Wizyty domoweAmundsena 1a

80-288 Gdańsk, woj. pomorskieopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinieSkowron Mariusz, lek. med. Spec. psychiatra - GabinetPokoju 1

41-709 Ruda Śląska, woj. śląskieopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinieGielnik-Piotrowska Aneta, lek. med. Spec. psychiatra - GabinetJanickiego 6

60-542 Poznań, woj. wielkopolskieopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinieSzpital Specjalistyczny im. J. Babińskiego SPZOZ Wojewódzki Ośrodek Leczenia NerwicLenartowicza 14

31-138 Kraków, woj. małopolskieopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinieRemedium Poradnia Zdrowia PsychicznegoWojska Polskiego 19/3

89-300 Wyrzysk, woj. wielkopolskieopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinieGabinet Psychiatryczny A. UrbańczykPiotrkowska 124/13

90-430 Łódź, woj. łódzkieopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinieSpecjalista Psychiatra Zbigniew ŁuckiSienkiewicza 59/17

90-009 Łódź, woj. łódzkieopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinieNiewolski Tomasz - Ośrodek usług psychologicznychFrancuska 11 /10

40-015 Katowice, woj. śląskieopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinieNiepubliczny Specjalistyczny Psychiatryczny Zakład Opieki Zdrowotnej SONZiemowita 1

76-200 Słupsk, woj. pomorskieopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinieAlkoholowe problemy - Binek Marcin, lek. med. Ośrodek terapii choroby alkoholowejFiltrowa 70

02-308 Warszawa, woj. mazowieckieopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinieBorowska-Daab Jolanta Gabinet Psychoterapiiul. Wojewódzka 50 m. 8

40-026 Katowice, woj. śląskieopinie klientów

zobacz prezentację

nagrody za opinie1234 ... następna »

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 29 Listopada 2010 - wpis odnosi sie do skasowanego posta
Ukryte przez Fr@ntz, 29 Listopada 2010 - wpis odnosi sie do skasowanego posta

Widzę, że masz solidną znajomość rynku usług psychiatrycznych. Korzystasz? Mogę dorzucić jeszcze parę adresów.

P.S. Leków nie należy odstawiać.

Czemu w stanach podają ceny na stronkach ?

Ukryta Zawartość

Nasz rodzimy dystrybutor ma natomiast nas w głębokim poważaniu, tzn. w dupie i z byle informacją jestem zmuszony wydzwaniać.

Ukryta Zawartość

Może nie potrafię odszukać cennika ?

A może to muzeum,proponowałbym branie opłat za każdorazowe wejście na stronkę.

Ach ten "markieting" nasz krajowy rodem z wioski zabitej dechami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie polski marketing jest zajefajny - kolejny przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - polska strona Enerra wyłacznie po angielsku, przeciez tak jest bardziej prestiżowo :D :D :D

Ukryta Zawartość

>Frank, 18 Mar 2009, 06:45

witam....osobiście to byłbym bardziej liberalny w osądzaniu dystrybutora, który oferowany towar musi zamówić w Japonii i zapłacić za niego w jenach przeliczanych na złotówki po kursie dnia, zwałaszcza gry w grę wchodzi nabywanie produktów o dość sporej (przynajmniej jak dla mnie) wartości...ale to oczywiście tylko moje zdanie - pozdrawiam...:-))

a co to przeszkadza w dopisaniu przy cenniku uwagi: (cena na dzień .... ), albo podania wartości w euro / dolarach?

chodzi raczej o niepoważne traktowanie klienta - i zmuszanie go do "głębszych" niż to konieczne kontaktów (mail, telefon).

sprawa jest na tyle rozpowszechniona w naszym pięknym kraju - że ja osobiście oferty i katalogi "bezcenne" (które dostaję często), - po prostu wyrzucam...

szkoda mi czasu na dowiadywanie się, że np. nie stać mnie, albo dostawa za pół roku, albo coś tam...

najlepsi są akwizytorzy branż różnych, którzy uważają, że "musimy się spotkać na 10 minut" - takich na drzewo od razu... niestety nasz marketing nastawiony jest wciąż na prymitywów i cygańskie metody (może to i działa na "inteligentnych inaczej")

najlepsze (skuteczne i często wieloletnie) kontakty mam z ludźmi, których nie oglądałem, nie słyszałem....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

aaa... rozumiem, że wg ciebie słuchanie apopleksji przez telefon to ulubione zajęcie jego "odbieraczy"?

poza tym firma ma też przystępniejsze utensylia i warto byłoby po prostu mieć orientację ile toto mniej/więcej kosztuje...

chodzi o zasadę...

uważasz, że lepiej mówić komuś (w domyśle oczywiście): paaaaaanie..... a stać pana?

oprócz tego, że to mało "moralne" to jeszcze trąci niekulturalnością...

ale biznes jest najważniejszy - no nie???

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Bejnik

A jakie to ma znaczenie,że towar pochodzi od skośnookich ?

Nawet gdyby importować z północnego Gabonu ,ceny można podać w obcej walucie.

Wejdz na stronę Fastu z Łodzi i popatrz jak to można zrobić.

• 2 miesiące później...

Tak się zastanawiam nad jednym -

Ukryta Zawartość

Mamy 3 różne sieciówki. Która jest do czego albo która jest ta najlepsza?

Ukryta Zawartość

miałem na odsłuchu najwyższy model - chyba to ten studio 350 - i oceniam go bardzo dobrze, zwłaszcza, że konkurencja za swoje topowe kable chce najczęściej wielokrotność tego co chce combak - u nas Moje Audio.

Warto sprawdzić, na pewno niczego nie zespsuje, wręcz przeciwnie.

Ja też słuchałem ostatnio topowego PC i IC Harmonix. Fajne, choć specyficzne przewody, robią mocne, pierwsze wrażenie. U mnie zagrały tak:

PC: brzmienie lekko ocieplone i podpompowane, z obszernym, raczej wolnym basem, niezbyt , choć dostatecznie detaliczne, o specyficznej dla Harmonixa przestrzeni w stylu „kochaj, albo rzuć” – patrz niżej. Raczej do typowego tranzystora, z którym mogą stworzyć bardzo fajny efekt dociążając i wypełniając brzmienie, dodając mu rozmachu i pewnej analogowości.

IC: bardziej neutralny od sieciówki, i odwrotnie z lekko rozjaśnioną, a przede wszystkim rozrzedzoną średnicą , co daje wstępne wrażenie większej przejrzystości i detaliczności, ale i lekkiej pudełkowatości. Ważne jednak , że dzieje się to ( co rzadkie) bez wyraźnego rozjaśnienia wysokich tonów.

No i przestrzeń- dla mnie najbardziej charakterystyczna cecha kabli Harmonix, decydująca przy wyborze. Bardzo duża, „efektowna” scena budowana jest z rozmachem , zwłaszcza wszerz. Główny ciężar przypada na podtrzymanie i wybrzmienia, atak instrumentów jest słabiej definiowany. Instrumenty grają dużymi plamami, źródła dźwięku są powiększone, przez co utrudniona jest ich precyzyjna lokalizacja, a dokładniej - możliwość obserwacji powstawania dźwięku. Kontury i bas w konsekwencji lekko rozmyte. Bardzo atrakcyjnie. Dla jednych rewelacja – jak na koncercie! Inni powiedzą, że niby tak , ale miejsca kiepskie - jak w ostatnich rzędach…

Definicja przestrzeni to dla mnie podstawowa różnica między IC Harmonix , ale i np. Acrolinka 7N-A2500 (In minus) z jednej strony, a np. Cardas GR , czy topowym IC Synergistc Research (In plus) z drugiej - w Harmonix i Acrolink efektowna przestrzeń jest kreowana , w dwóch pozostałych mamy do czynienia z próbą jej odtwarzania (choć w każdym z nich inaczej).

Trzeba i warto posłuchać, bo w ramach pewnej „szkoły” to bardzo reprezentatywne przewody, na tle konkurencji (o zgrozo!) normalnie wycenione i rzeczywiście mało „szkodzące” w praktyce.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Ciekawy wpis, ale osobiście nie zgodzę się ze stwierdzeniem że te kable pompują sztucznie przestrzeń.

U siebie nie odniosłem wrażenia sztucznego powiększania obrazu stereo, chociaż okablowanie całości systemu Harmonixem może być niebezpiecznie i prowadzić do przegięcia i przesycenia ich charakterem brzmienia. Ze swoich obserwacji mogę dodać, że moim zdaniem rewelacyjne są cyfrówki - do nich chyba najmniej można mieć uwag o wprowadzaniu swojego charakteru brzmienia i to samo można powiedzieć o topowych głośnikowych : Exquisite. Stosunkowo najwięcej mógłbym się przyczepić co IC - chociaż sam ich używam, ale cały czas marzy mi się Kondo LP.

Najważniejsze że że pomimo swojego nalotu brzmieniowego nie zniekształcają barwy instrumentów i potrafią oddać bardzo zróżnicowana paletę harmonicznych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.