Skocz do zawartości
IGNORED

Sci-Fiction

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, jarekb napisał:

Zajawka po byku !! 

Dobrze to ktoś wymyślił.

14 godzin temu, mztv napisał:

wczoraj byłem na diunie....film pierwsza klasa....i ta muza.....dobry klimat

Syn idzie w niedzielę a ja poczekam aż będzie na torrentach.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

16 godzin temu, mztv napisał:

wczoraj byłem na diunie....film pierwsza klasa....i ta muza.....dobry klimat

Dzisiaj byłem.

Świetny, trzyma poziom 1 części.

2,5 godziny dobrego kina sf

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

17 godzin temu, daru0105 napisał:

Świetny, trzyma poziom 1 części.

No to nie jest dobra rekomendacja. Pirata może zmęczę...

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Jak ktoś ma IPHONA niech zerknie na subskrypcje - Apple daje ostatnio Apple One, który zawiera Apple TV na miesiąc za darmo.
I tak trafiłem na serial Silos - bardzo fajny im dalej tym lepiej. Wszystko to okraszone Dolby Vision i Atmosem. 

W dniu 6.03.2024 o 14:02, Yodzisław napisał:

No to nie jest dobra rekomendacja. Pirata może zmęczę...

Czyli film nie dla ciebie.

Z pirata to można nowego Kargula obejrzeć

6 godzin temu, dzarro napisał:

Diuna 2 to najlepszy film SF od czasu Odysei Kubicka i - ogólnie - jeden z najlepszych w historii.

Naprawdę, jak się ma film do książki?

Po obejrzeniu oskarowego "Twórcy" straciłem wiarę w dobre scenariusze i reżyserów  nie traktujących średnio inteligentnego widza jak idiotę.

Naprawdę, jak się ma film do książki?
Po obejrzeniu oskarowego "Twórcy" straciłem wiarę w dobre scenariusze i reżyserów  nie traktujących średnio inteligentnego widza jak idiotę.

Nie wiem - raz podchodziłem do powieści i dałem sobie spokój.

W tej Diunie wszystko się zgadza wg mnie. To co mnie urzekło to czystość wizji - te wszystkie głupoty charakterystyczne dla uniwersów fantastycznych zostały bardzo skutecznie zneutralizowane. Dostajemy rodzaj opery wizualnej zbudowanej na prostej mitologii.

Od strony logicznej przeszkadzały mi te bitwy przypominające starcia średniowiecznych albo antycznych wojowników, ale ponoć ten sposób prowadzenia wojny jest wpisany w filozofię i genezę tego uniwersum.

Do tej pory miałem pewien dystans do Villeneuve. Niezbyt lubię jego Blade Runnera. Najbardziej cenię jego mniej znany film pt. „Wróg”, którego wielu krytyków nie poważa no i „Pogorzelisko”(ale to stare dzieje). Wg mnie tą Diuną rozbił bank w kategorii „blockbuster de lux”. Taki Nolan jest zbyt ociężały w swoim monumentalizmie i zbyt kanciasty, żeby kiedykolwiek zrobić coś w tym stylu.
W dniu 10.03.2024 o 21:55, dzarro napisał:

Nie wiem - raz podchodziłem do powieści i dałem sobie spokój.

W tej Diunie wszystko się zgadza wg mnie. To co mnie urzekło to czystość wizji - te wszystkie głupoty charakterystyczne dla uniwersów fantastycznych zostały bardzo skutecznie zneutralizowane. Dostajemy rodzaj opery wizualnej zbudowanej na prostej mitologii.

Od strony logicznej przeszkadzały mi te bitwy przypominające starcia średniowiecznych albo antycznych wojowników, ale ponoć ten sposób prowadzenia wojny jest wpisany w filozofię i genezę tego uniwersum.

Do tej pory miałem pewien dystans do Villeneuve. Niezbyt lubię jego Blade Runnera. Najbardziej cenię jego mniej znany film pt. „Wróg”, którego wielu krytyków nie poważa no i „Pogorzelisko”(ale to stare dzieje). Wg mnie tą Diuną rozbił bank w kategorii „blockbuster de lux”. Taki Nolan jest zbyt ociężały w swoim monumentalizmie i zbyt kanciasty, żeby kiedykolwiek zrobić coś w tym stylu.

Polecam Fundację

W dniu 5.03.2024 o 18:30, mztv napisał:

błąd 🙂

Dlaczego błąd?

18 minut temu, mztv napisał:

bo warto nieraz iść do kina....szczególnie na dobry film gdzie muzyka wbija w fotel.......dlatego 🙂

Wyjście do kina to jest cała wyprawa. Znalezienie się w ciemnej sali, w wygodnym fotelu z zajebistym obrazem i genialnym dźwiękiem tworzy jedyny w swoim rodzaju klimat.  Jeśli do tego film trzyma poziom, to zwykły seans może się przerodzić w prawdziwe misterium.🙂

Zwłaszcza, że teraz są dostępne sale Dream w Heliosie, gdzie jest lepsze nagłośnienie i obraz, ale przede wszystkim super wygodne rozglądanie duże fotele 😁

Do kina chodziłem za komuny na kolorowe hity zza Wielkiej Wody. Teraz nie widzę sensu, to nie teatr. Filmy tylko na chacie na ips Nec'a.

Do tego filmy to jakaś tragedia teraz...

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 3 tygodnie później...
6 godzin temu, witek_z napisał:

ale ta diuna 2 to kiszka, nie trawię tego filmu, mroczny. (zapewne wyleją się na mnie pomyje, ale i tak stoję przy swoim)

Książkę czytałeś?

6 godzin temu, witek_z napisał:

ale ta diuna 2 to kiszka, nie trawię tego filmu, mroczny. (zapewne wyleją się na mnie pomyje, ale i tak stoję przy swoim)

Nie trawisz, bo mroczny?! 

2 godziny temu, daru0105 napisał:

Książkę czytałeś?

nie mam zamiaru

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Nie trawisz, bo mroczny?! 

tak, to wbrew pozorom nie jest film Sci-fi to raczej półfantazy

Edytowane przez witek_z
10 minut temu, witek_z napisał:

nie mam zamiaru

Książka taka jest. Mroczna. I film miał mieć ten klimat i ma.

Tobie nie musi się podobać.

Ja uważam, że to jeden z lepszych filmów sf ostatnich kilku lat.

Za to nie mroczny i pólfantazy to był ostatni Avatar

I to rzeczywiście była kicha  🙂

1 minutę temu, daru0105 napisał:

mamy odmienne zdanie na temat filmów i niech tak zostanie.

9 godzin temu, daru0105 napisał:

Książka taka jest. Mroczna. I film miał mieć ten klimat i ma.

Tobie nie musi się podobać.

Ja uważam, że to jeden z lepszych filmów sf ostatnich kilku lat.

Jak wiadomo każdy ma swój gust, ale żeby filmu nie lubić bo jest zbyt mroczny to zaskoczenie.

Ciekaw jestem co wywołało takie negatywne mroczne wrażenie, przecież są setki ekranizacji o wiele bardziej mrocznych i wręcz depresyjnych.

Co do Avatara to jako czysta rozrywka jest to genialna seria dla mnie, a nawet wzruszająca 😋

9 godzin temu, witek_z napisał:

Moim zdaniem to jest połączenie obu gatunków.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Jak wiadomo każdy ma swój gust, ale żeby filmu nie lubić bo jest zbyt mroczny to zaskoczenie.

Ciekaw jestem co wywołało takie negatywne mroczne wrażenie, przecież są setki ekranizacji o wiele bardziej mrocznych i wręcz depresyjnych.

Nie próbuj go zrozumieć, bo Ci się nie uda. [;

.

8 godzin temu, J4Z napisał:

Nie próbuj go zrozumieć, bo Ci się nie uda.

Ojej, a cóż tu jest do zrozumienia, nazwy klanów nie wpadają w ucho, kolory wątpliwe - co ma w tym filmie mnie bawić?

Jak już ktoś wcześniej napisał książka jest taka sama, część pierwsza z 19... któreś tam roku też była taka sama jak obecna wersja i tyle. Jeden lubi to drugi tamto i choć jestem zagorzałym zwolennikiem Sci-fi (ostatnio z braku laku zacząłem oglądać inne gatunki ale to już nie to samo) czy tak trudno to zrozumieć?

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Co do Avatara to jako czysta rozrywka jest to genialna seria dla mnie, a nawet wzruszająca 😋

Moim zdaniem to jest połączenie obu gatunków.

Jedynka Avatar podobał mi się bardzo.

Avatar 2 jednak to już pełna animacja, praktycznie bez aktorów, słaby i mdły  scenariusz. Mi to nie podeszło.

W kinie 3D efekty robią wrażenie.

Jest to wspaniała rozrywka, ale po kinie nie mam ochoty na powtórke w tv

Jedynke z przyjemnością obejrzałem w domu jeszcze ze dwa razy.

Mam tak samo, ale jednak w moim odczuciu część 2 nie była zła. 

W kinematografii rzadko się też zdarza, że część 2 jest lepsza od 1. 

Tu mi przychodzi na myśl legendarny Terminator II 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi