Skocz do zawartości
IGNORED

Początek końca odtwarzaczy CD?!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

zdaje się, ze SACAD nie przetrwa jako nośnik gęstych treści i wygra kodowanie PCM.

Format pliku to kwestia drugorzędna - na bank będą wspierane WAV, FLAC i APE itd. W każdym momencie można sobie to przeformatować. Ważne, że kodowane w PCM. Audioholik znowu coś chyba miesza:)

Seba78, 22 Lis 2009, 21:36

>zdaje się, ze SACAD nie przetrwa jako nośnik gęstych treści i wygra kodowanie PCM.

>Format pliku to kwestia drugorzędna - na bank będą wspierane WAV, FLAC i APE itd

APE został już praktycznie wyparty przez FLAC.

nie został. Zresztą nie ma to znaczenia. Ważne, że kodowanie jest w PCM - a sposób kompresji - to zawsze w razie potrzeby można skonwertować pod potrzeby odtwarzacza - jeśli zdarzy się nie czytany plik - bo robi się to tylko raz.

Seba78, 22 Lis 2009, 21:49

>nie został. Zresztą nie ma to znaczenia. Ważne, że kodowanie jest w PCM - a sposób kompresji - to

>zawsze w razie potrzeby można skonwertować pod potrzeby odtwarzacza - jeśli zdarzy się nie czytany

>plik - bo robi się to tylko raz.

został, a konwersja w większości przypadków jest zbyteczna jako że właśnie najcześciej wykorzystywanym formatem jeśli chodzi o formaty kompresji bezstratnej jest format FLAC. Przykładowo urządzenia Linna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale i powyższy Olive 4HD nie wspierają formatu APE, tak samo jest z dostępnością plików, zdecydowanie nad APE przeważa FLAC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tadeo, 22 Lis 2009, 21:51

>

Ukryta Zawartość

Ciekawe ile sobie w takim razie życzą za ten najnowszy model 4HD

Ukryta Zawartość

Niemcy zycza sobie 1900 ojro z dyskiem 500 GB i 2200 ojro za 1 TB.

Wole Squeezeboxa Touch i dysk twardy 2.5 wyjdzie ok 400 ojro funkconalnosc ta sama z tym, ze mozna to uznac jako dwa urzadzenia.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

czyli klasyka - przeliczają 1 dolar na 1 euro, w Polsce do ceny europejskiej doliczą pewnie jeszcze z 30% :)

Orientuje się ktoś jak będzie z cłem i vatem w przypadku zamawiania z USA tego urządzenia?

audioholik, 22 Lis 2009, 22:26

>czyli klasyka - przeliczają 1 dolar na 1 euro, w Polsce do ceny europejskiej doliczą pewnie jeszcze

>z 30% :)

>

>Orientuje się ktoś jak będzie z cłem i vatem w przypadku zamawiania z USA tego urządzenia?

Celnicy doliczą Ci około 25% wartości całego zamówienia (czyli łącznie z kosztem przesyłki)

kichanadeta, 22 Lis 2009, 22:22

>Wole Squeezeboxa Touch i dysk twardy 2.5 wyjdzie ok 400 ojro funkconalnosc ta sama z tym, ze mozna

>to uznac jako dwa urzadzenia.

z tego co się orientuje Squeezbox touch ma pilota bez żadnego wyświetlacza i nie posiada aplikacji do sterowania urządzeniem z poziomu np. ipod touch no i oczywiście pozostaje pytanie o DAC zastososowany w Squeezboxie i systemie Olive 4HD. Osobiście przemawia do mnie to, że mogę mieć 1 urządzenie (bez dodatkowych zewnętrznych dysków sieciowych, komputerów).

głównym minusem Squeezbox toucha jest jak zwykle jego badziewiaste wykonanie By Logitech.

tadeo, 22 Lis 2009, 16:58

>Wchodzę w to ,jak tylko cena tego komputera trochę spadnie.

w sumie może masz rację, może wkrótce pojawi się coś tańszego... Pioneer? :)

Seba. Oraz reszta forumowiczów. Big THX za rozjasnienie mi problemu. Aczkolwiek owe rozjaśnienie będzie mnie chyba kosztowało dodatkowe 1,5k za DAC. Czego w żadnej mierze nie planowałem w budżecie.

Ale to i tak zostawię na 2010. A poi co wypalam tradycyjnie dalej z pełną świadomościa że o opcji 24/96..192 mogę zapomnieć.

MadOnion, możliwości jest bardzo dużo i nalezy się dobrze zastanowić aby nie wtopić kasy. Niestety wymiany i naprawa błędów sporo kosztują - musisz przemyśleć na czym tak naprawdę Ci zalezy a potem można myśleć jak to zrealizować - bo wariantów zawsze jest wiele.

Zgadza sie. Zresztą ja chyba jestem troche konserwatywny w tym względzie i nie przeszkadza mi wypalanie płyt, poza tym lubię płyty, z okładkami itp itd - po prostu. Zależy mi na jak najlpeszej możliwie jakości muzyki. Bo do KD jestem już przygotowany głośniki mam, amlpi jest zamiast CD miał być DVD/SACD ale to była decyzja chwili i kupiłem CD i przywyczajony jestem do myśłi że do tego dołaczy jeszcze DVD/SACD. I na pewno Wzmak, bo mam świadomośc że ampli w stereo to jeszcze nie to :-/

Z drugiej strony ten DAC plus paręset GB przestrzeni dyskowej w kompie to tez argument ... ehh

Pozdrawiam

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie macie wrażenia, że muzyka odtwarzana za pomocą pc-audio /nie ważne czy to odtwarzacz sieciowy czy dedykowany komputer/ brzmi nieco sztucznie, zbyt mechanicznie?

Kilka lat temu zachwycałem się perfekcją jaką można uzyskać za pomocą studyjnych kart i plików audio.

Z czasem przyszło jednak zmęczenie.

Myślę, że pod względem przyjazności i przyswajalności dźwięku, pomiędzy klasycznym odtwarzaczem CD przyzwoitej klasy a odtwarzaczem plików jest taka sama różnica jak między gramofonem a CD.

rochu

Chyba żartujesz :) (?)

Wczoraj gościłem w domu Pana Monka, Theleoniusa Monka - i wcale nie był sztuczny.

Wręcz przeciwnie - bardzo miły, naturalny Pan.

Usiadł sobie na moim dysku i grał swoje nutki w trio (razem z moim duetem). Na koniec stwierdził, że od tego lasera w CD już jaskry dostawał.

martinez

I to wszystko dzięki Mytekowi Stereo 96? za jedyne 3600zł :)

Tak ze pozostała część komputerowego odtwarzacza kosztowała chyba -1600 zł zakładając że dostałeś ja za darmo :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rochu, preferuje płyty - ale liczę się, że niebawem będzie ich mniej - a pliki będą łatwiej dostępne i może gęste. Płyta nie utrzyma się już długo - myślę, że będzie dominować jeszcze tylko parę lat. Tak czy inaczej jest jeszcze w moim systemie gramofon - więc nie zapominam o muzyce:)

generalnie stawiam na uniwersalizm sprzętu - tak aby nic mnie nie zaskoczyło:)

rochu, 23 Lis 2009, 00:04

>Nie macie wrażenia, że muzyka odtwarzana za pomocą pc-audio /nie ważne czy to odtwarzacz sieciowy

>czy dedykowany komputer/ brzmi nieco sztucznie, zbyt mechanicznie?

Sprawa ma się podobnie jak z cedekami - są lepsze i gorsze. DACe też są bardzo różne, a i jeszcze w nich dochodzi problem spdif i jittera. Mam odtwarzacz sieciowy, obecnie podłączony do niego DAC DIY daje mi dużo zadowolenia - ale i roboty przy nim też było trochę żeby zaczął ładnie grać. IMHO łatwiej jest uzyskać dobry dźwięk z cedeka niż z daca - niemniej jednak w obydwu przypadkach jest możliwy dobry, naturalny dźwięk.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ciekawy wynik głosowania odnośnie formatów na stronie Stereophile.com

If you had to pick one primary format for your music, what would it be?

1 miejsce: SACD - 28%

2 miejsce: vinyl - 22%

3 miejsce: download - 21%

jak widać, płyty CD niskiej rozdzielczości już poza podium...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>IMHO łatwiej jest uzyskać dobry dźwięk z cedeka niż z daca - niemniej jednak w obydwu przypadkach jest możliwy dobry, naturalny dźwięk.

A to nie jest tak, że każdy CD ma w środku DACa?

Znaczy DAC za pieniędze identyczne z CDkiem powinien grać lepiej o kwotę zaoszczędzoną na Transporcie (?) ;)

>A to nie jest tak, że każdy CD ma w środku DACa?

Tyle że przy CD nie ma połączenia spdif i problemów z nim związanych, dlatego łatwiej (czyli przy mniejszych kosztach).

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>dlatego idealne rozwiązanie to CD z opcją DAC

A w CA to jest to : "640CX zawiera praktycznie wszystko, co najlepsze, a zgromadził największą ilość poprawek. Kluczową było umieszczenie w nim aż dwóch przetworników 24/192kHz Wolfsona WM8740"

??

są już jednak techniczne możliwości redukcji tych negatywnych zjawisk - zdaje się, że to nie jest jakiś wielki problem - bo dane można przetaktować, można zastosować wysoki oversampling - zdaje się, że ten patent stosuje Musical fidelity z dobrym skutkiem - bo źródełka (CD i DAC) tej manufakturki szczególnie dobre opinie zbierają. Przecież technologie z tzw antyjiterów z powodzeniem można stosować w układach DAC. Bo raczej powątpiewam w zastosowanie dobrych rozwiązań w takich odtwarzaczach sieciowych - no chyba, że np zrobi to linn (pewnie własnie dlatego dużo kosztuje!)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.