Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, rafal735r napisał:

Ale jak pisałem wyżej, Tidal idzie z Bubble a Spotify z HiFy. Także coś można wykminic. Fotka na osłodę. 😉

IMG_20180822_191340.jpg

Była okazja porównać NPS 2000 z 303?

• 3 tygodnie później...

Hey, mam pytanie. Czy ktoś wie czy Yamaha zamierza wypuścić  nowy model CD-s2200  . Kurczę odłożyłem sobie na cds2100 a w UK w sklepach wywiało . Jeszcze cd3000 można dostać ale nie wiem czy warto czy poczekać.  

1* YAMAHA as2100/MATRIX mini-i pro2s 2* Sony ta f870es/xa20es/Dynavoice df8/Aim sc808 /UPS Powertecnique pro3000 1800W online, 3* Marantz/pm7200 /cd6000ose/ st7001/Mordaunt Short Avant 916i,

10 minut temu, Stefek79 napisał:

Czy ktoś wie czy Yamaha zamierza wypuścić  nowy model CD-s2200

Obawiam się że nie... Bierz CD-S3000 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 4 tygodnie później...

Otrzymaliśmy od Was wiele, naprawdę zróżnicowanych pytań, ale to jedno pojawia się niemal pod każdym postem - co z tym budżetowym audio? Czy warto? Czy wygrywa odsłuchy, czy klienci jednak decydują się na droższe modele? Zapraszamy na szczerą opowieść o tym, że każdy sprzęt powstaje z myślą o konkretnym segmencie odbiorców. Sprawdź czy do niego należysz. Aby ułatwić Wam rozeznanie w temacie, Tomek podpowie również, które gatunki muzyczne sprawdzą się najlepiej oraz przedstawi swoje propozycje sparowania wzmacniaczy z konkretnymi kolumnami. Zapraszamy na film:

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miał ktoś z Was na domowych odsłuchach wzmacniacze as2200 i as3200 i może się podzielić w telegraficznym skrócie wrażeniami na ich temat? Co je łączy a co dzieli?

Tańszy model dobrze znam z uwagi na to że taki właśnie posiadam. Droższego nie słuchałem.

5 godzin temu, Kasz76 napisał:

Miał ktoś z Was na domowych odsłuchach wzmacniacze as2200 i as3200 i może się podzielić w telegraficznym skrócie wrażeniami na ich temat? Co je łączy a co dzieli?

Tańszy model dobrze znam z uwagi na to że taki właśnie posiadam. Droższego nie słuchałem.

Umów się w Top Hifi na odsłuch porównawczy i się sam przekonasz. Ja tak zrobiłem kilka lat temu jak z 2100 przechodzilem na 3000. Jednak nie spodziewaj się kolosalnej różnicy jakościowej bo tak to już jest, że czym więcej płacisz tym proporcjonalnie mniej zyskujesz. W tym konkretnym przypadku płacisz 2 razy tyle, a gra lepiej w każdym adpekcie może o max 10% jeśli w ogóle da się to zmierzyć procentami.

Edytowane przez audiofan01

Dokładnie jak pisze kolega @audiofan01Zamiast szarpać się na nową AS3200 kupisz używana AS3000 która gra tak samo a kosztuje tyle co nową AS2200. Jeże nawet będzie to granie lepsze tylko o 10% to będziesz miał przepiękny (z dużymi wycieraczkami 😍) wzmacniacz Yamaha na lata.

Umów się w Top Hifi na odsłuch porównawczy i się sam przekonasz. Ja tak zrobiłem kilka lat temu jak z 2100 przechodzilem na 3000. Jednak nie spodziewaj się kolosalnej różnicy jakościowej bo tak to już jest, że czym więcej płacisz tym proporcjonalnie mniej zyskujesz. W tym konkretnym przypadku płacisz 2 razy tyle, a gra lepiej w każdym adpekcie może o max 10% jeśli w ogóle da się to zmierzyć procentami.
Nie mogę się z tą tezą zgodzić. System posiada wąskie gardła, i jeśli słuchasz na tym samym transporcie, kablach, głośnikach, a zmieniasz np Wzmacniacz na 2 razy droższy, to nie oczekuj 100% wzrostu jakości.
Nie ma szans aby to się zdarzyło.
Posiadam i posiadałem różnej klasy sprzet/yamahy, i od pewnego czasu sądzę, że nigdy nie poznasz co sprzęt potrafi jak nie przetestujesz go w różnych konfiguracjach. Dziś uważam, że kable są zawsze najtrudniejszym i najbardziej niedocenionym elementem systemu. Tylko właściwe dobrana analogowa część systemu pokaże co ten system może.
5 minut temu, Mikellino napisał:

a zmieniasz np Wzmacniacz na 2 razy droższy, to nie oczekuj 100% wzrostu jakości.

Czy przeczytałeś ze zrozumieniem to co napisałem? Gdzie tam było o 100%?

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, audiofan01 napisał:

W końcu szczere wyznanie . To szanuje . 👍

7 minut temu, Riczi75 napisał:

W końcu szczere wyznanie . To szanuje . 👍

„W końcu” ? Jakbyś poszukał kilka lat wstecz w tym klubie to tak samo pisałem także wtedy przy okazji zamiany  na as3000. 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Mikellino napisał:

zmieniasz np Wzmacniacz na 2 razy droższy, to nie oczekuj 100% wzrostu jakości

To po co go wymieniać . Lepiej od razu kupić topowy wzmacniacz , okrasić go topowymi kablami , o ciepłej lub detalicznej charakterystyce ,topowym Dac-iem oraz CD . Wówczas dowiemy się że gra nie o 10% ale może z 15% lepiej . Dla niektórych audiofilów te 15% równa się 100%😉.

11 minut temu, audiofan01 napisał:

W końcu” ? Jakbyś poszukał kilka lat wstecz w tym klubie to tak samo pisałem także wtedy przy okazji zamiany  na as3000. 

Już kiedyś sie spieraliśmy . Chyba pamiętam Twoje ogłoszenie na OLX . 

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, audiofan01 napisał:

Jakbyś poszukał kilka lat wstecz w tym klubie to tak samo pisałem także wtedy przy okazji zamiany  na as3000. 

Ja , mając świadomość jak gra AS2100 . Przed zakupem innych klocków posłuchałem jak gra AS2200 oraz AS3000 . Po tych doświadczeniach postanowiłem pójść inna drogą aby się rozwinąć . Dlatego dzisiaj pogrywam na BAT i końcówkach MBL i cały zestaw w cenie nowej AS2200 . A dźwięk ? No cóż , zupełnie inny wymiar .

Czy przeczytałeś ze zrozumieniem to co napisałem? Gdzie tam było o 100%?
W tym konkretnym przypadku płacisz 2 razy tyle, a gra lepiej w każdym adpekcie może o max 10% jeśli w ogóle da się to zmierzyć procentami.

To jest Twoj tekst. Napisz ile oczekujesz skoro płacisz 2 razy tyle......Rozumiem, że 10% to za mało, ale może określisz ile jest ok.
Już kiedyś sie spieraliśmy . Chyba pamiętam Twoje ogłoszenie na OLX . 
Serio? Nie ma sprawy. Wszystko najdroższe.
Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Mikellino napisał:

Serio? Nie ma sprawy. Wszystko najdroższe.

Duży VU powoduje że sprzęt gra nieziemsko.

W tym samym czasie sprzedawałem swoją AS2100 , resztę przemilczę. 

6 minut temu, Mikellino napisał:

W tym konkretnym przypadku płacisz 2 razy tyle, a gra lepiej w każdym adpekcie może o max 10% jeśli w ogóle da się to zmierzyć procentami.

To jest Twoj tekst. Napisz ile oczekujesz skoro płacisz 2 razy tyle......Rozumiem, że 10% to za mało, ale może określisz ile jest ok.

OK. Napiszę jak „krowie na rowie”:

Z pełną świadomością wydałem 2 razy więcej na tylko 10% poprawy i wiecej się nie spodziewałem bo tak przeważnie jest, przynajmniej w obrębie tej samej marki i serii z tego samego okresu.

O tym uprzedziłem Kolegę, który zadał pytanie żeby nie spodziewał się wielkiego przeskoku. Tylko tyle i aż tyle. Czy to takie trudne do zrozumienia?

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, dlmtb napisał:

Jeże nawet będzie to granie lepsze tylko o 10% to będziesz miał przepiękny (z dużymi wycieraczkami

To może lepiej kupić coś takiego:  https://m.olx.pl/d/oferta/sprzedam-koncowke-mocy-technics-se-a900s-CID99-IDPfdLO.html i do tego porządny sprzęt który zagra , np Meridian l lub wyższy model Hegla . Wycieraczki Technicsa nie do pobicia 

Edytowane przez Riczi75
7 godzin temu, Mikellino napisał:

To nie jest kwestia zrozumienia. Jeśli świadomie chciałeś polepszyć system o 10 % wydając taką kwotę, chyba nie był to najlepszy sposób.

To już moja akurat  moja sprawa. Może zależało ko na większych „wycieraczkach”😉Poza tym stosowanie procentów do oceny „lepszości” tak jak napisalem wcześniej jest umowne bo takich rzeczy nie da się zmierzyć. Czasami też coś gra nie lepiej/gorzej tylko po prostu inaczej i co innego się komuś podoba.

8 godzin temu, Riczi75 napisał:

Chyba pamiętam Twoje ogłoszenie na OLX . 

Nie pamiętam, możesz przypomnieć co ogłaszałem?

8 godzin temu, Riczi75 napisał:

Wycieraczki Technicsa nie do pobicia

W nowych technicsach są jeszcze ładniejsze i podobno grają też nieźle, mają też ciekawą opcję dostosowania do konkretnych kolumn ale cena topowego bardzo wysoka.

To już moja akurat  moja sprawa. Może zależało ko na większych „wycieraczkach”Poza tym stosowanie procentów do oceny „lepszości” tak jak napisalem wcześniej jest umowne bo takich rzeczy nie da się zmierzyć. Czasami też coś gra nie lepiej/gorzej tylko po prostu inaczej i co innego się komuś podoba.
To teraz ja Ci napisze jak "Krowie na rowie z Twoją sprawą!" Nie pisz koledze, że pomiędzy sprzętami 2xxx a 3xxx jest co najwiecej niemierzalne 10%, tylko napisz jak ten odsłuch powinien wyglądać, z czym one graja, jak to wykonać, żeby stwierdzić obiektywnie różnice sprzętowe. A jak nie miałeś szans posłuchać sprzętu w różnych konfiguracjach, co bardzo często się zdarza bo w salonach sprzedaży jest jak jest to pisz z czym słuchałeś te klocki, i dlaczego to wszystko jest do dupy wg Ciebie.
Co do największych wycieraczek, akurat w Yamahach to się sprawdza. Stare, ale jak ma duże wycieraczki to gra. Nowe rozmiarowo są mniejsze, ale nie mam pojęcia dlaczego je zrobili takie małe.
20 minut temu, Mikellino napisał:

jak ten odsłuch powinien wyglądać, z czym one graja, jak to wykonać, żeby stwierdzić obiektywnie różnice sprzętowe.

Moja przesiadka była ponad 5 lat temu i nie pamiętam z czym mi podłączano kolejno oba wzmacniacze. Jedno jest pewne, grały w z tymi sami kolumnami, źródłem i kablami i w tych samych warunkach akustycznych w salonie w Wa-wie. Byłem tam ok. 2-3 godzin. To bardzo dużo jak na to czego można oczekiwać od możliwości przetestowania sprzętu bez wydawania pieniędzy przed decyzją o zakupie ( wypożyczenie do domu kosztuje,a czasem nie jest możliwe, a na pewno nie tanie w przypadku drogich sprzętów,  wiadoma kaucja albo nawet pełna zapłata, transport, mam 300 km do Wa-wy itp.).

Jak powinien wyglądać prawidłowy odsłuch porównawczy wszyscy wiedzą ( ślepy test, przełącznik "w locie", różne konfiguracje, najlepiej ze swoimi kolumnami, źródłem, kablami, u siebie w domu itp.) tylko powiedz mi proszę jak w praktyce go zrealizować, zwłaszcza jak się mieszka daleko od jakiegokolwiek sprzedawcy, który w dodatku nie wypożyczy drogiego sprzętu bez zapłaty itp.

Jeśli Tobie się kiedykolwiek to udało z drogimi "klockami" to świetnie, ja uważam, że w praktyce jest to nierealne.

Więc proszę doradź po swojemu koledze, który zadał pytanie, a potem spytaj czy udało mu się zrealizować taki test zgodnie z Twoją procedurą.

Moja przesiadka była ponad 5 lat temu i nie pamiętam z czym mi podłączano kolejno oba wzmacniacze. Jedno jest pewne, grały w z tymi sami kolumnami, źródłem i kablami i w tych samych warunkach akustycznych w salonie w Wa-wie. Byłem tam ok. 2-3 godzin. To bardzo dużo jak na to czego można oczekiwać od możliwości przetestowania sprzętu bez wydawania pieniędzy przed decyzją o zakupie ( wypożyczenie do domu kosztuje,a czasem nie jest możliwe, a na pewno nie tanie w przypadku drogich sprzętów,  wiadoma kaucja albo nawet pełna zapłata, transport, mam 300 km do Wa-wy itp.).
Jak powinien wyglądać prawidłowy odsłuch porównawczy wszyscy wiedzą ( ślepy test, przełącznik "w locie", różne konfiguracje, najlepiej ze swoimi kolumnami, źródłem, kablami, u siebie w domu itp.) tylko powiedz mi proszę jak w praktyce go zrealizować, zwłaszcza jak się mieszka daleko od jakiegokolwiek sprzedawcy, który w dodatku nie wypożyczy drogiego sprzętu bez zapłaty itp.
Jeśli Tobie się kiedykolwiek to udało z drogimi "klockami" to świetnie, ja uważam, że w praktyce jest to nierealne.
Więc proszę doradź po swojemu koledze, który zadał pytanie, a potem spytaj czy udało mu się zrealizować taki test zgodnie z Twoją procedurą.
"grały w z tymi sami kolumnami, źródłem i kablami i w tych samych warunkach akustycznych"

Odpowiedź jest prostai w tym jest klucz. Jeśli tak robisz, nigdy nie dowiesz się jak ten sprzęt gra i jaka może być różnica.
Jeśli sprzedawcą nie ma ochoty, albo nie rozumie, że trzeba polatać ze wszelkim opcjami to można sobie odpuścić kupno. A jeśli masz coś swojego znanego to to przytargaj i porównuj. W końcu nie rozmawiamy o sprzęcie za 2k.
24 minuty temu, Mikellino napisał:

Odpowiedź jest prostai w tym jest klucz. Jeśli tak robisz, nigdy nie dowiesz się jak ten sprzęt gra i jaka może być różnica.
Jeśli sprzedawcą nie ma ochoty, albo nie rozumie, że trzeba polatać ze wszelkim opcjami to można sobie odpuścić kupno. A jeśli masz coś swojego znanego to to przytargaj i porównuj. W końcu nie rozmawiamy o sprzęcie za 2k.

Odpowiedź w stylu "wujek dobra rada". Nie pisz o tym jakbyś chciał żeby było tylko co jest realne.

"przytargaj i porównuj" ? co z czym? Podłączali mi na przemian as-2100 (ich salonowy, mój taki sam, jeszcze wtedy niesprzedany został w domu bo po co miałbym go wozić) i as-3000. Nic nie musiałem "przytargać" bo chyba nie zakładasz, że powinienem wieźć 300 km do Wa-wy swoje podłogowe kolumny (wtedy Focusy 380) ważące po prawie 40 kg każda. Podłączyli mi jakieś w miarę podobnej klasy. Czego chcieć więcej, do porównania dwóch wzmacniaczy? Chodziło o różnice na tym samym zestawie. To nie było porównanie np. wzmacniacza klasy AB z lampowym, które na tych samych kolumnach grałyby różnie i trzeba by było porównać różne zestawienia, tylko dwóch podobnych konstrukcji, z których jedna bardziej dopracowana ale moc,DF, topologia, czułości wejść itp. prawie identyczne. W zasadzie najistotniejsza różnica to transformator EI vs. toroid  Miałem swoje płyty, był też dostępny streaming, to na prawdę bardzo dobre możliwości porównawcze i wystarczające do podjęcia decyzji. Żonglowanie kablami, kolumnami, źródłami w tym konkretnym przypadku to przerost formy nad treścią ale każdy robi wedle uważania, Ty teoretyzujesz o czymś co jest bardzo trudne, w praktyce niewykonalne, a ja działałem realnie. Kolega, który prosił o radę sam oceni co jest w stanie zrobić i jeśli poczyni jakieś kroki to może podzieli się tym na forum.

19 godzin temu, Kasz76 napisał:

droższy ma więcej barwy i takiego audiofilskiego polotu 😉 Słychać od razu, że to delikatnie mówiąc półka wyżej. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, audiofan01 napisał:

ale cena topowego bardzo wysoka.

Dlatego można kupić taniego, tandetnego Technicsa z pięknymi wycieraczkami za 1800 zł a dwadzieścia tysięcy złotych przeznaczyć na porządny sprzęt grajacy o klasę wyżej niż ASy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.