Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory Seas ER18RNX + 27TBFC/G

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Czy piszecie tu o ZA-SR71 ? Nie znam się na zwrotnicach; to po pierwsze, ale sam próbowałem z tego układu coś ściągnąć. Nie podobał mi się jednak ten 12 uF w szereg z tweeterem. Jakoś w innych oglądanych zwrotnicach ( pozornie też drugiego rzędu i przy podobnym rezystorze szeregowym tweetera; nie znam się, ale Zaph używa określenia 4 - th LR ) w układach było tej pojemności co najmniej dwa razy mniej i nie mogłem się przekonać do tej zwrotnicy, a że nie mam jak wykonać naprawdę miarodajnych pomiarów, więc zarzuciłem tę koncepcję. Zamiast szukać nowego tweetera spróbował bym zmienić ten kondzioł na przykład na 4,7 uF czy 5,6 uF i zobaczył, co będzie z dźwiękiem. Gdyby była zmiana na lepsze, to później próbowałbym to koniecznie jakoś pomierzyć i dopasować resztę przy pomiarach charakterystyk. Ale niech się wypowiedzą mądrzejsi ode mnie, bo to, co piszę to może być tylko bełkot i tylko się narażam...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

"Klasa" elementów, zwykle cenowa nie ma tu nic ( no, najwyżej 5% ) do jakości dźwięku jako takiego. Raczej służy zyzelowaniu niuansów barwy. Piszę o zbyt dużej, moim zdaniem pojemności szeregowej, którą próbowałbym zamienić dla próby nawet na kondensator o wartości 1/4 do 1/2 tych 12 uF a nie podważam decyzji wyboru jakości elementów. Taka próba niczym nie grozi, niewiele kosztuje, a można się już czegoś dowiedzieć...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

parametry głośników są bardzo podobne, za wyjątkiem wyższej skuteczności alu. Można spróbować podmienić, ale na pewno trzeba będzie zwiększyć tłumienie. Gdzieś czytałem, że nie jest wskazane, aby rezystor w szeregu z wysokotonowym miał wyższą rezystancję od głośnika, więc albo to olejesz, albo zrobisz L-pad.

Odnośnie kondensatora 12uF. Zaph niestety tak stroi. Robi podział bardzo nisko. Takie podziały świetnie wychodzą w pomiarach, gorzej w odsłuchach.

Sądzę, że na aluminiowym, zestaw jeszcze bardziej będzie darł japę. Ale jak się nie spróbuje, to możemy tylko teoretyzować.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Odnośnie kondensatora 12uF. Zaph niestety tak stroi. Robi podział bardzo nisko. Takie podziały świetnie wychodzą w pomiarach, gorzej w odsłuchach.

Sądzę, że na aluminiowym, zestaw jeszcze bardziej będzie darł japę. Ale jak się nie spróbuje, to możemy tylko teoretyzować.

Mam ER18RNX połączonego z 29TAF/W (aluminiowo-magnezowy), podział zrobiłem równie nisko ok 1,65-1,7 kHz wyszło to jak pamiętam 9,4uF w szeregu i szczerze gra cudnie, muszę pomiary powtórzyć bo obiecałem ale czasu brak ...

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

"Klasa" elementów, zwykle cenowa nie ma tu nic ( no, najwyżej 5% ) do jakości dźwięku jako takiego.

Nie tak dawno zdziwiłem się o ile poprawiła się klasa grania Seasa 27TBC/G gdy w jego tor zamiast niebieskiego Jantzena wstawiłem Supreme.

Różnica bardzo duża.

Niebieskie są moim zdaniem bardzo sztuczne... podbarwiają i wyostrzają ale to moje zdanie ...

W niskim przedziale cenowym to białe Mundorfy albo SCR'y ( te zastosowałem u Siebie)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Całkiem niedawno miałem możliwość posłuchania kolumn Penaudio Alba u siebie na CA18RNX+T25CF001

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem przy tym okazję je porównać ze swoimi ER18RNX+27TBFCG na zwrotnicy Zapha, takiej jaką kiedyś wkleił kondrax. Napiszę tylko że z tych dwóch kolumn wolę swoje :P.

post-426-0-63774700-1367700526_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Całkiem niedawno miałem możliwość posłuchania kolumn Penaudio Alba u siebie na CA18RNX+T25CF001

Ukryta Zawartość

Punkt podziału 4000 Hz, niezle :D

Ukryta Zawartość

W sumie Penaudio to ładnie wygladające kolumienki. Tylko w porównaniu z moimi podłogówkami mają bardzo wycofaną średnicę. Jeśli tak stroi się kolumny to wcale się nie dziwię że przylgnęła opinia jakoby na tranzystorze nie było barw i wypełnienia w dźwiękach. W takim wypadku faktycznie lampiak może tę dziurę "podbić" . :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam . Czy macie jakieś doświatczenia z kondensatorem w torze 27tbfc/g. Zastanawiam się właśnie jaki wybrać . Superior ,silver z-cap,

clarity cap SA, ESA,??

Poproszę o jakąś wymianę doświatczeń.

Witam, mialem kiedys takowe monitory na zwrotnicy zaph. Zwrotnica szczerze daje duzo do zyczenia, dosc mocno wyciete srednie tony, slabo slyszalna perkusja co mnei najbardziej draznilo. Udalo sie dopasowac na ucho lepiej grajaca zwrotnice niz proponuje zaph. A co do kondow to proponuje czerowny jantzen z bocznikiem np teflon ft1, bardzo fajne zestawienia. Kond nie moze byc za ostry poniewaz to metalowy glosnik i latwo o sybilianty, ktore i tak niestety sa.

Zwrotnica Zapha jest przystosowana do kompletnie innych seasów jako wysokotonowy niż ten z tematu a więc nie dziwię się że to nie zagrało tak jak należy, nie można stosować tej samej zwrotnicy do kompletnie innych głośników.

Zresztą nigdy bym nie powiedział że projektom Zapha brakuje średnicy, w większości przypadków jest wręcz odwrotnie - przez stosowanie filtrów korygujących baffle step kolumny przy pierwszych odsłuchach mogą się wydawać zbyt ciepło brzmiące i z za dużą ilością basu - kwestia pomieszczenia.

Zaph w projekcie L18 pokazał też że potrafi usunąć ostrość i zbyt chłodny charakter z głośników aluminiowych za co pełny szacunek bo te głośniki bardzo trudno zaaplikować w taki właśnie sposób.

Bmxmen ma rację w tym wątku jest mowa o zwrotnicy zapha przerobionej pod 27tbfc/g sa one prawie identyczne ..

Dokładnie

Ukryta Zawartość

post 175

Dokładne pomiary

post-24252-0-43249300-1375600902_thumb.jpg

post-24252-0-00657100-1375600918_thumb.gif

post-24252-0-84834600-1375602445_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Różnice w projektach są małe ale należy pamiętać że te dwa głośniki wysokotonowe jednak sporo się różnią a wyniki pomiarów u zapha w miejscu połączenia głośników są po prostu liniowe czego nie można powiedzieć o zwrotnicy przerobionej pod tbfc/g, myślę że te nierówności na charakterystyce słyszał Bmxmen.

Seas 27TBFC/g i 27TDFC roznia sie wylacznie powyzej 3Khz i to jakies 1dB. W powyzszych zwrotnicach jedyna roznica to zmniejszenie kompensacji BS oraz tlumienia na wysokotonowce.

Poza tym nie dziwcie sie, ze nie ma srednicy w tych glosnikach. Jak ktos daje cewke 3.3mH i pelna kompensacje w standardowym pomieszczeniu to nie ma prawa zagrac dobra srednica. Wszystko bedzie przycmione przez bas oraz niska srednice. Poza tym z doswiadczenia wiem, ze metalowe kopulki nie radza sobie ze srednica oraz wyzsza srednica stad to tez ma wplyw na jej odbior.

Odnosnie kondensatora to TBFC/G nie polecam czerwonego jantzena. Bedzie za jasny. Brzmienie mozna zlagodzic Obbligato film oil albo ocieplic clarity cap sa. Przy czym Obbligato wg mnie sonicznie wypada lepiej niz Clarity Cap.

Jeśli porównywać jedynie pasmo przenoszenia na osi głównej to masz rację, jednak w głośnikach bardzo duże znaczenie ma również rozkład zniekształceń harmonicznych a ten w obu głośnikach mocno się różni - widać to na pomiarach zapha.

Według mnie również kompensacja BS ma duży wpływ na odbiór średnicy - jak słuchałem kolumn zapha (SR71, L18, ZRT) w zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu i tam nie występowało żadne podbicie basu lub wyższej średnicy, wszystkie jego kolumny cechowała wyjątkowa neutralność- miałem wrażenie że kolumny są idealnie liniowe - różnił je jedynie charakter dźwięku narzucany przez zastosowane głośniki, chociaż ZRT brzmiało bardzo podobnie do SR71, tylko z większą dynamiką i ilością szczegółów co było zasługą scan - speaków.

Witam .Z wątku wynuika że modyfikację przeprowadził kolega "misiomor" .Wydaje mi się że posiada obszerną wiedzę na temat budowy kolumn diy.Ja nie znam się na tym kompletnie robiłem tzw.gotowca.

Właśnie jestem na etapie wymiany elementów w zwrotnicy na lepsze jakościowo , a teraz zastanawiam sie czy można zgrać er18 i 27tbfc/g lepiej , co napewno wpłyneło by na wartości elementów których jeszcze na szczęście nie zamówiłem.

Może ktoś z doświadczeniem a może i sam konstruktor miałby chwilę czasu zająć sie tym tematem ??

Odnosnie kondensatora to TBFC/G nie polecam czerwonego jantzena. Bedzie za jasny. Brzmienie mozna zlagodzic Obbligato film oil albo ocieplic clarity cap sa. Przy czym Obbligato wg mnie sonicznie wypada lepiej niz Clarity Cap.

Próbował ktoś może połączyć clarity cap sa z mundorfem supreme?Gdzieś czytałem ,że takie połączenie daje to dobre wyniki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takie kolumny mialem, wybaczcie pomylilem glosniki, pozno bylo ;d tak czy siak zwrotnica wymagala ingerencji. Oczywiscie testowalem tez zestawienie ER18RNX + 27TBFC/G , zwrotnica byla calkiem inna. Zagralo to minimalnie lepiej i glosniej niz moje seasy. W moim 10m 2 bas jeszcze jako tako byl, ale w wieksyzm pomieszczeniu ten glosnik sobie nie radzi, ma malo basu.

Ukryta Zawartość

Witam . Mam pytanie . Jaka jest zasadność stosowania pełnej kompensacji BSC . Każdy z konstruktorów zwrotnic pod ER18 i TBFCG/TDFC jako docelową zwrotnice w filtrze niskotonowego daje pełną 6db kompensacje ( zaph ,Jay,missimor) .Zaph i Jay jako opcje proponują 3db BSC. Tak więc po przeczytaniu paru artykółów na ten temat mam duże wątpliwości odnośnie 6db BSC.

Co powiecie na ten temat??

A jak bym chciał mieć więcej basu to co musze zrobić? Wtrące może swoje ale od lutego delektuję się projektem sr71 w podłogówkach po Ostinato 2k musiałem zmniejszyć litraż i dla mnie przeskok z Ostinato było kolosalny. ALe jest zawsze ale u mnie srednica jest bardzo świetna basik się poprawił ale jest dla mnie go jednak przymało trochę i brakuje mi troszeczkę drive i pomruków. Mam duży 24m pokój dobrze zaadaptowany i szukam wielu dróg poprawy dźwięku. Na początek zmienie w torze wysokotonowego Czarnego Jantzena na Mundorfy bo podobno są lepsze ale to jest w torze wsokotonowca, a co zrobić w torze ER18 aby zwiększyć wykop na basiku.

A jak bym chciał mieć więcej basu to co musze zrobić? Wtrące może swoje ale od lutego delektuję się projektem sr71 w podłogówkach po Ostinato 2k musiałem zmniejszyć litraż i dla mnie przeskok z Ostinato było kolosalny. ALe jest zawsze ale u mnie srednica jest bardzo świetna basik się poprawił ale jest dla mnie go jednak przymało trochę i brakuje mi troszeczkę drive i pomruków. Mam duży 24m pokój dobrze zaadaptowany i szukam wielu dróg poprawy dźwięku. Na początek zmienie w torze wysokotonowego Czarnego Jantzena na Mundorfy bo podobno są lepsze ale to jest w torze wsokotonowca, a co zrobić w torze ER18 aby zwiększyć wykop na basiku.

Ehh... Nie chce Cię rozczarowywać, bo to nie miłe uczucie włożyć kupe kasy i wysiłku, żeby potem okazało się, że to nie to, ale obawiam się ze w tym wypadku może tak być. Niestety...

Żeby miec subiektywnie więcej basu mussiz ściszyć średnie i wysokie tony. Nie powiem Ci jak to zrobić, bo to nie jest kwestia zmiany jednego rezystora, tylko przeprojektowani zwrotnicy, a wątpię, żebyś się na to porywał.

Jednak to może tylko zmienic równowagę tonalna. Nie doda "pomruków". Głośnik nie zagra czegoś, czego fizycznie nie jest w stanie odtworzyć. 24m2 to już spory pokój. Co do mundorfów to szkoda kasy. Wydasz na kondensator, tylko co na kolejny głosnik, a chocby nie wiem jak zaklinali rzeczwyistość złotousi forumowi voodooo-magicy, to nie ma bata, zeby 3 way zagralo gorzej od 2way (nawet z lepszym kondensatorem to 2way).

Przemyśl to wszystko. Najprościej byłoby dorobić subwoofer.

El sueño de la razón produce monstruos.

ciechu, napisz czy zwrotnicę masz 100% jak u zapha, strojenie br i litraż; u mnie er18rnx chodził w jakiś 16l, br strojony jak u zapha i w 18m2 dawał radę, szczególnie napędzany "ugodą"

zależy co rozumiesz przez "pomruki" basu - w 24m2 może być mały problem jak napisał poprzednik...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.