Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory Seas ER18RNX + 27TBFC/G

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Śruby imbus M4 x 20mm plus podkładki dokładnie te z tymi haczykami(castorama i obi)

na razie one lśnią ale wiem autopsji że po paru miesiącach zachodzą i robią się bardzo brzydkie.

Mam płyn do oksydacji na zimno, więc się nimi zajmę.

Linka swoją drogą podaj, jak to możliwe

Warto wiedzieć takie rzeczy:D

ta stożkowa zrównuje się idealnie z frontem kopułki wiem bo je mam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do er18rnx można stosować m5 ale ja daje m4 takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam

Składam projekt Zapa SR71 i w związku z tym mam pytania.

Cewki - w projekcie użyta jest Madisound Sledgehammer 15 AWG steel laminate o średnicy drutu 1,45mm i rdc 0,185R. Będę zamawiał zwykłe rdzeniowe. Lepiej użyć cewek z drutu o średnicy 1,4mm czy 1,6mm rdc w obu 0,170R i jak to jest z tym rdc czy swobodnie można używać cewek o niższym rdc.

Rura BR - autor użył rury flared ja będę miał zwykłą prostą. By dostroić te 14 litrów netto do 44Hz potrzebuję rurki o średnicy 50mm i długości ok 180mm - proszę o ewentualną korektę.

Witam

Też się biorę za modyfikowanie Zapha SR 71 i cały czas nie wiem jaką zwrotkę wybrać przy modyfikacji tego zestawu o głośnik alu 27 TBFC/G zamiast standardowego tekstylnego z oryginalnego projektu (27 TDFC). W temacie były już pokazywane schematy dla takiego układu ale z opisów sądząc można mieć było wątpliwości czy chodzi to optymalnie. Może ktoś, kto zoptymalizowała SR 71 pod kopułkę metalową SEASa i odsłuchał go gruntownie mógłby tu wrzucić ostateczny schemat zwrotki dla takiego zestawienia i napisać parę słów jak to gra, zwłaszcza na sopranach i przełomie pasma ?

Dzięki i pozdrawiam

Witam

Składam projekt Zapa SR71 i w związku z tym mam pytania.

Cewki - w projekcie użyta jest Madisound Sledgehammer 15 AWG steel laminate o średnicy drutu 1,45mm i rdc 0,185R. Będę zamawiał zwykłe rdzeniowe. Lepiej użyć cewek z drutu o średnicy 1,4mm czy 1,6mm rdc w obu 0,170R i jak to jest z tym rdc czy swobodnie można używać cewek o niższym rdc.

Rura BR - autor użył rury flared ja będę miał zwykłą prostą. By dostroić te 14 litrów netto do 44Hz potrzebuję rurki o średnicy 50mm i długości ok 180mm - proszę o ewentualną korektę.

Właśnie jest po wykonaniu projektu w oryginale ER18+27TD, ja wiozłem cewkę z polinku - 3.30 mH 0.170 Ohm dr-1.40, co do bassu nie podpowiem bo ja mam obudowie 18L, jeśli chodzi o 14L to w moich skromnych obliczeń wychodzi dla 44Hz ~16cm, dla 45Hz 14,8cm czyli tyle ile ma rurka 50 z polinku (ps ona też nie ma 50 tylko 47 na początku później pod 50 przechodzi).

Witam

Też się biorę za modyfikowanie Zapha SR 71 i cały czas nie wiem jaką zwrotkę wybrać przy modyfikacji tego zestawu o głośnik alu 27 TBFC/G zamiast standardowego tekstylnego z oryginalnego projektu (27 TDFC). W temacie były już pokazywane schematy dla takiego układu ale z opisów sądząc można mieć było wątpliwości czy chodzi to optymalnie. Może ktoś, kto zoptymalizowała SR 71 pod kopułkę metalową SEASa i odsłuchał go gruntownie mógłby tu wrzucić ostateczny schemat zwrotki dla takiego zestawienia i napisać parę słów jak to gra, zwłaszcza na sopranach i przełomie pasma ?

Dzięki i pozdrawiam

Witaj,

też ciekaw jestem czy ktoś słyszał w 1 obudowie aplikacji 27TD i 27TB, ja powiem Ci tak słyszałem L18+27TB i mam ER18+27TD, na tym samym wzmacniaczu. Specjalnym znawcą nie jestem i dużego doświadczenia nie mam. Ale na dziś moge powiedzieć tyle na 27TB trąbki i blachy podobały mi sie bardziej (udało mi się na tej samej płycie Amstronga porównać trąbkę to ta z TB naprawdę zapadła mi w pamięci). Za to coraz bardziej podoba mi się średnica z 27TD, wokale są jak by gładsze, przyjemniejsze. Tyle mogę powiedzieć.

Za jakiś czas powinien u mnie pojawić się właściciel owych 27TB zobaczymy jak się wypowie.

dekaenja -

Ukryta Zawartość

1,4 średnica wystarczy, możesz użyć o niższym RDC, możesz szarpnąć się o takie jak ja mam. Rurę kup z polinku fi-50x145mm, ona nie ma przez całą długość 50mm a troszkę mniej z 47mm średnio i dla 14L wychodzi około 45Hz w symulatorze a w rzeczywistości to może być 2 w te 2 wewte, żadna różnica.

opa - masz 2 zwrotki Jaya i moją przeprojektowanego zapha z pomocą misiomora ja bym radził jednak TDFC kupić.

baxteros - słyszałem z ER18RNX i TDFC i TBFC/G. I odczucia jak twoje ale te trąbki itp po dłuższym odsłuchu męczą, ta masa szczegółów przytłacza, nie jest ostro ale cały czas tak dosadnie, a z TDFC jest mniej szczegółowo ale średnica ładniejsza i to wszystko gładsze, przyjemniejsze i słuchać można godzinami bez wkur... się. Jest muzyka i tyle.

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Dzięki

Cewki już zamówione w polinku. Będzie rdzeniowa z drutu 1,6 na ER18 i powietrzna z drutu 1.0 na 27TDFC. Rura będzie fi50 regulowana tak że poeksperymentuję z długością.

kondrax - czyli super każdy może znaleźć coś dla siebie, jak akurat słucham dużo tj non stop jak jestem w domu to coś gra, a senso stricto odsłuchami płyt zajmuję sie późnym wieczorem i rzeczywiście 27TD nie męczy. Ale jak ktoś lubi rzadziej ostrzej a przede wszystkim lubi mega rozdzielczą i dobitną górę to dla niego jak znalazł. No i jeszcze inna sprawa wzmacniacz - jak ktoś ma coś ciemnego to może i 27TB pozwoli znaleźć idealny balans w systemie. Ale średnica w 27TD naprawdę jest boska...

Mnie dość długo męczył TBFCG ale na szczęście się nie poddałem i nie zamieniłem na TDFCG tu naprawdę chodzi oto z czym gra w jakim pomieszczeniu wszystko się liczy, żeby wiedzieć czy komuś się to spodoba trzeba spróbować we własnych warunkach. W tej chwili mogę słuchać TBFCG całymi dniami a przedtem szczególnie słuchając tego samego utworu wielokrotnie można było odczuć natarczywość przekazu. Wydaje mi się że tu wcale nie chodzi żeby był ciemny sprzęt, chyba raczej musi być jak najbardziej czysto bez podbarwiania zniekształceniami górnej części pasma.

Od kilku dni słucham na zwrotce wg. modyfikacji Kondrax'a. Pierwsze co się rzuciło to zdecydowanie więcej dołu, góra się trochę uspokoiła, chociaż u mnie nie było problemu z natarczywością. Obecnie kolumny grają z Dracula i Marantzem CD40 na D1 Pass'a. Przestrzenność i lokalizacja trochę lepsza niż była. Ogólnie na plus chociaż zobaczymy jak będzie z basem jak zmienię ustawienie kolumn. Obecnie stoją dosyć blisko tylnej ściany i momentami wydaje mi się za dużo basu.

Mnie dość długo męczył TBFCG ale na szczęście się nie poddałem i nie zamieniłem na TDFCG tu naprawdę chodzi oto z czym gra w jakim pomieszczeniu wszystko się liczy, żeby wiedzieć czy komuś się to spodoba trzeba spróbować we własnych warunkach. W tej chwili mogę słuchać TBFCG całymi dniami a przedtem szczególnie słuchając tego samego utworu wielokrotnie można było odczuć natarczywość przekazu. Wydaje mi się że tu wcale nie chodzi żeby był ciemny sprzęt, chyba raczej musi być jak najbardziej czysto bez podbarwiania zniekształceniami górnej części pasma.

Słucham od tygodnia konstrukcji na L18 + 27tbfc.

Ten tweeter wcale nie jest ostry, najwyraźniej nie lubi grać z niektórą elektroniką, u mnie gra bardzo fajnie:)

Witam

Mam prośbę. Czy mógłby ktoś sprawdzić poprawność montażu, zwrotka Zapa do ER18RNX/27TDFC. Jest to mój pierwszy projekt kolumnowy i pierwszy "pająk".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Witam ponownie . Wznawiam temat wraz z pytaniem . Chciałbym zrobic pasywne podstawki pod w/w zestaw er18rnx 27tbfcg , zmieniając zwrotnicę itd.Czy pomógłby mi ktoś w wybraniu odpowiednich przetworników oraz zaprojektowaniu zwrotnicy??

• 3 miesiące później...

Zastanawiam się nad złożeniem kolumn o których jest ten temat, według przepisu ZAPHa na wysokotonowcu 27TDFC. Miało by to u mnie grać z lampowcem YAQIN MS-34D w pomieszczeniu 13,5m2. Reszta sprzętu to Playstation 3 jako źródło(pliki FLAC z dysku PS3) oraz DAC Lampucera MAXI na PCM1798 - na razie bez modyfikacji. Muzyka której słucham to mniej więcej: Bjork, Hybrid, Massive Attack, Florence And The Machine, Coldplay, Radiohead, Enigma, Depeche Mode, Gorillaz, Schiller i dużo Soundtrack-ów, najczęściej Hans Zimmer, Clint Mansell, Thomas Newman

Panowie czy moglibyście podpowiedzieć czy zestawienie tych monitorów z lampowcem to dobry pomysł? Czy lampowiec podoła je wysterować? Jak ogólnie widzicie waszym zdaniem takie zestawienie?

twonk:

Jednak przekonałeś mnie do budowy tych kolumn;)

Mam pytanie co do bass-reflexu puki jeszcze nie zostały wykonane obudowy. Kolumny będą stały blisko ściany (chodzi mi o tył kolumn- 20cm od ściany). W związku z tym bass-refleks umieścić z tyłu czy z przodu? Aktualnie przez to że moje Jamo mają BR z tyłu bas strasznie buczy, a niestety nie mam możliwości kolumn przesunąć w przód. Czy wstawienie w takim przypadku BR z przodu to dobry pomysł?

przypomnę o ciekawszym projekcie na ER18 niż ten zapha:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest szansa że nawet przy tam małej odległości da się wykombinować strojenie przy którym nie będzie buczało ale ja bym się nawet nie zastanawiał i wziąłbym pod uwagę tylko dwa wyjścia - BR z przodu (wyższa skrzynka żeby go zmieścić?) albo obudowa zamknięta.

Jest jeszcze wariant z membraną bierną na bocznej ściance ale musiał byś poczytać i zorientować się czy w Twoim przypadku będzie to dobry pomysł. No i BR na dolnej ściance a skrzynka na kolcach- też da się zrobić, ale jak to zagra blisko ścian? - nie wiem.

A może 14stka ?? Ja właśnie zrobiłem monitory na 14stce, gra to w 16m^2 i basu naprawdęęęęę nie brakuje.

Tyle że większy średniak to większy średniak... coś za coś.

EMIL

Miałeś może okazję słuchać tego DXT i/lub porównywać go z 27TDFC?

Słuchałem 27TBFC czyli alu wersjia z ferrofluidem. DXT jest bez ferro. 27TDFC nie miałem przyjemności usłyszeć na swoim zestawie.

Co do brzmienia 27TBFC (i DXT na pewno też) to z dobrym wzmacniaczem (testowałem na cyrusie 8vs2) wysokie są świetne i bardzo przypominają prawdziwe blachy. Mam porównanie do esoteca dynaudio i ten jest z pewnością "bardziej audiofilski", więcej smaczków, delikatniejszy. Poprostu inne granie - dla każdego coś miłego.

Jeżeli zastanawiasz się nad projektem Marka Krawca to zwróć uwagę na fakt, że kluczowe w zwrotnicy tego projektu są tylko: cewka na wooferze i kondensator 5,6uF. Inwestując w te części na pewno zagra!

EMIL

Miałeś może okazję słuchać tego DXT i/lub porównywać go z 27TDFC?

Właśnie ja też jestem bardzo ciekaw takiego porównania.

Osobiście posiadam ER18 + 27TDFC i jestem z tego zestawy zadowolony.

Poza tym nie widzę tego DXT w polinku ? Widział ktoś go z was i wie ile kosztuje.

Pozdr

Właśnie ja też jestem bardzo ciekaw takiego porównania.

Osobiście posiadam ER18 + 27TDFC i jestem z tego zestawy zadowolony.

Szczerze Ci napiszę, że bez zmiany wzmaka nie podchodź do DXT czy 27TBFC.

Rotor:

Więc teraz jestem przekonany że zrobię br z przodu. Ale tez dużo myślałem o obudowie zamkniętej ponieważ słuchałem u kumpla starych monitorów sony w obudowie zamkniętej i bardo podobało mi się to że bas był wtedy kiedy być powinien. Może nie super niski ale za to jaki punktualny. Teraz pytanie czy ER18RNX nadaję się do obudowy zamkniętej? Ile potrzebuje w takiej obudowie litrów? I czy ktoś słyszał jak gra ten głośnik w takiej obudowie?

EMiL:

W podanym przez ciebie projekcie martwi mnie te 84db skuteczności. Z tego co poczytałem to nie najlepszym pomysłem jest podłączenie kolumn z niską skutecznością do lampowca. Mogę się mylić, ale przynajmniej tak mi się wydaję.

wovo:

Zrobienie monitorów na mniejszym wooferze to tez nie głupi pomysł. Tyle tylko ze musiał bym mieć jakiś konkretny projekt, ponieważ jestem laikiem w projektowaniu kolumn i żadnych zmian raczej sam nie wprowadzę. Raz już męczyłem się z głośnikami Vosatona AL170 i KE25SC. Kupiłem je a później nikt nie potrafił mi pomóc w sklepaniu kompletnych kolumn z tymi głośnikami. Najlepsze jest to że sprzedałem je, a miesiąc później VISATON zrobił oficjalny kit na tych głośnikach nazywając je BIJOU 170. Niech to szlak:)

Swoją drogą jeżeli jutro wszystko dobrze pójdzie to przejadę się do AKKUSA z moimi gratami audio i posłucham czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Co Wy powiecie na to ustrojstwo? ;)

Ukryta Zawartość

Rotor:

Więc teraz jestem przekonany że zrobię br z przodu. Ale tez dużo myślałem o obudowie zamkniętej ponieważ słuchałem u kumpla starych monitorów sony w obudowie zamkniętej i bardo podobało mi się to że bas był wtedy kiedy być powinien. Może nie super niski ale za to jaki punktualny. Teraz pytanie czy ER18RNX nadaję się do obudowy zamkniętej? Ile potrzebuje w takiej obudowie litrów? I czy ktoś słyszał jak gra ten głośnik w takiej obudowie?

BR na ER18 dobrze gra z przodu (u mnie też stoją 20cm od ściany) mam 18,5litra strojone na 41Hz, Rotor ma podobnie. Oboje znamy swoje kolumny dość dobrze. On ma L18 + 27TB. Ja mam ER18 + 27TD. Jeśli chodzi o obudowę zamkniętą to z tego co wiem ER18 nie nadaje się do takiego pomysłu, było to już poruszane w którymś w wątków i wypowiadali sie Ci co troszkę więcej wiedzą od zwykłych odtwórców projektów jak ja.

EMiL - Esotec od Dynaudio nie jest bardziej audiofilski - to jest głośnik kilka klas lepszy od metalowego Seasa, z resztą jeden z najlepszych kopułkowych wysokotonowców świata. A co do blach - to chyba jedyne co dobrze brzmi na metalowym Seasie. Niestety metalowy seas nie ma za grosz kultury grania, gra chamsko i natarczywie i do tego miejscami piaszczy i świszczy. Podejżewam że DX bez ferro zagra jeszcze gorzej. Za to bardzo fajnie gra 22TBFC - malutka kopułka - o niebo lepszy od wersji 27.

Za to to co wymienił Koonniusz - AL170 + KE25 - cudowne połaczenie. Metalowe Seasy nawet nie dorastają Visatonowi do pięt. Do tego KE25 to naprawdę świetny głośnik. Gra wysoko, szczegółowo, ma smaczki, jest bardzo przestrzenny z piękną mikrodynamiką. W tej cenie naprawdę mocna rzecz.

Szybkie, przestrzenne granie i to z kulturą i muzykalnością, a nie z trzaskaniem młotkiem po metalowym wiadrze.

Znaczy sie ja mam zmieniać wzmacniacz czy ktoś inny ?

Tobie odpowiadałem więc tak:)

Rotor:

EMiL:

W podanym przez ciebie projekcie martwi mnie te 84db skuteczności. Z tego co poczytałem to nie najlepszym pomysłem jest podłączenie kolumn z niską skutecznością do lampowca. Mogę się mylić, ale przynajmniej tak mi się wydaję.

wovo:

Zrobienie monitorów na mniejszym wooferze to tez nie głupi pomysł. Tyle tylko ze musiał bym mieć jakiś konkretny projekt, ponieważ jestem laikiem w projektowaniu kolumn i żadnych zmian raczej sam nie wprowadzę. Raz już męczyłem się z głośnikami Vosatona AL170 i KE25SC. Kupiłem je a później nikt nie potrafił mi pomóc w sklepaniu kompletnych kolumn z tymi głośnikami. Najlepsze jest to że sprzedałem je, a miesiąc później VISATON zrobił oficjalny kit na tych głośnikach nazywając je BIJOU 170. Niech to szlak:)

Swoją drogą jeżeli jutro wszystko dobrze pójdzie to przejadę się do AKKUSA z moimi gratami audio i posłucham czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Co Wy powiecie na to ustrojstwo? ;)

ER18 to OZ za bardzo się nie nadaje, zresztą voicing projektu BR jest inny niż OZ, wybierając projekt z BR zrobienie z niego OZ nie będzie szczególnie sensowne...

84dB skuteczności - podobną wartość jest u Zapha.

Visatona AL130 i KE25SC to byłby fajny projekt do małego pokoju, coś takiego jest na stronie visatona. Robiąc projekt Marka Krawca też będzie fajnie.

EMiL - Esotec od Dynaudio nie jest bardziej audiofilski - to jest głośnik kilka klas lepszy od metalowego Seasa, z resztą jeden z najlepszych kopułkowych wysokotonowców świata. A co do blach - to chyba jedyne co dobrze brzmi na metalowym Seasie. Niestety metalowy seas nie ma za grosz kultury grania, gra chamsko i natarczywie i do tego miejscami piaszczy i świszczy. Podejżewam że DX bez ferro zagra jeszcze gorzej. Za to bardzo fajnie gra 22TBFC - malutka kopułka - o niebo lepszy od wersji 27.

Za to to co wymienił Koonniusz - AL170 + KE25 - cudowne połaczenie. Metalowe Seasy nawet nie dorastają Visatonowi do pięt. Do tego KE25 to naprawdę świetny głośnik. Gra wysoko, szczegółowo, ma smaczki, jest bardzo przestrzenny z piękną mikrodynamiką. W tej cenie naprawdę mocna rzecz.

Szybkie, przestrzenne granie i to z kulturą i muzykalnością, a nie z trzaskaniem młotkiem po metalowym wiadrze.

Wovo,

mi też bardziej odpowiada esotec, ale jak dla mnie to jest bardziej kwestia gustu a nie "lepszości".

Miałem u siebie przez dwa tyg. monitory wg projektu misiomora na L18 + 27tbfc, zwrotnice 1st order i brzmienie nigdy nie było zapiaszczone czy świszczące. Pewnie Twoja elektronika nie przypasowała seas'owi.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.