Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj sobie pomyślałem Gregaudio o wybitnych Guru audio, którzy za cholerę nie mogą zrozumieć dlaczego różnice w brzmieniu na ślepym teście, w oparciu o ten słynny przełącznik są tak małe. Poznanie techniki CCI pozwala stworzyć dość logiczną teorię .... a inżynierowie się głowią nad problemem.

Co do pytania Raphaela - niestety nie posiadam takiego zestawu ale rozmawiałem z osobą, która miała zwykły odtwarzacz video przerobiony przez Massimo i potwierdziła, że efekt był lepszy od cd7550, co osobiście też potwierdzam na bazie moich eksperymentów.

Witaj Rambo

No ale video to analog a CD to co innego.

Porównanie raczej nieobiektywne, inny sygnał.

Może video do magnetofon lub gramofon.

Witaj Rambo

No ale video to analog a CD to co innego.

Porównanie raczej nieobiektywne, inny sygnał.

Może video do magnetofon lub gramofon.

Chodziło mi o zwykły badziewny odtwarzacz DVD.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 3 tygodnie później...

Z czystej ciekawości zakupiłem kilka polecanych przez Grega odtwarzaczy .Można je stosunkowo tanio kupić na Alledrogo nie zawsze w dobrym stanie technicznym (dotyczy to głównie przeskakujących napędów)ale to nie jest najważniejsze .Najważniejszy jest dźwięk, a dla mnie szczególnie brzmienie wokali.I w tej kwesti bez wątpienia wiele już odkryto z górą dwadzieścia lat temu.Testowałem cd Yamaha cd2 odtwarzacz na PCM 53 - jeden DAC stary jak wszechświat a jak to gra! Po podłączeniu do wzmacniacza lampowego bardzo przyjemne wokale i spójne brzmienie, nic tam nie lata sobie a muzom w scenie dźwiękowej ,syntetyczne brzmienie w dobrym znaczeniu tego słowa .Oczywiście są braki, być może wynikające ze starzenie sie elementów w elektronice ale ogólne wrażenie bardzo dobre.Po prostu - muzykę da się słuchać długo i z przyjemnością .Mam również Technicsa SLP2 .To prawdziwy oryginalny NOS i być może temu zawdzięcza kulturę brzmienia, zero natarczywości , pełny luz w wokalach, poprostu super.Podobnie TEAC zd 880 .Tutaj jakby lepsze są wybrzmienia instrumentów w stosunku do Yamahy .Wymienione odtwarzacze różnią się między sobą charakterem, mają pewne braki ale żaden nie wkurzy cię przy odsłuchu wykastrowanym, nerwowym wokalem.Miałem okazje posłuchać kilku odtwarzaczy wybieranych na podstawie przeczytanych lub zasłyszanych opini, również na TDA 1541, które brzmiały źle.Przykładem jest chociażby Sony CDP 710 , pozornie jest w nim wszystko fajnie, dopóki nie odniesie się brzmienia do rzeczywistości- wokale są tak nienaturalne że nie da się tego słuchać.Odtwarzacz zbudowany stosunkowo dużym nakładem sił i środków , siedem regulatorów , dobre kondensatory ,TDA 1541 i porażka.Dlatego, dziękuję Greg za twoją pracę i chęć podzielenia się jej efektami, bo dzięki tobie nie muszę już błądzić w krainie muzycznej ciemności.Pozdrawiam.

Edytowane przez Vigo12

Ostatnio nabyłem Sanyo JA220, środek nie grzebany. Chcąc uniknąć błądzenia po omacku mam pytanie do osób, które modyfikowały ten wzmacniacz. Co wymienić we wzmacniaczu by poprawić jego walory brzmieniowe? Z tego co doczytałem to na pewno kondensatory w zasilaczu, lecz chodzi mi bardziej konkretnie jaka wartość, jakiej firmy. Czy z uwagi na wiek wzmacniacza wymienić wszystkie elektrolity? proszę o podpowiedzi

Mam pytanko. Czym różnią się box 650b od box 650 prof?

Najbardziej chodzi mi o solidność skrzynki i o dźwięk. Przeczytałem gdzieś tu, że głośniki są dobierane parami w prof.

Wg parametrów to całkiem inne kolumny(podział pasma). Wagowo takie same, choć profy są trochę mniejsze.

Witam Panowie. Stałem się posiadaczem kolumien grundig BOX 8000 i mam je podłączone pod amplituner Pioniera toleruje on teoretycznie od 8ohm i nie wiem czy bezpiecznie używać go z tymi pudełkami a spodobały mi sie bardzo są w doskonałym stanie!! i jaki byście wzmacniacz polecali do moich skrzynek. Jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość naprawy różnych podzespołow w razie jakiejś usterki? Pozdrawiam i może dostane wrzuty że było coś napisane ale nie zdążyłem przeczytać całego wątku ale napewno to zrobie :) Pozdrawiam

Witam Panowie. Stałem się posiadaczem kolumien grundig BOX 8000 i mam je podłączone pod amplituner Pioniera toleruje on teoretycznie od 8ohm i nie wiem czy bezpiecznie używać go z tymi pudełkami a spodobały mi sie bardzo są w doskonałym stanie!! i jaki byście wzmacniacz polecali do moich skrzynek. Jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość naprawy różnych podzespołow w razie jakiejś usterki? Pozdrawiam i może dostane wrzuty że było coś napisane ale nie zdążyłem przeczytać całego wątku ale napewno to zrobie :) Pozdrawiam

Pionieer miał amplitunerów do groma, napisz coś więcej, jaki to model? Jak się za bardzo nie grzeje to nic mu nie będzie. Do tych boxów polecałbym coś z wydajnych, muzykalnych wzmacniaczy - może być dużo lepiej np. stary NAD, SONY ES do zdobycia za parę stówek.

śpieszyłem się i zapomniałem napisać VSX -514. myślałem nad jakimś luxmanem i teraz czytam o grundigach. Ale jestem otwarty na sugestie i propozycje

śpieszyłem się i zapomniałem napisać VSX -514. myślałem nad jakimś luxmanem i teraz czytam o grundigach. Ale jestem otwarty na sugestie i propozycje

Teraz wszystko jasne - myślałem, że masz klasyczny amplituner stereo. Niestety ten co użytkujesz nie nadaje się do żadnych odsłuchów, to zabawka do kina domowego. W stereo zupełna porażka. Miałem masę amplitunerów, to nie gra.

Kup sobie normalny, sprawdzony wzmacniacz stereo, np. wspomnianych wyżej firm, a Twoje boxy momentalnie odżyją.

śłuchałem ich też na wzmacniaczu tripath i wypadły odrobine lepiej. A ten Pionek na directcie odziwo niegra aż tak źle, ale i tak jakiś czas zastanawiam się nad powrotem do stereo myślałem nad Luxmanem,Marantzem lub jakby sie trafił tanio jakos creek. Ale teraz mam te kolumny i chce raczej spasować go pod kolumny bo wydaje się że pograją trochę. Ogólnie zależy mi żeby to grało ciepło i była duża scena. Myślę że połączenie niemieckich głośników z japońskim wzmakiem też było by dobre. Coś może ktoś podpowie, a ja przejże wątek.

A jeśli stary Nad to który model polecacie?

Ja to jaki - stary:)

Najbardziej znany i popularny to 3020, ale może być 3130, 3150, 3240 itd - czterocyfrowe modele.

Jest też świetna seria Monitor - np. 3300

Z troszkę młodszych 302, 312, 314, 317, 319.

Nowe to trochę loteria, nie każdemu pasują.

Zresztą - odwiedź na forum klub NAD-a.

• 2 tygodnie później...

a co myślisz o tonim creek-u czaje się na coś co ciepło gra. sprawdzi się z box-ami. Z pionkiem na chłodno powiem że w stereo gra różnie w dużej mierze od źródła i jakości nagrania. a w dts są lepsze niż specjalnie do KD kupione lokumny

a co myślisz o tonim creek-u czaje się na coś co ciepło gra. sprawdzi się z box-ami. Z pionkiem na chłodno powiem że w stereo gra różnie w dużej mierze od źródła i jakości nagrania. a w dts są lepsze niż specjalnie do KD kupione lokumny

Creek 4330 nie zagra lepiej od Sanyo czy Grundiga to sprawdzene po którym Creek został sprzedany przez osoby testujące ..Znam takie dwa przypadki posiadaczy Creeka i zastapienia ich Sanyo lub Grundigiem .do głośników box 650 prof box

Ja to jaki - stary:)

Najbardziej znany i popularny to 3020, ale może być 3130, 3150, 3240 itd - czterocyfrowe modele.

Jest też świetna seria Monitor - np. 3300

Z troszkę młodszych 302, 312, 314, 317, 319.

Nowe to trochę loteria, nie każdemu pasują.

Zresztą - odwiedź na forum klub NAD-a.

Z NAD polecam 3030 i 3020. .Nad 3030 w oryginale jest trochę lepszy od 3020 . NADi 3020 jest nieco przymulony i spowolniony mniej przejrzysty . w stosunku do 3030 ale i do grundigów i sanyo . Po poprawkach 3030 i 3020 są tak samo dobre jak v1700 itp klony zwłaszcza ze wskazaniem na 3020 z dobrej serii produkcyjnej

.

Edytowane przez gregaudio
  • 2 tygodnie później...

CD Grundig najlepsze w oryginale do systemów Grundiga to

CD-7500 wers-1, CD7550 wers-2, CD7550 wers-1 ,CD7500 wers-2 , CD-35, CD-30 , CD-35 = CD8100, potem dopiero wypasione CD-9009 , CD-9000.

7550 GAT jest oparty na CD- 7550 wers-1 była najbardziej odpowiednia do DIY . Jest tak dobra jak CD-7500 wersja -1 w oryginale która nie wymaga poprawek ;) ale jest bardzo mała seria spotkałem jak do tej pory 1 szt .

7500 Gat wersji 2 minimalnie gorsza od 7500 wers -1 i CD-7550 gat wers-1

Takie listy mam do wszystkich znaczących firm europejskich i japońskich z uwzględnieniem różnic modeli pasujących optymalnie do systemów Grundiga . Ogólne listy podałem ale bez dokładnych opisów spasowania .

Niektórzy już sprawdzili pewne modele z listy i przekonali się że to działa .

Aktualnie podaje CD według kolejności uzyskiwanej jakości w systemie Grundig . Wersja 1 czy 2 to okres produkcji wczesna i końcowa .

Aktualne dane podają tylko cd firmy Grundig nie uwzględnia modeli innych firm w których tez są modele tak samo dobre a nawet lepsze w pewnych konfiguracjach .

"CD-35 = CD8100"

... szczerze mówiąc mam pewne wątpliwości. W tym stanie rzeczy zadam pytanie: dlaczego Massimo nie wpisał modelu cd8100 jako CCI ? :)

Życzę trafnych odpowiedzi.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie pisałem o cd z cci tylko te które można spasować w system . Twoje wątpliwości to inny temat Dlaczego Massimo go nie wpisał do swojej listy ?

Cd30 tez nie wpisał i 9009 tez nie ;) Co z tego tego wynika ? .

Sanyo ja 220 ,224 tez nie wpisał do swojej listy . Na jego stronie jak poszukasz w odpowiedziach na pytania ludzi to potwierdza ze to 100% full cci ;) Trochę skrycie przyznaje .

Nie wymienia na głównej liście . bo zdecydował że tylko full i Grundigi. Sanyo cci identyczne, może kłóci sie z jego wcześniejszymi zapewnieniami że tylko Grundig to potrafił ,. Niezrozumiałe dlaczego wstydzi się Sanyo ? .Może dlatego że Gregaudio je znalazł ;)

Jeszcze raz w kolejności dla zrozumienia ;) jeszcze dokładniej to nie lista cd z CCI tylko cd Gundiga które można zestroić . Inne listy jak Sony Kenwood itp wcześniej wymienianych tez są w tej formie

1.Grundig cd9009 GAT

2.Grundig cd7500 wersja 1 ( oryginał :) = cd7550 GAT wersja I

3.Grundig cd7500GAT

4.Grundig cd-35GAT

5.Grundig cd7550 wersja I2

6 Grundig cd 7550 wersja 1

7,Grundig cd7500 wersja 2

8.Grundig cd-35

9 Grundig cd-30

10 Grundig cd -35x

11 Grundig cd-8100

12 Grundig cd9009

13. Grundig cd9000

Część z tych odtwarzaczy Grundiga nie mają cci lub mają szczątkowe

Na ten przykład w systemie w całości cci z okablowaniem tak zwanym" Masimowskiej full " konfiguracji oryginalnej . Wymieniam na odtwarzacz cd innej firmy oryginał nie cci , wyszukany z gąszczu firm i modeli które latami kupuje i testuję . Podpinam i gra lepiej pełniej bardziej spójnie scena głębsza i wyższa , bas lepiej kontrolowany i tak samo głęboki .

Dla odwrócenia zjawiska

W ten system Grundiga CCI wzmak oryginał jak wyżej z cd 7550 oryginał . Tym razem zamieniam wzmacniacz tez wyszukany w gąszczu firm i modeli nie Grundiga . Reszta zostaje bez zmian . Nowy wzmacniacz gra lepiej , dźwięk korzysta na głębi i basie . Barwa jest lepsza a precyzja sceny lepsza .

Wszystko na tych samych płytach ustawieniu i systemie .i kablach .

Dlatego też nie trzymałbym się tak kurczowo cci bo zjawisko dość ciekawe i kiedy jest to ok przeciwskazań.nie ma , ale jak pisałem nie załatwia wszystkich problemów .

Niestety biorąc nawet wszystkie urządzenia cci słychać spore różnice pomiędzy modelami i konfiguracjami. .

Nie wszystkie dają się strawić bez znajomości jak je zestawić ,dlatego czasami cos na allegro można wyrwać

Dawno temu wykonałem . Marantz cd6000 SE KI . Grał źle nie będę pisał jak, szkoda wywodów.

Nie jest cci , ale po poprawkach też nie cci nie można go było odróżnić od oryginalnego cd7550 . W systemie oryginalnym Grundiga cci grał jak cd7550 ;) Tylko pytanie po co tyle zachodu jak można kupić 7550 . Odpowiedz prosta to wygląd ekskluzywny pasujący złoty i wygoda ala pilot ;)

Teraz po latach poprawiłem Yamahe 890 . Zrobiłem ją tak jak za dawnych lat według tamtego projektu .

Wtedy jeszcze nie wpinałem jej do systemów Grundiga . Były dostrajane i porównywane do Arcama GAT w systemie Onkyo ,Radmor LS30. . Teraz z Grundigiem 650 prof gra świetnie jakby był stworzony pod ten system .Pełna barwa i scena i bas naturalność . nawet mnie nie korci nic więcej zmieniać .

Wyżej tylko lista Grundiga .

Cd-ków różnych firm udało mi się dość sporą grupę wyselekcjonować i zestroić

Wzmacniaczy spełniających te warunki jest mniej .

Głośników jeszcze mniej, Ostatnio doszły aktywne Philipsa wybrane modele . Dodam że większe gabarytami nie grają lepiej ;) Spokojnie mogą konkurować z aktywnymi Box 20,30,40 .

Czy posiada ktoś uszkodzonego, niepotrzebnego grundiga cd8400? Potrzebuję na części. Głównie zależy mi na napędzie cdm 2/10( najbardziej) i płytce serwa.

Pytanie 2

Czy modyfikował ktoś cd grundiga (albo philipsa czy marantza) na tda1541/1541a tak, że zbudował mu nowe zasilacze do tda i opampów lm833? Czyli całkiem nowe, sztywne zasilacze. Bo szczerze nie widziałem takich modyfikacji na necie.

Dot. mojego pytania: cd8100 nie ma pełnego rozwiązania CCI, więc absolutnie nie mógł się znaleźć na liście Massimo. To samo tyczy CD30. Chodzi więc, o filozofię konstrukcji a nie walory dźwiękowe.

Zgadza się ale to nie przeszkadza mu żeby używał cd 30 w sypialni czy w pokoju dzieci ;) . Sanyo JA 220 czy JA 224 to pełne cci i tez go nie podaje na liście a są wersje grające lepiej od najlepszego v1700 . Trudno interpretować taki stan listy . Według takiego założenia to powinny być na liście . Być może jest w tym nieco filozofii np nie toleruje innych firm z cci niż Grundig pomimo że graja lepiej . Właściwie można to zauważyć ze ostatnio nawet jakby unikał zbytniego eksponowania v1700 i ciężąr przeniósł na model v7000 któremu nie można zarzucić ze robiła go inna firma jak Sanyo itp .. Jego strona jego lista i jego filozofia i to wszystko. co można skomentować .

Czy posiada ktoś uszkodzonego, niepotrzebnego grundiga cd8400? Potrzebuję na części. Głównie zależy mi na napędzie cdm 2/10( najbardziej) i płytce serwa.

Pytanie 2

Czy modyfikował ktoś cd grundiga (albo philipsa czy marantza) na tda1541/1541a tak, że zbudował mu nowe zasilacze do tda i opampów lm833? Czyli całkiem nowe, sztywne zasilacze. Bo szczerze nie widziałem takich modyfikacji na necie.

Słabo szukasz ;)

Na mojej stronie w dziale DIY jest Marantz cd-65 zdjęcia opis . Ma dodatkowe trafo i zasilanie oddzielne na daca i ampy .

Ampy zmienione i dac TDA 1541 S1 był oryginalnie . Grało to całkiem fajnie . projekt z przed 8-9lat . z okresu yamahy 890 .

Oczywiście można zrobić więcej i lepiej ale to był prościutki projekt sprawdzający wpływ dodatkowego zasilania . Potencjał jest , ale nie zawsze i nie wszędzie co potwierdziły inne badania . Może tak być ze zastosowanie dodatkowego zasilania jest gorzej , ale to już inne zagadnienia ;).

Zasilanie jest wycięte z podobnego philipsa i zaadaptowane do zasilania daca taśmą Flatline . Proste i tanie jak ma się kilka wraków .Bez zabawy w wytrawianie itp . Można zrobić więcej poprawek ale to prosty projekt .

Podobny projekt robiłem na TDA 1540 philipsa 350 . Samo dodanie zasilania i trafa nie wiele zmienia Jest trochę lepiej .Koszt nie warty efektu . Więcej przynosi poprawa oryginalnego zasilania i filtrów wyjściowych .

Następny przykład ze strony to Arcam alfa5 plus Dodatkowe trafo do daca i ampów bo zasilacze są odzielne .

W Arcamie do systemów Grundiga nawet trzecie trafo do zegara . i oddzielny zasilacz .. W Arcamie do Radmora i Onkyo dodatkowe wyjście lampowe i oddzielne zasilanie lamp daca i zegara . Tez 3 trafa . drogie projekty , ale różnice są totalne .

TDA1541 generalnie lubi dobre i niezależne zasilania . Dobrze jest zmienić tda na S1 Rzadko się trafia dobry bez selekcji ale bywają Należy omijać R1 to dace o najniższej jakości do najtańszych cd .Dlatego sonaiacze pomimo bogatego wyglądu i na 2szt tdaR1 słabo grają .;) przy 2 szt różnicowe powinny być minimum wersje s2 przy 2szt równolegle minimum s1 .

Dlatego należy rozważnie modyfikować żeby przy dużych kosztach nie zataczać koła czyli wracać do punktu wyjścia ;)

Laser znajdziesz w wielu Philipsach z płytka będzie gorzej popatrz w necie jakie cd maja ten laser na 1541 , wtedy zostanie ci trafo i zasilanie które należy wyciąć z płytki do modernizacji . Reszta zmień według inwencji i umiejętności .. Poniżej np zasilacz do cześci analogowej i umiejscowienie go w cd2 gdzie jest 4x dac 1541 równolegle .

post-2707-0-47741400-1332937192_thumb.jpg

post-2707-0-16744300-1332937333_thumb.jpg

post-2707-0-31953700-1332937641_thumb.jpg

Dzięki greg.

Tak sie składa, że kumpel pożyczył mi grundiga cd8400 po jego modyfikacji. Zrobił zasilanie do daca, oczywiście nie na stabilizatorach monolitycznych - jak on to określa tylko coś bardziej skomplikowanego. Ponoć bardzo precyzyjne i sztywne - tak to określa:) Nie długo mi rozrysuje schemat to będę wiedział o co chodzi. Nie przyglądałem sie jego płytkom.

Tak też tda ma osobne zasilanie na 5,-5 i -15v

Opampy dostały po zasilaczu - dual mono.

Kumpel wszystkie elektrolity zbocznikował. Wymienił oryginalne boczniki z tda na lepsze 100nano.

Dzwięk zmienił sie nie do poznania. stereofonia na nowym poziomie. Instrumenty oderwały sie od głośników, wybrzmienia i szczegóły w takiej ilości jakiej jeszcze nie słyszałem. Bas skrócił sie, zyskał na kontroli. Porównałem 8400 z 8100 z lampami na wyjściu. 8100 zagrał dzwiękiem zza kotary z pogrubioną średnicą i "spulchnionym" basem. Stereo na podobnym poziomie ale brak wybrzmień.

Słuchałem dość krótko bo padł napęd... Aha porównania dokonywałem na niedawno zakupionych RB60 vel box650:)

Lampy do systemów Grundiga są zbyteczne .CD 8100 jest NOS jak cd35X to praktycznie taka sama .płytka. ale jak zwykle są haczyki . Zrobiłem dwa Arcamy ten na krzemie gra lepiej w systemach Grundiga , ten na lampach w innych pokazuje przewagę. Raczej myśl o krzemie jak wchodzisz w systemy grundiga.

Właśnie zauważyłem ze te Rb60 lubią krzem, pełnokrwisty krzem:)

W 8100 zastosowałem 6n2p-ew. Wydaje mi sie, że coś spieprzyłem. Korzystałem ze schematów Ł.Fikusa.

A może ma ktoś serwisówkę do grundiga 8100?

Mam servis jeden zeszyt cd8100,cd35x elektronika identyczna oprócz płytki z przyciskami i wyświetlaczem. Tutaj są pokazane różnice ,reszta podpisana jako identyczne .Oczywiście producent nie wszystko musi pokazywać i zawsze jest nota że mogą być zmiany których nie widać .Do naprawy na pewno wystarcza . Napisz mail na priv greaudio to wyśle Ci w pdf

Lista cd Marantz dobrych do strojenia w system Grundiga .

1 .cd 7

2 cd 94GAT wersja 2

3 cd 94MKII GAT

4. cd 73 wersja 1 bardzo rzadki jak 7500 wers1

5 cd 94 wersja 2

6 cd 54

7 cd 63B prod 1985

8 cd 84

9 cd 74

10 cd 63 wersja 1 i 2 prod 1983

11 cd 94 wersja 1

12 cd 73 wersja 2 i 3

13 cd 34

Następna będzie Philipsa

Ale ładnie ożył temat i ciekawe wpisy :). Jeśli chodzi o cd8400, to podziwiam odwagę pchania się w ten przetwornik. Zasilanie powinno być dobre ... coś na wzór prestabilizator + inteligentny flow emiter. Inteligentny dlatego, że trzeba dobrać kondensator wyjściowy - u siebie dałem dobry polimerowy smd 33uF firmy united chemicon + dobry niskoszumny tranzystor (teraz nie kojarzę typu ale ściągnąłem pomysł żywcem od Johna Curla) ale podstawa tam to MASA. 99% projektów nie osiąga założonych rezultatów poprzez skopaną masę a rozpływ prądów w tym przetworniku jest naprawdę pochrzaniony.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.