Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  350 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za linka. Też go wcześniej znalazłem, ale niestety ta intrukcja jest w obcym mi języku. Miałem nadzieję, że może uda się skądś wydostać wersję angielską.

Cześć wszystkim!

Wszedłem w posiadanie głośników Audiorama 7000 (interesowały mnie tylko ze względu na design, mam też świadomość ich specyficznych wymagań aby uzyskać sensowne brzmienie:) ). Chciałbym jednak, aby ładnie mi zagrały. Na razie mam do nich amplituner Grundig R-2000-2. Niestety - w transporcie Poczta Polska musiała nim walnąć, bo radio gra normalnie, natomiast podłączenie czegokolwiek pod gniazda wejściowe daje bardzo bardzo bardzo cichy dźwięk. Normalną głośność uzyskać można jedynie do połowy wciskając przycisk wyboru źródła. Nie działa też przełącznik MUTE. Nie wiem, czy warto próbować naprawiać ten amplituner, czy lepiej rozejrzeć się za czymś w pełni sprawnym, co będzie bez dodatkowych nakładów grać lepiej niż ten R2000. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Przede wszystkim sugeruję, żebyś przeczytał ten wątek od początku do końca. Zawiera chyba wszystkie potrzebne informacje do tego, aby rozpocząć przygodę z sprzętem firmy Grundig. Sam czytałem go w całości już trzy razy, a poprzez wyszukiwarkę znalazłem właśnie dziś w nim informację, która mimo tego mi umknęła.

Również brałem audioramy pod uwagę, ale zaufałem kolegom z wpisów:

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-starych-grundigow_47310.html?do=findComment&comment=1349574

Dzięki. A coś więcej na ten temat? ;-)

Jak to się sprawuje w praktyce, itd.?

xylus = zależy na jakim poziomie szczegółowości oczekujesz odpowiedzi (użytkownika czy elektronika) oto cytat po co stosuje się w tunerach radiowych ARW:

W odbiornikach radiowych zazwyczaj wymaga się aby odbiornik mógł poprawnie odbierać zarówno słabe jak i silne sygnały. Aby to osiągnąć często konieczne jest zastosowanie w torze wysokiej lub pośredniej częstotliwości stopni wzmacniających o regulowanym wzmocnieniu. Zwykle wzmocnienie to jest regulowane na drodze elektrycznej, co pozwala na zastosowanie automatycznej regulacji wzmocnienia (ARW, AGC – automatic gain control). Do wytworzenia sygnału regulującego wzmocnienie wykorzystuje się sygnał pochodzący z detektora amplitudy w odbiorniku.

cały opis - tutaj:

http://www.ire.pw.edu.pl/~wkazubski/tor-p-cz-1.pdf

Grundig r-2000 nie jest wybitnym urządzeniem . Poważnie wygląda , ale to nie przekłada się na dźwięk . Miałem R3000 i byłem mocno rozczarowany co skutkowało szybkim pozbyciem się tego modelu .

Edytowane przez gregaudio

Najlepsze głośniki Grundiga to box 650prof, box850a prof , box 1500aprof, Aktywne box 20,30,40 , Philips MFB-544 wersja II , Trochę gorsze są ,300,350,400,450 500 Inne serie w tym audiorama są mniej przejrzyste i transparentne do podanych systemów. Grundiga lub innych konfiguracji GAT .

Najlepsze głośniki Grundiga to box 650prof, box850a prof , box 1500aprof, Aktywne box 20,30,40 , Philips MFB-544 wersja II , Trochę gorsze są ,300,350,400,450 500 Inne serie w tym audiorama są mniej przejrzyste i transparentne do podanych systemów. Grundiga lub innych konfiguracji GAT .

Witam.Pytanie do Grega ( ale nie tylko:) ). Czy boxy 450 ( zwykłe nie prof.) zagrają dobrze w pokoju ok 20 m kwadratowych? Postawione na szafkach o wys 50 cm ( ok 40x40cm), podłączone do Grundiga V7000 i CD Philips 304.

Przy dobrym ustawieniu i dobraniu okablowania zagra . Lepszym byłby cd 7550 lub 304 po korektach . BOX 450 potrafią byc bardzo przejrzyste . Przy złej konfiguracji i ustawieniu mogą dać popalić uszom . Przy optymalnych dobraniu wolę je z v1700 grają troche gorzej na średnicy od 650 , ale na podobnym poziomie przejrzytsości . Lubią ustawienie na okno czyli twardą powierzchnie pomiędzy głośnikami i wytłumienie miękkie za i zboku . Wtedy są spójne jak box 300.

Lepszą wysokością podstawek byłoby 36cm. Przy 50cm na podstawkach może brakować basu . Ta wysokość jest dla regału a 450 są podstawkowe Ewentualnie stawiaj gośniki bardziej z tyłu szafek żeby z przodu był blat , Może to skoryguje w pewnym stopniu bas , ale pewności nie ma że będzie liniowo .

Przy dobrym ustawieniu i dobraniu okablowania zagra . Lepszym byłby cd 7550 lub 304 po korektach . BOX 450 potrafią byc bardzo przejrzyste . Przy złej konfiguracji i ustawieniu mogą dać popalić uszom . Przy optymalnych dobraniu wolę je z v1700 grają troche gorzej na średnicy od 650 , ale na podobnym poziomie przejrzytsości . Lubią ustawienie na okno czyli twardą powierzchnie pomiędzy głośnikami i wytłumienie miękkie za i zboku . Wtedy są spójne jak box 300.

Lepszą wysokością podstawek byłoby 36cm. Przy 50cm na podstawkach może brakować basu . Ta wysokość jest dla regału a 450 są podstawkowe Ewentualnie stawiaj gośniki bardziej z tyłu szafek żeby z przodu był blat , Może to skoryguje w pewnym stopniu bas , ale pewności nie ma że będzie liniowo .

Mogłaby być u mnie jeszcze opcja zamiany V7000 na V1850. Czy takie zestawienie byłoby lepsze? Co do tych 36 cm podstawek, to skąd takie wziąć?:).

V1850 jest bardziej zbliżony do v1700. Jak możesz mieć opcje i posłuchać to sam zobacz jak grają . Podstawki ja kupiłem na alle.. . Jedna noga na okragłej podstawie . Trzeba polować i czytać jaka wysokość .

V1850 jest bardziej zbliżony do v1700. Jak możesz mieć opcje i posłuchać to sam zobacz jak grają . Podstawki ja kupiłem na alle.. . Jedna noga na okragłej podstawie . Trzeba polować i czytać jaka wysokość .

A z czego wynika akurat taka wysokość 36 cm podstawek. Te boxy 450 są stosunkowo małe. Pasują mi raczej na regałowe. I w kwestii podstawek : czy materiał ma znaczenie ( metalowe, drewniane?). Mógłbym ewentualnie spróbować sam wykonać coś w rodzaju podstawek.

Tu jest sporo informacji: http://motxam.interfree.it/Aspeakersinstallation.html

Najlepiej oczywiście samemu próbować wyszukać najlepsze miejsce dla kolumn - odległość od ścian bocznych, tylnych, wysokość od podłogi to są rzeczy ściśle z sobą powiązane i wzajemnie oddziałujące. Dla moich kolumn co do wysokości np. Włosi zalecają 35-40 cm, Grzegorz 36 cm lub 12,5 cm, a Grundig przygotował standy 12,5 cm. Najlepszy moim zdaniem dźwięk to rozwiązanie z tymi 13-14 cm od podłogi. Po ustaleniu tego wykonałem kopię standów BF4 oraz identyczne wymiarowo standy abażurowe z profilu metalowego 60x40x2 (info na poprzedniej stronie wątku) - lepiej wypadło na standach abażurowych. Z kolejnymi odsłuchami wyszło mi jednak, że 13 cm odległość spodu kolumny do podłogi to trochę za dużo, a powierzchnia odbijająca bezpośrednio pod kolumną to znów za mało. Zacząłem podkładać na podłogę pod kolumnami książki (między nogi standów). Wniosek z tego taki, że o ile wysokość 13 cm od podłogi jest dla Aktiv Box 40 bardzo dobra to najlepiej spisują się na tej wysokości na standach abażurowych z powierzchnią odbijającą jakieś 6-7 cm poniżej spodu kolumny. Kusi mnie jeszcze, aby podłożyć coś pod ten prototypowy abażur z powierzchnią odbijającą, aby kolumny stały na 36 cm. Sprawdzałem tę wysokość dla powierzchni odbijającej bezpośrednio pod kolumną, ale wtedy 13 cm spisało się zdecydowanie lepiej. Koszt 2 standów - jedno popołudnie, profil 60 zł, tarcze do kątówy - 10 zł, farba - 10 zł i parę elektrod, prąd nie wiem nawet. Oprócz tego lata badań i doświadczeń, dekady walki z szkodliwymi rezonansami... ;) Prototyp jeszcze taniej i łatwiej wykonasz z drewna, materiały w popularnych marketach budowlanych, potną Ci nawet na wymiar. Chłopaki z Harbetha bardzo chwalą sobie stołki czy podstawki na kwiaty z Ikei. Skrócić nogi do oczekiwanej długości i voila :)

Tak, że wyliczenia wyliczeniami, a co sam sobie sprawdzisz i czego się z tego dowiesz to Twoje ;) Ja z takich ciekawych rzeczy sprawdziłem sobie też np., że zdecydowanie lepiej kolumny Grundig brzmią z założonymi maskownicami. W pierwszej sekundzie bezpośredniego porównania brzmienie z maskownicami może wydawać się stłumione, bo w rzeczywistości to czynią maskownice, ale dobrze tez słychać, że jest to brzmienie bliższe naturalnemu. Po krótkim odsłuchu 'z' i zdjęciu maskownic brzmienie 'bez' odbiera się jako nadmiernie wyostrzone i poszarpane. Suma wszystkich tego typu drobnych rzeczy daje końcowy efekt - nie warto tego lekceważyć :)

Mam takie pytanie - sprawdzałem rzecz na różnych odtwarzaczach cd i wydaje mi się, że Aktiv Box 40 ustawione na 36 cm mają wyraźny dołek w okolicach 300-400 Hz. Patrząc na podział tych 4 drożnych mamy -200/500/5000- Hz. Wskazywałoby to na potrzebę korekty elektroniki dla głośnika odpowiedzialnego za 200-500 Hz. Mam świadomość, że w czasie produkcji tych kolumn Grundig odtwarzaczy cd jeszcze nie produkował, ale czy odtwarzacze cd Grundig uzupełniają ten dołek jakimś uwypukleniem w tych okolicach pasma?

Witajcie

Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu Grundig r35 + Grundig Box 850a Prof. + standy BF4 + oryginalne kable.

Mam też grundig Box 1500 Prof. Podłączyłem odtwarzacz Philips 963SA i zacząłem odsłuch. Słuchałem też na innym droższym wzmacniaczu. Pokój 20m2.

Moje wrażenia odnośnie Grundig box 850 prof.:

Bas dużo lepiej kontrolowany i zwarty (postawione około 70cm od ściany na standach BF4) i więcej słychać w stosunku do 1500 prof.. Ten zakres mi odpowiada. Szarpnięcia strun gitary basowej lub perkusja robią wrażenie. W box 1500 prof. jest trochę "zlany" nie ma tego efektu.

W ustawieniu na standach 32cm, 50cm od ściany było zdecydowanie gorzej w box 850prof("brak basu" i efektów tego zakresu).

Wysokie tony dużo, dużo więcej i bardziej szczegółowo niż 1500 prof(w bezpośrednim porównaniu w box 1500 wydają się przytłumione).

Wydaje mi się, że ten zakres jest za mocno zaakcentowany w box 850. Potrafi czasem w większej ilości instrumentów być zbyt jasno. Dźwięk jakby rozjaśniony trzeba się trochę przyzwyczaić. Słychać na pewno więcej szczegółów ale nie wiem czy nie jest to nazbyt szczegółowy przekaz( Jest bardzo efektowny).

Przestrzeń rewelacyjna w obu zestawach.

Kable wpływają na dźwięk, ale ogólne rozjaśnienie Grundig box 850 prof. trochę mnie drażni, niezależnie od wzmacniacza i kabli.

Edytowane przez acid1234

W nawiązaniu do wyliczeń przypomniałem sobie, że dobrym punktem wyjścia przy ustawianiu kolumn są kalkulatory z http://www.acoustic.ua/recommendations/800

Głośniki ustawione na krótszej ścianie pokoju w kształcie prostokąta:

http://www.acoustic.ua/forms/calculator1.en.html

Głośniki ustawione na dłuższej ścianie pokoju w kształcie prostokąta:

http://www.acoustic.ua/forms/calculator2.en.html

Głośniki ustawione w pokoju kwadratowym:

http://www.acoustic.ua/forms/calculator3.en.html

Miejsca pierwszych odbić

http://www.acoustic.ua/forms/calculator4.en.html

Wrócę jeszcze do tematu podstawek. Chciałbym wykonać je sam z płyty meblowej ( można sobie w Castoramie przyciąć na dowolne wymiary.) I teraz pytanie. To miałyby być sklejone ( skręcone) podstawy , górny blat i 4 ścianki ( czyli taki mały prostopadłościan). Czy górna płyta powinna mieć wymiar kolumn czy lepiej żeby wystawała poza obrys kolumny? Czy podstawa może być większa dla stabilności konstrukcji? Czy lepiej zasypać środek , np piaskiem, czy zostawić puste w środku? Chodzi oczywiście o podstawki do box 450.Czy lepiej zrobić coś z metalu ( jakiś stelaż czy coś:)? ). No i wysokość - jak zrozumiałem optymalna to 36 cm od ziemi?

Wydaje mi się że box 450 to regałówki, a standy 36cm są zdecydowanie za niskie.

Choć może wpis z strony 15 gregaudio:"Box450 box550, box 850a prof podstawka wysokość 36cm z regulacją pochylenia frontowej ścianki . Podstawka na jednej nodze lub inna ja mam grundiga"

Może na solidnej komodzie fajnie by zagrały.

Co do standów to zrobiłem sześciany otwarte z przodu i tyłu o wysokości 32cm ale do grundig box 1500 prof. są na tyle solidne, że można spokojnie na nich siedzieć lub stać(klejone i skręcone) :). Jeżeli standy mają być pod konkretne kolumny to najlepiej aby były dobrane do szerokości i głębokości kolumny bez dużego zapasu.

Edytowane przez acid1234

Podstawki 36cm są ok wychyleniem przedniej ścianki regulujesz kąt frontu . Na regale 55cm też gra , ale 400 będą nieco lepsze lub 350 z tej serii co 450 . Jeżeli chcesz mieć maksimum z regału to 650a prof lub po adaptacji 850 a prof

Cześć,

od jakiegoś czasu szukam sprzętu na aukcjach by stać się pełnoprawnym członkiem klubu ;) i tak przy przeglądaniu neta naszła mnie myśl, czy zakup sprzętu vintage można potraktować jako inwestycję kapitału. Zobaczyłem kilka starszych klocków i bardzo mnie urzekły. Więc dlaczego nie połączyć przyjemnego z pożytecznym :)

Z tego co patrzę na ebay to np. boxy grundiga są dużo droższe niż u nas.

Tymczasem pojawiło się coś takiego, może ktoś zna te kolumny. Może warto je kupić i np. sprzedać w DE za 10 lat? :)

http://allegro.pl/kolumny-grundig-box-50a-jedyne-unikat-rarytas-i3602747779.html

Pozdrawiam.

D.

Dziś pojawiło się coś takiego, przyznacie, że śliczne. Ciekawi mnie co to za głośniki, bo nazwa podobna, ale to przecież nie są box 300 polecane przez Graega?

Z informacji na tej stronie wynika, że mogą mieć z 40 lat :)

http://www.radiomuseum.org/r/grundig_hifi_box_300.html

http://allegro.pl/kolumny-grundig-vintage-hi-fi-lautsprecher-box-300-i3604025658.html

Edytowane przez dos

Są to boxy starsze do starego typu radia . W nich nie ma kopułek wysokotonowych , a raczej szerokopasmowy z otwarta obudową lub szczelinowymi otworami . Box300 właściwe są w obudowie plastikowej zamkniętej dobrze wytłumionej z bardzo dobrze zaprojektowana zwrotnicą. Box 50 to retro które nie ma nic wspólnego w późniejszymi konstrukcjami i ich jakością dźwięku. Oczywiście jak ktos lubi ładne meble które jeszcze grają to spełniają ten warunek.

Po licznych pytaniach mailowych jakie cd z wcześniej wymienionych w klubie uważam za najsensowniejsze . Podaje listę przebranych dobrych naturalnie brzmiących sensownych cd z naturalną barwą bez sybilantów i ostrości , możliwych do zestrojenia w dobry system Grundiga . Moje ulubione

Grundig

cd7500 pierwsza wersja - rozpoznanie dekoder saa7011 nie wymaga poprawek w układzie grundiga

cd 7550 wersja pierwsza - rozpoznanie kondensatory błękitne Philipsa na płytce dac

cd7550 wersja druga - rozpoznanie kondensatory Nichicona granatowe na płytce dac

cd 7500 wersja druga - rozpoznanie wersji saa7010

cd35

Philips

cd10 - mały pierwszy przenośny cd philipsa ,gigant również wersji samochodowej występował. Jakość podobna do 7550 ale bardziej spójny pierwsza wersja produkowany przez sony ale z napędem w polu philipsa na dac bb ,sony robił podobny ze swoim napędem i druga wersja philipsa prod. sony obydwa są gorsze od pierwszej produkcji .

lhh1000 kopia cd 94mkII

cd150,151,350 -lepsze brzmiące wersje na kondensatorach Philpsa rzadkie pierwsze serie ,późniejsze na Nichicon

cd304 po drobnych zmianach podobny do 7550 też w różnych wersjach występował

cd104 po nieco większych zmianach jeszcze do zaakceptowania .

cd960 druga wersja -rozpoznanie bez fitra sieciowego, na wyjściu sygnałowym cerafiny 2x220uf.25v

transport cd882 lub 880 z wymontowanym i dac przetwornik Philips 960 lub Marantz 94

Marantz

cd 73 wersja pierwsza rozpoznanie na saa7011 ( nie sugerować wersją dekodera który też ma pewien wpływ Różnic konstrukcyjnych jest więcej pomimo podobnego schematu ale nie naniesionych

cd54

cd94mkII

cd74 i 84

cd94 wersja druga rozpoznanie modelu - bez filtra sieciowego i wyjściowe sygnałowe 2x 220uf .25v

Następne firmy i modele zawężone do najbardziej spełniających warunki brzmieniowe . W najbliższym czasie Denon, Sony , Toshiba , Kenwood , Yamaha , Uher , Technics , i kilka innych

s

Z odtwarzaczy Denon też jest kilka sensownych naturalne brzmiących. Użytkowo i serwisowo są na zbliżonym poziomie do podanych wcześniej opartych na technologii Philipsa .

Następne firmy już nie są tak łaskawe serwisowo pomimo kilkunastu udanych modeli pod względem dźwiękowym i możliwości dostrojenia w system Grundiga. .

Wyróżniające się modele to :

DCD1100 jest jedna wersja dźwięk może się różnić w zależności jak dobry trafi się DAC 1xPCM53 w wersji NOS

DCD1000 to 1100 ale bez pilota mniejsza obudowa

DCD1700 i 3300 pierwsza wersja -rozpoznanie kondensatory zasilania są po lewej stronie na oddzielnej płytce poziomo. Nowsze wersje mają pionowo

2xpcm56k 4xos Wyjście regulowane ma lepszy dźwięk od liniowego dlatego zalecany do aktywnych zestawów

DCD900 pcm56 2xOS

DCD800 pcm56 4xOS

A co sądzicie źródłach typu transport (komputer) + dac do systemów grundiga. Ja ogólnie jestem zwolennikiem tradycyjnych cd (pod kątem brzmienia), ale coraz częściej jest problem z dostępnością laserów.

Gościu, to zobacz co się powtarza w konstrukcjach znanych nam modeli Grundiga i zbadaj ten aspekt. To, że nie umiesz zobaczyć mimo pasji, wykształcenia i kilkudziesięciu lat praktyki, to raczej wstyd. Po co tak się z nim obnażać ? Ja i chyba Greg również wiemy gdzie jest ukryta sztuczka. Tyle razy podpowiadałem. Zmuś się do pracy zamiast podpuszczać!

Sorry za długi brak odpowiedzi, ale wakacje były dość długie, choć pracowite :o)

Panie Rambo skąd ta gorączka? Nerwy nie są argumentem.

Konstrukcje Grundiga znam dobrze, nie ma tu wbrew pozorom żadnych szczególnych tajemnic, wszystkie rozwiązania były opisane wcześniej literaturze, a w grundigu tylko konsekwentnie je wprowadzano.

Wtedy mógł to być ewenement w produktach powszechnego użytku, mało kto to robił, bo nie było takiego poziomu zakłóceń jak dziś (mam tu na myśli legendarne "CCI" Massima, który jednak się głęboko się myli pisząc "o przypadkowych odkryciach Grundiga, później zapomnianych" itp.). Siłę grundigów stanowiło solidne dopracowanie układów ( V1700 w to nie wliczam, to obca konstrukcja), no i oczywiście tamte znakomite głośniki - w sumie najważniejszy atut, aktualny do dziś.

Nie jestem pewien do jakiej pracy mnie namawiasz i o jakie podpuszczanie ci chodzi? Szukam fabryczne danych V1700, tylko że niestety nikt ich nie ma. Nawet ty, "gościu" :o)

To mi się podobało: "Ja i chyba Greg również wiemy gdzie jest ukryta sztuczka". Nieźle się ubawiłem :o)))

Jak poczytałem sobie dawniejsze dyskusje na tym forum, to nie mogę oprzeć się wrażeniu, że ciągle starałeś się coś uszczknąć z doświadczeń Grega, bez skutku zresztą.

Tak się podczepiasz pod niego i jednocześnie nadstawiasz łapkę do podkucia?

Wyluzuj chłopie i nie rób tajemniczych min, bo to śmiesznie wygląda.

Pozdrawiam! I bez obrazy.

A tak ogólnie do wszystkich... Nikt nie podjął tematu zniekształceń dynamicznych (TIM albo inaczej DIM), które w klasycznych wzmacniaczach grundiga są nie do uniknięcia.

Jestem ciekawy, jak zwolennicy subiektywizmu oceniają pod tym kątem sprzęt słuchowo.

Uważacie, że da się to wychwycić słuchowo?

Osobiście stosuję kilka testów, które - jak mi się wydaje, dają efekt słuchowy dla takich zniekształceń.

Robiliście jakieś doświadczenia w tym kierunku?

Edytowane przez murza

Wybrane z wcześniej podanych i godnych uwagi za naturalny dźwięk i możliwość strojenia pod systemy Grundiga

YAMAHA CD-1X 2x OS druga wersja było kilka klonów innych firm tez udanych rozpoznanie nowsza wersja lasera

UHER CD-X1 NOS najlepszy ze wszystkich klonów opartych na toshiba xrz70

TOSHIBA XR-Z90 NOS lepsze wyjście regulowane

KENWOOD L-3DP NOS wyjście regulowane zostało zmienione przez producenta na specjalne wyjście do wzmacniaczy Kenwood . Mniej uniwersalny

KENWOOD DP-1100 NOS

KENWOOD DP-1100II NOS

Późniejsze modele o mocnej budowie z tej 1100 3300 zmieniły szkołę dźwięku na dynamiczny i bardziej szczegółowy , ale naturalność wcześniejszych modeli prysła .

TECHNICS SL-P7 NOS kłopotliwe transporty ale dźwięk ładny moim zdaniem najlepszy ze wszystkich technicsa cd

TECHNICS SL-P3 ,slp2, slp1 NOS trochę gorsze od wyżej wymienionego .

SONY CDP-701ES NOS pierwszy z serii 7xx es

przetwornik PCM 601 ESD NOS możliwośc wyboru konwersji 14 lub 16bitów

Sorry za długi brak odpowiedzi, ale wakacje były dość długie, choć pracowite :o)

Panie Rambo skąd ta gorączka? Nerwy nie są argumentem.

Nie będę polemizować ze wszystkimi zarzutami ale odpowiem. Interesowałem się przez pewien czas rozwiązaniami w grundigach i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że jest w nich zastosowany m.in. oryginalny "mechaniczny" system redukcji zakłóceń (nie jest to np. antena promieniująca jak ktoś wcześniej sugerował). Takiego rozwiązania nigdzie nie spotkałem, chociaż usilnie szukałem w szczególności w aparaturze profesjonalnej. Nie spotkałem się też z jakimś ciekawym opisem tego systemu w literaturze. A teraz już proszę dalej posądzać mnie o pisanie bajek ;).

Edytowane przez Rambo

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Lista firm wzmacniaczy spełniających możliwość strojenia w systemach Grundiga wyłączając Grundiga i Sanyo znane modele wygląda następująco .

NAD dwa modele strojone przetestowane 3030, 3020

Pioneer trzy modele wybrane do realizacji

Luxman dwa modele wybrane do realizacji

Technics trzy modele wybrane do realizacji

Dual dwa modele strojone przetestowane

Nordmende dwa modele strojone przetestowane

Sansui jeden model strojony przetestowany

Kenwood jeden model wybrany do realizacji

Jeszcze coś znajdę kwestia czasu .

Wybieranie modeli jest na podstawie ich konstrukcji i analizy ich budowy , Każdy z nich spełnia dźwiękowo możliwość dostrojenia w dobry system głośnikami Grundiga. Do tej pory z zakupionych i tak wybranych modeli nie zaliczyłem żadnego błędu w wyborze. Wszystkie przetestowane mam i grają według założenia GAT. Nieprzetestowane też spełnią te wymagania tego jestem pewien. Kwestia ich zakupu i strojenia co aktualnie jest moim priorytetem .

Typ modeli podam jak zrealizuje przynajmniej po jednym z firm nieprzetestowanych.

powoli skłaniam się w kierunku brzmienia grundigów, w kolekcji mam już kilka CDP, które polecił Greg, niestety nie są strojone pod kątem GAT, ale w obecnej konfiguracji CD7550+NAD3020+DQ10 - gra to z jajem - szczęka mi opadła, wcześniej myślałem, że DQ 10 zagrają tylko z lampą - Greg utwierdził mnie, że NAD podoła, udało się :-)

oczywiście sporo pracy przede mną i polowań na kolejne modele z listy... :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.