Skocz do zawartości
IGNORED

AT440MLa vs. AT150MLX

łasic

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem kilka tańszych ofert 440-tki i innych :-) przesyłkę przepuszczę przez którąś firmę paczkarską np. polamer (tak jak zrobiłem to z kilkudziesięcioma płytami z ebay od różnych wystawiających) płatność pypalem i parę gorszy zostanie w kieszeni ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Właśnie dojrzewam do kupna lepszej wkładki do leciwego technicsa sl-d2. Czy możecie mi coś polecić w przedziale do 500 zł? Obecnie uzywam shure M75EJ i Ortofon Concorde. Chciałbym oczywiście poprawy dźwięku (albo samopoczucia...). Pozdrawiam.

Dzięki Conri - mam oryginalny epc-270c, ale prostowałem cantilever, więc mam obawy przed zakładaniem, a nie wiem czy stylus od epc-270d będzie pasował do tej wkładki.

A jakieś sugestie czegoś lepszego?

Ona calkiem nieźle gra,Jak będziesz wybierał igłe wybierz eliptyczna czyli 270 ED

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Witam!

Mam AT440 już prawie dwa lata i pomyslałem,że przydałaby mi sie do niej druga igła budżetowa do odsłuchu zniszczonych płyt,starych polskich wydań.Jakie tanie igły bedą kompatybilne z AT440ML,

mysle ze to by było wygodniejsze rozwiązanie od kupna drugiego headshella(Lenco-75)z inna wkładką,mam rację?

pozdrawiam

tom k

tom k

cała grupa K w poniższym linku jest wzajemnie wymienna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...

vik, 10 Lut 2009, 07:27

>Oprocz mycia uzywam Gruv Glide, ktory rzeczywiscie wyraznie zmniejsza tarcie i przez to halas jaki

>powoduje tarcie igly o boki rowka.

Yul, ktoś tam jednak, na antypodach, chwali... ;-)

Btw mycie to w ogóle osobny rozległy temat, np. jeśli dobrze pomnę, to w pudle od Pro-Jecta był instrakszyns manjułal, w którym stało, żeby raczej płyt nie myć, bo wartość mycia jest mocno przeceniana itp. Odkurzyć i owszem, ale nie myć. Moje doświadczenia z myciem są mniej więcej takie, że wodą (z kropelką takiego czegoś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) na mięciutkiej szmatce przecieram płyty ze starzyzny, jeśli mają gdzieś coś dziwnego typu musze g...o, gil z nosa Niemca itp. I tyle. Myślę, że większości z takich mocno wymęczonych płyt mycie uczyniłoby dobrze, ale w przypadku płyty zadbanej i dobrze przechowywanej - po co? Choć są tacy, co myją nówki, oczywiście szanujemy ich.

Płyn Tetenala zawiera parafinę. Nie wiem czy to dobrze dla winyli ale dla filmów tak. W każdym razie lepiej użyć Fotonalu lub Aqueponu dawnej AGFY.

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Przy jakości nagrań i transmisji trudno dyskutować/At jest z zasady jaśniejsza od Shura. Jaka by wkaldka nie była ,inna jest tzw "sygnatura ".Do tego dochodzi U wyj, wkaładki i ew korekcja wzmocnienia.Nie widzę (słyszę) aspektów do porównań.

Zawsze będzie odmiennie.

Wszystko zalezy od rzetelności przygotowania toru do zgrywania.

Nie ma jednego "referencyjnego systemu" Wystarczy inne okablowanie gram-pre i już np będize spadek wysokich jak pojemnosc bedzie za duża .Ostrozny bylbym do bazowania na You Tubnych porównaniach..Raczej kameralne spotkania z posiadaczami różnych przetworników

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawy klip, zachecam do posluchania i wyciagniecia wnioskow.

Konkretne porównanie. Nawet na shitowym yt słychać różnice. Chyba już zostanę przy at440, ewentualnie jak mi odbije to wymienię ją na at150 ale to na razie mi nie grozi :-) Shure potrzebuje podobno szczególnych warunków jeśli chodzi o rezystancję, więc trzeba mieć odpowiedni przedwzmak z regulacją tegoż i dopiero wtedy rozwija skrzydła.

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Wszystko zalezy od rzetelności przygotowania toru do zgrywania.

Nie ma jednego "referencyjnego systemu" Wystarczy inne okablowanie gram-pre i już np będize spadek wysokich jak pojemnosc bedzie za duża .Ostrozny bylbym do bazowania na You Tubnych porównaniach..Raczej kameralne spotkania z posiadaczami różnych przetworników

Ech, o czym ja pisze? Nie wyskakuj z bezposrednim odsluchem, bo to nie ma nic do rzeczy. Kwestia porownania do suchych projekcji przez posiadaczy ("dla mnie super wkladka, scena wyrwala mi dupsko"). W tym zakresie lepiej obejrzec na tubie nizli wierzyc cudzemu uszatkowi.

("dla mnie super wkladka, scena wyrwala mi dupsko")

Jakość takiego słuchania zależy tez od karty PC. wzm.głosników. A że słychać ?.....słychać!.

Gdybym miał czas , przygotował bym Ci AT , żeby zagrała jak Shure i vice versa.

Ot mały myk z dopasowaniem pojemności wejścia i gainem i R obc.

Jakość takiego słuchania zależy tez od karty PC. wzm.głosników. A że słychać ?.....słychać!.

Gdybym miał czas , przygotował bym Ci AT , żeby zagrała jak Shure i vice versa.

Ot mały myk z dopasowaniem pojemności wejścia i gainem i R obc.

Ricon ma rację, zmieniając ustawienia w pre gramowonowym można zmusić Shure'a aby zagrał podobnie jak Audio-Technica, a ją z kolei aby upodobniła się do Shure'a. Shure'a można pobudzić do jaśniejszego grania, równie dobrze można też przytłumić górę w Audio-Technice jak ktoś chce. Starajmy się panować nad wkładkami, a nie odwrotnie.

Pozdro,

Yul

Ricon ma rację, zmieniając ustawienia w pre gramowonowym można zmusić Shure'a aby zagrał podobnie jak Audio-Technica, a ją z kolei aby upodobniła się do Shure'a. Shure'a można pobudzić do jaśniejszego grania, równie dobrze można też przytłumić górę w Audio-Technice jak ktoś chce. Starajmy się panować nad wkładkami, a nie odwrotnie.

Pozdro,

Yul

Idąc tym tokiem myślenia, majstrując przy preampie wszystkie wkładki mogą zagrać podobnie? Bez komentarza.

Różnica między wkładkami to nie tylko "jaśniejsza - ciemniejsza". "Podobnie" w tym wypadku robi dużą różnicę.

Idąc tym tokiem myślenia, majstrując przy preampie wszystkie wkładki mogą zagrać podobnie? Bez komentarza.

Różnica między wkładkami to nie tylko "jaśniejsza - ciemniejsza". "Podobnie" w tym wypadku robi dużą różnicę.

To będzie dla ciebie duże zaskoczenie, ale właśnie tak - podobnie. Jedno można upodobnić do drugiego i na odwrót. Podobnie nie znaczy identycznie, różnicę pomiędzy tymi dwoma słowami pojmuje zazwyczaj dziecko z przedszkola. Też bez komentarza.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Idąc tym tokiem myślenia, majstrując przy preampie wszystkie wkładki mogą zagrać podobnie? Bez komentarza

Po co majstrować w preampie?) wystarczą regulatory barwy dżwięku w wzmacniaczu:)

Na moim laptopie lepiej gra Shure. No i co z tego wynika?

Domyślam się, że >Mickiewicz< miał na myśli sytuację, że inkryminowaną wkładkę Shure'a często-gęsto kopano na forum "po kostkach", natomiast z zupełnie przeciętnej A-T 440 MLa próbowano robić nadwkładkę :) Jedna i druga może się podobać, ludzie szukają różnych brzmień. Słyszałem obie, obie odbiegają od neutralności, z tym że w dokładnie przeciwne strony. Jeśli komuś spodoba się Shure, to będzie słysząc A-T 440 MLa uszy zatykał i prosił "aby już się skończyło" :) I pewnie na odwrót. Tymczasem brzmienie jednej i drugiej można sprowadzić do cywilizowanego poziomu, oczywiście w klasie wkładek za kilkaset złotych.

Pozdro,

Yul

Yul:

Egzakli. Ten przebrzydly meksykaniec brzmi na "laptopie" w wokalach nawet lepiej. Scena jakby szersza na 440mla, ale wiadomo - dzwiek przezuty jest przez konfig testera, przepalony przez nasza dzwiekowke itd. Ale fajnie sie tego sluchalo, troche czasu spedzil na zespoleniu tego w klip.

To będzie dla ciebie duże zaskoczenie, ale właśnie tak - podobnie. Jedno można upodobnić do drugiego i na odwrót. Podobnie nie znaczy identycznie, różnicę pomiędzy tymi dwoma słowami pojmuje zazwyczaj dziecko z przedszkola. Też bez komentarza.

Tak, to rzeczywiście dla mnie ogromne zaskoczenie. Moi koledzy ze starszaków powiedzieli mi kiedyś, że "podobnie" to bardzo nieprecyzyjne wyrażenie. Z odpowiedniej odległości zwykły osioł może wyglądać jak szlachetny rumak. Podobnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.