Skocz do zawartości
IGNORED

Pass F5 Power Amplifier

Rekomendowane odpowiedzi

Jam mam nadzieję że to jednostkowy przypadek, jakieś niedopatrzenie czy zaniedbanie pracownika który wykonywał ten konkretny transformator. Jednak trudno uznać  tak wykonany transformator za produkt wysokiej jakości. 

9 minutes ago, Roman_66094 said:

Jam mam nadzieję że to jednostkowy przypadek, jakieś niedopatrzenie czy zaniedbanie pracownika który wykonywał ten konkretny transformator. Jednak trudno uznać  tak wykonany transformator za produkt wysokiej jakości. 

daj proszę znać jak się firma odniesie do tego tematu

Otrzymałem odpowiedz z firmy Toroidy.

Transformatory o mocy 400W i powyżej tak są robione, mają wyprowadzenia pojedynczym drutem nawojowym. 

No nie wiedziałem o tym, miałem Trafo 500W innej firmy miało linką wyprowadzenia. 

No cóż trzeba się ostrożnie obchodzić, przy wkręcaniu w połączenia śrubowe dolutować grubszy drut bo przy mocnym dokręceniu może się przeciąć. 

Ja lubię wszystko solidnie zrobione, pancernie, dla mnie  słabo to wygląda, choć pewnie drut się nie urwie jak się będzie uważać, przy wkręcaniu w złącza śrubowe trochę większe ryzyko. Na zdjęciu wyprowadzenia, drut, wygląda dość grubo, ale mierzony suwmiarką jest ok 0,7-0,75mm 

Także według Firmy Toroidy tak są robione transformatory 400W i powyżej. Nie jest to żadne niedopatrzenie, taki jest standard wykonania. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Roman_66094

Bak wyprowadzenia zasilania linką okazał się najmniejszym problemem. Podłączyłem transformator pod zasilacz i pod obciążeniem 3A dość głośno go słychać. Niestety wygląda na to że nie obejdzie się bez reklamacji.    

Próbowałem ustalić co jest przyczynom Buczenia tego transformatora pod obciążeniem. Wygląda na to że został policzony na styk albo trochę poniżej. Po obniżeniu napięcia rezystorem 20R po stronie pierwotnej do 225V buczenie ustaje, jest ledwo słyszalne. Niestety w sieci normalne napięcie może wahać się i dochodzić w ciągu dnia kiedy załącza się fotovoltaika do 250V a to już jest znacznie za dużo dla tego transformatora. Już przy napięciu 235V i obciążeniu tylko 3A buczenie jest słyszalne i coraz głośniejsze przy wyższym napięciu.  Niestety na wartość napięcia w sieci nie mamy wpływu,  może być 230V a czasem może być bliskie 250V i transformator powinien też być przystosowany do wyższych napięć, tak żeby mógł działać bezproblemowo przy standardowych napięciach sieci.        

Może tak akurat trafiło się ze składową stałą w sieci, bo ona lubi się zmieniać co chwilę. I to wcale nie musiało zależeć w tamtej chwili od rezystora 20R. Trzeba zastosować DC blocker. Ja na płytce mam i mam cichutko. Zastosuj kondensatory 4700, 5600 albo 6800uf, 2szt. w szeregu pod to trafo. To jest trafo nominalnie pod 2x12A. Lekki brum pod dużym prądem może być, ale nie mocny.

Ale Ty chyba nie mówisz 3A po stronie pierwotnej?

29 minut temu, Piotr_1 napisał:

Ale Ty chyba nie mówisz 3A po stronie pierwotnej?

Napisałem nie precyzyjnie, oczywiście że 3A jest obciążenie zasilacza już wyprostowanego i odfiltrowanego. 

Transformator podłączony przez DC blocker bez niego buczał czasem delikatnie nawet bez obciążenia. Problem jest przy obciążeniu tak gdzieś do 1-1,5A z zasilacza jest OK, buczenie pojawia się przy większym poborze prądu. F5 ciągnie 3-4A stałego poboru prądu, na każdą szynę zasilania. Do wzmacniacza klasy AB nie byłoby problemu, klasa A ma jednak swoje wymagania. Moim zdaniem rdzeń nie wyrabia, zwiększenie liczby zwoi zarówno po stronie pierwotnej jak i wtórnej może zlikwidowałoby problem, jak nie to jeszcze tylko zwiększenie przekroju rdzenia pozostaje.                

Jeszcze jest jedna możliwa przyczyna buczenia, zbyt luźno nawinięte uzwojenia. Możliwe że nałożyło się wszystko po trochu, luźne nawinięcie, za mała indukcyjność uzwojenia i nasycający się rdzeń. Mogłem przy składaniu zamówienia napisać że będzie 3-4A stałego poboru prądu z zasilacza, ale też Trafo ma 400W więc przy tej mocy powinno być przystosowane do takiego obciążenia.          

2,6A na każdą szynę zasilania. Jednak i tak wziąłeś spory transformator jak na tego typu projekt. Pozostaje tylko pytanie co dla kogo jest głośno, a co dla kogo jest cicho. Wiadomo że 3-4A to depilator lub golarka nie jest.

Chciałem mieć możliwość podkręcić większy prąd, dlatego Trafo 400W przy 2,6A to i 300W powinno wystarczyć. Buczenie jest na tyle głośne że słychać w całym pomieszczeniu pokój ok 12m2 jak jest cisza to wyraźnie słychać buczenie. Może to był błąd trzeba było zamówić 300W. Tymczasowo miałem podpięte trafo mniejszej mocy z odzysku z jakiegoś UPSa buczenie było ale dużo dużo cichsze, z tym to to było najzwyklejsze trafo nie w wykonaniu Audio, no i niestety grzało się dość mocno przy dłuższej pracy.         

Teraz, Roman_66094 napisał:

Chciałem mieć możliwość podkręcić większy prąd, dlatego Trafo 400W przy 2,6A to i 300W powinno wystarczyć. Buczenie jest na tyle głośne że słychać w całym pomieszczeniu pokój ok 12m2 jak jest cisza to wyraźnie słychać buczenie. Może to był błąd trzeba było zamówić 300W. Tymczasowo miałem podpięte trafo mniejszej mocy z odzysku z jakiegoś UPSa buczenie było ale dużo dużo cichsze, z tym to to było najzwyklejsze trafo nie w wykonaniu Audio, no i niestety grzało się dość mocno przy dłuższej pracy.         

Ja mam 4 wtórne połączone w 2 pary równoległe, 300W. Te chudsze uzwojenia wtórne mogą coś dawać? Bo mam cicho. Ale prądów ja nie żyłuję, to droga dla maniaków, nie o to chodzi żeby widły miały 7 zębów.

5 godzin temu, Roman_66094 napisał:

Próbowałem ustalić co jest przyczynom Buczenia tego transformatora pod obciążeniem. Wygląda na to że został policzony na styk albo trochę poniżej.

Niestety ta firma z tego słynie, wielokrotnie na forum ten temat był poruszany.

5 godzin temu, Roman_66094 napisał:

Niestety na wartość napięcia w sieci nie mamy wpływu,  może być 230V a czasem może być bliskie 250V i transformator powinien też być przystosowany do wyższych napięć, tak żeby mógł działać bezproblemowo przy standardowych napięciach sieci.        

Ja mam od 240 do 254 w słoneczne dni. Toroidy są wrażliwe na składową stałą, spróbuj zastosować DC blocker, potrafi zdziałać cuda z buczącymi toroidami.

8 godzin temu, Ricambi napisał:

Ja mam od 240 do 254 w słoneczne dni. Toroidy są wrażliwe na składową stałą, spróbuj zastosować DC blocker, potrafi zdziałać cuda z buczącymi toroidami.

Tak to pierwsza rzecz jaką zastosowałem, jednak składowa stała nie jest przyczyną buczenia ale raczej nasycanie się rdzenia i może też zbyt luźne nawiniecie. Obniżenie napięcia wtórnego rezystorem do wartości 225V eliminuje problem, chyba za mało zwoi. 

2 godziny temu, Roman_66094 napisał:

Tak to pierwsza rzecz jaką zastosowałem, jednak składowa stała nie jest przyczyną buczenia ale raczej nasycanie się rdzenia i może też zbyt luźne nawiniecie. Obniżenie napięcia wtórnego rezystorem do wartości 225V eliminuje problem, chyba za mało zwoi. 

Jak się na tym znasz... to może faktycznie dobrze zdiagnozowałeś problem.

Dobrze by mieć takie samo trafo z innej firmy na porównanie.

W 2022r zamawiałem takie trafo z mocowaniem i dostałem takie dość nadwymiarowe gumy. Powiedzieli że najlepiej by było żeby je sam sobie przyciął nożyczkami. Reklamowałem też wadę lakieru proszkowego na czarnym mocowaniu, ale to mi uznali. Natomiast potem zauważyłem że usunęli mi koleżeński rabat dla niektórych użytkowników Audiostereo w swoim sklepie www. Było tak kiedyś że mieliśmy wspólny pokój na targach AVS, pokój DIY i Toroidy, przyznali wtedy taki koleżeński rabat chętnym osobom, które podały swojego meila. No cóż, mają prawo ich sklep, czasy się zmieniają. Kiedyś koledzy, dziś światowi ludzie obsługujący petentów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie no, ja popieram naszą rodzimą przedsiębiorczość, nie zamierzam czepiać się o głupoty, ale buczenie trafa to dość denerwująca sprawa. Wiadomo że nikt nie będzie przystawiał ucha do transformatora, ale z odległości 1-1,5 m nie powinno być słychać. Odeślę transformator, mają sprawdzić na serwisie.      

W dniu 15.11.2023 o 21:07, Roman_66094 napisał:

Nie no, ja popieram naszą rodzimą przedsiębiorczość, nie zamierzam czepiać się o głupoty, ale buczenie trafa to dość denerwująca sprawa. Wiadomo że nikt nie będzie przystawiał ucha do transformatora, ale z odległości 1-1,5 m nie powinno być słychać. Odeślę transformator, mają sprawdzić na serwisie.      

Mało, wynieśmy całą rasę ludzką. Wszystko jest super. Ludzie, politycy, policjanci, dzieci się radują na całym świecie. Wszystko wszystkim się świetnie wiedzie. Poza twoim trafem rzecz jasna. Tutaj zróbmy wyjątek.

W dniu 9.11.2023 o 16:42, Roman_66094 napisał:

transformator 400W 2x17V

W dniu 13.11.2023 o 14:58, Roman_66094 napisał:

pod obciążeniem 3A dość głośno go słychać.

To zaledwie 102W.

5 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Mało, wynieśmy całą rasę ludzką. Wszystko jest super. Ludzie, politycy, policjanci, dzieci się radują na całym świecie. Wszystko wszystkim się świetnie wiedzie. Poza twoim trafem rzecz jasna. Tutaj zróbmy wyjątek.

Ne mam pojęcia o czym w ogóle piszesz. Transformator odesłany, oczekuję wymiany wadliwego egzemplarza na dobry. 

Chyba jako konsument mam prawo oczekiwać wymiany wadliwego towaru.   

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

To zaledwie 102W.

tak włośnie było przewidywane obciążenie mocą 1/3 wartości nominalnej. To chyba nie zbyt duże wymagania?     

Nie powinno przy 1/3 mocy dochodzić do wzrostu brumów.

W zasadzie wszystkie trafa mam z wyprowadzoną linką. Jedynie mam takie eksperymentalne trafo o mocy 3kVA z drutami ale tu wychodzą druty o średnicy 2,5mm więc to zrozumiałe. 

Jak sam nawijam nawet średnie trafka toroidalne to pozostawiam drut ale wówczas są one od razu aplikowane w miejsce docelowe i nie ma problemów. 

Natomiast inaczej ma się sprawa w kształtkach EI. Tu ze względu na karkas i w nim złącza, zawsze wychodzi się drutem do owych złącz lutowanych. Jest to oczywiste. 

Co do drutu 0,7mm to według mnie jest on za cienki aby pozostawić go jako doprowadzenia w trafie toroidalnym komercyjnym. 

Jeżeli napięcie w sieci energetycznej wzrasta o 10% to moc rośnie aż o 21%.

Jeżeli moc rośnie o 21%, a rezystory nie mają odpowiednio dużych radiatorów, to ich rezystancja może też spaść i moc wzrasta jeszcze bardziej.

Chyba że było to inne obciążenie niż rezystory, np. układ wzmacniacza. Pytanie o ogólny hałas i czy wzrost hałasu nie był spowodowany wzrostem mocy.

12 minut temu, Piotr_1 napisał:

Jeżeli moc rośnie o 21%, a rezystory nie mają odpowiednio dużych radiatorów, to ich rezystancja może też spaść

Wzrosnąć raczej.

nagrywamy.com

47 minut temu, przemak napisał:

Wzrosnąć raczej.

Te na przykład mają ujemny Tcoef.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Producent Transformatorów musi brać pod uwagę możliwy wzrost napięcia  w zakresie dopuszczalnej tolerancji. Nie może być tak że pojawi się w sieci napięcie np. 250V i jest problem bo transformator został obliczony na styk na napięcie 230V. Przecież na napięcie sieci użytkownik nie ma wpływu, taki jest standard i 250V ma prawo być w sieci i tu już trzeba produkt dostosować do standardu. Łatwiej dostosować transformator do podwyższonego napięcia sieci niż napięcie sieci do transformatora to oczywiste.      

W dniu 9.11.2023 o 23:12, Roman_66094 napisał:

No właśnie, pierwszy raz się z czymś takim spotykam, miałem różne Trafa z toroidów i innych firm ale zawsze wyprowadzenia zasilania były zdobione linką a tu wypuszczony zwykły drut nawojowy  0,7mmm w koszulce. Poczekam na odpowiedz zobaczymy co producent na to. Może być też tak że pracownik poszedł na łatwiznę bo nie chciało mu się przewodu dolutować. Ale w transformatorze w standardzie audio za prawie 400zł nie powinno być czegoś takiego. 

Wcześniej nawet zwykle transformatory do halogenów 12V miały porządnie wyprowadzone zasilanie linką a drucik jak to drucik szarpnie się niechcący za kabel i po transformatorze, trzeba go rozbebeszać żeby się dostać i połączyć urwany drucik jeśli w ogóle się da, bo jak nie to transformator na złom.        

No niestety, moje trafa 200VA 28/0/28 też mają zwykły drut nawojowy, miękki i cienki. 

Możesz wstawić fotki? U mnie problemem jest to że przy dużych pojemnościach zasilacza pobór prądy i ładowanie kondensatorów następuje w szczytach sinusoidy i w piku najwyraźniej przekracza możliwości prądowe transformatora. wygląda na to że w przypadku klasy A i tak dużych pojemności zasilania transformator powinien być obliczony z zapasem z większą możliwością oddania w piku wysokiego prądu. Czyli powinien być przewymiarowany rdzeń i więcej zwojów, większa indukcyjność.      

Gość

(Konto usunięte)

trafo do wzmacniaczy Passa ma być 10 razy mocniejsze niż moc rms wzmacniacza to są zalecenia Nelsona już od Alepha X

zrobiłem kilka konstrukcji i potwierdzam , że trafo musi być mocno przewymiarowane

ja zatrzymałem się na dwóch trafach 3,5kw do monobloków

wreszcie jest cicho trafa są tylko ciepłe pod obciążeniem 2x6A w klasie A i jestem zadowolony

• Pokaż nowe odpowiedzi