Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

@McGyver napisal - Morel MDT33 gra świetnie, ale inaczej niż Esotec.

Jak gra ten Morel? - bardzo się nim zainteresowałem.

Kevlarowy Scan Speak 18cm plus Morel MDT33 - zapiszę sobie potencjalny zestaw.

Słuchał ktos z Was esy na illuminatorach na audioshow. Ja niestety nie byłem czego żałuje. Widziałem fotki z audioshow i esy wyglądał na akustyki (przynajmniej taka sama okleina i paczki jak na stronie akustyka). Revelatory do mojego manleya nie pasują bo manley gra "ostrzej" niz jadis czy amplifon a czaje się juz pół roku na illuminatorach tylko toche mam mało czasu na struganie paczek.

czy ktoś z szanownych kolegów ma lub słuchał kolumn na iluminatorach scana (ilr12) lub nowego projektu studia 16hz(aries) ,bo niestety nie mam możliwości odsłuchać tych projektów a interesuje mnie czego się można spodziewać po konstrukcjach na iluminatorach.wiem że tutaj koledzy posiadają kolumny na iluminatorach i byłbym wdzięczny gdyby się podzielili swoimi wrażeniami bądz uwagami z ich odsłuchu.

Uzbieraj se kup i se zobaczysz. Od kiedy głośników słucha się przez ludzi???????albo przez net, buuuu. Potrzebujesz zapewienia, że RD1 to cacko, czy co???? Tak jak potrzebujesz to Cie kolego zapewniam. To są DOBRE duńczyki. I tyle. I weź wkońcu sprawy w swoje ręce. Szukasz wujka dobrej rady???? To dobrze trafiłeś. Czytaj, czytaj aż Ci pęknie głowa. A jak nie masz do tego odpowiednigo podejścia to znikaj, znikaj

Zbuju, nie denerwuj się.

Oczywiście masz rację że nic nie zastąpi osobistego odsłuchu, ale nie ma powodu żeby się tak unosić.

A kolega rzeczywiście powinien wybrać się na odsłuch. choćby miał przejechać w tym celu kilkaset kilometrów. Opłaci się.

nautilus81, 25 Lis 2009, 21:29

>Słuchał ktos z Was esy na illuminatorach na audioshow

Słuchałem monitorów, krystalicznie czysta średnica i taka góra. Ta ostatnia chyba lekko podbita. Doskonała dynamika. Dół latał po całym pomieszczeniu, to się pojawiał to znikał. Niestety, chcesz mieć (lubisz słuchać) solidny bas to tylko konstrukcja duża (netto 25 litrów). Bez słuchania możesz je kupić, ale jeżeli wcześniej nie słuchałeś niczego podobnego może pojawić się u Ciebie szok poporodowy. Część nagrań wyrzucisz do kosza, trafią tam też niektóre płyty i całe style muzyczne. Po uspokojeniu dojdziesz do wniosku, że przez wiekszośc część życia słuchałeś "g"

Colcolcol

Co do Twojego ostatniego zdania, pełna zgoda.

Ale przedostatnie, o wyrzucaniu nagrań, płyt i styli (oczywiście miałeś na myśli rock) nie jest prawdą. Wystarczy podłączyć dobry (czytaj odpowiedni) wzmacniacz (np. Accophase’a lub Marantz’a z wyższej serii) i gra muzyka.

W kazdym bądź razie, niczego nie wyrzucaj!

Pozdrawiam

YunnanTEA

>nautilus81, 25 Lis 2009, 21:29

>

>>Słuchał ktos z Was esy na illuminatorach na audioshow

>

>Słuchałem monitorów, krystalicznie czysta średnica i taka góra. Ta ostatnia chyba lekko podbita.

>Doskonała dynamika. Dół latał po całym pomieszczeniu, to się pojawiał to znikał. Niestety, chcesz

>mieć (lubisz słuchać) solidny bas to tylko konstrukcja duża (netto 25 litrów). Bez słuchania możesz

>je kupić, ale jeżeli wcześniej nie słuchałeś niczego podobnego może pojawić się u Ciebie szok

>poporodowy. Część nagrań wyrzucisz do kosza, trafią tam też niektóre płyty i całe style muzyczne. Po

>uspokojeniu dojdziesz do wniosku, że przez wiekszośc część życia słuchałeś "g"

No własnie... jak posiadałem akustyki rr2 to obok odtwarzacza leżały same samplery i płyty testowe a na półce pokrywały się kurzem inne płyty. Przy dobrze (audiofilsko) zrealizowanych nagraniach z głosników wydobywał się ogromny dzwięk wypełniający całe pomieszczenie z masą szczegółów i planktonem informacji z wysokotonowca a basik był taki ze Makłowicz by powiedział "palce lizać" ogólnie mistrzostwo świata ale gdy zapodałem zwykłą płytę to często było sucho bez emocji i bywało że góra pasma (ring radiator) kuł w uszy. Gdyby do rr2 dodać szczyptę muzykalności , odrobine ciepłą na średnicy i nieco ujarzmić tego wariata ring radiatora to by powstał wzorzec a illuminatory mogą mieć te cechy. Ale ich niestety nie słuchałem ale co sie odwlecze to nie uciecze....W tym tygodniu jadę na odsłuch kultowych Sonus Faber elektra amator 1 a tam siedzi na górze kultowy tweeter dynaudio... Zobaczymy na co go stać bo ostatnio stałem się fanem monitorów. Pozdrawiam.

Nie znam kolumn ESY ale mam w domu układ dwudrożny na SS Iluminator(Aries) i te kolumny niczego nie niszczą.Słucham wszystkiego począwszy od radia satelitarnego,cd-r z laptopowej nagrywarki po wydania audiofilskie.Siłą Aries jest szybki dobrze wyważony dżwięk,kultura,przestrzeń i bas.Natomiast nie jest tajemnicą,że Studio16Hz inaczej stroi kolumny niż Akustyk.Sztuką jest tak dobrać klocki aby grały tak jak chcemy.Kolumny na SS Iluminator nadają się do tego wybornie,bo prezentują wysoki poziom chociaż do tanich nie należą.

triode, 29 Lis 2009, 14:23

>te kolumny niczego nie niszczą<

OK ale odzierają ze złudzeń, pierwsze z brzegu: 50 Cent AYO Technology&Justin Timberlake, Britney Spears - I Was Born To Make You Happy w aucie brzmiało nieźle, mam do nich sentyment, ale w domu nie słucham, nie daję rady. Wychowałem się na rocku, ale te współczesne nagrania z przewalonymi pasmami rozkładają mnie na łopatki. Łomot od początku do końca na tej samej skali, bez emocji, bez zaskoczenia. Raczej o tego typu nagraniach myślałem...

Na drugim końcu jest chociażby "Mark Knopfler - Sailing To Philadelphia" czy Nigel Kennedy East Meets East nie wspominając solidnej klasyce czy jazzie.

Ja też słucham z radia http://www.srg-ssr.ch/ , często zapuszczam jak mam gości w domu, leci i nie trzeba płyt przekładać, ale przyznacie, że to inna bajka?

Słucham tej samej paczki,Radio Swiss i dżwięk jest zwyczajnie dobry(kilku moich znajomych zrobiło dziwne miny jak usłyszało).Reszta to już kwestia kabli,zasilania etc.-tak aby dżwięk odpowiadał preferencjom.Ważne jest żródło-powyżej pewnego poziomu,różnice w jakości nagrania słychać ale nie zabija to radości słuchania.

Słucham tej samej paczki,Radio Swiss i dżwięk jest zwyczajnie dobry(kilku moich znajomych zrobiło dziwne miny jak usłyszało).Reszta to już kwestia kabli,zasilania etc.-tak aby dżwięk odpowiadał preferencjom.Ważne jest żródło-powyżej pewnego poziomu,różnice w jakości nagrania słychać ale nie zabija to radości słuchania.

witam wszysytkich ponownie,

zamieszczam fotki moich akustyków,

To ciekawe co piszecie o revelatorach że są szczere do bólu, przyznam szczerze lubię naturalność ale bez przesady, muzyka musi też sprawiać przyjemnośc

pozdrawiam

post-23643-100008747 1259923572_thumb.jpg

post-23643-100008748 1259923572_thumb.jpg

Co to za model, wygląda mi na HDD2, który właśnie składam :), tyle że tam nie ma revelatora tylko iluminator siedzi na wysoko tonowym, a reszta to HDSy 180 exc. Zadowolony jesteś z tych kolumn?

Pozdrawiam

Szuler

To konstrukca Kiśla którą nabyłem bezpośrednio od niego z domu, pierwotnie w tych paczkach był stary model 2A2.

Góra to kopułkowo-pierścieniowy DX + EXCLUSIVY jako średnio-nisko, tak jestem z nich zadowolony,

tyle że HARMAN to troche dla nich za słaby kompan.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam,

ja właśnie sprzedaję kolumny Akustyka, wystawiłem je na allegro, gdyby też ktoś był zainteresowany to mogę zrobić dowolne obudowy. mam pracownie stolarska i sobie wystrugalem coś takiego, a teraz robię nowe oparte na revelatorze i illuminatorze.

Witam,

Tak to te, bardzo dziękuje za opinie. : )

zastanawiam się teraz nad nowymi, ale nie wiem jak zagrają ze wzmacniaczem Denona PMA 1500ae.

myślę o projekcie http://akustyk.com.pl/projekty/RD22_RR22.html

ktoś miał doświadczenie z kolumnami i zestawieniem z Denonem?

pozdrawiam,

Tomasz

witaj Tomku.miałem kiedyś okazję posłuchać rr2 akustyka podobne do rr22 i wywarły na mnie duże wrażenie ,szybki dobrze kontrolowany bas ,neutralna średnica i dzwięcze perliste wysokie.grały z kilkoma wzmakami min.audionet sam v2, accuphase 213,jakiś vincent.najbardziej podobało mi się z audionetem(przypuszczam że można lepiej)ale to już jak dla mnie był dzwięk z wyższej półki.dlatego sam chciałem zlecić wykonanie kitu u akustyka na revelatorach ale po rozmowie z panem kisielem zdecydowałem się na kit ilr12(iluminatory).jak będe je miał w domu postaram się wkleić foty i opiszę pierwsze wrażenia odsłuchowe(na początku stycznia). pozdrawiam szanownych forumowiczów.

Wież mi wul71, twoje odczucia będą dotyczyły kolumn akustyka (do tego innych) z audionetem V2. To może być bardzo mylące.

Denona1500AE miałem 3 lata. Wcześniej z Akustykami na Scanie i Vifach z BR, później z Akustykami rr2 dodatkowo z 12cm rewelatorem na środku w OZ, jak w rr2. Akustyki to znakomite kolumny. I Denon też jest dobry, nawet bardzo dobry, jak na tę cenę. Ale tylko do wybranych gatunków muzycznych. Inaczej, do dobrych nagrań.

Jeżeli tomahaj słucha muzyki rockowej będzie kiszka.

Słuchałem u siebie tego denona ze swoimi akustykami rr2 jak sprzedawałem amplifona wt40. Grało to dynamicznie ale brakowało mi powietrza , przestrzeni w dźwięku. Najlepiej te akustyki grały z jadisem na el34 połączone srebrnym albedo monolith i to był najlepszy dzwięk jaki miałem no może manley plus sonus faber electa amator 1 był konkurencyjny. W tej chwili jak sie zdecyduje i bede miał chwile czasu to postawie jednak na illuminatory nawet mamy juz plany z forumowym kolegą szlufikiem.

Pozdrawiam.

witam,

słucham muzyki rockowej i nie ukrywam Panowie, ze trochę mnie zmartwiliście.

to może inaczej..jak macie cierpliwość.. na jakich przetwornikach powinna być oparta konstrukcja do tego denona?

może zostawić swoje kolumny?

Mnie się wydaje ze do rocka trzeba szukać kolumn które grają głównie gęstą średnicą z wycofana górą. Do tego duże przetworniki dla przykładu miałem kiedyś Ap. Spark 5 i na nich nie dało się słuchac rocka choć w detalicznej muzyce były super. Do rocka bym radził jakies wyższe modele kef może jbl czyli marki których nie lubie bo w muzyce której słucham się one raczej nie sprawdzają.

YunnanTEA -z pewnością w tym co napisałeś jest sporo racji,ale wynika z tego że co podoba się jednym innym niekoniecznie.miałem okazję kiedyś słuchać systemu lampowego za grubą kasę i właściciel słuchając prawie się moczył z zachwytu,a dla mnie grało to przeciętnie gęsto prawie bez wysokich-chyba jeszcze nie dorosłem do takiego grania. dlatego kolega tomek jeśli będzie miał taką możliwość powinien sobie sam odsłuchać, lub kupić akustyki i potem napędzić je w sposób jaki będzie mu odpowiadał. widzę Yunnan że mamy podobne zamiłowania,ja też lubię deptać w pedały w terenie.Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.