Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się, efektywność jest zauważalnie mniejsza, dlatego myślałem o zastosowaniu XT żeby trochę wyprostować charakterystykę która nieco kuła mnie w górze pasma, jednak po kilku miesiącach osłuchiwania zestawu przyzwyczaiłem się tak, że nie czuję takiej potrzeby - ale chętnie bym poeksperymentował.

>PEEK

i jak przeróbka z DX na XT, warto było?

witam wszystkich klubowiczów Akustyka

poszukuję obecnie kolumn do swojego systemu (Struss Chopin mkIV, E-Sound SE, Stelaudio DAC-04)myślałem o konstrukcjach Akustyka

mieszkam w Gorzowie i chętnie podjadę ze swoim wzmacniaczem

myślę o konstrukcjach większych tzn. od ILR22 w górę, do nagłośnienia 60m2, głównie rock

będę wdzięczny za pomoc, ewentualnie sugestie

słuchałem już Harpii, Equlibrium, niedługo ESA'y

>PEEK

i jak przeróbka z DX na XT, warto było?

Na te chwilę mogę powiedzieć, że XT w tym zestawieniu delikatniejsza jest. Nie do końca mi to pasuje. Przy DX blachy perkusji w mocnym graniu były wyraziste, pełne i dźwięczne, takie jak powinny być moim zdaniem. Xt trochę zbyt delikatnie do mocnej muzyki w tym zestawie. W innych rodzajach muzyki jest po prostu poprawnie. Będę jeszcze kombinował ze zwrotnicą jak czas pozwoli. Dam znać jak już coś wyjdzie.

Marek mam do Ciebie jakieś 70km :) Tylko ostatnio jestem niesamowicie zabiegany może uda się spotkać w listopadzie, albo w grudniu. A jak tam GS20 wypadały?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Marek mam do Ciebie jakieś 70km :) Tylko ostatnio jestem niesamowicie zabiegany może uda się spotkać w listopadzie, albo w grudniu. A jak tam GS20 wypadały?

W takim razie zapraszam. Do listopada, mam nadzieję, RR4 zdążą się wygrzać.

A o GS-ach powiem tylko tyle, że wypadły...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Projekt CCM z AkustyKa, który wykonałem na zamówienie. Gości u mnie do jutra, więc czuję się chwilowym gościem tego szanownego klubu :)

Oż Ty w życiu! Sonus jak żywy z lepszymi przetwornikami.

Witam wszystkich.

To mój "pierwszy raz" na tym forum które śledzę od jakichś dwóch lat. Na firmę AkustyK trafiłem przypadkowo. W ciągu najbliższych sześciu miesięcy zamierzałem kupić sobie porządne kolumny w głównej mierze do stereo, ale również do kina domowego. Przez długi czas byłem zdecydowany na Harpie Acoustics Dobermann Double. Ale po przestudiowaniu oferty AkustykA wiem już, że za połowę tej kwoty będę miał równie imponujące kolumny, albo i jeszcze lepsze. Mam jedynie jeden problem. Otóż w ogóle nie znam sygnatury brzmieniowej nie tylko kolumn AkustykA, ale co ważniejsze też samych głośników firmy Scan Speak. Docelowe kolumny będą 3-drożne 3-głośnikowe. Mój ideał brzmienia, to dźwięk (że tak to określę) potężny, z masą, taki wulkan dynamiki połączony z brakiem JAKICHKOLWIEK ostrości oraz możliwie bez dziór czy podbić w całym paśmie. No, może wybaczyłbym nieduże, ledwo wyczuwalne podbicia w niższej średnicy i basie, co jak myślę spotęgowałoby efekt brzmieniowy o który mi chodzi. Jedynym pewniakiem jest to, że za dół pasma będzie odpowiadał 12 calowy woofer firmy Peerless (XXLS12) a reszta pasma będzie domeną szczytowego tweetera oraz 18 cm lub 15 cm mid-basu Scan Speaka. Nie mogę się jednak zdecydować na przetworniki której serii się zdecydować: Revelator, czy Illuminator??? I mam w związku z tym 2 pytania do osób znających powyższe głośniki jak mało kto:

1- Który z tweeterów polecacie jeśli brać pod uwagę dźwięk możliwie jak najbardziej szczegółowy ale jednocześnie bez oznak jakichkolwiek ostrości (jeśli w ogóle można w tej klasie głośników mówić o czymś takim jak ostrość)? Ring Radiator R2904/7000, czy Illuminator R3004/6620 ???

2- Jak pokrótce scharakteryzowalibyście brzmienie pod względem barwy i otwartości dźwięku oraz dynamiki "nacinanej" osiemnastki Revelatora oraz również 18-centymetrowej "koniczyny" Illuminatora???

Wybaczcie za tak obszerny wpis. I z góry dziękuję za odpowiedź...

Projekt CCM z AkustyKa, który wykonałem na zamówienie. Gości u mnie do jutra, więc czuję się chwilowym gościem tego szanownego klubu :)

Jeżeli to gra tak jak wygląda to tylko pogratulować.

triode Twoje Ariesy i tak górą :)

Jeżeli sam zrobiłeś skrzynki to masz fach w ręku(tak mawia mój szef).Ariesy są w stanie zlać wiele uznanych kolumn,udały się nad podziw.

triode Twoje Ariesy i tak górą :)

Gratulacje - kolumny wyglądają przepięknie, kawał dobrej roboty.

Skoro tak podobają ci się Ariesy to może spróbuj wykonać ilr12 albo nawet RR22 wykonane jak Cremona?

bingant już wcześniej chwaliłem Twoje zdolności manualne i kolumienki, gratuluje 2-gi raz. Teraz na lepszych przetwornikach...

Jestem pod wielkim warzeniem. Tak 3-maj

Witam wszystkich.

To mój "pierwszy raz" na tym forum które śledzę od jakichś dwóch lat. Na firmę AkustyK trafiłem przypadkowo. W ciągu najbliższych sześciu miesięcy zamierzałem kupić sobie porządne kolumny w głównej mierze do stereo, ale również do kina domowego. Przez długi czas byłem zdecydowany na Harpie Acoustics Dobermann Double. Ale po przestudiowaniu oferty AkustykA wiem już, że za połowę tej kwoty będę miał równie imponujące kolumny, albo i jeszcze lepsze. Mam jedynie jeden problem. Otóż w ogóle nie znam sygnatury brzmieniowej nie tylko kolumn AkustykA, ale co ważniejsze też samych głośników firmy Scan Speak. Docelowe kolumny będą 3-drożne 3-głośnikowe. Mój ideał brzmienia, to dźwięk (że tak to określę) potężny, z masą, taki wulkan dynamiki połączony z brakiem JAKICHKOLWIEK ostrości oraz możliwie bez dziór czy podbić w całym paśmie. No, może wybaczyłbym nieduże, ledwo wyczuwalne podbicia w niższej średnicy i basie, co jak myślę spotęgowałoby efekt brzmieniowy o który mi chodzi. Jedynym pewniakiem jest to, że za dół pasma będzie odpowiadał 12 calowy woofer firmy Peerless (XXLS12) a reszta pasma będzie domeną szczytowego tweetera oraz 18 cm lub 15 cm mid-basu Scan Speaka. Nie mogę się jednak zdecydować na przetworniki której serii się zdecydować: Revelator, czy Illuminator??? I mam w związku z tym 2 pytania do osób znających powyższe głośniki jak mało kto:

1- Który z tweeterów polecacie jeśli brać pod uwagę dźwięk możliwie jak najbardziej szczegółowy ale jednocześnie bez oznak jakichkolwiek ostrości (jeśli w ogóle można w tej klasie głośników mówić o czymś takim jak ostrość)? Ring Radiator R2904/7000, czy Illuminator R3004/6620 ???

2- Jak pokrótce scharakteryzowalibyście brzmienie pod względem barwy i otwartości dźwięku oraz dynamiki "nacinanej" osiemnastki Revelatora oraz również 18-centymetrowej "koniczyny" Illuminatora???

Każdy głośnik(neutralny) zagra ostro jak się go ostrym sygnałem zasili i tyle.

Przez internet się czegoś takiego nie wybiera (kupuje), to tak jak byś sobie w internecie zalazł żonę, ożenił się i dopiero ją poznał!!!! Widzisz to? Ja raczej nie!!

Pewnie znajdzie się "wujek dobra rada" i poradzi. Ja bym go nie słuchał!!!!!Pozdrawiam

Albo Ci odpowiem: Scan-speak sam gra i nic nie trzeba podłączać, jest taki czad, jest "nirvana", wow.

Ja mogę wypowiedzieć się na temat nacinanej 18-tki SS Revelator, która tworzy u mnie średnicę wspólnie z nacinaną 12-tką. Co prawda słycham ich dopiero jakieś 180 godz., ale zdążyły one nakreślić już charakter swojego brzmienia, choć pełnię swoich możliwości mają pokazać dopiero po 600 godz.

Powiem tyle, że od czasu, gdy zacząłem obcować ze Scan-Speakami stałem się fanem średnich tonów. Jak dotąd żyłem sobie nieświadomie w przekonaniu, że za dynamikę odpowiadają skraje pasma. Myliłem się bardzo. W mojej aplikacji (RR4) 18-tka i 12-tka świetnie się uzupełniają tworząc aksamitny delikatnie ocieplony środek. Te przetworniki są bardzo neutralne i - niestety - potrafią obnażyć słabości elektroniki, która je napędza.

Ja byłem przekonany, że po zakupie RR4 zacznę w końcu słuchać tylko muzyki. Myliłem się okrutnie. Zaczynam być świadomy tego co tracę i już się zaczynam rozglądać za jakąś hi-endową elektroniką, typu Audio Research, Accuphase czy McIntosh.

Zawsze starałem się przedkładać muzykę ponad sprzęt. Nigdy nie chciałem gonić króliczka. Czuję jednak, że Scan-Speaki mnie do tego zmuszają...

Ja byłem przekonany, że po zakupie RR4 zacznę w końcu słuchać tylko muzyki. Myliłem się okrutnie. Zaczynam być świadomy tego co tracę i już się zaczynam rozglądać za jakąś hi-endową elektroniką, typu Audio Research, Accuphase czy McIntosh.

Zawsze starałem się przedkładać muzykę ponad sprzęt. Nigdy nie chciałem gonić króliczka. Czuję jednak, że Scan-Speaki mnie do tego zmuszają...

Nie wierz w takie życzliwe rady,że jak sobie kupisz Accu,Maca albo innego Krella to będziesz żył długo i szczęśliwie.Dopiero na tym poziomie zaczynają się problemy,liczone w tysiącach złotówek-a uczucie niedosytu pozostanie.Zawsze można lepiej,drożej,inaczej.Jedyne co ci potrzeba to mocnego,dobrze zrobionego lampiaka i żródło najlepsze na jakie cie stać i dużo płyt.Wyjdż czasem posłuchać dobrze zestawionego sprzętu-to pozwala zachować dystans.Znam to z autopsji,przeszedłem drogę od kolumn,które sobie wymysliłem do całkowitej zmiany systemu.

Nie wierz w takie życzliwe rady,że jak sobie kupisz Accu,Maca albo innego Krella to będziesz żył długo i szczęśliwie.Dopiero na tym poziomie zaczynają się problemy,liczone w tysiącach złotówek-a uczucie niedosytu pozostanie.Zawsze można lepiej,drożej,inaczej.Jedyne co ci potrzeba to mocnego,dobrze zrobionego lampiaka i żródło najlepsze na jakie cie stać i dużo płyt.Wyjdż czasem posłuchać dobrze zestawionego sprzętu-to pozwala zachować dystans.Znam to z autopsji,przeszedłem drogę od kolumn,które sobie wymysliłem do całkowitej zmiany systemu.

No właśnie, chciałbym mieć dobrze zestawiony sprzęt. Tylko tyle :-) i aż tyle :-(

Cremona już przerabiana :) Tutaj na dwóch stronach z grubsza pokazałem swoje konstrukcje:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1623043-0.html

Jeszcze nie posiadam konstrukcji Akustyka ale mam zamiar kupić projekt R229 lub RR29. Oglądałem twoje konstrukcję wyglądają rewelacyjnie. Napisałeś że wykonałeś je na zamówienie, jeżeli jest taka możliwość abyś wykonał obudowy do tego projektu to proszę o kontakt [email protected]

• 2 tygodnie później...

Przeglądałem sobie przewodnik tegorocznego Audio Show i widzę, że będzie ekspozycja Akustyka:

http://www.audioshow.pl/przewodnik2010.html

Oto informacja (ze strony www.audioshow.pl):

AKUSTYK

| Lokalizacja: Hotel Jan III Sobieski

| Sala: 510 / Vp

Firma AkustyK jest od wielu lat znana z doskonałych projektów zespołów głośnikowych.

Jej ścisła specjalizacja gwarantuje najwyższy ekspercki poziom w tej dziedzinie. Będąc dystrybutorem renomowanych marek głośnikowych - Scan-Speak, Vifa, Peerless i Wavecor

- Akustyk na ich bazie opracował w ciągu kilkunastu lat wiele przebojowych konstrukcji.

Firma dostarcza same głośniki w/w marek, kompletne zestawy głośników, części i projekty do samodzielnego montażu, a także kompletne, złożone kolumny - dla najmniej zaawansowanych, ale wciąż najbardziej wymagających. Najlepszą technikę i wyborne brzmienie dopełnia pierwszorzędne wykonanie obudów w niemal nieograniczonym wyborze naturalnych fornirów,

a system sprzedaży bezpośredniej zapewnia bardzo umiarkowaną cenę.

Na Audio Show po raz pierwszy zaprezentowane zostaną projekty VN: dwudrożny monitor VN1 i trójdrożna kolumna z obudową labiryntowo-tubową VN3, oparte na głośnikach najnowszej

hi-endowej serii Vifa NE. Można też będzie posłuchać modeli RV12 i ILRM, poznając przy tym brzmienie najlepszych Scan-Speaków z serii Revelator i Illuminator.

| O Wystawcy: www.akustyk.com.pl

Przeglądałem sobie przewodnik tegorocznego Audio Show i widzę, że będzie ekspozycja Akustyka:

http://www.audioshow.pl/przewodnik2010.html

Oto informacja (ze strony www.audioshow.pl):

AKUSTYK

| Lokalizacja: Hotel Jan III Sobieski

| Sala: 510 / Vp

Firma AkustyK jest od wielu lat znana z doskonałych projektów zespołów głośnikowych.

Jej ścisła specjalizacja gwarantuje najwyższy ekspercki poziom w tej dziedzinie. Będąc dystrybutorem renomowanych marek głośnikowych - Scan-Speak, Vifa, Peerless i Wavecor

- Akustyk na ich bazie opracował w ciągu kilkunastu lat wiele przebojowych konstrukcji.

Firma dostarcza same głośniki w/w marek, kompletne zestawy głośników, części i projekty do samodzielnego montażu, a także kompletne, złożone kolumny - dla najmniej zaawansowanych, ale wciąż najbardziej wymagających. Najlepszą technikę i wyborne brzmienie dopełnia pierwszorzędne wykonanie obudów w niemal nieograniczonym wyborze naturalnych fornirów,

a system sprzedaży bezpośredniej zapewnia bardzo umiarkowaną cenę.

Na Audio Show po raz pierwszy zaprezentowane zostaną projekty VN: dwudrożny monitor VN1 i trójdrożna kolumna z obudową labiryntowo-tubową VN3, oparte na głośnikach najnowszej

hi-endowej serii Vifa NE. Można też będzie posłuchać modeli RV12 i ILRM, poznając przy tym brzmienie najlepszych Scan-Speaków z serii Revelator i Illuminator.

| O Wystawcy: www.akustyk.com.pl

3 lata temu w firmie Akustyk kupiłem 2,5 drożne kompletne ,złożone kolumny na scan-speakach i jestem bardzo zadowolony -stosunek cena -jakość nie do pobicia.Szkoda ,że firma Akustyk nie ma w swojej ofercie kolumn bądź kitów do złożenia o dużej efektywności do wzmacniaczy lampowych -mogli by wyjść naprzeciw temu wyzwaniu i coś zaproponować jako że coraz więcej audiofilii skłania się w stronę wzmacniaczy lampowych.Obie strony by skorzystały ,audiofile bo mieli by kolumny i Akustyk bo zarobił by trochę kasy -może warto pomyśleć o tym bo jest koniunktura

Piotr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.