Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziaj sprzedałem swoje rr2 (wziąłem w rozliczeniu avance signature mk2) róznica kolosalna na korzysc akustyków (te avance dostały max gwiazdek w hi fi audio - sprzet redakcyjny gdzies tam itp - smiech na sali w porównaiu do rr2 tragedia). To doswiadczenie umocniło mnie w przekonaniu ze trzeba działac dalej i od przyszłego tyg zaczynam prace nad nowym proj na illuminatorach. Pozdrawiam

Projekt od akustyka. Projektowanie samemu kolumn mija sie z celem (trzeba miec odpowiednie programy, sprzet pomiarowy, komorę bezechową a w sieci ciort wie kto i jakimi metodami zaprojektował kolumne. Mnie sie sprawdził projekt rr2 i bez obaw podchodzę do kolejnego a raczej kolejnych. Zdjęcia z budowy postaram dac na forum.Pozdrawiam

Kopczas, 1 Lut 2009, 17:26

>dywan102, 1 Lut 2009, 01:08

>

>>wyobraz sobie neutralniejszy glosnik od 18W8545 i bas jak z zamknietej obudowy, bez zamulenia i

>>podbicia

>>tak to mniej wiecej pamietam.

>

>jak to się ma do projektu o krok wyżej?z membraną bierną?

nie wiem czy jestem w stanie odpowiedziec na to pytanie w tej chwili ale wydaje mi sie ze obudowa zamknieta sprawia mniej problemu z ustawieniem kolumn w stosunku do sciany z tylu baczac tylko na bas.

Bas w obudowie zamkniętej jest bardzo mało czuły na ustawienia w pomieszczeniu ( w tej chwili mam avance signture ( na sprzedaz ) i mam spore problemy z ustawieniem tych kolumn -jakbym nie ustwawiał to i tak pojawiają sie problemy z basem jakas fala stojąca , w niektórym ustawieniu buczenie ( zbyt blisko scian). Sporo czasu mi zajeło optymalne ustawienie kolumn w moim pomieszczeniu a akustyki (obudowa zamknięta) gdzie bym ich nie postawił (oczywiscie racjonalnie) to zawsze grało. Druga sprawa to przestrzennosc dzwieku nie ulegała znacznej zmianie jesli sie zblizało kolumny tuz do tylnej sciany a w bas reflex (z tyłu) przyblizanie kolumny ku tylnej scianie znacznie pogarsza efekty przestrzenne.

Wada obudowy zamkniętej - stosując mniej wiecej 2 głosniki 18 otrzymuje sie tyle basu co z jednej 18 w bas reflex ale skala dzwieku bedzie wieksza z dwóch głosników.

Pozdrawiam.

Po rozmowach tel z kolega ktory ostatnio kupil RR2 kiedys sobie zlece sklecenie takich paczek bo czuje ze to moze byc jedyna droga do genialnego dzwieku za ulamek ceny ktora sobie kaza placic renomowani producenci.

Sluchalem R1 i to byl dzwiek jaki mi odpowiada, jesli RR2 zmieszcza sie w moim niespelna 18 m2 pokoju to kto wie czy to one nie stana na mej podlodze.

Nautilus >>> Piekne paczki prawie nawalilem w gacie jak je zobaczylem :)

robix

Cekam na dwa zestway zwrotnic i głosników (peerlesy) - w poniedziałek zamówiłem. Kolumny bedą gotowe za mysle max 2 tyg. Zdjęcia dołącze jak zrobie i przy okazji jeszcze powstanie kilka stolików audio (2 dla mnie , jeden dla kumpla i moze 2 na handel - jak staczy forniru - kupiłem 4 gaunki.

Illuminatorów nie odpusciłem i to bedzie moja następna konstrukcja (albo lansjer - po rozmowie z Kisielem dostałem dobre warunki na te kolumny pod warunkiem ze stały by u mnie jako sprzet do odsłuchów dla potencjalnych klijentów albo dwudrozny projekt na tych głosnikach).

Pozdrawiam

Projekty na peerlesach robie tylko dlatego zeby sprawdzic jak graja tansze projekty Akustyka i te własnie peerlesy . Będe miał tez porównanie z avancami signature mk2 (na scanach chyba kosztowały ok 5-6 tys i które czekają na nowego nabywce i które straszne baty dostały od rr2. Jak ten projekt na peerlesach który bedzie mnie kosztował jak wyliczyłem 2 tys ( z paczkami) zagra na poziomie kolumn za 5-6 tys to bedzie bardzo dobrze mozliwe ze wezme tez je do znajomego do salonu audio na przetestowanie.)

Pozdrawiam.

Zaczynamy budowe 2 projektów:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDX1.html

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDM.html

Fornir zakupiłem w sporym nadmiarze (prawie 15 metrów kw). W poniedziełek - wtorek odbieram mdf i smigam do zakładu stolarskiego po czym jade negocjowac z tokarzem cene wykonania ok 30-40 kolców ze stali nierdzewnej , następnie polerowanej. W ostatecznisci kolce będą galwanizowane chyba ze polerka tak wyjdzie ze nie trzeba bedzie tego robic. Kolega (ten co bedzie miał monitory) docina terminale i graweruje logo akustyk. Celem jest uzyskanie kolumn o jakosci wykonaia przewyzszjącej sklepowe produkty. Budżet jaki na to przeznaczamy (chcemy sie zmiescic) to 1900 za kompletne monitory i 2100 za podłogówki (materiał,głosniki ,zwrotnice (na cewkach powietrznych i kond jantzen dostraczonych przez Akustyka, robocizna ).

Po wykonaniu kolumn odbeda sie testy porównawcze (z monitorami avance signature 3 mk2 (6 tys , max gwiazdek w hi fi muzyka, sprzet redakcyjny i z innymi kolumnami w salonie audio. Avance w porównaiu do Akustyka rr2 grały bardzo słabo).

Po porównaniu kolumny powędrują na licytacje (sprzedaz).

Następny projekt to kolumny na illuminatorach (wersja na cewkach tasmowych (moze srebrnych) i kondensatorach mundorf).

Gdyby ktos chcał obudowy do któregos z tych projektów niech da znac do wtorku (mam spory zapas mdf i forniru) i płyty docinam w zapasie.

Pozdawiam.

post-14012-100003309 1235209552_thumb.jpg

post-14012-100003310 1235209552_thumb.jpg

post-14012-100003311 1235209552_thumb.jpg

Wiem Mcgyver ze nie lubisz tych tweeterów. Chce usłyszec jak zagrają w aplikacji Kisiela. To jest projek przejsciowy za miesiąc - dwa będe sie chwalił projektem lansier albo innym dwudroznym na illuminatorach.

Pozdrawiam.

post-14012-100003285 1235214866_thumb.jpg

adam_n, 1 Lut 2009, 01:02

>Ja miałem kontakt z podobnym projektem. W zasadzie zrobiłem wg projektu akustyka podłogówkę z 8535

>i 9700 w obudowie zamkniętej 20l, ale z pionową przednią ścianką. Jest to coś podobnego do CC135 -

>był kiedyś taki projekt na stronie Akustyka. Odczuwałem niedobór basu. W CC135C myślę, że będzie

>podobnie - to jest OZ z małą objętością. Po kilku miesiącach dokupiłem kolejną parę 8535 i grają

>teraz w układzie 2,5 drożnym. Słucham ich od kilku dni i jest o wiele lepiej niż poprzednio. Ale i

>tak tłumik dla głośnika wysokotonowego jest większy niż w projekcie. Z tego co czytam tu na forum,

>to nie pierwszy taki przypadek, że wysokich jest za dużo (w projekcie Akustyka), ale to na szczęście

>się da łatwo zmienić.

w jakim pomieszczeniu?jak dużym?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

nautilus81, 21 Lut 2009, 12:14

>Wiem Mcgyver ze nie lubisz tych tweeterów.

Nie cierpię! Ale ja chciałem fotkę nie Vify, tylko tego Peerlessa: http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDM.html

>Chce usłyszec jak zagrają w aplikacji Kisiela.

Obstawiam że ich indywidualny charakter będzie wciąż wyraźny.

>To jest

>projek przejsciowy za miesiąc - dwa będe sie chwalił projektem lansier albo innym dwudroznym na

>illuminatorach.

Powodzenia i dużo frajdy życzę.

>Pozdrawiam.

Ja również.

>>Ja miałem kontakt z podobnym projektem. W zasadzie zrobiłem wg projektu akustyka podłogówkę z 8535

>>i 9700 w obudowie zamkniętej 20l, ale z pionową przednią ścianką. Jest to coś podobnego do CC135 -

>>był kiedyś taki projekt na stronie Akustyka. Odczuwałem niedobór basu. W CC135C myślę, że będzie

>>podobnie - to jest OZ z małą objętością. Po kilku miesiącach dokupiłem kolejną parę 8535 i grają

>>teraz w układzie 2,5 drożnym. Słucham ich od kilku dni i jest o wiele lepiej niż poprzednio. Ale i

>>tak tłumik dla głośnika wysokotonowego jest większy niż w projekcie. Z tego co czytam tu na forum,

>>to nie pierwszy taki przypadek, że wysokich jest za dużo (w projekcie Akustyka), ale to na

>szczęście

>>się da łatwo zmienić.

U mnie w rr2 absolutnie nie było za duzo wysokich. Więcej zaobserwowałem w usherach x-719, mniej wiecej taki sam poziom ilosci w AP spark 5 ,mniej w esa continuum i avance signature. Mnie sie wydaje ze akustyk sie idealnie wstrzelił przynajmniej w modelu rr2 w innych nie wiem.

Z tego peerlrsa zrezygnowałem ale mnie kusił długo , Kisiel mi doradził te dwa projekty. Vife a raczej juz peerlresa bo tak pisze na tym wysokotonowcu sam chce ocenic. Słyszałem go w takiej drogiej konstrukci o dziwnym kształcie na audioshow (nazwy kolumn zapomniełem) i wysokie grały ładnie.

Pozdrawiam

Z tą konstrukcją na audioshow to nie do konca jestem pewny czy tam siedziała vifa czy ring radiator (taka kolumna piramida z dwoma wooferami , scanem revelatorem sredniotonowym i na górze albo vifa albo scan).

Dobrze wspominam Ap spark 3

http://img203.imageshack.us/img203/666/spark3kx.jpg

Tam tez siedziala vifa pierscieniowa ale nie ma co gdybac zobaczymy jak to zagra za niecale 2 tyg.

Pozdrawiam

nautilus81, 21 Lut 2009, 10:45

>Zaczynamy budowe 2 projektów:

>http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDX1.html

>http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDM.html

To co w końcu będziesz budował, skoro teraz znowu piszesz że zrezygnowałeś z Peerlessa???

Bede budował 2 projekty z kumplem - jedną podłogówke a drugi monitor (pomyliło mi sie wtedy i zmiast wkleic hdmx wkleiłem hdm i tu sie bije w piers - moja wina) stąd to niezrozumienie zmyliło mnie to ze pisałes o vifie a oba głosniki na zdjeciu to peerlesy (kiedys vifa).

Kiedys moze wypróbuję tez tamtego peerlesa.

Pozdrawiam

Jutro albo w poniedziałek odbieram pudła od stolarza, tokarz na poniedziałek ma mi zrobic kolce ze stali nierdzewnej i wypolerowac jak bedzie lustro to zostawiam jak nie to idą do galwanizowania ale nie podobją mi sie chromowe kolce wole wypolerowaną stal. Myslałem nad kolcami z podestami jak w gamut l5 ale koszt wykonania takiego czeogs to ok 500 zł - za drogie na konstrukcje na głosnkach za 1000 zł ale w następnej konstrukcji na illuminatorch nie bede sobie żałował.

Terminale z wygraberowanym napisem bedą identyczne jak w poprzednim rr2.

Jak odbiore paczki (łącznie robie az 6 sztuk w tym 2 monitory) to zdjęcia dam na forum. Potem kolumny idą na tydzien do lakierowania ( 10- 12 warstw) a potem na odsłuchy porównawcze i potem głupio to moze zabrzmi na handel i zamawiam illuminatry i zabawa od początku. Rozmawiałem ze stolarzem i bedziemy próbować zrobic pudła identyczne jak gamut l5 - zaokrąglane i pochylone na illuminatorach z projektu akustyka tylko musze zadzwonic do A.kisiela czy takie zaokrąglenie przy zachowaniu tych samych pojemnosci obudowy moze jakos wpływac niekorzystnie na dzwiek przy tej zwrotnicy i przy tym ustawieniu bas refleksów. Mnie sie wydaje ze to nie ma wpływu ale warto podyskutowac z konstruktorem na ten temat.

Pozdrawiam.

Szkoda, że jednak nie robisz tego HDM. Ja mam te monitory wstępnie złożone, jeszcze bez wygłuszenia i oforniru ale z dźwięku jestem baaardzo zadowolony - tyle że nie mam porównania do niczego lepszego. Dlatego byłem ciekaw jak inni (mający na bieżąco porównanie z innymi droższymi kolumnami) oceniają wysokotonowy HDS..

Pozdrawiam

Szuler

Zrobiłem 4 podłogówki i zamówię chyba sobie głosniki i zwrotnice do podłogówki hd1 tylko musze odłozyc troche gotówki po to co zrobiłem mnie troche pociągneło finansowo. Zdjecia niebawem

Dolaczam sie do milosnikow kolumn z Akustyka. U mnie gra RD1 z iluminatorem na górze. Narazie gra w starych obodowach z linia transmisyjna, bo jakos za zrobinie obodow nie moge sie zabrac. Ktos tam wypisuje, że 18w8531 ma dziwna srednice. Dziwne bo mnie odpowiada, kolesiowi tez, nawet mojej kobiecie. Hmm. Moze gosciu zle zestroil zwrotki i tak mu gralo. Hmmm

• 3 tygodnie później...

Hej no jak tam prace nad projektem tanszych Akustykow?

Nie moge sie doczekac opini i porownania o ktorym wspominales oraz zdjec gotowych paczek bo robisz przesliczne:)

Szukam obecnie kolumn dla kolegi i nie ukrywam ze bacznie przygladam sie wlasnie projektom Akustyka wiec sledze watek z uwaga by w odpowiednim czasie cos ,,wystrugac,, (oczywiscie nie sam bo nie potrafie).

robix

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.