Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

robix, 6 Cze 2009, 12:47

>Sa tak piekne ze chec posiadania u mnie jest tak wielka ale niestety brak gotowki nie pozwala mi o

>tym marzyc:(

>

>Pasuja mi kolorem do mebli ale musialbym zmienic caly sprzet bo to co mam teraz to zabawki do nich.

>

>Z tego cowiem graja dobrze pod Accuphasem u naszego wspolnego kolegi z Bytomia:)

Chyba nie od tego ,którego ja kupiłem RR2-też gość (Bartek) z Bytamia:)

Toż to był wysyp RR2 w Bytomiu.Lecz jedne z nich zawitały do Radomia:)

Poza tym RR2 graja wspaniale.Nic nie można im zarzucić.Świetnie u mnie zagrały z klonem Aleph 5 (którego kończę).Za pre odpowiedzialny był pre 3 lampa z audiotonu oraz DAC Lampucera po tunningu.

Myślę że wreszcie teraz zacznę kupować płyty a nie dokładać cały czas do sprzętu.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Mam same pudła z mdf wytłumione , kolce ,terminale i brak czasu i forniru wiec tak stoją u mnie i sie marnują a czasu nie bede miał przez najblizsze tygodnie tym bardziej ze przedwczoraj miałem dzwona samochodem firmowym i czołowo mnie skasował jakis nieodpowiedzialny debil i teraz cała jego rodzina i on lezą w szpitalu.

Kolumny fajnie grają (nawet te na pierscieniowej vifie ) a mozna je zrobic za niewielkie pieniądze.

Pozdrawiam z tego co wiem o gdy ja robiłem sobie rr2 to juz kilka osób je miało wczesniej wiec mysle ze w Polsce by sie uzbierało kilka par samych rr2.

Panowie a ja mam pewien problem z RD1. Na niektórych płytach na wyższych wokalach i wyższych średnich nie brzmi za miło. (krzyczy) Myślałem, że to wina mojego sprzętu, ale nie, bo ostatnio byli u mnie znajomi ze swoimi zabawkami i było czasami za ostro. Czy ktoś też ma takie zarzuty do swoich kolumienek na Iluminatorze na górze??? Mój kolega na wyspach też ma RD1 i ten sam problem. Hmmm, czyżby pan Kisiel źle zestroił zwrotki?!

zbuj, 8 Cze 2009, 17:39

>Panowie a ja mam pewien problem z RD1. Na niektórych płytach na wyższych wokalach i wyższych

>średnich nie brzmi za miło. (krzyczy) Myślałem, że to wina mojego sprzętu, ale nie, bo ostatnio byli

>u mnie znajomi ze swoimi zabawkami i było czasami za ostro. Czy ktoś też ma takie zarzuty do swoich

>kolumienek na Iluminatorze na górze??? Mój kolega na wyspach też ma RD1 i ten sam problem. Hmmm,

>czyżby pan Kisiel źle zestroił zwrotki?!

Kolumny akustyka są strojone tak ze nie brak im wyzszego zakresu i tez czasami miałem wrazenie ostrosci wyzszej srednicy i wysokich czego nie było w kolumnach esa continuum , avance signature3 mk2 czy tez kef reference ale podobny efekt rozjasnienia wyzszej srednicy mają kolumny takie jak AP tempo 6 czy usher x719.

Jesli sie spojzy na charakterystykę kolumn akustyka to widac podbicie tego zakresu. W słabo wytłumionych pomieszczeniach to wyjdzie i moze kolic w uszy ale w obficie wytłumionych nie bedzie tego efektu. Warto poeksperymentowac z kablami - mozna złagodzic bądz wyostrzyc charakter.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź. Akurat tak się składa, że mam słabo wytłumione pomieszczenie i to chyba to...Ale to też i pewnie dobór sprzętu. Miałem kiedyś pożyczonego DACa i było o wiele milej. Wtedy wydawało mi się, że aż za miło i go nie kupiłem. Teraz żałuję, bo już się dawno sprzedał.

Wiem ze jeden uzytkownik z forum ma rr2 z mundorfami silver oil ale nie chce sie ujawnic i dac fotek swoich kolumn a wiem bo dzwoni o mnie czasami.

Acha mundorfy silver oil do rr2 to koszt ok 2 tys zł.

Pozdrawiam

Z tego co pisałeś to Scany potrafią czasem podkreślić górę to może np. coś z ClarityCap albo Jantzen Superior.

Ja ostatnio trochę się bawie kondami i porównywałem Jantzen Superior do ClarityCap SA.Jantzen jest zajebiście precyzyjny i daje super efekty przestzenne. Clarity skolei bardziej muzykalny.

widoki kolumn są OK. A możecie dać foty swoich zwrotnic? Łączycie je na płytkach czy bezpłytkowo?

Jezeli Akustyk daje w projektach więcej wyższej góry to czy eksperymentowaliście z różnymi zwrotnicami? Przecież dźwięk który teraz wam sie podoba nie oznacza konca poszukiwań, bo może z inną zwrotnicą będzie jeszcze lepiej?

Bedzie Cie bolało szlufik jak wstawisz inne kolumny tak jak po moje przyjechał kupiec z avance signature 3 mk2 które jak podłączyłem to miałem wrazenie ze słucham radia.... ale nie martw sie kiedys sobie zrobisz jeszcze wieksze akustyki do gm 70 która powstanie zaraz po wakacjach bo dzwoniłem wczoraj do Amplifona na które moze sie skusisz.

>szlufik

Właśnie ci napisałem na PW czy oferta z RR2 jeszcze ważna a widzę że już kupiec po nich jedzie.

Dzisiaj właśnie pożyczyłem kumplowi moje RR2 do odsłuchu i po kilku utworach już był prawie przekonany żeby kupić te RR2 od ciebie.Teraz siedzi i słucha.Pożyczył ode mnie co lepsze płyty i ma problem co robić ze swoimi AP Spark :)

Jeżeli nie sprzedasz tych kolumn to daj znać.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

W AP spark 5 siedzą przetworniki za ok tysiąc zł a w rr2 za prawie 6 tys wiec nawet przy staraniach swietnej marki jaką jest AP i przy robieniu cudów z obudowami to poziomu rr2 z tymi przetwornikami nie osiągną.

Pozdrawiam

Po ostatnim doświadczeniu postanowiłem podzielić sie spostrzeżeniami, gdyż zmiany w brzmieniu stały się wyraźne. Otóż moje R1 SE miały na sztywno podklejone granity. U góry nie wielki estetycznie wyglądający, natomiast dolny to gruby i ciężki kawał granitu. Pomyślałem, że p.Kisiel, konstruując dla siebie te kolumny i strojąc je, żadnych kamieni nie podklejał, a więc dźwięk mógł ulec jakiejś zmianie po zamontowaniu kamieni. Dodam, że kolumny grały super, jedynie brakowało mi swobody oderwania sie dźwięku od głośników, co przy SS Revelatorze nie powinno być problemem.

Z wielkim trudem odkleiłem granity, przykleiłem kolce pod kolumny i postwiłem na owych granitach odizolowanych od drewnianej podłogi gumowymi podkładkami. Pojawiło się to, czego mi trochę brakowało. Przestrzeń 3D. Można wgapiać sie w głośniki, a i tak pozostaje wrażenie, że grają muzycy, a nie one. Scena pozostała stabilna, precyzyjna i polepszyła się głębia i gradacja planów. Kontury dźwięków lekko się "uwolniły", stały się jakby naturalniejsze i oddały więcej wybrzmień i alikwotów. Pojawiło się więcej muzyki w muzyce ;-) Nie są to oczywiście zupełnie inne kolumny, ale zmiana in+ w moim systemie jest wyraźna. Podklejone od spodu granity spowodowały zbytnie spięcie dźwięku i skrócenie wybrzmień, co skutkowło osłabieniem sceny i stereofonii. Dzwięk był także nieco bardziej suchy, ale nie było to tak widoczne, ponieważ Electrocompaniet ECI-1 nasycał je wystarczająco. R1 AkustyKa to świetne kolumny i teraz mogę napisać, że bardzo przestrzenne ;-)

Z ECI-1 pełna synergia. Polecam.

Przy drozszych urządzeniach takie "pierdoły" typu usytuowanie kolumn i urzadzen , dobre styki kabli w kolumnach czy urządzeniach mają wpływ . Sporo osób sie z tego smieje ale wg mnie słuchanie muzyki nocą daje wiecej frajdy i dzwiek jest czystszy - w tanszych zestawach tego nie miałem i nie odczuwałem zmian.

Ale z rzeczy typu jakies stozki na kolumny , płyny do spryskiwania płyt czy kabli , magiczne naklejki na płyty mnie nadal smieszą ale kto wie czy za kilka lat sam nie bede urzywał tego rodzaju gadzetów - póki co nie chce nawet tego próbować bo to zbyt kosztowne.

Kiedys sie smiałem z kumpla jak kupił kabelki po 20 zł za metr a teraz sam mam głosnikowe za 2900 zł :)

Powiedzcie mi proszę jak grają HD2, szczególnie czego można się spodziewać w połączeniu z CA 840A na 15m2. Czytałem, że te peerlessy lubią dużo prądu. Jaki jest charakter brzmienia? Głownie o bas mi chodzi. Czy takie połączenie ma szanse grać dynamicznie i z wykopem, a wieczorami fajnie na cicho?

Czy jest na forum posiadacz kolumn RD11. Może ktoś napisać jak one grają. Głownie chodzi o przestrzeń i precyzyjne budowanie sceny. Czy góra jest gładka czy ostra. Bas twardy czy miękki.

Pozdrawiam

Właśnie zagrały po raz pierwszy próbnie (niedoklejona tylko dokręcona przednia ścianka, bez podstawy, kolców i wykończenia) moje własnoręcznie zrobione RX 11 :D. Hurra (dawno nic nie zrobiłem własnym ręcami :-) nie licząc banalnych półek na ściany :-))

Niech sie teraz troche wygrzeją....ale już słyszę że będzie dobrze :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.