Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma o czym pisać. To trzeba posłuchać. Miałem w domu sporo kolumn. Miałem też wiele okazji do słuchania wielu zacnych konstrukcji u znajomych. Jeden z moich znajomych ciągle sprowadza jakieś używane hi-endy i parę razy coś od niego pożyczałem albo u niego słuchałem z bardzo wysokich półek 50-100kzł/para. Zazwyczaj takie konstrukcje 5-10 letnie czasami młodsze ale było tego dużo. Takiej czystości i naturalności jak w Reference 5 jeszcze nie spotkałem nigdy. Leben CS-300F napędza je bez problemu nawet na basie a mocno się tego bałem. Na kolumny czekałem bardzo długo bo były problemy z lakierem. Podwykonawca bodaj źle polakierował obudowy i przez to 4 miesiące opóźnione zostały dostawy. Udało mi się jednak załatwić jakąś parę ex-demo z pierwszej małej dostawy jaka miała miejsce pod koniec ubiegłego roku przy okazji trochę taniej. Z tego co wiem do dnia dzisiejszego kolumny zamówione w grudniu czy listopadzie nawet jeszcze nie dotarły do sklepów.

Powalający realizm, czystość i naturalność w połączeniu z rewelacyjną barwą. Nie mam się do czego przyczepić. Niestety z pewnych przyczyn nie zabawią u mnie raczej za długo. Będę musiał je sprzedać bo przez długotrwałą chorobę zostałem tymczasowo bez pracy a zanim zakończę leczenie i rehabilitację to jeszcze czeka mnie prawie rok bezrobocia. Zamówiłem je i wpłaciłem zaliczkę dosłownie miesiąc przed problemami ze zdrowiem. No cóż zawsze to miło posłuchać takich kolumn choćby kilka miesięcy. Oczywiście zaraz będzie, że napędzam bo chce je sprzedać, ale umówmy się w tej cenie nikt nie kupuje kota w worku tylko zawsze słucha i zachęcam do odsłuchów tych kolumn tylko z czymś ciepłym barwnym jak mój Leben bo to jest kapitalne połączenie choć może się wydawać, że mimo wszystko Leben to za tani partner. Prawdę mówiąc docelowo mój plan obejmował inne zestawienie. Miałem zamiar do Reference 5 nabyć Amaplifona SET42. Sounddeco F3 które też dalej posiadam mimo całej sympatii do nich to tak samo jak z serią R. Brzmią jak zepsute przy Reference 5. Najgorsze, że człowiek się do lepszego szybko przyzwyczaja i rozstanie będzie z pewnością bardzo bolesne.

Dzięki mikson. Jasne, że słyszałem LS50. Wiele razy o nich pisałem. LS50 mają o wiele lepszą średnice od serii R tylko trudne do napędzenia i dynamika mniejsza.

Zdjęcie Ref5:

11214080_863579423688655_7529775124098585865_n.jpg?oh=61cacebaf7fe3a4a5ddc860785e976e7&oe=5606D5B6&__gda__=1438846058_dabe030a60614a5b5a64f17635a36ad9

Jakby ktoś był zainteresowany to rozważam sprzedaż swoich R900 z modyfikacją .

Stan idealny i całkiem inne granie po modyfikacji .

A na co chcesz zamienic ? Dlaczego chcesz sprzedac ?

:)

Na co , jeszcze nie wiem .

Wiem że raczej ( na dzień dzisiejszy ) nie na lepsze bo żeby kupić coś lepszego ( zwłaszcza po ich modyfikacji ) to bym musiał masę kasy wpakować .

Od dawna muzyki słucham wieczorami lub późno w nocy więc cicho albo bardzo cicho a jak się zrobi ciepło w domu jestem gościem a muzyki słucham w samochodzie .

Myślę nad czymś mniejszym i tańszym. Może R300 albo LS50 , może Chario ale zdaję sobie sprawę że takiego basu z mikrusów nie ma , nie było i nie będzie ;)

Nic nie zastąpi dużych wooferów ale to trzeba posłuchać chociaż R300 + mod już są fajne to jednak bas z R900 to całkiem inny świat .

Tak więc liczę się z kompromisami .

Z drugiej strony decydując się na choćby LS50 ( dlaczego Kef nie zrobi LS50 z powiedzmy 17tką coaxialną ? ) zostanie mi dobra dycha za która mogę kupić drugi samochód do wypadów na ryby , w plener czy na działkę ( trzeci sezon sadzę drzewka , krzewy itd . Taka rekreacyjna z trawką basenem itd gdzie wypoczywam ) .

Jestem dobrej myśli zwłaszcza po zakupie DACa Wadii za śmieszną kasę a DAC ten gra lepiej niż to co miałem i słuchałem . Moze trafię na takie kolumny ?

Wzmacniacz też sprzedaję i prawdopodobnie zostanę przy modyfikowanym NADzie .

Znowu namiastka Denona za ułamek jego ceny .

I to jest to czego szukam . Wydać jak najmniej i mieć " prawie " to samo a resztę kasy ulokować gdzie indziej ;)

mam kefy ls50 słucham głównie wieczorami i sprawdzają się znakomicie, mam do nich rel t5 uzupełnia dolne pasmo , choć czasem mam wrażenie że same też potrafią wiele w tym zakresie.

Focal + Naim

Na co , jeszcze nie wiem .

Wiem że raczej ( na dzień dzisiejszy ) nie na lepsze bo żeby kupić coś lepszego ( zwłaszcza po ich modyfikacji ) to bym musiał masę kasy wpakować .

Od dawna muzyki słucham wieczorami lub późno w nocy więc cicho albo bardzo cicho a jak się zrobi ciepło w domu jestem gościem a muzyki słucham w samochodzie .

Myślę nad czymś mniejszym i tańszym. Może R300 albo LS50 , może Chario ale zdaję sobie sprawę że takiego basu z mikrusów nie ma , nie było i nie będzie ;)

Nic nie zastąpi dużych wooferów ale to trzeba posłuchać chociaż R300 + mod już są fajne to jednak bas z R900 to całkiem inny świat .

Tak więc liczę się z kompromisami .

Z drugiej strony decydując się na choćby LS50 ( dlaczego Kef nie zrobi LS50 z powiedzmy 17tką coaxialną ? ) zostanie mi dobra dycha za która mogę kupić drugi samochód do wypadów na ryby , w plener czy na działkę ( trzeci sezon sadzę drzewka , krzewy itd . Taka rekreacyjna z trawką basenem itd gdzie wypoczywam ) .

Jestem dobrej myśli zwłaszcza po zakupie DACa Wadii za śmieszną kasę a DAC ten gra lepiej niż to co miałem i słuchałem . Moze trafię na takie kolumny ?

Wzmacniacz też sprzedaję i prawdopodobnie zostanę przy modyfikowanym NADzie .

Znowu namiastka Denona za ułamek jego ceny .

I to jest to czego szukam . Wydać jak najmniej i mieć " prawie " to samo a resztę kasy ulokować gdzie indziej ;)

Co za dac wadi masz ? Sam szukam daca ale zeby byl detaliczny dynamiczny I szcegolowy taka zylete ,oczywiscie zeby ten dac byl lepszy niz w moim linn majik ds ,bo wtedy linn bedzie robil za transport

Znajac ciebie przyjdzie zimno I znowu bedziesz cos kupowal ,przy nadzie nie wytrzymasz , nad tez nie napedzi odpowiednio ls50

:)

Co za dac wadi masz ?

Masz w " o mnie "

Sam szukam daca ale zeby byl detaliczny dynamiczny I szcegolowy taka zylete

I taki w 100% jest . Słyszę detale które całkowicie były pomijane przez wiele DACów jakie miałem i słuchałem .

Dynamika to taki NAIM na sterydach .

bo wtedy linn bedzie robil za transport

Mi gra po coaxia z PD9700 albo Marantzem czy transportem Wadii w zależności od tego jaki mam nastrój i czego słucham ( z kazdym gra nieco inaczej ale jego charakter pozostaje )

Znajac ciebie przyjdzie zimno I znowu bedziesz cos kupowal

Nie twierdzę że nie ;)

przy nadzie nie wytrzymasz , nad tez nie napedzi odpowiednio ls50

Tu akurat mam odmienne zdanie .

C350 spokojnie je napędzi a dobrze zrobiony będzie grał na wystarczającym poziomie .

Oczywiście to nie będzie PMA2020AE ale prawie i za ułamek ceny . Chociaż robię pewne eksperymenty i może tak wcale nie odbiegać od Denona ale to nie czas i miejsce na to .

Edytowane przez muda44

mam kefy ls50 słucham głównie wieczorami i sprawdzają się znakomicie, mam do nich rel t5 uzupełnia dolne pasmo , choć czasem mam wrażenie że same też potrafią wiele w tym zakresie.

79Hz przy -3dB szału nie robi .

Sub podciągnie ilość basu i zejście ale nie " stopę " .

Tu trzeba dużych powierzchni albo drogiego suba .

Wszystko zależy do jakiej muzyki .

79Hz przy -3dB szału nie robi .

Sub podciągnie ilość basu i zejście ale nie " stopę " .

Tu trzeba dużych powierzchni albo drogiego suba .

Wszystko zależy do jakiej muzyki .

generalnie 79Hz papierowe jest tylko , moim zdaniem schodzi prawie tak głęboko jak f160 w okolice 45Hz, zresztą mierzyli je gdzieś i też to wyszło w testach że jest niżej niż papierowe,

rel t5 jest bardzo szybkim i dynamicznym subem gdzie idealnie wpasowuje się w stereo bo nie faworycuje ultraniskich Hz ale operuje w piku na okolicy 80Hz, potrafi dobrze uzupełnić bas, choć oczywiście nie będzie on nigdy idealnie zszyty czy o charakterze kolumny jednak w tej cenie mile zaskakuje.

Focal + Naim

Ja przed zakupem R300 bylem juz zdecydowany na zakup RELa, ale te kolumny u mnie maja czasem tego basu az za duzo. Juz przy niskich glosnosciach poruszaja kanapa. Ogolnie do dzis nie moge wyjsc z wrazenia ze takie glosniczki potrafia generowac taki dol. Wiadomo ze przy glosniejszym graniu to sie pewnie zgubia nawet pod mocnym zasilaniem, ale pomysl z subem poszedl dawno w nie pamięć.

?👈

u mnie ls50 grają naimem xs2.

Jak dobrze pamiętam ćwiczyłeś też jakieś kolumny Chario .

Mógłbyś tu skrobnąć jaki model i jak wypada jego porównanie z LS50 ?

rel t5 jest bardzo szybkim i dynamicznym subem gdzie idealnie wpasowuje się w stereo bo nie faworycuje ultraniskich Hz ale operuje w piku na okolicy 80Hz, potrafi dobrze uzupełnić bas, choć oczywiście nie będzie on nigdy idealnie zszyty czy o charakterze kolumny jednak w tej cenie mile zaskakuje.

Nie znam tego suba ani subwooferów w podobnych cenach ale jak kiedyś pytałem oblatanego w temacie kolegi to mi polecał jakiś Paradigm - używka za około 6000zł

I ponoć ten dopiero robi robotę . Ale jaką i na ile jest różnica nie wiem . A 6000 + LS50 + standy = kolumny które suba nie potrzebują .

Ja przed zakupem R300 bylem juz zdecydowany na zakup RELa, ale te kolumny u mnie maja czasem tego basu az za duzo. Juz przy niskich glosnosciach poruszaja kanapa. Ogolnie do dzis nie moge wyjsc z wrazenia ze takie glosniczki potrafia generowac taki dol.

R300 mają sporo basu ale słychać że jest to bas " pompowany " .

Jak będziesz miał okazję posłuchaj R900 . Tam basu wydaje się że jest mniej ale to całkiem inna jego jakość .

Swoboda , dynamika , zejście , stopa ...

Ale to trzeba posłuchać .

Czas się ewakuować z Denona :-) Problemem jest, że ciężko coś lepszego kupić w tych pieniądzach. Znalazłem Lebena CS-300F faktycznie jest lepszy, trochę droższy ale niestety odpada połowa kolumn.

Od zawsze coś kupuję , posłucham i sprzedaję chociaż nieraz zapewniałem że nie sprzedam ;)

Ale teraz mam inne priorytety a później zobaczymy ...

Dla mnie ten Denon to najlepszy wzmak poniżej dychy . Bezawaryjny , bez kaprysów czy burczących traf jak w Heglach , Naimach , Krellach o padających Creekach i Lemmach nie wspominając .

No i ma bardzo dobry preamp gramofonowy !

Edytowane przez muda44

chario grają dosyć mocno podbitymi skrajami pasm, tzn pik na wyższym basie w okolicy 100 mocne siodlo i sporo wysokich ale bardzo delikatnych aksamitnych, ogolnie sa dynamiczne i ochoczo graja melodyjnie ale nie sa ultra szybkie na basie raczej taka obfitość i dynamika, bardzo przyjmene brzmienie mi się ogólnie podobało, słuchałem hyper 2000mk2 kawał monitora, stojące cygnusy, podstawowe z pomarańczowymi głośnikami polipropylenowymi, miałem takie w monitorach z arcamem solo mini http://audio.com.pl/testy/chario-silhouette-200:1 , słuchałem też delfinusów , ładnie wyglądają z szarym macie, ogólnie muszą mieć cholernie mocny i szybki piec może krell 400 , w chario muzyka tworzy pewną atmosferę ogólną bez wnikania w strukturę jak w kef, to zupełnie inny świat.

http://audio.com.pl/testy/chario-hiper-2000-t-mkii:1

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

R300 mają sporo basu ale słychać że jest to bas " pompowany " .

Jak będziesz miał okazję posłuchaj R900 . Tam basu wydaje się że jest mniej ale to całkiem inna jego jakość .

Swoboda , dynamika , zejście , stopa ...

Ale to trzeba posłuchać .

To fakt, troche poduchowaty, ale nie wyobrazam sobie teraz wpychania podlogowek do mojego pokoju. Chyba ze malutkich. Co do stopy to nie zgodze sie, fakt ze wiekszy moze wiecej, ale po podpiechiu DACa Hegla stopa jest w sam raz i ogolna szybkosc na srednicy i wyzszym basie. Nawet na wczesniejszych kolumnach to slyszalem.

Dla mnie ten Denon to najlepszy wzmak poniżej dychy . Bezawaryjny ,

Hehe.

http://forum.audio.com.pl/Denon-pma-2020-Padl-I-nie-dziala-t41838.html

Edytowane przez rafal735r

?👈

A jak się psują Ferrari albo nowa S -klasa :D Największy problem obecnie to cyna bezołowiowa i pękające luty. Z tego powodu sprzęty za grubą kasę też się psują często. Sam miałem preamp BAT wykonany fantastycznie i drogi i trzeszczał. Nikt nie umiał go zdiagnozować łącznie z serwisantem BAT-a. Pomogło pełne przelutowanie całego urządzenia.

To fakt, troche poduchowaty, ale nie wyobrazam sobie teraz wpychania podlogowek do mojego pokoju. Chyba ze malutkich. Co do stopy to nie zgodze sie, fakt ze wiekszy moze wiecej, ale po podpiechiu DACa Hegla stopa jest w sam raz i ogolna szybkosc na srednicy i wyzszym basie. Nawet na wczesniejszych kolumnach to slyszalem.

Małe podłogówki = mały woofer czyli bez sensu .

Posłuchaj kolumn z dużym wooferm . Fizycznie mały woofer czy midwoofer nigdy nie da takiej stopy jak duży kapeć .

Nie chodzi o ilość czy zejście ale tą dynamikę i swobodę i tym właśnie sie różnią R300->R700->R900

Są tacy co nawet kulkę z łożyska popsują ;)

Zapytaj go czy próbował go włączyć bez podłączonych kolumn

Porównywał któryś z kolegów denona 2020ae do 2000 r ? Mam w domu od miesiąca 2000r mojego kolegi, całkiem niezły patrząc na jego cenę sh 2000 zł do tego to kawał porządnej inżynierii, jest jednak w średnicy nieco za mało wypełniony, dobrze by zagrał ze spendorami lub xavianami, całkiem nieźle podołał moim Jm labą.

Ogólnie fajna neutralna maszyna, ciekaw jestem jak wypada przy nim młodszy brat, patrząc na fotki wnętrza myśl wiele się nie zmieniła.

Co do kolumn z dużym wooferem, podpisuje się obiema rękami pod wypowiedzią Mudy, duży woofer to zupełnie inna swoboda, małe woofery to bas z basreflexu a duży to bas z głośnika :) W moim sporym pomieszczeniu takie ap tempo 6 czy focale electra 1027be miały niby wiecej basu od sporej mezzo utopii ale to nie ta jakość i nie ta swoboda, przy głośnej stopie czuć ruch powietrza z dużego głośnika.

Gość

(Konto usunięte)

Porównywał któryś z kolegów denona 2020ae do 2000 r ? Mam w domu od miesiąca 2000r mojego kolegi, całkiem niezły patrząc na jego cenę sh 2000 zł do tego to kawał porządnej inżynierii, jest jednak w średnicy nieco za mało wypełniony, dobrze by zagrał ze spendorami lub xavianami, całkiem nieźle podołał moim Jm labą.

Ogólnie fajna neutralna maszyna, ciekaw jestem jak wypada przy nim młodszy brat, patrząc na fotki wnętrza myśl wiele się nie zmieniła.

Co do kolumn z dużym wooferem, podpisuje się obiema rękami pod wypowiedzią Mudy, duży woofer to zupełnie inna swoboda, małe woofery to bas z basreflexu a duży to bas z głośnika :) W moim sporym pomieszczeniu takie ap tempo 6 czy focale electra 1027be miały niby wiecej basu od sporej mezzo utopii ale to nie ta jakość i nie ta swoboda, przy głośnej stopie czuć ruch powietrza z dużego głośnika.

A nie ma "zmiękczenia" stopy, spowolnienia...?

Edytowane przez Gość

bas jest dwa razy szybszy niż słyszałem do tej pory, sam się zdziwiłem bo myślałem podobnie, że duży głośnik to ciężki i misiowaty, życie to zweryfikowało, stopa to jest f1 w moim odczuciu

Zeby wytworzyć określoną ilość basu trzeba przepompować pewną ilość powietrza i można to zrobić albo za pomocą dużej membrany i małego jej ruchu albo małą membraną i dużym wychyłem.

Zeby mały głośnik miał duży wychył musi mieć tak skonstruowane zawieszenie a wzmacniacz musi pokonać opór tego zawieszenia . Głośnik " nabiega " się przy tym i wzmacniacz musi mieć jeszcze siłę go wyhamować .

Porównywał któryś z kolegów denona 2020ae do 2000 r ?

Już padały takie pytania .

Po tym modelu był jeszcze 2010 , A100 i dopiero 2020AE więc kilka lat minęło .

Wystarczy zmienić jeden element i będzie całkiem inne granie .

Denon raczej nie śpi i wprowadza ulepszenia chcąc utrzymać się na rynku .

Z tego co wiem to A100 czy 2010 był nieco jazgotliwy w średnicy w stosunku do 2020AE

I tak odbiegliśmy od tematu Kefów ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.