Skocz do zawartości
IGNORED

Klub milosnikow Cambridge Audio

Rekomendowane odpowiedzi

No i od dzisiaj jestem posiadaczem CA851A+CA851C...Sprzęt dopiero się rozgrzewa, ale detale już są boskie. Mimo, że Cambridge ogólnie nie jest sprzętem do muzyki klasycznej - Lacrimosa Mozarta i wymagająca aria E lucevan le stelle Pavarottiego zabrzmiały bez zarzutów, na poprzednim 641 właśnie one nie zdawały egzaminu.

Witaj, napędza stare Paradigm Monitor 7v.5, w kablach głośnikowych zdecydowanie lepiej brzmi Wireworld Orbit, lub Oasis, TARA daje mętną średnicę. Interkonekty słucham Nordosty Dreamcastery i Wireworld Eclipse 6 - te ostatnie chyba dają większą przestrzeń - głęboką, a Entagled z płyty A Trick of the Tail Genesisów brzmi cudownie. Sprzęt gra zaledwie kilka godzin - jeszcze nie może być bardzo dobrze...

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Witam, słyszałem opinie że najlepszym modelem o najlepszej barwie miał A500 czy podzielacie ta opinie czy też są lepsze modele?? oczywiscie prz zachowaniu jakiś wartości sprzętu z tamtych lat

witam zamierzam kupić amplituner 540 r v2 z 2 albo 3 ręki .jak oceniacie jakość tego urządzenia, ktoś miał stycznośc ?mam cd 500se no i płytka wygląda jakby ją lutował pijany chińczyk ,nie chcę ciągać sie z nim po serwisach .DZIĘKI

Miałem ampltuner 540r v. 2, a potem 640r. Nie polecam tego sprzętu. O ile brzmieniowo urządzenia te wypadają dobrze, to do jakości miałem wiele zastrzeżeń. Każdy ze wspomnianych amplitunerów lądował w serwisie (540r chyba ze 3 razy) nas szczęście w okresie gwarancyjnym. Nie sądzę by z wiekiem było lepiej, raczej odwrotnie. Opinie, z którymi się spotkałem były takie, że jakość komponentów była po prostu nie najlepsza - to samo dotyczyło klocków stereo CA z tego okresu.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich i dołączam do klubu po latach (650A) z 851C . Piękna , srebrna maszyna przyjechała dzisiaj i pograła 3 godzinki ... eh , ładnie , ładnie ... liczę, że z czasem będzie tylko lepiej :))

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam,

czy ktoś z Panów zna może historię produkcji przetworników cyfrowo-analogowych tej firmy?

Chodzi mi głównie o serię produkowaną w latach 90-tych: Cambridge Audio DACMagic 1, 2 i 3.

Ten ostatni miał nazwę DAC3 i podobno był tożsamy z wersją 2, tyle że przeznaczony na inny rynek.

Czym one się różnią i który najlepszy? Wie ktoś?

• 3 tygodnie później...

ma ktoś tu jakieś doświadczenia z CA 651a

Tak. Chciałem go kupić (po wielogodzinnych odsłuchach na różnych kolumnach) ale ostatecznie trafił mi się Audiolab 8200a. Poradziłem zakup 651a szwagrowi i teraz często słuchamy sobie go na Elac 187 a za napęd robi CA 751 BD.

Witam.

Potrzebuję pomocy.

Kolega jest posiadaczem Cambridge Audio 640 CD i nie działają mu przyciski Open/Close oraz Play/Pause. Pozostałe 3 przysciski (Stop oraz Skip) działają bez zarzutu.

Jak się domyślam przyczyna jest raczej mechaniczna niż jest coś nie tak z elektroniką.

Można otwierać szufladę tylko za pomocą pilota.

Jakieś pomysły Koledzy mają?

Kupić jakiś płyn do czyszczenia styków.

Pozdrawiam.

post-19563-0-23702900-1400929431_thumb.jpg

MUSIC NON STOP

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Tak. Chciałem go kupić (po wielogodzinnych odsłuchach na różnych kolumnach) ale ostatecznie trafił mi się Audiolab 8200a. Poradziłem zakup 651a szwagrowi i teraz często słuchamy sobie go na Elac 187 a za napęd robi CA 751 BD.

A jakie wrażenia ?? Mam właśnie CA 751 BD i muszę dokupić wzmacniacz i chciałem coś CA

Szukać czegoś starszego , podobno nowsze konstrukcje grają bardziej neutralnie a nawet jaśniej :)

A jakie wrażenia ?? Mam właśnie CA 751 BD i muszę dokupić wzmacniacz i chciałem coś CA

Szukać czegoś starszego , podobno nowsze konstrukcje grają bardziej neutralnie a nawet jaśniej :)

Nie kupuj starszych wzmacniaczy CA. Nowsze grają fakt neutralniej ale na pewno nie jaśniej. Grają zdecydowanie cieplej ładnie dociążają i wypełniają dźwięki. Starsze grają bardzo szczegółowo i to się nie zmieniło ale dość sterylnie i sucho. Nie ma tam gdzie trzeba tego mięska w brzmieniu. Wcześniej pisałem o porównaniu CA 651a do hybrydowego Vincenta 227 i CA grał na bardzo zbliżonym poziomie i na pewno nie jaśniej a to już mówi samo za siebie.

Mam okazję kupić w bardzo dobrej cenie i z dobrych rąk CA 650 A , a jak porównuję budowę , to praktycznie niczym się nie różni od 651 A , no tylko to wejście USB :)

ale może się mylę ??

Mam okazję kupić w bardzo dobrej cenie i z dobrych rąk CA 650 A , a jak porównuję budowę , to praktycznie niczym się nie różni od 651 A , no tylko to wejście USB :)

ale może się mylę ??

Brzmieniowo niczym się nie różnią i jeśli nie zależy ci na dac kup 650.

• 4 tygodnie później...

witam

nie pozostaje mi nic innego jak zamieścić tu swoje odczucia i przemyslenia :)

zakupiłem ostatnio Cambridge Audio Azur 651A i gra to z Audio Academy Phoebe III narazie gra to z lapka bo właśnie jestem na etapie zakupienia CD

ewentualnie gramofon też wchodzi w grę

porównywałem CA z różnymi piecykami między innymi Audiolab 8200, Exposure 1010, jakies dwa kiepskie Denony, ostatecznie wygrał CA i nieżałuję tej decyzji :)

a nawet ostatnio słuchałem NAD 356 na AA Phoebe III w studiu odsłuchowym , wygłuszonym i z bajerami typu pułapki basowe itp , ten NAD też dobrze się spisuje ale chciał bym zrobic kiedyś bezpośrednią konfrontację tych dwóch piecyków.

jakbyście mieli jakieś pomysły odnośnie odtwarzacza CD lub jakiegos gramofonu do mojego zestawu to prosze napiszcie będę wdzięczny

pozdrówki ;)

ale może się mylę ??

to wejście USB to znacząca różnica, ponieważ jest to przetwornik cyfrowo analogowy , wprawdzie nie żedaen kozacki ale jest :)

Ja od jakiegoś pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem CA azur 640R. Zauroczył mnie brzmieniem a po małym ulepszeniu i dodaniu innego przewodu zasilającego po prosu jestem zachwycony.

co sadzicie o Azur851E i Azur851W sa to klocki godne uwagi w tej cenie ? jakies minusy tego sprzetu ?

Mam wprawdzie poprzednie modele, ale końcówka jest taka sama.

851E - pre bym sobie odpuścił, lepiej dołożyć te pieniądze do DAC'a z wbudowanym pre. W moim pre zepsuł się impulsator (gałka głośności na pre), ogólnie jakość CA pozostawia wiele do życzenia.

850W - jedyny, dobrze grający wzmacniacz od CA!!!, niższe modele do pięt mu nie dorastają, to jest inna klasa. Wykonanie? luzują się zaciski głośnikowe, trzeba ewentualnie rozkręcić obudowę i je dokręcić, gra za to bardzo ładnie, mało wymagający jak chodzi o pre i gra przyjemną, lekko ciemną barwą. Rozdzielczość nie jest na poziomie high-endu ale cakiem dobra. Gdybym jednak kupował dzisiaj, to wolałbym coś droższego, ale używanego z drugiej ręki.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

to wejście USB to znacząca różnica, ponieważ jest to przetwornik cyfrowo analogowy , wprawdzie nie żedaen kozacki ale jest :)

No tak , ale przydaje się tylko ja mamy coś do podłączenia , innego niż CA

Jaki sens ma podłączenie , czegoś np. CD , na takiej samej kości ??

Dla mnie całkowicie nie przydatna funkcja :)

No tak , ale przydaje się tylko ja mamy coś do podłączenia , innego niż CA

Jaki sens ma podłączenie , czegoś np. CD , na takiej samej kości ??

Dla mnie całkowicie nie przydatna funkcja :)

A jak chciałbyś podłączyć CD przez USB. Po to jest ten dac aby móc podłączyć komputer. To jest tylko dac usb.

Ale się zakręciłem :)

Mój błąd !!!

Ja korzystam z Stream Magic 6 i tak miało być od początku , dlatego nie interesowałem się tematem wejścia cyfrowego ( USB )

Przepraszam za zamieszanie

• 2 tygodnie później...

witam,

może mi ktoś podpowiedzieć czy czasem CA 650c nie zagra z musical Fidelity A300 i Chorusami 826 zbyt jasno,wysoko i ze słabszym basem?

Czy lepiej interesować się jakimś NADem.

Słucham różnej muzyki i chcę mieć uniwersalny zestaw.

A nie ukrywam że "pasowałby" mi designem bo mam już CAM 6.

• 3 tygodnie później...

witam,

może mi ktoś podpowiedzieć czy czasem CA 650c nie zagra z musical Fidelity A300 i Chorusami 826 zbyt jasno,wysoko i ze słabszym basem?

Czy lepiej interesować się jakimś NADem.

Słucham różnej muzyki i chcę mieć uniwersalny zestaw.

A nie ukrywam że "pasowałby" mi designem bo mam już CAM 6.

Kurde tu nikt nie pisze. Jaka przerwa między wpisami... Ho, Ho. CA generalnie gra jasno z detalami powyżej średniej. Jazz, vocal, plum, plum OK ale zapomnij o łubudubu. NAD na pierwszy rzut ucha jest bardziej dynamiczny (?) ale to w ogólnym rozrachunku może być męczące. Zależy co kto lubi. Ja wybrałem CA bo jestem stary, lubię detal, jazz, piękny wokal i wszystkie drobne dzwoneczki i piz....dryki. NAD to zabija ale nadrabia chyba nie do końca kontrolowanym bębnem. Nie ma uniwersalnych zestawów. Nie znaczy to, że CA nie ma basu... jest on inny.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.