Skocz do zawartości
IGNORED

Woofer o małej i dużej średnicy– różnice

Grzegorz7

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu starsze kolumny robiono na dużym głośniku basowym?

Dla tego że małe woofery nie potrafiły tak liniowo pracować przy tak dużych wychyleniach jak obecne ... i jak ktoś chciał niski bas to musiał zastosować wielki głośnik. A dzisiaj ... niekoniecznie. Choć nadal nowoczesny wielki głośnik zejdzie niżej przy większym SPL, niż tej samej "generacji" mały.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Parantulla ale autor tematu nie pytał jaka kolumna jest najlepsza do pokoju 15mkw, który jest sypialnią, pokojem dziennym, i pokojem zabaw dla dzieci. Pytał w kategoriach ogólnych. Który jest lepszy. A to że są to konstrukcje najczęściej drogie, wymagające równie drogiej elektroniki i tym samym raczej nie kupowane przez osoby mieszkające w małych mieszkaniach w bloku, to już inna sprawa.

Popatrz że w ofercie raczej wszystkich producentów dobrych kolumn, ich cena i jakość wzrasta najczęsciej wraz ze wzrostem średnicy głośników niskotonowych. Wyższe linie przeważnie są większe. To też o czymś świadczy.

To też o czymś świadczy.

No świadczy, tylko o czym?

O tym, że większy woofer jest zawsze i wszędzie pod każdym względem lepszy od mniejszego?

W obrębie oferty jednego producenta być może i tak jest, choć niekoniecznie i nie zawsze musi być,

ale w całej masie sprzętu wyprodukowanego na przestrzeni ostatnich powiedzmy 30-40 lat

na pewno się znajdzie więcej przykładów na to, że jest zupełnie odwrotnie i małe współczesne midwoofery

łoją bezlitośnie starodawne wynalazki o dwukrotnie większej średnicy, a zdaje się autor wątku pytał o to

czemu starsze kolumny robiono na dużym głośniku basowym, a nie o to jakie głośniki są lepsze i od czego ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Osobiście bardzo podobaja mi się kolumny zbudowane z osobnych skrzynek. Uważam, że (przynajmniej konstrukcyjnie) jest to bardzo dobry pomysł. Gdzies czytałem, że można kupować na części i np moduły basowe nabyć w późniejszym okresie.

Myśle o konstrukcjach tego typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Macie jakieś doświadczenia?

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

O tym, że większy woofer jest zawsze i wszędzie pod każdym względem lepszy od mniejszego?

W obrębie oferty jednego producenta być może i tak jest, choć niekoniecznie i nie zawsze musi być,

ale w całej masie sprzętu wyprodukowanego na przestrzeni ostatnich powiedzmy 30-40 lat

na pewno się znajdzie więcej przykładów na to, że jest zupełnie odwrotnie i małe współczesne midwoofery

łoją bezlitośnie starodawne wynalazki o dwukrotnie większej średnicy, a zdaje się autor wątku pytał o to

czemu starsze kolumny robiono na dużym głośniku basowym, a nie o to jakie głośniki są lepsze i od czego ;)

Nikt nie mówi że zawsze i wszędzie. To by było za proste. Ja tylko zwracam uwagę na fakt, że nawet u najlepszych producentów kolumn, korelacja pomiędzy jakością kolumny a wielkością przetworników, jest również i dzisiaj zachowana. Czym droższa linia tym większe głośniki.

A z chęcią bym się zapoznał z przykładami małych, nowych kolumn, swobodnie schodzących do 30Hz. Może faktycznie warto byłoby takich konstrukcji posłuchać. Te które miałem do tej pory nadawały się co najwyżej na tyły do kina domowego.

A c chęcią bym się zapoznał z przykładami małych, nowych kolumn, swobodnie schodzących do 30Hz. Może faktycznie warto byłoby takich konstrukcji posłuchać. Te które miałem do tej pory nadawały się co najwyżej na tyły do kina domowego.

Małe tzn. Genelec 8260A się kwalifikują? Zgodnie z pomiarami producenta, schodzą gdzieś do 27Hz przy spadku w okolicach 1 dB wzgl. średniego SPL (Genelec podaje bardziej restrykcyjnie 29 Hz - 21 kHz ± 1 dB)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Małe tzn. Genelec 8260A się kwalifikują? Zgodnie z pomiarami producenta, schodzą gdzieś do 27Hz przy spadku w okolicach 1 dB wzgl. średniego SPL (Genelec podaje bardziej restrykcyjnie 29 Hz - 21 kHz ± 1 dB)

http://www.genelec.com/products/3-way-monitors/8260a/

No ciekawe. Metalowe skrzynki, kolumny aktywne i pełne elektroniki i obróbki cyfrowej, w tym zaawansowane układy DSP. Z chęcią bym je porównał do moich starych trumien ze wzmakiem bez jakiejkolwiek regulacji. To by było bardzo ciekawe doświadczenie. Tylko ta cena. 18tzł/szt.

Dokladnie chodziło mi o to o czym pisze HQ150, czyli o to, dlaczego teraz w konstrukcjach powiedzmy trochę wyżej od budźetowych czyli z pułapu cenowego 6-9tys. zł nie stosuje się dużych głośników jak to robiono kiedyś. Jeśli chodzi o audio domowe to takiego porównania nie robiłem nigdy. Ale jakiś czas temu firma zajmująca się car audio zrobiła mi suba zamkniętego na dwóch 20cm wooferach. Potem z racji tego, że bagażnika mi było szkoda sprzedałem skrzynkę i zrobiono mi pod jeden głośnik 30cm. Głośniki tej samej firmy DLS. I spostrzeżenia takie, że na głośniku 30cm jest dużo niżej schodzący bas (szczególnie słychać to jak przytnę ją na 50Hz) a i szybkość pozostaje ta sama co przy dwóch 20 stkach. Stąd moje zdziwienie dotyczące właśnie tego, że firmy odeszły od stosowania dużych głośników, które wg mnie w tym konkretnym przypadku jeden większy wypadł lepiej.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dokladnie chodziło mi o to o czym pisze HQ150, czyli o to, dlaczego teraz w konstrukcjach powiedzmy trochę wyżej od budźetowych czyli z pułapu cenowego 6-9tys. zł nie stosuje się dużych głośników jak to robiono kiedyś. Jeśli chodzi o audio domowe to takiego porównania nie robiłem nigdy. Ale jakiś czas temu firma zajmująca się car audio zrobiła mi suba zamkniętego na dwóch 20cm wooferach. Potem z racji tego, że bagażnika mi było szkoda sprzedałem skrzynkę i zrobiono mi pod jeden głośnik 30cm. Głośniki tej samej firmy DLS. I spostrzeżenia takie, że na głośniku 30cm jest dużo niżej schodzący bas (szczególnie słychać to jak przytnę ją na 50Hz) a i szybkość pozostaje ta sama co przy dwóch 20 stkach. Stąd moje zdziwienie dotyczące właśnie tego, że firmy odeszły od stosowania dużych głośników, które wg mnie w tym konkretnym przypadku jeden większy wypadł lepiej.

No tak jak napisałem, w modelach drogich, topowych można w dalszym ciągu takie głośniki znaleźć. tylko niestety kosztują. Zresztą jak się przyjrzeć cenom starych topowych trumien, opartych na dużych wooferach, to to też był relatywnie raczej wyższy poziom cenowy niż te widełki które podałeś. Takie paki kosztowały często 1/3, 1/2 czy nawet więcej ceny nowego samochodu średniej klasy. Czyli dzisiaj ich odpowiedników trzeba by szukać w cenie 20-50tzł.

To trza było od razu tak gadać, a nie w maliny wpuszczać z jakimiś Altusami,

bo już myślałem, że to kolejny wątek traktujący o lepszości starych rupieci wyrwanych z allegro za kilka stówek

od całej reszty świata produkowanej współcześnie ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

To trza było od razu tak gadać, a nie w maliny wpuszczać z jakimiś Altusami,

bo już myślałem, że to kolejny wątek traktujący o lepszości starych rupieci wyrwanych z allegro za kilka stówek

od całej reszty świata produkowanej współcześnie ;)

Ja pisałem o Altusach? Kiedy, wczoraj prawie nie piłem:-)

Swiadczy to o tym ze wszystko da sie spieprzyc. Natomiast obiektywnie porownujac kolumny tej samej jakosci ta z malymi glosnikami na basie zacznie sie gubic wraz ze wzrostem glosnosci. Trzeba posluchac i porownac. Duzy glosnik ma tez mozliwosc nizszego "zejscia". Duze glosniki basowe wcale nie graja zle w mniejszych pomieszczeniach. To bardziej zalezy do czego sa przystosowane kolumny.

To prawda, osobiście z lepszych TLek znam tylko IMFy, TDL i duże Quadrale, niestety wszystkie dynamiką na basie nie grzaszą.

Czołgista, sam mam średniego pułapu TL Castle Acoustics Harlech S1 - TL, a bas jest b. szybki, zejście niskie, bas b. zróżnicowany. I to nie moje tylko wrażenia, a recenzentów. Dziwne, bo kolumna zbudowana na 13cm wooferku tylko. Owszem, wadą jest, że basu nie ma wiele, ale jest dobrej jakości. Dlatego z tymi ograniczeniami szybkości nie do końca chyba tak jest (choć może się mylę).

Powrót po dłuższej przerwie...

Ja nie pytam o normy. Ja proszę o jakiś konkretny przykład.

A proszę bardzo:

każdy tuner AM,

każdy tuner FM,

każdy dwugłowicowy magnetofon kasetowy z lat 70-tych,

każdy gramofon z wkładką piezo,

każdy gramofon ze słabszą wkładką MM.

Konkrety pod tę listę możesz podłożyć sobie sam.

Ja pisałem o Altusach? Kiedy, wczoraj prawie nie piłem:-)

No Ty akurat nie, ale ktoś tam coś tam wspominał i to mnie zmyliło, jeszcze ten tytuł wątku na dokładkę...

A tak generalnie, to oczywiście masz rację, jeśli kasa do wydania nie gra roli i poruszamy się na pułapach 20-50 tys. PLN

ale jeśli zejdziemy w nieco bardziej przystępne cenowo rejony tak powiedzmy do 5-10 tys. za parę, to już różnie z tym bywa

i więcej zależy od zdolności konstruktora czy użytych do budowy materiałów, niż od samej wielkości głośników w kolumnie.

Nawet jeśli przetworniki będą tej samej klasy i od tego samego producenta, bo miałem na przykład u siebie taki przypadek,

że kolumna na dwóch węglowych osiemnastkach Scan Speak w OZ grała lepiej niż inna kolumna na podobnym głośniku SS

tyle że nieco większym, bo 22cm dmuchającym w jeszcze większą membranę bierną (również produkcji SS) a i tak obie te kolumny

miały według mnie słabszy bas niż jeszcze inna konstrukcja (tym razem DIY) na tym samym SS 22cm, ale już w budzie BR.

Wszystkie trzy pary były konstrukcjami 3-way i we wszystkich za sam bas były odpowiedzialne tylko te głośniki, które wymieniłem.

Wnioski? No nie wiem jakie poza takimi, że każdy z konstruktorów miał nieco inny pomysł na realizację sekcji niskotonowej,

ale w żadnym razie, przynajmniej według mnie, nie można na takich wątłych podstawach budować jedynie słusznych prawd,

że jakieś głośniki czy rozwiązania są lepsze od innych, bo jak życie pokazuje są prawdy, półprawdy oraz gówno prawdy, o i tyle :)

A proszę bardzo:

każdy tuner AM,

każdy tuner FM,

Myślę, że koledze seniortelefono chodziło o konkretne modele żebyś wskazał.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

A proszę bardzo:

każdy tuner AM,

każdy tuner FM,

Konkrety pod tę listę możesz podłożyć sobie sam.

Radia nie słucham, piezoelektryków też. Co do reszty, drogi Yulu to napiszę wprost: ciężko by Ci było większą bzdurę wymyślić.

Ale brawa za inwencję :-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No Ty akurat nie, ale ktoś tam coś tam wspominał i to mnie zmyliło, jeszcze ten tytuł wątku na dokładkę...

A tak generalnie, to oczywiście masz rację, jeśli kasa do wydania nie gra roli i poruszamy się na pułapach 20-50 tys. PLN

ale jeśli zejdziemy w nieco bardziej przystępne cenowo rejony tak powiedzmy do 5-10 tys. za parę, to już różnie z tym bywa

i więcej zależy od zdolności konstruktora czy użytych do budowy materiałów, niż od samej wielkości głośników w kolumnie.

Nawet jeśli przetworniki będą tej samej klasy i od tego samego producenta, bo miałem na przykład u siebie taki przypadek,

że kolumna na dwóch węglowych osiemnastkach Scan Speak w OZ grała lepiej niż inna kolumna na podobnym głośniku SS

tyle że nieco większym, bo 22cm dmuchającym w jeszcze większą membranę bierną (również produkcji SS) a i tak obie te kolumny

miały według mnie słabszy bas niż jeszcze inna konstrukcja (tym razem DIY) na tym samym SS 22cm, ale już w budzie BR.

Wszystkie trzy pary były konstrukcjami 3-way i we wszystkich za sam bas były odpowiedzialne tylko te głośniki, które wymieniłem.

Wnioski? No nie wiem jakie poza takimi, że każdy z konstruktorów miał nieco inny pomysł na realizację sekcji niskotonowej,

ale w żadnym razie, przynajmniej według mnie, nie można na takich wątłych podstawach budować jedynie słusznych prawd,

że jakieś głośniki czy rozwiązania są lepsze od innych, bo jak życie pokazuje są prawdy, półprawdy oraz gówno prawdy, o i tyle :)

I do tego jeszcze trzeba dodać kwestię zasilania takich konstrukcji. O ile z mniejszymi głośnikami często wzmak sobie radzi i bas jest O.K., to przy dużych polegnie i wydaje się że grają gorzej. Ale już przy elektrowniach i do tego wysokiej jakości może być zgoła odmiennie.

Ponieważ wkradła się wątpliwość:

Głośnik duży zagra zawsze lepiej w zakresie basów niż mały.

Nie mówimy tu o wyjątkach i spapranych głośnikach. Spaprany to owszem może… zejść...

Tu nad wyraz gra fizyka.

Nie ma tu żadnych cudów. A to, że duży może mieć problemy, wynika zazwyczaj z nieszczęśliwego podziału pasma.

A czy mały zagra basem?

Zagra! Tylko jak jest przy uchu; słuchawki.

Radia nie słucham, piezoelektryków też. Co do reszty, drogi Yulu to napiszę wprost: ciężko by Ci było większą bzdurę wymyślić.

Ale brawa za inwencję :-)

Z punktu widzenia rupieciarza, to rzeczywiście może zakrawać na bzdurę, mój ty drogi Zbieraczu.

Rupieciarz - ciekawie brzmi, tak mnie jeszcze nikt nie nazwał :-) Miałem rację z tą inwencją.

Co nie zmienia faktu, że palnąłeś niezłą bzdurę, z której ciężko Ci będzie wyjść z twarzą. Proponuję abyś swoje rewelacje napisał w wątku "Magnetofon" - sporo userów będzie miało niezły ubaw. Na pewno będą Ci wdzięczni za uświadomienie ich że mają problemy z górą pasma.

Rupieciarz - ciekawie brzmi, tak mnie jeszcze nikt nie nazwał :-) Miałem rację z tą inwencją.

Co nie zmienia faktu, że palnąłeś niezłą bzdurę, z której ciężko Ci będzie wyjść z twarzą. Proponuję abyś swoje rewelacje napisał w wątku "Magnetofon" - sporo userów będzie miało niezły ubaw. Na pewno będą Ci wdzięczni za uświadomienie ich że mają problemy z górą pasma.

No, tam to są dopiero Sentymentalni Muzealnicy i Zbieracze, hoho! Ich świetne dwugłowicówki przenoszą w porywach do 13-14 kHz ze spadkiem z 10 dB i 2% zniekształceń harmonicznych do tego. No ale ja konwencję rozumiem - wszak to szacowne runchle "których już się nie robi" :( Któż by śmiał krytykować taki hajent, jest więcej niż pewne, ze żywym ogniem będą za to przypalać :)

O prawidłowym przetwarzaniu najniższego klawisza fortepianu (nuty A0 wg. notacji naukowej) a więc ok. 27.5Hz trudno jest w ogóle mówić w przypadku głośnika 15cm. Nawet jak uprzemy się takiemu dostroić membranę bierną (o BR można raczej zapomnieć) w te okolice, będzie kaszana z wytrzymałością mocową i zejściem, ew. strojenie z "siodłem" na SPL. Z TL-ki cudów też bym się nie spodziewał.

Najmniejszy rozmiar głośnika przy którym można mówić o jako-tako sensownym przetwarzaniu A0 to nawet przy dzisiejszej technologii 22cm, a i to raczej w mniejszych pomieszczeniach.

Najmniejszy rozmiar głośnika przy którym można mówić o jako-tako sensownym przetwarzaniu A0 to nawet przy dzisiejszej technologii 22cm, a i to raczej w mniejszych pomieszczeniach.

Amen,

18 cali w natarciu:)

Widzę, ze jest luka w zatwierdzaniu postów.. no cóż, pal... nie tym razem jednak, nie będę sponsorował wspomnień szeregowca armii darmowej...

Wracając do meritum :

Nie widzę powrotu do słuchania muzyki z małych przetworników niskotonowych:)

...

O słodki braku moderacji...)

Miałem 15-stkę, 18-stkę, 30-dzieskę, ... znowu 30-dziestkę,45-tka, jednak to jest to:)

O prawidłowym przetwarzaniu najniższego klawisza fortepianu (nuty A0 wg. notacji naukowej) a więc ok. 27.5Hz trudno jest w ogóle mówić w przypadku głośnika 15cm. Nawet jak uprzemy się takiemu dostroić membranę bierną (o BR można raczej zapomnieć) w te okolice, będzie kaszana z wytrzymałością mocową i zejściem, ew. strojenie z "siodłem" na SPL. Z TL-ki cudów też bym się nie spodziewał.

Wszystko pięknie, to teoria a praktyczne przykłady dostępnych cenowo kolumn, powiedzmy do 10 kPLN ? Tylko proszę, coś bardziej konwencjonalnego niż Genelec :)))

Parę dni temu miałem okazję porównać moje kolumny DIY z 22cm basowcem z Altonami 110 na 30cm niskotonowcu. Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się że Seas CA22 schodzi zdecydowanie niżej i gra o niebo lepszym basem niż "wiekowe" Altony z 30cm potworem.Doskonale pokazało mi to jak technika głośnikowa poszła do przodu od tamtych lat.Na tym przykładzie warto również zauważyć jaki potencjał drzemie w nowoczesnych dużych driverach typu 25-30cm.

300732_BB_00_FB.EPS_250.jpg

Głośnik niskotonowy Eminence Sigma Pro 18, 800 W

Numer produktu: 300732

EMINENCE_FL_SW_00.EPS_93.gif

z Eminencesterne_00.png (0 Opinie)

Opis produktu

Od ponad 30 lat głośniki Eminence znajdują wiele zastosowań w rozmaitych dziedzinach technologii dźwiękowej. Mogą być stosowane z największymi wzmacniaczami mocy, systemami dyskotekowymi oraz wzmacniaczami basowymi / gitarowymi najpopularniejszych marek. Głośniki Eminence to świetny wybór: wspaniała jakość dźwięku, doskonałe wykonanie oraz, co najważniejsze - niezawodność. Wszystkie głośniki są zgodne z wymaganiami APS. Ferrytowe magnesy z dużą gęstością i wysoko-temperaturowe konstrukcje cewki drgającej Cape typu clay/tone.

Charakterystyka

• Średnia/maksymalna moc skuteczna 400 / 800 W
  • Zakres częstotliwości 25-500 417 Hz
  • Średnica montażowa 417 mm
  • Stalowy kosz

Dane techniczne i specyfikacja

Średnica zewnętrzna / kosza 456 mm Częstotliwość rezonansowa 28 Hz Średnica zabudowy 417 mm Zakres częstotliwości 25-500 Hz Obciążalność sinus 650 W Waga 8.55 kg Obciążenie muzyki (maks.) 1300 W Głębokość zabudowy 187 mm Głośność/efektywność (dB) 97 dB Impedancja 8 Ohm VAS 475.7 l QTS 0.29

Dokumentacja

Arkusz

Ukryta Zawartość

Kosztuje ok 800zł Tylko paczki musiałyby być wielkie. Robił ktoś może kolumny z takim dużym basowcem?

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.