Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt Orion

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

XYZ

Hehehe ktoś tu z dalekiej podróży wrócił do świata żywych. Jaki wigor, plastyka opisu. Poezja:)

Ty wierzysz w wygrzewanie kolumn?:) Jestem w szoku! Daj im miesiąc na rozruch. Szkoda, że użyłeś takiego gównianego kabla. Zepsuje ci końcowy efekt. Kiedyś go zmienisz:)

Gość

(Konto usunięte)

Wij, 23 Mar 2009, 10:44

>Ty wierzysz w wygrzewanie kolumn?:) Jestem w szoku! Daj im miesiąc na rozruch.

głośnik to element mechaniczny w dużej mierze, tam taki efekt MOŻE występować, więc kilka godzin grania można im dać.

Gość

(Konto usunięte)

Bacek, 23 Mar 2009, 11:07

>Trochę sobie jeżdżą na Tobie za poprzednie występy.

ja poglądów nie zmieniłem...

>A nawiązując do rozruszania głośników. Pierwsze kilka godzin mocniejszego grania daje wyraźnie

>mierzalne zmiany parametrów głośnika.

chyba nawet gdzieś widziałem takie pomiary, ale pryzdałby się jakiś link ;)

Chociaż by u Gravesena w wątku o PMS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przedostatnia kolumna pomiar po czterech godzinach męczenia 40 Hertzami.

post-9600-100009741 1237803869_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Bacek, 23 Mar 2009, 11:24

Tu z kolei facet pomierzył i po wygrzaniu głośnik zmienił parametry o około 5-10%, z tym, że te zmiany sie zniosły i per saldo nic się nie zmieniło...:

http://bruce.coppola.name/audio/BurnInLegend.pdf

Coś mi się wydaje, że głównie to mi się uszy wygrzeją :)

Do dźwięku trzeba się przyzwyczaić (i odzwyczaić od starego) i przesłuchać sporo swoich płyt.

Co do tych rezonansów pomieszczenia, to chyba jednak są.

Przykładowo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Czy mógłbyś zrobić jakieś proste pomiary swoich głośników w pomieszczeniu ( najlepiej bez wygładzenia)?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

bigos, 23 Mar 2009, 12:16

>Co do tych rezonansów pomieszczenia, to chyba jednak są.

>Przykładowo

>http://www.stereophile.com/floorloudspeakers/jamo_reference_r_907_loudspeaker/index4.html .

może trochę przesadziłem, jakieś tam zapewne są, ale w porównaniu do klasycznych konstrukcji to nie ma :), praktycznie niewyczuwalne w normalnym słuchaniu.

>Czy mógłbyś zrobić jakieś proste pomiary swoich głośników w pomieszczeniu ( najlepiej bez

>wygładzenia)?

nie mam mikrofonu.

XYZPawel

Coś mi się wydaje, że głównie to mi się uszy wygrzeją :)

Zależy co bedziesz nimi robił:))

Kolumny wymagają mechanicznego dotarcia i wiara w slepe testy tego nie zmieni. Nowe membrany muszą uzyskać odpowiednią elastyczność. W tym celu wymagają pewnego okresu eksploatacji. Jaki to będzie okres... cholera wie.

XYZPawel, 23 Mar 2009, 13:25

>ile kosztuje jakiś sensowny ?

Na allegro 50 zł, samemu zrobisz za połowę tej kwoty. Wkładka Panasonic WM-61A, rurka aluminiowa. Programów jest kilka do zabawy.

Gość

(Konto usunięte)

Bacek, 23 Mar 2009, 14:01

>XYZPaweł,

>Ty jesteś z Poznania? Jak by co to pomiarówę mogę Ci użyczyć lub nawet całość pomierzyć.

chętnie pożyczę, z pomiarami sobie poradzę, odezwę się na pw.

W sumie warto by to pomierzyć...

Gość

(Konto usunięte)

Co raz bardziej lubię te kolumny :)

Dire straits - alchemy, słuchać każdą strunę w gitarze, i są to konkretne dynamiczne pociągnięcia, nie jakieś plumkanie (ale na tej płycie brak jest niskiego basu, zupełny brak podkładu basowego).

The Wall: zachciało mi się nawet śpiewać z wokalistą :))

Miles Davis "Kind of Blue", miałem wrażenie, że muzycy grają w moim pokoju, każdy instrument ma swoją konkretną wyróżnialną barwę (wcześniej jakoś nie rzucało to się w uszy).

Bjork "debut", fantastyczny głos bjork, na każdym nagraniu inny...

Gość

(Konto usunięte)

rochu, 23 Mar 2009, 20:12

>Stajesz się audiofilem ; )

Ja już nim byłem, a nigdy nie przestałem lubić muzyki w dobrej jakości, tylko, że jako audiofil błądziłem wśród bzdur, tak jak Ty teraz :)

Jak mi odbije i zacznę szukać kabli do Orionów, to będziesz mógł napisać, ze staję się audiofilem, w tej chwili to zupełne nieporozumienie.

XYZPawel

Tylko tyle, za tyle kasy?:)))

Ten Linkwitz musi zgarniać mnóstwo kasy od frajerów. To samo można napisać o chińskim cedeku, wzmaku i kolumnach, wszystko razem - 3kzł. Robiłeś ślepe testy z udziałem swojego systemiku? Nie robiłeś?!:)))

Radziłbym ci zrobić. Może się okazać że gra on tak samo jak najtańszy CA z Kodą. I co wtedy? Tylko nie mów, ze gra lepiej. Nie robiłeś ślepych testów:) Jaki sens ma kupowanie dobrych przetworników, konstruowanie dobrych kolumn przy użyciu kabli, które nie są w stanie odtworzyć pełnego zakresu częstotliwości?

Gość

(Konto usunięte)

Wij, 23 Mar 2009, 20:37

>Jaki sens ma kupowanie dobrych przetworników,

>konstruowanie dobrych kolumn przy użyciu kabli, które nie są w stanie odtworzyć pełnego zakresu

>częstotliwości?

przecieram oczy ze zdumienia... jakich częstotliwości nie są w stanie odtworzyć moje kable ?!? Podaj w Hz... będą jaja :))

dwa jpg, jeden to któtki kabel IC (jeden metr) a drugi długi (3 metry), widoczny spadek częstotliwości to charakterystyka karty, jest identyczna.

Pokaż mi różnice pomiędzy tymi kablami...

post-18950-100009708 1237839085_thumb.jpg

post-18950-100009709 1237839085_thumb.jpg

Gość

(Konto usunięte)

rochu, 23 Mar 2009, 21:14

>A tak na marginesie, tak poza naszymi sprzeczkami.

>Gratulacje za odwagę. Oriony to poważny projekt.

>Fajnie, że Ci się podobają.

rochu w końcu jakiś sensowny post :) a już traciłem nadzieję... ;)

Gość

(Konto usunięte)

Wij, 23 Mar 2009, 21:35

>XYZ

>

>Z okablowaniem dałeś dupy i tyle. sam o tym wiesz:) Poza tym również gratulacje!

jasne, to jak z tymi Hz powiesz mi w końcu, czy się publicznie przyznasz, że nie masz bladego pojęcia (co przecież jest prawdą...) ?

Pawełku !

Czy zauważyłeś że nikt Ci tu kupy nie robi i specjalnie wątku nie zasrywa konfliktową polemiką i wciskaniem na siłę swoich racji ?

Na klawiaturę mi się ciśnie żeby napisać że to niesprawiedliwe ! :)(normalnie nie chciało by mi się tego pisać , ale w Twoim przypadku... :) )

Nawiasem: - powodzenia i postępów w tytułowej konstrukcji :)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.