Skocz do zawartości
IGNORED

PCM1704 DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Mundorfy M-Lytic

zrobimy tak - wiele "rozwiązań" wychodzi dopiero podczas projektu pcb. tym razem tez tak będzie - jak będzie miejsce to i pad 25mm się da wstawić, a jak nie - to nie.

zrobię tak z uwagi na ogólne zasługi MARER'a, zakładam że 7mm na średnicy nie będzie przeszkadzało mirrus'owi.

Jeżeli chodzi o mnie to zastosowanie cyfry na 1 PCB ( bez córki ) to jestem ZA !

ok

Odpada kontrowersyjne połączenie, a w tym DACu jest chyba wszystko jasne ...uniwersalność nie jest już potrzebna.

mamy takie samo zdanie, ale pytałem.

Jeszcze jedna moja sugestia ...drugie wejście SPDIF ze zworką ...można zamontować gniazdo RCA i BNC jednocześnie ...wybierając zworką które.

hahaha - jednak brak zdecydowania - trzecie wejście lektryczne mało zajmuje , więc jak wyjdzie to będzie (okoliczności opisałem powyżej).

Co do umieszczenia wszystkiego na jednym PCB, tak pod warunkiem, że masa cyfrowa będie należycie prowadzona, bo przy płytce cyfrowej (córce), dobrze to wykonano.

no cóż, dołożę starań.

• 1 miesiąc później...

Informacje z placu boju.

Ponieważ było troche czasu poza domem to dokończyłem pcb części cyfrowej.

Jest gotowa. I tak:

1. Wymiary ciut większe, ale rozstaw kołków zewnętrznych bedzie jak w wersji nr1.

2. kondy główne na 18mm,

3. Schemat jest prawie taki sam. Wywaliłem 244 - teraz jest mechaniczny dip do przełączania 3 wejśc w tym jedno optyczne, które może funkcjonowac jako trzecie elektryczne , jest to kwestia wyboru składającego,

4. ogólnie połozłem nacisk na poprawienie zasilania. ale nie zmieniałem jego typu , ponieważ po wielokroć to zasilanie sie sprawdziło i pomimo poszukiwań nic innego nie znalazłem. Ale poprawiłem ściezki, sa teraz szersze itd. Najwazniejsza zmiana to dość duża ilość kondensatorów polimerowych. Są świetne.

5. Będzie jedna płytka cyfrowa, czyli to co było na córce jest teraz na płycie głównej. Przy układaniu ścieżek pierwszeństwo miało połączenie mas części cyfrowej z analogową.

6 itd....

Generalnie pcb jest gotowe do zlecenia. I chyba tak zrobię nie będę czekał na analogówkę, którą tez nie wiem kiedy zrobię, bo perwszeństwo ma składanie trzech klocków dla kolegi Tomka, ale o tym w swoim czasie.

Co dalej?

Analogówka - tutaj miałem dylemat , ale już go nie mam.

Zrobię dwie analogówki.

Pierwsza to analogówka discrete, na jednej płytce , tak aby pasowała do naszego daca, ale zmienię bufor fet na diamond bufor i byc może wejdzie jeszcze jeden układ.

Ale tez rozważam zastąpienie bufora wzmacniaczem np o sprzężeniu prądowym.

Druga analogówka to będzie płytka pod lampy.

I chociaż mają ogromną ilość wad, to inaczej brzmią.

Nie jest to układ dla szukających czystego dzwięku.

Ale wprowadzana korekcja dzwięku dla wielu Waszych zestawów będzie oczekiwanym dodatkiem.

Zrobie to aby "wetknąc kij w mrowisko". Czyli aby dać wybór , ale także aby wykonać analogówkę do wielu moich poprzednich daców.

Z oczywistych względów ta nalogówka to będzie napięciowy stopień lampowy , a konwersja i/v odbywac się będzie biernie na rezsystorze.

Założenie jest , że na jednej pcb będą wszystkie niezbędne obwody. Lampy, zasilanie itd.

Ci którzy wolą montaż przestrzenny już go sobie zrobili, a ta analogówka ma byc bardziej PnP., czyli dla mniej doświadczonych.

Jest duża szansa , że ta analogówka powstanie szybko, ponieważ nie ja ją wykonam a nasz kolega forumowy.

Ćwiczę właśnie jego układy na Nuvistorach. Ale ponieważ są prawie niedostępne to raczej analogówka do 1704 będzie na klasycznych lampach.

Sugestie mile widziane.

Informacje z placu boju.

Ponieważ było troche czasu poza domem to dokończyłem pcb części cyfrowej.

Jest gotowa. I tak:

1. Wymiary ciut większe, ale rozstaw kołków zewnętrznych bedzie jak w wersji nr1.

2. kondy główne na 18mm,

3. Schemat jest prawie taki sam. Wywaliłem 244 - teraz jest mechaniczny dip do przełączania 3 wejśc w tym jedno optyczne, które może funkcjonowac jako trzecie elektryczne , jest to kwestia wyboru składającego,

4. ogólnie połozłem nacisk na poprawienie zasilania. ale nie zmieniałem jego typu , ponieważ po wielokroć to zasilanie sie sprawdziło i pomimo poszukiwań nic innego nie znalazłem. Ale poprawiłem ściezki, sa teraz szersze itd. Najwazniejsza zmiana to dość duża ilość kondensatorów polimerowych. Są świetne.

5. Będzie jedna płytka cyfrowa, czyli to co było na córce jest teraz na płycie głównej. Przy układaniu ścieżek pierwszeństwo miało połączenie mas części cyfrowej z analogową.

6 itd....

Generalnie pcb jest gotowe do zlecenia. I chyba tak zrobię nie będę czekał na analogówkę, którą tez nie wiem kiedy zrobię, bo perwszeństwo ma składanie trzech klocków dla kolegi Tomka, ale o tym w swoim czasie.

Co dalej?

Analogówka - tutaj miałem dylemat , ale już go nie mam.

Zrobię dwie analogówki.

Pierwsza to analogówka discrete, na jednej płytce , tak aby pasowała do naszego daca, ale zmienię bufor fet na diamond bufor i byc może wejdzie jeszcze jeden układ.

Ale tez rozważam zastąpienie bufora wzmacniaczem np o sprzężeniu prądowym.

Druga analogówka to będzie płytka pod lampy.

I chociaż mają ogromną ilość wad, to inaczej brzmią.

Nie jest to układ dla szukających czystego dzwięku.

Ale wprowadzana korekcja dzwięku dla wielu Waszych zestawów będzie oczekiwanym dodatkiem.

Zrobie to aby "wetknąc kij w mrowisko". Czyli aby dać wybór , ale także aby wykonać analogówkę do wielu moich poprzednich daców.

Z oczywistych względów ta nalogówka to będzie napięciowy stopień lampowy , a konwersja i/v odbywac się będzie biernie na rezsystorze.

Założenie jest , że na jednej pcb będą wszystkie niezbędne obwody. Lampy, zasilanie itd.

Ci którzy wolą montaż przestrzenny już go sobie zrobili, a ta analogówka ma byc bardziej PnP., czyli dla mniej doświadczonych.

Jest duża szansa , że ta analogówka powstanie szybko, ponieważ nie ja ją wykonam a nasz kolega forumowy.

Ćwiczę właśnie jego układy na Nuvistorach. Ale ponieważ są prawie niedostępne to raczej analogówka do 1704 będzie na klasycznych lampach.

Sugestie mile widziane.

Pozostało Waldku podać wycenę, utworzyć listę chętnych i do dzieła :-)

Waldku czy klasyczne lampy da się jakoś pogodzić z nuvistorami ?

Tzn możliwość na PCB użycia lamp LUB nuvistorów ...

pozdrawiam Krzysiek

Edytowane przez MARER

Waldku czy klasyczne lampy da się jakoś pogodzić z nuvistorami ?

Tzn możliwość na PCB użycia lamp LUB nuvistorów ...

w praktyce nie,

nuwistory mają wąsy jak tranzystory, czyli nie ma podstawek, a patrząc odwrotnie nie ma sensu robić padów pod podstawki i wstawiać nuwistory, bo wyjdzie kobyła,

rzecz w tym , że w zależności od wielkości pcb projektuje sie układ jak najlepszy, a jak tracisz miejsce na podstawki lamp to rezygnujesz , np z kolejnego bufora, lub dobrego źródła pradowego itd... , a to dla tego, że nie zakładam układu typu lampa i trzy rezystory.

Edytowane przez Rick

w praktyce nie,

nuwistory mają wąsy jak tranzystory, czyli nie ma podstawek, a patrząc odwrotnie nie ma sensu robić padów pod podstawki i wstawiać nuwistory, bo wyjdzie kobyła,

rzecz w tym , że w zależności od wielkości pcb projektuje sie układ jak najlepszy, a jak tracisz miejsce na podstawki lamp to rezygnujesz , np z kolejnego bufora, lub dobrego źródła pradowego itd... , a to dla tego, że nie zakładam układu typu lampa i trzy rezystory.

Dzięki za wyjaśnienie ...i tak doskonale wiem, że zrobisz świetną robotę jak zawsze ...

Jeżeli nie kłopot to wpiszę się na listę

1. MARER - PCB DAC 2 szt.

2. sylwekzz - PCB DAC 2 szt.

Edytowane przez Rick

Macie jakieś sprawdzone źródło tych kostek w ludzkiej cenie? ~300PLN netto w farnellu mnie nie przekonuje...

prawda kostki nie tanie ...ale w tej aplikacji DAC wart wykonania ...wiem, bo mam :-)

Macie jakieś sprawdzone źródło tych kostek w ludzkiej cenie? ~300PLN netto w farnellu mnie nie przekonuje...

dobre pytanie - niestety z zasady kupuje w markowych sklepach więc jestem skazany na wysokie ceny - w praktyce ok 1000zł za daca w wersji stero, a 1700 za wersję zbalansowaną .

pamiętaj , że ten dac to minimum dwie kości przetwornika i jedna kość filtra cyfrowego, co daje powyższą kwotę.

dla daca zbalansowanego - wg projektu w tym watku sam przetwornik to 5 kości, a to kosztuje ok 1700zł,

a gdzie reszta ...

Edytowane przez Waldi_06

Ostatnio do DAC-X kupowałem w cenie ponad 57E netto - co obecnie też daje kwotę ok. 300PLN.

prawda kostki nie tanie ...ale w tej aplikacji DAC wart wykonania ...wiem, bo mam :-)

ceny w Mouser sa takie

-PCM1704 67Euro netto za sztukę

-DF1706 31 Euro netto za sztukę,

łatwo policzyć

Waldi ....daj zalukać na PCB nowej odsłony DACa :-)

nie ma pcb - dopiero są gerbery, czyli projekt - wysłałem o wycenę,

I schemacik chętnie bym zobaczył, zasilania oczywiście :-)

niewiele różni się od poprzedniego (cały czas pisze o płytce cyfrowej).

Witam,

Waldku od jakiegos czasu zastanawiam sie dlaczego na wejściu discrette. mam napiecie 0.18V( takie samo napięcie panuje na wyjściowym pinie pcm1704 ,mimo że na wyjściu jest ustawione 0V. Ustaliłem że jak zmniejsze rezystor 165R to napiecie się zmniejsza ,przy zwartym rezystorze jest 0 na wejściu. Teraz pytanie czy to nie wpłynie negatywnie na działanie układu np. THD Mam wprowadzone wszystkie zalecane modyfikacje, różnica jest duża na plus.Załączam rysunek poglądowy...

Pozdrawiam

Tomek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. Yasioo - PCB DAC 1 szt.

4. crossover64 - PCB DAC 1 szt.

5. ace99 - PCB DAC 2 szt.

Dopisuję się do listy i mam pytanie, dlaczego lista na poprzedniej stronie została skasowana? czy już została zrealizowana?

Dopisuję się do listy i mam pytanie, dlaczego lista na poprzedniej stronie została skasowana? czy już została zrealizowana?

Lista nie została zrealizowana ...była to lista szacująca zainteresowanie reaktywacją zmodyfikowanego projektu ...kilka postów wyżej Waldi_06 wyjaśnia kolejność realizacji projektu.

Lista na PCB PCM1704 :

Edytowane przez MARER

Jaki jest koszt płytki do PCM1704 i czy jeszcze jakaś płytka jest potrzebna?

Proponuję lekturę tego wątku i wszystko będzie jasne ...za komuny popularne było zdanie " A CO TU DAJĄ "

Jeżeli oczywiście ktoś komunę pamięta :-)

Kierownik tego wątku Waldi_06 dał projekt do wyceny i wszyscy oczekujemy na jego wiadomości.

Edytowane przez MARER

Witam,

Waldku od jakiegos czasu zastanawiam sie dlaczego na wejściu discrette. mam napiecie 0.18V( takie samo napięcie panuje na wyjściowym pinie pcm1704 ,mimo że na wyjściu jest ustawione 0V. Ustaliłem że jak zmniejsze rezystor 165R to napiecie się zmniejsza ,przy zwartym rezystorze jest 0 na wejściu. Teraz pytanie czy to nie wpłynie negatywnie na działanie układu np. THD Mam wprowadzone wszystkie zalecane modyfikacje, różnica jest duża na plus.Załączam rysunek poglądowy...

Pozdrawiam

Tomek

THD wzrastają o 3%, ale byłbym ostrożny bo układ może sie wzbudzać, zachowaj ostrożność, a własciwie nie dotykaj tego elementu.

Zmniejsz C14 do ok 200p i C13 do ok 30p - to daje znacznie większe zmniejszenie THD.

Ale uruchamiaj układ jako potencjalnie wzbudzający się tzn - podłącz amperomierz przed modyfikacja i po . Pobierany prąd musi byc taki sam, inaczej układ sie wzbudza.

Oczywiście najlepszy jest oscyloskop.

...Kierownik tego wątku ...

tego jeszcze nie słyszałem, ale fajne to.

wycena - chyba dałem ciała, przygotowałem zapytanie i nie wysłałem bo szukałem po datach i znalazłem w roboczych :-(

wyślę w Poniedziałek.

Lista na PCB PCM1704 :

6. Irek 10 - PCB DAC 1 szt. (tylko cyfra)

• 2 tygodnie później...

Lista na PCB PCM1704 :

3. Yasioo - PCB DAC ---> Pełen KPL.

Lista na PCB PCM1704 :

7. Adam_85 - PCB DAC - pelen kpl.

Lista na PCB PCM1704 :

Mam wycenę.

Koszt płytki cyfrowej wynosi 100zł.

no ale płytki nie sprawdzałem, więc mam dylemat - zamawiać wszystkie, czy jedną, potem złożyć i zamówić lub dokonać poprawi gdyby wyszedł błąd.

Wówczas będzie drożej bo koszt prototypu też się musi zmieścić w cenie.

W teorii powinno być dobrze , ale sami wiecie nie myli się ten co ...

Proszę was o zajęcie stanowiska.

Zamówiłem 2 sztuki, a w przeciągu kilku dni moge zwiększyć zamówienie.

Lista na PCB PCM1704 :

8. JANICNIEWIEM - PCB DAC 1 szt.

Przepraszam za głupie pytanie, ale wolę się upewnić - 1 sztuka PCB wystarcza na DAC stereo, czy to tylko 1 kanał i trzeba 2 płytki mieć? Bo widzę że część osób bierze po 2 szt. i mnie wątpliwości naszły...

• Pokaż nowe odpowiedzi