Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio miałem u siebie p3 co prawda tylko kilka godzin ale zawsze ...... mikrusy naprawdę dobrze zagrały, mile byłem zaskoczony

z Jadisem stworzyły bardzo fajny duet ....mój pokój ma tylko 20m2 i jak na moje oko a raczej ucho to jednak zbyt dużo dla trójek

to pierwsza uwaga...druga.......nigdy tych kolumienek nie można stawiać na podstawach StanArta....koszmar!!

na Skaylanach zgrała ciepłym, otwartym i dobrze nasyconym dzwiękiem aż miło było słuchać

StandArt zdusił cały urok trójek.....po dwóch utworach miałem już dość....

do małego pokoju trójki mogą być dobrym rozwiązaniem

bierz SHL 5 - bedziesz mial nizej schodzacy bas (ale pudelkowy), szybszy i bardziej dynamiczny dzwiek, natomiast góra lepsza w S25.

U mnie SHL 5 graly w niecalych 19m2 i bylo dobrze i gdyby nie ten pudelkowy bas to pewnie bym je wzial.

Tymczasem S25 testowalem i ich bas byl dosc miesisty, ale nie tak niski jak z SHL 5.

Pamietaj, ze przejscie Dynaudio - Harbeth, to nie upgrade, tylko krok w bok. Jedne wady/zalety zamieniasz na inne. Oczywiscie, indywidualne preferencje dzwiekowe moga dac efekt upgrade, ale tak obiektywnie to jest to po prostu inne granie, a nie lepsze.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Gość jamówię

(Konto usunięte)

5 nie grają pudełkowato, chyba,że wstawi się je do za małego lub kiepskiego akustycznie pomieszczenia, lub zapnie wzmacniacz, który sam gra pudełkowato.Słuchałem ostatnio 5 z Sonneteerem alabaster-wyśmienity dźwięk bez cienia pudełkowatości.Natomiast 3 to obudowa zamknięta ich bas jest jędrny i szybki, oczywiście ciepły ale nie wlokący.Do pomieszczeń do 15-16m2 grają bez konkurencji imo:)

bierz SHL 5 - bedziesz mial nizej schodzacy bas (ale pudelkowy), szybszy i bardziej dynamiczny dzwiek, natomiast góra lepsza w S25.

U mnie SHL 5 graly w niecalych 19m2 i bylo dobrze i gdyby nie ten pudelkowy bas to pewnie bym je wzial.

Tymczasem S25 testowalem i ich bas byl dosc miesisty, ale nie tak niski jak z SHL 5.

Pamietaj, ze przejscie Dynaudio - Harbeth, to nie upgrade, tylko krok w bok. Jedne wady/zalety zamieniasz na inne. Oczywiscie, indywidualne preferencje dzwiekowe moga dac efekt upgrade, ale tak obiektywnie to jest to po prostu inne granie, a nie lepsze.

....właśnie, ten kartonowy bas....już kilkakrotnie słyszałem że SHL5 tak grają. Kolega który przekonał mnie do Jadisa i mam do niego

cholerne zaufanie jeżeli chodzi o wiedzę audio, powiedział to samo z zastrzeżeniem że nie koniecznie ten kartonowy bas musi

wystąpić u mnie. Za niebawem będę miał okazję posłuchać u siebie SHL5 i wtedy zdecyduję.

Ten "kartonowy" bas SHL5 o którym koledzy mówią, to jest właściwość polimerowej membrany głośnika, która wpływa na specyfikę brzmienia basu w tych kolumnach. Niekoniecznie takie brzmienie jest wadą choć ja wolę brzmienie membran papierowych. Dużo jak zwykle zależy od akustyki pomieszczenia odsluchowego.

Przed epoką radiala była bekstrena i było znacznie gorzej, bo i średnica nie brzmiała wyśmienicie.

Edytowane przez skyrobin

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Gość intenser

(Konto usunięte)

to jest właściwość polimerowej membrany głośnika

nieprawda

teko swoistego lekkiego efektu studni bądź kartonu (który oczywista da się mniej lub bardziej wyeliminować i ma to swój urok)- nie ma mają P3, 30.1 ani 40.1

więc: albo wynika to z nieco innej charakterystyki głośnika z membraną Radial 2 (który posiadają w/w) albo po prostu shl5 mają ciut za dużą obudowę w stosunku do właściwości elektroakustycznych swego niskośredniotonowca

Edytowane przez intenser

nieprawda

teko swoistego lekkiego efektu studni bądź kartonu (który oczywista da się mniej lub bardziej wyeliminować i ma to swój urok)- nie ma mają P3, 30.1 ani 40.1

więc: albo wynika to z nieco innej charakterystyki głośnika z membraną Radial 2 (który posiadają w/w) albo po prostu shl5 mają ciut za dużą obudowę w stosunku do właściwości elektroakustycznych swego niskośredniotonowca

Dlaczego nieprawda? Posłuchaj innych marek kolumn z polimerowymi membranami... Być może w radial2 zminimalizowano ten efekt. W zwrotnicy również można dokonać modyfikacji brzmienia w bardzo szerokim zakresie. A i tak w pewnych warunkach akustycznych wyraźnie będzie słychać sygnaturkę głośnika polimerowego. Żaden przetwornik i jego implementacja nie jest idealna.

Ciekawe co na to Alan Show... Może już wypowiedział się na w tym Temacie?

Edytowane przez skyrobin

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

• 2 tygodnie później...

Proszę o poradę - które wzmacniacze w kwocie 10-15 tys (rowniez uzywane) należałoby przesłuchać w parze z posiadanymi Harbethami M30,1 przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Swojego Lebena 300F kupiłem w ciemno i wydaje mi się mimo szczerych chęci za słaby na dole - mówię o braku zarysowania basu, wszystko się raczej rozlewa. Prawdopodobnie lepiej radziłby sobie z innymi modelami Harbethów, które mają wyższą skuteczność. Muzyka jest dość wciągająca chociaż z drugiej strony dużo bradziej brakuje mi mocniejszego uderzenia, wywołującego podrygiwania nogą. Generalnie co do moich M30.1 jestem całkowicie przekonany i przez myśl mi nie przechodzi aby je zmieniać. Jednak podjąłem decyzję o sprzedaży Lebena i prosiłbym o sugestie dotyczące 'obowiązkowych' odsłuchów. Na pierwszy rzut chcę zaliczyć Naima I Queda, podobno dobre połączenie a i sklep mam nieopodal.

Proszę o poradę - które wzmacniacze w kwocie 10-15 tys (rowniez uzywane) należałoby przesłuchać w parze z posiadanymi Harbethami M30,1 przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Swojego Lebena 300F kupiłem w ciemno i wydaje mi się mimo szczerych chęci za słaby na dole - mówię o braku zarysowania basu, wszystko się raczej rozlewa. Prawdopodobnie lepiej radziłby sobie z innymi modelami Harbethów, które mają wyższą skuteczność. Muzyka jest dość wciągająca chociaż z drugiej strony dużo bradziej brakuje mi mocniejszego uderzenia, wywołującego podrygiwania nogą. Generalnie co do moich M30.1 jestem całkowicie przekonany i przez myśl mi nie przechodzi aby je zmieniać. Jednak podjąłem decyzję o sprzedaży Lebena i prosiłbym o sugestie dotyczące 'obowiązkowych' odsłuchów. Na pierwszy rzut chcę zaliczyć Naima I Queda, podobno dobre połączenie a i sklep mam nieopodal.

Szukaj używanej 660-tki albo 600-tki.

Do: norbertpawlus

Miałem możliwość posłuchania Lebena 300xs z trójkami i M30.1. Jak dla mnie M30.1 miały dobry bas. . Obecnie mam M30 i bas również jest w porządku, ale każdy ma inny gust. Prawdopodobnie 300F ma inny bas w porównaniu do 300xs. A może to kwestia gustu. Ja zabrałbym kolumny pod pachę i słuchał, słuchał, ja tak zrobiłem. Kolumny pod pachę , cd , przewody i pojechałem po Lebena.

To są dość spore kwoty do wydania i jak sytuacja ponownie powtórzy się, to będzie strata finansowa, czasami długie czekanie na kupca, niepotrzebny stres. Tutaj ktoś może szczerze doradzić, a jak ma inny gust to będzie zła porada.

Dla mnie duet Leben 300xs i Harbeth M30.1 grał wspaniale. Życzę powodzenia w poszukiwaniu nowego piecyka i proszę dać znać co pan kupił :)

Przejrzałem jeszcze raz forum i przez weekend pobróbuję z wypełnieniem kolumn jak poradził 'jamówię'.

"...czary mary ze Skylanem to jest umiejętne ich dostrojenie poprzez zasypanie.Kluczowa jest wysokość i materiał.Początkowo zasypałem je tak,że brakowało ok 10cm do wierzchołka, pograłem i stwierdziłem,że odsypie tak gdzieś do połowy i to był u mnie strzał w 10, jest barwa,jędrny bas i piękne transjenty,wyborna zrobiła się stereofonia."

Możliwe, że tu oraz w akustyce pomieszczenia może tkwić problem - ściany gipsowe.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Przejrzałem jeszcze raz forum i przez weekend pobróbuję z wypełnieniem kolumn jak poradził 'jamówię'.

Możliwe, że tu oraz w akustyce pomieszczenia może tkwić problem - ściany gipsowe.

Już to pisał intenser 300xs lub F(tej ostatniej nie słuchałem)jest ciutkę za słaba do 30.1 i pewnie tu tkwi problem, jeśli chodzi o zasypanie standów, to nie wiem jakie masz, jak masz Skylany to nie szukaj półśrodków tylko zakup Sky Premium Fill, ja tak zrobiłem i zastąpiłem w ten sposób piasek kwarcowy-różnica jest kolosalna i żaden malkontent mnie nie przekona.Zasypanie do odpowiedniej wysokości jest kluczowe, w standach do trójek jest to minimalnie ponad połowę w standach do 30-stek nie wiem, musisz sprawdzić ale wpływa na brzmienie ma OLBRZYMI-powodzenia:)

...nie przyszło mi to łatwo.. kluczyłem, odwlekałem, aż wreszcie zapadła decyzja....Dynaudio S25se idą w odstawkę...

obecnie gram na SHL5....oczywiście wstępuję do klubu

Mirek gratulacje, da się zrobić relatywnie tanie kolumny ,które gonią sporo droższą konkurencje?da się- uważam,że Shaw jest uczciwym producentem, miłych chwil z Harbeths:)

Już to pisał intenser 300xs lub F(tej ostatniej nie słuchałem)jest ciutkę za słaba do 30.1 i pewnie tu tkwi problem, jeśli chodzi o zasypanie standów, to nie wiem jakie masz, jak masz Skylany to nie szukaj półśrodków tylko zakup Sky Premium Fill, ja tak zrobiłem i zastąpiłem w ten sposób piasek kwarcowy-różnica jest kolosalna i żaden malkontent mnie nie przekona.Zasypanie do odpowiedniej wysokości jest kluczowe, w standach do trójek jest to minimalnie ponad połowę w standach do 30-stek nie wiem, musisz sprawdzić ale wpływa na brzmienie ma OLBRZYMI-powodzenia:)

Dzięki wielkie za podpowiedź, popróbuję niezwłocznie. Właśnie Skylany posiadam, z Premium Fill, wsypałem wszystko ile było tego w paczce, z tego co pamiętam to wyszło tak z 3/4 wysokości. Jeśli efekt nie będzie zadowalający może rzeczywiście zrobię podmiane na 600-kę.

Edytowane przez norbertpawlus

Jeśli można to i ja się wypowiem. Harbethy 5 mam od 3 lat, więc to moje wpisowe do Klubu ;-)). Mam identyczne wrażenia co do płączenia Lebena 300 z Harbethami jak norbertpawlus.

Testuję ten wzm. zachęcony niezwykle "apetycznymi" wpisami userów ( patrz klub Lebena), ale niestety, w moim mieszkaniu się nie sprawdza. Skrobnę coś tam też, a tutaj chciałbym tylko zaakcentować mój zachwyt nad "5"-mi , prędzej poszukam raczej 600 niż je zamienię na coś innego. Na razie w połączeniu z Accu 408 mam codzienną, nieskrępowaną, niemęczącą, wielogodzinną przyjemność słuchania. Nawet jeszcze nie zmieniłem dość pospolitych kabli głośnikowych... A widzę ich niedomagania.

norberciepawlusie- spróbuj też Accu :-))) Bo i ja rozważałem Naima, ale jeszcze przed zakupem 408.

pozdrawiam

donegal

Mirek gratulacje, da się zrobić relatywnie tanie kolumny ,które gonią sporo droższą konkurencje?da się- uważam,że Shaw jest uczciwym producentem, miłych chwil z Harbeths:)

Dziękuję za dobre słowo:)....,, da się zrobić relatywnie....,, właśnie mam okazję się o tym przekonać..

Jeszcze o wzmacniaczach do Harbethów- na HUG-u chyba No 1 jest LFD Zero Mk 4. Bardzo rzadko w Polsce sie pojawiający. Notabene w ogłoszeniach na hi-fi jest Mk 3 - sam bym teraz z ciekawości sprawdził. Miałem kiedyś na odsłuchu Mistrala dzielonego, ale jakoś się nie zachwyciłem. Może dlatego, że na Bachach..

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Na razie w połączeniu z Accu 408 mam codzienną, nieskrępowaną, niemęczącą, wielogodzinną przyjemność słuchania. Nawet jeszcze nie zmieniłem dość pospolitych kabli głośnikowych... A widzę ich niedomagania.

pozdrawiam

donegal

To jest niesamowite w tej marce, wszystko spływa na dalszy plan, dodanie lepszych drutów ,bezpieczników podstawek daje skok w hiperprzestrzeń, ale zanim to nastąpi Harbeth przykleja do fotela-no k**wa magia:)

To jest niesamowite w tej marce, wszystko spływa na dalszy plan, dodanie lepszych drutów ,bezpieczników podstawek daje skok w hiperprzestrzeń, ale zanim to nastąpi Harbeth przykleja do fotela-no k**wa magia:)

No magia, k....a magia. I może też d..pa coraz cięższa ;-)))

Wygląda na to, że jednak muszę się z Lebenem przeprosić. Po wypełnieniu Skylanów granulatem na ok.55% (wcześniej było jak się okazało ok. 85-90%) zestaw dostał nowego życia. Zmiany są rzeczywiście OGROMNE - dźwięk nabrał sprężystości i powabu. Wczoraj przez kilka godzin nie mogłem się oderwać od słuchania-przez tyle miesięcy nie wiedziałęm co mam i nad czym są takie zachyty. Ok, nadal nie jest to mistrzostwo jeśli chodzi o prowadzenie basu, ale teraz bas zdecydowanie bardziej odpowiada temu jaki można wyczytać w recenzjach. Szkoda nawet opisywać co się poprawiło, bo zmiany są diametralne. Jeszcze poeksperymentuje z innymi wysokościami wypełnienia podstaw i myślę, że lebenik zostanie. Myślałem, że jak sprzedają stojaki i granulat w ilości specjanie przeznaczonej dla trzydziestek, to jest go akurat tyle ile być powinno. Dzięki 'jamówę' za Twój wpis!

Wygląda na to, że jednak muszę się z Lebenem przeprosić. Po wypełnieniu Skylanów granulatem na ok.55% (wcześniej było jak się okazało ok. 85-90%) zestaw dostał nowego życia. Zmiany są rzeczywiście OGROMNE - dźwięk nabrał sprężystości i powabu. Wczoraj przez kilka godzin nie mogłem się oderwać od słuchania-przez tyle miesięcy nie wiedziałęm co mam i nad czym są takie zachyty. Ok, nadal nie jest to mistrzostwo jeśli chodzi o prowadzenie basu, ale teraz bas zdecydowanie bardziej odpowiada temu jaki można wyczytać w recenzjach. Szkoda nawet opisywać co się poprawiło, bo zmiany są diametralne. Jeszcze poeksperymentuje z innymi wysokościami wypełnienia podstaw i myślę, że lebenik zostanie. Myślałem, że jak sprzedają stojaki i granulat w ilości specjanie przeznaczonej dla trzydziestek, to jest go akurat tyle ile być powinno. Dzięki 'jamówę' za Twój wpis!

Ciekawe rzeczy.. Zaś magia ... To może dlatego Leben mnie aż tak nie zachwycił. Moje standy ( coś z wyglądu a la Skylan ) są zasypane i zaspawane :-((( Takie już dostałem razem z kolumnami . Stoją na kolcach ( podłoga) i blue tacku ( głośnik) .

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Cieszę się Twoim szczęściem Stary:) zasypanie Skylanów czyni cyda.Obudowa Harbeth "gra" w połączeniu z odopowiednio zbalansowanym standem jest magia.U mnie poprawiła się przestrzeń,transjenty a bas dostał konturu, choć w p3esr z powodu obudowy zamkniętej i tak jest zwinny, w olbrzymim bonusie w tej układance użytkownik dostaje BARWĘ taką że nie wiem, czy jest sens szukania jej gdzie indziej:)

... dziś wieczorem blues gra....Howlin Wolf, Blind Willie McTell, Muddy Waters, Robert Johnson, Elmore James

tak dobrze jeszcze u mnie nie grali :)

czekałem z wymianą lamp w Jadisie aż będę miał SHL5.....teraz zamawiam KT120 zobaczę co z tego wyjdzie

za jakiś czas pobawię się kablami aby brzmienie dopracować:)

Harbeth jest mocny!!

dzisiaj dziewczyna puścila na Spotify jakąś nieznaną nam obu płytę, chociaż okazało się dosyć przyjemną, leżymy na kanapie, słuchamy, nic nie mówimy, tak z pół godziny. Po czym mówi - jakoś lepiej gra dzisiaj Twój sprzęt, a może mi się zdaje...Więc mówię, że dokonałem małej zmiany i się pytam, jakie zmany zauważyła - a ona na to, że wcześniej pewnie by zmieniła muzykę po pierwszym utworze, a teraz chciało jej się słuchać. Dodam, że wcześniej jedynym komentarzem na temat mojego zestawu, było to że górny talerz mojego CD Ayona, wygląda jak pokrywka od garczka:)

...nie przyszło mi to łatwo.. kluczyłem, odwlekałem, aż wreszcie zapadła decyzja....Dynaudio S25se idą w odstawkę...

obecnie gram na SHL5....oczywiście wstępuję do klubu

No i tyle zostało z legendy 25;-). SHL5 to obecnie chyba najtańsze nowe kolumny, które potrafią zapewnić wyjątkowe emocje. Gratuluję. Kiedyś słyszałem je z kompletem Burmastera i grały świetnie. 30.1 też są wybitne ale z wszystkich Harbethów jakie słyszałem to najlepiej wspominam właśnie SHL5. Z Harbethów natomiast jako jedyne C7ES-3 mi się całkowicie nie podobały.

Shaw jest uczciwym producentem

Jednym z ostatnich uczciwych. Nie sprzedał swojej firmy funduszom inwestycyjnym i dlatego Harbethy można nadal kupować w normalnych cenach. Szkoda że tak mało już takich ludzi zostało w tej branży.

Tak z ciekawości jakim granulatem wypełniłes standy ? I gdzie go kupiłeś ? Stoję właśnie przed taka operacją...

Tak z ciekawości jakim granulatem wypełniłes standy ? I gdzie go kupiłeś ? Stoję właśnie przed taka operacją...

Kupiłem Premium Fill, na stronie Skylana znalazłem dystrybutora-z Niemiec. Jest to granulat z miękkich gumowych, troche nieregularnych kuleczek, pamiętam, że tanie to nie było, więc jeśli możesz dostać gdzieś coś podobnego, to raczej powinno spełnić tę samą rolę. Podejrzewam, że gość ze Skylana wypatrzył gdzieś ten granulat, sprawdził że lepiej/inaczej działa w przypadku jego kolumn niż np piasek, kupił kilka ton i sprzedaje w workach pod nazwą Premium Fill. Jeśli chodzi o same standy, to po złożeniu wyglądają ładnie i estetycznie, ale płaci się tu raczej za czyjąś 'myśl techniczną' i filozofię wykonania niż użyty materiał i pracochłonność. Moim zdaniem gdyby taki towar było powszechny kosztowałby 5-10 razy mniej - są to zwykłe prostokątne profile pcv, z płytą mdf po obu stronach połączone nagwintowanym prętem. Wszystko pomalowane ładną matową farbą, stoi na kolcach, które troche bardziej przypominają nagwintowane gwoździe niżeli choćby najtańsze kolce z allegro. Aczkolwiek 'gra to' - odjąłem jeszcze 5 cm granulatu i dźwięk się znowy poprawił, teraz mam wypełnione 25cm/30cm pustego - może w innych warunkach przyniosłoby to odmienny efekt.

No i tyle zostało z legendy 25;-). SHL5 to obecnie chyba najtańsze nowe kolumny, które potrafią zapewnić wyjątkowe emocje. Gratuluję. Kiedyś słyszałem je z kompletem Burmastera i grały świetnie. 30.1 też są wybitne ale z wszystkich Harbethów jakie słyszałem to najlepiej wspominam właśnie SHL5. Z Harbethów natomiast jako jedyne C7ES-3 mi się całkowicie nie podobały.

....dziękuję...wcześniej już o tym wspominałem ,,jeżeli zmienię S25 to tylko na Harbetha,, i tak też się stało. To brzmienie muszę

jeszcze dopracować...poprzez wymianę lamp i kilku kabli . Powiem szczerze, to jest moje granie!

żona jak zobaczyła SHL5 w pokoju powiedziała .....,,nie są takie brzydkie ale lepiej grają,, :):)

gram w 20m2

Edytowane przez Miroslav1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.