Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna, co i jak?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

I czytać tu stosować porady HM69 bo to wiedza jest która się pokrywa, dostałem kilka prywatnych wykładzików za które Bardzo Dziękuję i część zastosowałem i się sprawdziła.

Na pierwszej stronie tego tematu jest większy wpis HM69 który jest jaki esencja wiedzy antywibracyjnej i zaraz zrozumiały dla każdego, tak mi się przynajmniej wydaje.

Dzięki za odpowiedzi, trochę jaśniej mi się zrobiło :)

HM69, wpomniałeś: "Przedmówcy zwrócili uwagę na niektóre ważne elementy opisanego zagadnienia. Od siebie mogę jeszcze dodać, że miałem okazję oglądać krajowe zdjęcia proptotypów takich platform, które w kompleksowy sposób rozwiązują opisany problem wibracji. Złożyłem (może trochę przedwcześnie) już zamówienie. Teraz muszę czekać."

Czy możesz coś więcej napisać, ewentualnie dać jakiś link?

Pozdrawiam

czarnypsiak@ O widzę, że ktoś czyta moje wpisy to miło. Co do wspomnianej platformy to nie mogę podać jeszcze żadnego linku. Po prostu tego jeszcze nie ma w sieci.

Z tego co wiem to sprawa jest na etapie analizy marketingowej. Są pewne trudności z podjęciem decyzji co do lokalizacji elementów tłumiących drgania w samej platformie. Na naszym rynku utarły się pewne formy wzornicze wśród takich mebelków. Natomiast najnowsze rozwiązania w tym zakresie nie są spójne z takimi wzorami.

Ale wierzę, że uda im się rozwiązać ten problem.

• 3 miesiące później...

Kontynuacja moich wpisów z czwartej strony.

Rochu zamieścił fotkę stolika z Mcintoshami zrobiłem coś na ten wzór.

Następny krok to eliminacja drgań traf zasilających, które są przenoszone na całą obudowę - wg porad HM69.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18354-100008343 1260234000_thumb.jpg

post-18354-100008344 1260234000_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Jeszcze kilka fotek.

Pod wzmacniaczem drewienka są w stanie surowym. Pod CD skończone. Szlifowane papierem 80,120,320, potem dwie warstwy podkładu i sześć lakieru.

Te kulki w miseczkach pod CD to słaba imitacja oparta na pomyśle Ceraball (chyba tak to się pisze). Tylko te kosztowały mnie 100zł, a nie 2000zł i co ważne "grają".

Ukryta Zawartość

post-18354-100008340 1260234541_thumb.jpg

post-18354-100008341 1260234541_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

L3VY@ napisał:

Patrząc na te zdjęcia przypomina mi się takie zdarzenie z przed wielu lat. Kiedyś mój znajomy Antoni B. z ulicy w Jeleniej Górze podjechał swoją Simką Aronde. Na kierownicy miał nałożonego takie coś włochate na krztałt pokrowca. Spytaliśmy go co to ma być? Na to Antek odpowiedział z całą powagą, że widział coś takiego w Szklarskiej Porębie u jednego niemieckiego kierowcy w jego Porsche 911S.

Od tego czasu na ulicy mówiliśmy, że Antek ma kierownicę przyzdobioną jak w Porsche. Brzmiało to dumnie.

Podobny przypadek widzę na zdjęciach L3VY@. Takie same jak pod Macintoshami. Super!

A tak już zupełnie poważnie to do czego to to ma służyć. Poza funkcją, że wzmacniacz lampowy stoi wyżej?

Zrobiłem to bo:

1. Bardzo brzydko wyglądało jak elektronika stała prawie na środku pokoju na odpadzie z blatu kuchennego.

2. Nie stać mnie na dwie małe platformy od górka.

3. Mam dużo wolnego czasu.

4. Wolę drewno niż szkło czy granit.

Te miseczki z kulką w środku zrobiłem zafascynowany odsłuchami u Mr.Z, a że kolega też sobie robił więc załapałem się i przy większym zamówieniu wyszło taniej. Mam jeszcze 2 komplety w zapasie jakby ktoś chciał.

L3VY, naprawdę ładne te standziki, sam myślałem o zrobieniu czegoś takiego, ale zwróć uwagę, że McIntosh stoi nie na litych deseczkach a na kilkuwarstwowej sklejce.Prawdopodobnie są to różnej twardości kawałki drewna i wobec tego to co zrobiłeś, tylko z wyglądu przypomina tamtą podstawkę.Właściwości fizyczne, podejrzewam będą nieco inne.

"Właściwości fizyczne, podejrzewam będą nieco inne."

Wydaje mi się że lite drewno ma lepsze właściwości fizyczne niż klejona kilku warstwowa sklejka. Po za tym nie chciałem ciemnego, a sklejka jasna mi się nie podoba, za to olcha jest jasna z odcieniem czerwonym.

A jak jest ze stabilnością sprzętu na tych kuleczkach? Bo coś mi się wydaje, że one wręcz sprzyjają 'bujaniu' się sprzętu... nie wspominając o 'uciekaniu' przy próbie wciśnięcia guzika na panelu ;)

Dokładnie tak jest. Wszystko obsługuję z pilota, łącznie z otwieraniem i zamykaniem tacki ;) Można wciskać guziki, ale trzeba jedną ręka dociskać CD aby nie uciekł a drugą wciskać przycisk.

To znaczy ze walczymy z drganiami obudowy i elementów elektronicznych, bo napędy najczęściej mają własny system izolacji drgań od obudowy?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Mają albo nie mają; działają te systemy dobrze lub źle. Ja tam w to aż tak nie wnikam. Wizualnie jest lepiej, brzmieniowo mam więcej szczegółów, ale bez wyostrzenia brzmienia. Źródła pozorne są bardziej punktowe. Plus efekt 'pływania' który bardzo mi się podoba.

L3VY, 8 Gru 2009, 20:34

Plus efekt 'pływania' który bardzo mi się podoba.

Bardzo fajny buzer te kulki, pal licho efekt audiofilski ale fajnie sobie pchnąć taki 20 kilowy jasny granit a on się tak jak na sprężynach buja-zdecydowanie polecam właśnie dla tego efektu SUPER

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 4 miesiące później...

Różne są drogi do celu. Próby, próby, próby.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>Filut, 17 Kwi 2010, 17:31

A sprawdziłeś ciśnienie w oponie? ma być równe atmosferycznemu bo inaczej dźwięk Ci 15m ponizej gruntu wyląduje i nowa katastrofa gotowa

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

[email protected], 17 Kwi 2010, 17:56

To są na razie pierwsze próby. Opona letnia bezdętkowa, bez felgi, Michelin. W kolejce czekają Vibrapody, platforma Atacama, oraz Dębica i Fulda.

Zmiany dokonywane są za kotarą. Odsłuch płatny, bo gość musi się nieźle namęczyć. Odsłonięcie kotary nastąpiło do celów fotograficznych. To całkiem ślepy test jest.

Odsłonięte/zasłonięte

Ukryta Zawartość

post-17911-100006993 1271520428_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co myslicie o takim stoliku , czy ktos moze zamowil taka polke od tej firmy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• 2 miesiące później...

Pojawił sie nowy producent platform antywibr. i to z Polski :)

Ukryta Zawartość

Pisze tam cos o zawieszeniu linkowym a nawet o patencie na swoj wynalazek.

Zawsze intrygowalo mnie odsprzeganie sprzetu od wibracji przez podwieszanie,

ciekawe czy ktos juz tego uzywal..

pzdr

slvn

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.