Skocz do zawartości
IGNORED

Tylko SACD i winyl!!!

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Cała to dyskusja jest kompletnie bez sensu.

Warto mieć odtwarzacz SACD w wyższej półki - a czemu nie ? Jak znajdę coś na SACD co mnie interesuje - nabywam i cieszę się dźwiękiem. A na co dzień słucham CD. W obydwu przypadkach mam wysoką jakość odtwarzania. Zakładam, że pozostała cześć toru jest tej samej klasy co CD/SACD.

W przypadku niższej półki lepiej kupić porządny odtwarzacz CD a nie zaprzątać sobie głowy SACD. Walory SACD będę znacząco zdegradowane przez resztę niedoskonałego toru.

A gramofnon jest znacząco lepszy od CD dopiero powyżej 3-5k zł.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiele w tym racji co pisze Piopio. Obawiam sie ze wielu forumowiczow po prostu nie slyszalo dobrego winyla i wydaje im sie ze za relatywnie bardzo niskie pieniadze mozna cieszyc sie jakoscia lepsza od CD. Plyta winylowa wymaga dobrego napedu a ten dobrego ramienia z odpowiednim setupem. Uzyskanie odpowiedniego brzmienia zajmuje czasem bardzo duzo czasu a i nieco kosztuje.

Pewnie,że z budżetowego gramofonu nie uzyskasz dobrego brzmienia, ale wystarczy kupić jakiś porządny vintage i trochę się z nim pobawić a nasza cierpliwość zostanie sowicie wynagrodzona.Nie musimy iść od razu w hi-end i przerost formy nad treścią dla nadętych snobów, którzy i tak nie słuchają muzyki tylko sprzętu.

paul_67, 7 Mar 2009, 21:17

>Piotrek608, 7 Mar 2009, 20:49

>Oj kolego fantastą jesteś! Czym "większy postęp techniczny" tym gorsza jakość dźwięku, niestety...

nie przesadzajmy, gdzie tam jakość płyty cd (16bit/44,1kHz) do PCM 24bit/96kHz czy DSD... są pewnie i przypadki gdzie nowsze nie oznacza lepsze, ale jeśli chodzi o gęste formaty wszystko jest w porządku, tzn postęp techniczny oznacza lepszą jakość dźwięku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam panów. Chciałbym dożucić kamyczek. Zastanówcie się jak to jest że japońskie wydania cd w tak nie są często nagraniami scad a przecież ci goście mają takie możliwośći. A co do oprogramowania w studiach to przecież Protools obsługuje ten format i brakuje tylko nagrywarki do matki a potem tłoczni w Polsce żeby scad wytoczyć.

tak w ogóle w temacie dodałbym oprócz SACD jeszcze DAD 24/96, DVD-A oraz FLAC 24/96, chociaż to gorsze formaty niż DSD to wciąż brzmią o wiele lepiej niż rzadkie CD (16bit/44,1kHz)

mike1973, 8 Mar 2009, 13:50

>Witam panów. Chciałbym dożucić kamyczek. Zastanówcie się jak to jest że japońskie wydania cd w tak

>nie są często nagraniami scad a przecież ci goście mają takie możliwośći.

tu nie chodzi o możliwości tylko o ekonomię, wytwórnie większy zysk mają z wciskania ludziom płyt CD.

prym, 8 Mar 2009, 12:52

ale za to jak juz sie pojawi tytul w wydaniu, niech Ci bedzie "kolekcjonerskim", to jak fajnie "smakuje", jak sie uda go dostac ;)

a sacd, wystarczy wejsc na sa-cd.net. tytulow jest niecale 6000, a na cd pewnie mozna liczyc w milionach.

Ok audiocholik ale mówimy o Japończykach które nie sprzedają się w milionach, a panowie napewno technologię scad posiadają jednak nie wszystko idzie na scad tylko we wszystkich klonach cd ( tak chyba mogę nazwać wszystkie formaty z cyklu 16 bitów)

mike1973,

no ale właśnie o to chodzi, w milionach czy w tysiącach na płycie CD masz większą marżę, na sa-cd.net pisali właściciele wytwórni muzycznych które wydają na hybrid sacd i wynika z tego że podczas takiego przygotowania takiego wydania płacą jak za wydanie dwóch płyt :( jako że umieszczają na płycie warstwę rzadką i gęstą ...głupota

ten koszt jest nawet łatwiej "ukryć" w przypadku masowej sprzedaży w milionach, niż sprzedaży w kilkunastu tysiącach

stąd jak mówię ekonomia, i pieniążki decydują o tym jakie płyty się nam wciska, ale też nie przesadzajmy trochę tych tytułów już na SACD jest, także nie jest tak źle :)

josef, 8 Mar 2009, 14:33

>taaa - a pisali ile wynosi konkretnie koszt?

nie pisali ale trzeba napewno ująć koszt sprzętu, inżynierów dźwięku znających się na masteringu DSD, do tego płacenie jak za wydanie dwóch płyt...bez dwóch zdań koszt wydania hybrid sacd jest wyższy niż koszt wydania starodawnej płyty cd

audioholik, 8 Mar 2009, 15:51

>nie pisali ale trzeba napewno ująć koszt sprzętu, - tu zgoda

>inżynierów dźwięku znających się na masteringu DSD - bez sensu - mastering to mastering i nie ma znaczenia na co to wyjdzie

> do tego płacenie jak za wydanie dwóch płyt...bez dwóch zdań koszt wydania hybrid sacd jest

>wyższy niż koszt wydania starodawnej płyty cd - pewnie wyższy, nawet niech będzie 5zł (tłoczenie CD to 1-2zł, z całą poligrafią i pudełkiem jest to mniej jak 5zł) więc też nie ma o co rozbijać kopii

ups - przesadziłem :)

hybryda będzie podobna do tłoczenia DVD dual layer

przykładowo (pewnie jak się zamówi w Azji to będzie jeszcze taniej)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

josef, 8 Mar 2009, 16:16

>audioholik, 8 Mar 2009, 15:51

>

>>nie pisali ale trzeba napewno ująć koszt sprzętu, - tu zgoda

>

>>inżynierów dźwięku znających się na masteringu DSD - bez sensu - mastering to mastering

z sensem

ja nie mówię tylko o koszcie tłoczenia płyty hybrid sacd, który i tak jest wyższy niż tłoczenia zwykłej płyty cd, ale również o koszcie licencji

no jak mówię bez dwóch zdań koszt wydania płyty hybrid sacd jest wyższy niż wydania zwykłego cd, nie ma o co bić piany, naprawdę.

audioholik, 8 Mar 2009, 16:40

>josef, 8 Mar 2009, 16:16

>

>>audioholik, 8 Mar 2009, 15:51

>>

>>>nie pisali ale trzeba napewno ująć koszt sprzętu, - tu zgoda

>>

>>>inżynierów dźwięku znających się na masteringu DSD - bez sensu - mastering to mastering

>

>z sensem

wyjaśnij z łaski swojej

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wyjasni. Mam dosc jego pseudo naukowych wypocin. Chcialbym posluchac opinii ludzi ktorzy maja wiecej do powiedzenia. Watek przestal miec charakter przesmiewczy. Jak widac audioholik niczego nie zrozumial.

discomaniac71.

>Mam dość jego pseudo naukowych wypocin.

To coś w związku z tym zrobisz czy masz tylko dość?

Audioholik.

Albo zacznij pisać konkrety w postaci odpowiedzi na pytanie zadawane Tobie za każdym razem czyli:

Ile wydano Tytułów SACD a ile CD w roku ubiegłym,albo odsyłam Cię do mojego wpisu z adresem strony,

o który skomlisz żeby go usuneli pomimo tego,że ja mam o tym formacie takie zdanie.Pozdrawiam bo widzę wyrażną u niektórych potrzebę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.