Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  255 członków

Luxman Klub
IGNORED

Klub marki LUXMAN

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.06.2024 o 09:04, WHITESNAKE39 napisał:

Witam. Z jakimi kolumnami łączycie wzmacniacz L- 505 uxII ?

Miękkie, łagodnie grające kopułki na górze i raczej ciemno strojone. Tak bym to uogólnił.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 2 tygodnie później...
1 godzinę temu, Artistplant napisał:

Koledzy mam do sprzedania nowe Sonus Faber Olympica Nova 1 z oryginalnymi standami, jakby ktoś miał ochotę to zapraszam, miłego dnia

Ale to klub Luxa 😉 Daj to info na giełdę oraz klub SF

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 3 tygodnie później...

Jak wyglada nowy 505z na tle poprzednika z serii X? Obecnie mam 505UxII z Elac vela 407. Troche musialem zdjac gory poprzez DAC Copland 215 z lampa JJ. 

Czy 505z ma mniej gory w stosunku do poprzenika? 

• 4 tygodnie później...

Witam.

Dopisuję się do klubu z Luxman L-507uxII, CD D-05. Wzmacniacz napędza kolumny Sonus Faber Sonetto III  spięte kablem Cardas Neutral Reference w pokoju około 23mkw. Jestem mega zadowolony. Docelowo chciałbym wymienić CD na nowsze Luxmana oraz kolumny na Sonus Faber Olympica II.  IC do CD to Cardas Clear Light. Pozdrawiam wszystkich zakręconych luxmanowców.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

• 4 tygodnie później...

Czy ktoś z posiadaczy Luxmana L-505 uXII robił odsłuchy z Pylonami Jasper 25 , Amber lub Diamond ? 

Wciąż poszukuję coś do pokoju 42m2. Nie myślałem na początku o tych kolumnach, ale może Wy macie z nimi jakieś doświadczenie. W specyfikacji widzę, że Amber mają dosyć sporą sprawność co może być korzystne, bo ten wzmacniacz demonem mocy (prądowo) nie jest.

• 2 tygodnie później...

Takie pytanie: czy warto kupić wzmacniacz słuchawkowy LUXMAN P-1u? Czy byłoby to lepsze rozwiązanie, niż podłączenie słuchawek do integry L-507mkII?

• 4 tygodnie później...

Cześć. Czy właściciele Luxmana L505 ux II mają doświadczenia z kolumnami JBL 4429? Jest szansa, że to będzie dopasowana para? Przy okazji czy 12 tys. za 5-letni egzemplarz z pierwszej ręki i w idealnym stanie to dobra cena? Fabryczny komplet.

Edytowane przez rejbis
11 godzin temu, rejbis napisał:

Cześć. Czy właściciele Luxmana L505 ux II mają doświadczenia z kolumnami JBL 4429? Jest szansa, że to będzie dopasowana para? Przy okazji czy 12 tys. za 5-letni egzemplarz z pierwszej ręki i w idealnym stanie to dobra cena? Fabryczny komplet.

zerknij tutaj najlepiej: 

https://www.hifishark.com/search?q=luxman+505

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Czyli ta cena 12 tys. całkiem dobra jak widzę.

2 godziny temu, net napisał:

Ale już kupiłeś i teraz to już przysłowiowa musztarda po obiedzie. Ja za ten sam model dałem 15 tys. z pierwszej ręki jeszcze z roczną gwarancją (czyli sprzęt miał 1 rok).

Nie bardzo rozumiem, co miałeś na myśli?

Nie, właśnie robię rozeznanie, czy ten Luxman 505 uxII ma szanse dobrze się zgrać z moimi JBL 4429, może ktoś miał sposobność posłuchać takiego zestawienia. Z tego co widzę, to ty grasz na tym wzmacniaczu z kolumnami YB audio (który model?)?

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

zerknij tutaj

A od was co byście polecili do moich JBL 4429? Chciałbym coś mocnego, budżet za nowy powiedzmy plus minus 20 tys., ale jak macie coś taniego, co zagra, to też się nie obrażę:)

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś może napisać jak się mają do siebie model 505 uxII i 507 u? Wiadomo, że moc większa, ale czy w codziennym użytkowaniu jest coś, za co warto wybrać jeden albo drugi model?

• 2 miesiące później...
W dniu 26.08.2024 o 13:26, GarbataPoczwara napisał:

Witam wszystkich. Czy zaglądają tu posiadacze MQ-88uC?

kolega ma w domu od jakiegoś czasu, słuchałem trochę. Sterowany wprost z cdka Ancient Audio 🙂 Bardzo dobrze to grało...

nowy 505z ma na zdjęciach gałki błyszczące lub matowe. Te matowe wyglądają super biednie (podobnie jak w starszej wersji) a błyszczące całkiem całkiem - czy ktoś wie, jakie one w końcu są? dlaczgo są dwie wersje? tu ta lepsza 🙂 https://twitteringmachines.com/in-barn-for-review-luxman-l-505z-integrated-amplifier/

Edytowane przez dekoracja
chciałem zmienić słowa

????

• 2 tygodnie później...

i sam sobie odpowiem - te pokrętła w nowym L505z są zaiste ładniejsze w realu niż na niektórych zdjęciach. T.j. są takie błyszczące i (chyba) metalowe. Widziałem wczoraj egzemplarz na żywo, fajnie to wygląda! Gra też 😉 ale był totalnie nowy więc nie będę wydawał wyroków

????

Godzinę temu, dekoracja napisał:

i sam sobie odpowiem - te pokrętła w nowym L505z są zaiste ładniejsze w realu niż na niektórych zdjęciach. T.j. są takie błyszczące i (chyba) metalowe. Widziałem wczoraj egzemplarz na żywo, fajnie to wygląda! Gra też 😉 ale był totalnie nowy więc nie będę wydawał wyroków

tak w "Z" są metalowe i wyglądają genialnie porównując do starszego 505 😉

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/luxman-l-505z.html

www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Waldek1968 napisał:

No i super wyglądają. Nie rozumiem trochę takiego "marketingu". Szczerze mówiąc te plastikowe psują cały wizerunek.

najwyraźniej się dwie wersje, ale coś niejasne dlaczego 🙂 grunt, że te u nas dostępne są fajne. Gra dobrze też i zastanawiam się, czy jest aż tak duża różnica po wygrzaniu jak wcześniej w tym klubie pisano. Jeżeli tak gra wzmak, który wg. kolegów „jest tak zły że za okno trzeba wywalić”, to co będzie za te legendarne 200h?

????

W dniu 19.01.2025 o 11:48, Waldek1968 napisał:

No i super wyglądają. Nie rozumiem trochę takiego "marketingu". Szczerze mówiąc te plastikowe psują cały wizerunek.

zapewne cięcie kosztów, księgowi itp... Na szczęście już jest tak jak być powinno 😉

www.tophifi.pl

mam takie pytanie: czy trzymacie swoje wzmacniacze "pod prądem" cały czas? czy jednak używacie stand by?

Wg danych fabrycznych L505Z ciągnie następująco: 330 W 0.5 W (at standby), 90 W (at no input) 

90W pobierane non-stop to już konkretna liczba moim zdaniem. Przez całe lata miałem naim'a, gdzie trzyma się klocki zawsze włączone, ale mają mniejszy pobór prądu zdecydowanie. 

Na razie wygrzewam i tak - cały czas jest włączony, ale za jakiś czas procedura "docierania" się zakończy... 

????

1 godzinę temu, PatiJ napisał:

Ja stand by. Mam A klasę i na początku po uruchomieniu wiem że musi się "rozgrzać" chwilkę.

klasa A ma mniej więcej 2x zużycie bez sygnału - np. 550axii  - 170W, nie ma co się dziwić 😉

????

W dniu 26.07.2024 o 22:35, Artistplant napisał:

zdecydowanie wymień na Olympicę

Wymienione. Od soboty zagościła u mnie Olympica II. Robi wrażenie wygladem i dźwiękiem. Tyle tylko, że wymaga większego odstawienia od ścian ze względu na tylny bass-refleks.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.