Skocz do zawartości
IGNORED

CD używane w kwocie do max 6 .000,- PLN

Ulver78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

właśnie jestem w trakcie poszukiwań nowego CD-ka (używany). Będzie grał w zestawieniu z Accuphase E-307 i Focal Chorus 807V. Mam kilka propozycji:

- Ayon CD-1

- Marantz SA-17s1 (jego cena na na rynku to około 4.000,- PLN) lub SA-11s1

- Electrocompaniet ECC-1 lub jeszcze lepiej EMC-1 UP

Najchętniej nabyłbym CD Accuphase, ale te które są w moim zasięgu cenowym mają już trochę wiosen na karku.

Czy macie może jakieś doświadczenia z wymienionymi przeze mnie CD-kami?

Pozdrawiam

Odpowiem w sposób nastepujący: nie ma się co silić na stary odtwarzacz CD (w odróżnieniu od wzmaka) ! Miałem 10 letniego Krella - co chwila cos wyskakiwało. Wg. mnie lepszy jest maksimum 3 letni odtwarzacz średniej klasy (chociażby Yamaha 2000 lup Denon z analogicznej serii)niż przebrzmiała i zajeżdżona sława sprzed wielu lat. Elektronika czyni nieustanne postępy w kwestii odtwarzania, kodowania, nagrywania itp. W przypadku wzmocnienia sygnału - niebardzo. Przykład świetnej końcówki mocy McIntosha 275 - produkowana od 1949 roku. Ktoś słyszał o produkowanycm od 10 lat odtwarzaczu ?

Ja z kolei zostawilbym do Accu tego RCD 02 , a te 6kzl przeznaczyl na kolumny.

Pozniej mozesz odsprzedac Cdeka i Chorusy i ewentualnie zakupisc lepsze zrodlo.

Ale to tylko sugestia, ktora mozesz wziac pod uwage badz nie.

Pozdrawiam

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

jarek123456, 17 Kwi 2009, 14:43

...Elektronika czyni nieustanne postępy w kwestii odtwarzania...

Pozwolę się nie zgodzić.

Posłuchaj najpierw kilku starych, dobrych rzeczy vis dzisiejszej budżetówki, a potem wypowiedz się. To, że Tobie akurat Krell się chrzanił, nie znaczy że wszystkim tak się dzieje. Zresztą - nowe równie często i zdecydowanie szybciej się psują.

Są topowe, nawet kilkudziesięcioletnie CD, do których dziś taka Yamaha 2000 nawet z tyłu nie podejdzie...

W kwestii odtwarzania, kodowania, nagrywania itd... Dlaczego czarna płyta do dziś brzmi najlepiej?

Co do wyboru Cd. Może jakieś starsze Accu?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja bym się nawet sekundy nie zastanawiał tylko brał Ayon CD-1.

Świetne CD na lampkach. Zero zastrzeżeń.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

za 6k możesz poszaleć...u dystrybutora widziałem promocję Gamuta CD1 za 6,5k (pewnie można ponegocjować)...z ebaya ściągniesz sobie świetnego Docet Lectora 0.6 na lampkach za ok. 5k, na giełdzie hifi.pl widziałem Linna Ikemi i MBL'a CD2...wszystko w/g mnie warte rozważenia...a jeśli znalazłeś w tej kwocie Ayona to jeśli gra w połowie tak dobrze jak wygląda, to tylko brać ;-)

Docet Lector 0.6 ,ponoć świetny / nie słuchałem/,ale niekiedy warto zaryzykować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-803-100007263 1239975710_thumb.jpg

post-803-100007264 1239975710_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nówka za 5.999, no, no.

Myślę, że warto zaryzykować.

Choć Ayon Cd-1 to pewniak - słuchałem i bardzo mi się podobał.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ja też przychylam się do opinii, że w CD jako takim nie ma postępu (pomijam DVDA i SACD) i jest wręcz regres

jak kupujesz starszego CD upewnij się tylko, że laser jest łatwo dostępny i w rozsądnej cenie

Wielkie dzięki za wszelkie sugestie.

AYON gra naprawdę bardzo fajnie. Słuchałem go w zestawieniu z Accu E-350 i kolumnami Reference 3A MM DE CAPOi oraz z Cobaltami Focala (nie pamiętam dokładnie modelu). Bezpośrednio porównywałem z Accu DP-400 i CEC 51Z MKII. Jeśli chodzi o porównanie do ACCU to grał podobnie (trochę za krótko słuchałem aby móc podać jakieś konkretne różnice)ale jeśli chodzi o porównanie do CEC-a to była przepaść pod każdym względem oczywiście na korzyść AYONa.

Jednak jakoś najbardziej ciągnie mnie w kierunku odtwarzacza ACCUPHASE. Z tego co się orientuje za 6 kz mógłbym nabyć jedynie DP-65 no i może 65V. Czy orientuje się może ktoś jakie lasery są w tych modelach i czy można je jeszcze nabyć.

Druga sprawa to fajnie byłoby mieć SACD. Ale z tego co się orientowałem w cenach to w grę wchodziłyby takie modele jak MARANTZ SA 17s1, SA 11s1, DENON DCD 2000 AE, odtwarzacze SONY i YAMAHA.

Pozdrawiam

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Z kolei powszechna opinia jest taka, że DP-65V to pod względem dźwięku regres wobec DP-65. Nawet w sąsiednim wątku mamy opinię kolegi, który z ulgą pozbył się DP-65V na rzecz... Linna Ikemi.

Od siebie dodam, że znam bardzo dobrze CEC-a 51Z Mk. II i jest to dość przeciętny odtwarzacz - na jego tle, zwłaszcza w krótszym odsłuchu większość konkurencji wypadnie lepiej, barwniej, ciekawiej. Nie znam Ayona, ale dla pewności trzeba go porównać z czymś lepszym niż CEC 51Z Mk. II.

Zaproponuję jeszcze dwa ciekawe odtwarzacze do rozważenia - choć mogą lekko przekraczać budżet: Meridian G 08 i Resolution Audio Opus 21. W obu są DVD-ROM-y, jeśli Ci to nie przeszkadza. Oba bardzo dobrze grają i świetnie wyglądają, Opus ma dodatkowo regulację napięcia.

Stary odtwarzacz to zawsze loteria, mysle, ze sam mialbym opory wydac, nie iwme... dajmy na to z 5kzl na jakiegos 10-12 letniego Krell'a, to tylko elektronika i swoj wiek juz ma a z serwisem roznych, co bardziej egzotycznych klockow roznie bywa. Mysle, ze przed zakupem takiego urzadzenia trzeba dokladnie sprawdzic mozliwosc serwisowania (dostepnosc laserow, transportow itp.) zeby nie wpakowac sie na mine.

Dzwiek za 6kzl mozne miec chociazby z Philipsa CD960/Marantza Cd94 - troche modyfikacji i to naprawde gra za taka kwote a kosztuje grosze. Oczywiscie ma swoje lata, ale tu akurat nie ma wielkiego problemu z serwisem (poza tym 20-letnie CDM-1 czyta co mu sie na talerzu polozy :-) )

Co do nowych (lub prawie nowych playerow) - Ayon jest z pewnoscia super. Nie wiem jak gra starszy CD-1, ale sluchalem dosyc dlugo CD-1s i podobal mi sie. Nie zgodze sie tylko z twierdzeniem ,ze gra podobnie do Accu, moim zdaniem to zupelnie inny dzwiek i mysle, ze moze takze chetniej akceptowany przez potencjalnych klientow. Accu jest specyficzne, ma duzo klasy, jest bardzo gladkie, nawet slodkie, ale nie rzuca na kolana dynamika, namacalnoscia (porownywalem Ayona z Accu DP-400). Poza tym Accu ma chyba nieco przesadzona cene, takie DP-400 kosztuje aktualnie prawie 17kzl a nie jest lepsze od Ayona CD-1s, tylko inne w charakterze prezentacji. Oczywiscie cena nowych urzadzen Accu przeklada sie niestety na cene uzywek i to nie jest teraz best buy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.