Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

>>Rezyslaw

Niech to poprawi, bo trochę nie fajnie to wygląda.

Niefajnie to wygląda Pana znajomość ortografii. To wiemy na pewno :)

Niefajnie to wygląda Pana znajomość ortografii. To wiemy na pewno :)

Niefajnie to wygląda jak banuje się użytkowników klubu AudioAcademy w klubie 16Hz, aby nie mogli tam pisać, po czym klubowicze 16Hz wchodzą i piszą w klubie AA.Uważam, że trzeba mieć jakiś honor. Potem jeszcze kilku klakierów może zanotować polubienia, poprawiając sobie samopoczucie.

Z drugiej strony klub AA ma jakieś przyciąganie, że nie można się powstrzymać :)

Edytowane przez omen

Takie wpisy użytkowników 16Hz skutecznie zniechęciły mnie do zakupu kolumn tej marki, robią niedzwiedzią przysługę jej właścicielowi

Użytkownik omen dnia 28.06.2016 - 13:35 napisał

Uważam, że trzeba mieć jakiś honor.

Honor ma się wtedy gdy saldo jest dodatnie.

głębokie!

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Serdeczny apel do miłośników Audio Academy - nie reagujcie na beznadziejne i puste wpisy osób, które pojawiają się tylko po to, by robić śmietnik. Nie ruszajmy, nie będzie "zamętu".

Jaki jest kiepski bas...? Znasz definicję niekiepskiego...?

Ziko, myślę że akurat Tobie nie muszę tłumaczyć, jaki jest kiepski bas.

Dla mnie ma być perfekcyjnie zszyty z resztą pasma...

Perfekcyjnie zszyty z resztą pasma - oczywiście zgoda, ale pod jednym warunkiem, że bas przed zszyciem z resztą pasma ma być perfekcyjnie zszyty sam ze sobą (jego podzakresy) a nie tylko dobrze zszyty wyższy zakres basu ze średnicą.

mało czy dużo niskich tonów to już tylko "gusta"...

Gusta to można rzec, że się liczą w każdym aspekcie oceny brzmienia, komuś najwyższą radość może sprawiać system w postaci Kasprzaka i nie ma co tu dyskutować.

Jeśli mowa o moim guście to zdecydowanie uważam, że poprawnie w ocenie obiektywnej jak mojej subiektywnej jest wtedy, kiedy basu jest tyle w sensie ilościowym (natężenia) co pozostałych składowych pasma, nie więcej czy mniej. Mało czy dużo, czy jest go mniej a także więcej niż reszty to w mój gust nie trafia i odważę się powiedzieć, że pewnie także i dla większości.

...jak trzeba go okiełznać zmianami w akustyce pomieszczenia to nie jest kiepski...?

Oczywiście, że jest wtedy kiepski, ale pod warunkiem, że a) pierwotny stan akustyki, b) ustawienie kolumn i c) dobranie kolumn (parametr potęga brzmienia) do wielkości pomieszczenia są poprawne.

Należałoby zaznaczyć, że "kiepsko" jest również wtedy, kiedy trzeba cofać się z miejscem odsłuchowym pod samą ścianę za plecami by odnajdywać wyrównanie tonalne w podzakresach basowych.

Dla mnie prawidłowy jest rozdzielczy...nie pneumatyczny...

Oczywiście tutaj także masz całkowitą rację jeśli w ocenie subiektywnej dla Ciebie. Myślę, że dla większości (w tym i dla mnie) bas jest prawidłowy jeśli jest zarówno rozdzielczy jak i pneumatyczny (mam na myśli możliwość fizycznego odczuwania kick'a).

Z innej strony, czy bas będzie prawidłowo rozdzielczy jeśli jest odsłuchiwany 40cm od ściany za plecami? Tam gdzie są zniekształcenia i odbicia, których ludzki słuch nie ignoruje, tam gdzie są wzmocnienia interferencyjne basu z opóźnieniami, tam gdzie tworzą się fale stojące? Czy tam będzie na basie rozdzielczo? Mam co do tego pewne obawy.

Podaj proszę przykład realizacji z prawidło zrealizowanym niskim pasmem...

Jeśli mowa o kolumnach z prawidłowo zrealizowanym basem jest ich naprawdę wiele i wcale nie muszą to być mega drogie konstrukcje (zagraniczne i polskie). Niedaleko szukając, na rodzimym podwórku możesz zwrócić uwagę na produkty Audio Academy i Harpia Acoustics.

Zresztą po co pisać, słowa z forum i tak należy weryfikować doświadczeniem.

Dlatego chętnie Ciebie zapraszam do siebie, gdzie zademonstruje Tobie prawidłowo i "kiepsko" zrealizowane niskie pasmo na konkretnym przykładzie dwóch seryjnych konstrukcji znanych producentów, o zbliżonych rozmiarach skrzyń i przede wszystkim zbudowanych z takich samych głośników w takiej samej ilości, które są przetwornikami odpowiedzialnymi za niskie pasmo. Oczywiście zapewniam przyjazną atmosferę i poprawne ustawienie kolumn z dala od jakichkolwiek ścian :) Niestety tych ze źle zrealizowanym niskim pasmem już nie posiadam, ale zorganizuję :)

Również pozdrawiam.

Niefajnie to wygląda jak banuje się użytkowników klubu AudioAcademy w klubie 16Hz, aby nie mogli tam pisać, po czym klubowicze 16Hz wchodzą i piszą w klubie AA.Uważam, że trzeba mieć jakiś honor. Potem jeszcze kilku klakierów może zanotować polubienia, poprawiając sobie samopoczucie.

Z drugiej strony klub AA ma jakieś przyciąganie, że nie można się powstrzymać :)

No tak, panom z klubu 16Hz Komitet Centralny chyba poluzował smyczkę, widocznie ciężko było się powstrzymać przed dalszą, honorową powściągliwością od pisania w tym klubie :) Ja tam się dobrze czuję z banem od Nich - forumowicz bez bana to jak żołnierz bez karabinu :) Zresztą moje doświadczenie pokazało, że kreatywne tam pisanie nie ma kompletnego sensu, więc i tak szkoda by było prądu :)

Takie wpisy użytkowników 16Hz skutecznie zniechęciły mnie do zakupu kolumn tej marki, robią niedzwiedzią przysługę jej właścicielowi

Nieee... no panowie, dlaczego powyższy, napisany dziś rano post zniknął???

Niestety, nie widzę by zostały złamane w nim jakiekolwiek zasady regulaminu. Moderację prosimy o wyjaśnienia.

W klubie 16Hz niech sobie banują kogo chcą ale żeby ich macki tutaj sięgały to już lekka przesada, gdyż nie wierzę by komukolwiek z klubu Audio Academy wadził ten straszny i obraźliwy wpis.

Ktoś coś wie?

@kabrytan

Możesz coś więcej napisać jakie wpisy Ciebie zniechęciły do tej marki? Tylko wpisy czy były inne rozmowy czy z klubowiczami lub producentem? Chyba że były też odsłuchy, jeśli tak to w jakich warunkach?

Edytowane przez pit80

Widocznie działania marketingowe niektórych polskich firm opierają się po części na sterowaniu moderacją tego forum. No tak to w tym przypadku wygląda z pewnego punktu widzenia. To przykre, że coś takiego ma miejsce, zwłaszcza, że nie dawno podobny incydent miał już miejsce. Moderacja jak zwykle schowa głowę w piasek i niczego się nie dowiemy, dlaczego post został usunięty. Wszyscy gremialnie podnosimy do najwyższej rangi wartości takie jak uczciwość, zasady czy honor i staramy się je piętnować, kiedy zostaną naruszone. I co mamy? Hipokryzje pełną gębą.

Jeśli post został usunięty, to znaczy, że był prawdziwy i że znana nam firma ucieka się do takich właśnie metod działania. No przykre to jest, jeśli pieniądze stają się celem samym w sobie, zwłaszcza w tak pięknej dziedzinie tworzenia szeroko rozumianego dobrego dźwięku.

Czary panie, no czary :)

W każdym razie dziękujemy za zreflektowanie się .... moderacji, systemowi lub sile wyższej.

pit80

Jestem na etapie zmiany kolumn w związku z tym czytam forum . Temat AA przeczytałem cały :) , zraziły mnie bardzo wpisy o plagiacie i inne dziwne i niemiłe akcje wiadomo przez kogo pisane. Chce Polskie kolumny i po lekturze wybór padł na Audio Academy.

Pozdrawiam

Niebawem będę miał Rhea na testy. Jest ktoś zainteresowany odsłuchem?

Sprawdzę czy bas nie buczy jak w Hyperionach. Czy góra została utemperowana w stosunku do poprzednika czy nadal jest dość odważna?

Niebawem będę miał Rhea na testy. Jest ktoś zainteresowany odsłuchem?

Sprawdzę czy bas nie buczy jak w Hyperionach. Czy góra została utemperowana w stosunku do poprzednika czy nadal jest dość odważna?

Jestem zainteresowany odsłuchem.

Sprawdzę czy bas nie buczy jak w Hyperionach.

Jak słucha się ich pod ścianą w za małym pomieszczeniu to nic dziwnego, że pojawia się buczenie, podobnie jak praktycznie każdorazowo w pokoju 16Hz na wystawach AudioShow.

Czy góra została utemperowana w stosunku do poprzednika czy nadal jest dość odważna?

Jakiego poprzednika masz na myśli?

pit80

Jestem na etapie zmiany kolumn w związku z tym czytam forum . Temat AA przeczytałem cały :) , zraziły mnie bardzo wpisy o plagiacie i inne dziwne i niemiłe akcje wiadomo przez kogo pisane. Chce Polskie kolumny i po lekturze wybór padł na Audio Academy.

Pozdrawiam

Cenna uwaga, zwłaszcza że od nowego użytkownika forum.

Chce Polskie kolumny i po lekturze wybór padł na Audio Academy.

A nie lepiej byłoby dokonać wyboru po odsłuchu a nie po lekturze?

Widocznie musiały forumowicza kabrytan bardzo mocno zrazić wspomniane wpisy i akcje ludzi z otoczenia producenta 16Hz skoro po lekturze nawet już nie jest zainteresowany odsłuchem. To taka, myślę, dosadna lekcja Pi aR-u dla 16Hz.

zrazić wspomniane wpisy i akcje ludzi z otoczenia producenta 16Hz

Nie ciebie pytałem, nie wiem czemu zabierasz głos w nie swojej sprawie.

Jak widzę nie pozostajecie dłużni, rzekome "akcje" domniemanego otoczenia S16H spotykają się z akcjami odwetowymi. I po co? Co można ugrać w ten sposób? A mnie się wydawało że audio to piękne hobby. W takim razie nic tu po mnie, tego rodzaju przepychanki to nie moja bajka. Wolę odsłuchy niż wątpliwej jakości akcje czarno-PR'owe.

Edytowane przez McGyver

Nikogo innego wina jak ich samych, że sobie taki czarny PR w tym klubie zrobili, a jakiej jakości to właśnie zobrazowały wpisy kabrytan'a.

Każdy woli odsłuchy - to normalne, zatem potrzeba nie lada wysiłku by zniechęcić nowego, potencjalnego klienta do odsłuchu samymi wpisami.

Dla przykładu można sobie porównać treści i kulturę wpisów klubowiczów Audio Academy w klubie 16Hz, którzy zostali zbanowani do wpisów klubowiczów 16Hz w klubie AA. Myślę, że takie porównanie lepiej byłoby pozostawić bez komentarza, by się dalej nie pogrążać.

Nadal nie rozumiem czemu zabierasz głos w imieniu kolegi kabrytan który nawiasem mówiąc popełnił jak dotąd dwa posty, co też może dawać do myślenia. Naprawdę nic tu po mnie, nie lubię tego rodzaju retoryki, więc zostałem skutecznie zniechęcony do pisywania w tym miejscu.

Nie kumam tego. Sami ciągle wałkujecie w kubie AA o S16Hz. Nie ma innych tematów? I tym razem nie było jakiejś specjalnej prowokacji ze strony klubowiczów S16Hz. Właściwie to Pan Michał pisał coś o terminalach w kolumnach S16Hz. W sumie to nie wiem czy to było potrzebne. Taka mała zaczepka :)

nawiasem mówiąc popełnił jak dotąd dwa posty, co też może dawać do myślenia

Gdyby napisał negatywnie o AA to byłoby, że to klon nasłany ze strony konkurencji (jeśli dobrze pamiętam już kiedyś były takie oskarżenia) . Ale że napisał negatywnie o 16Hz to trzeba pociągną za język :) Brak tu konsekwencji.

Nie ciebie pytałem, nie wiem czemu zabierasz głos w nie swojej sprawie.

Akurat pytałeś w związku z treścią użytkownika kabrytan zaadresowaną bezpośrednio do mnie. Sam się wciąłeś w nieswoją rozmowę - nie ja, więc pozwoliłem sobie na odpowiedni komentarz. Dlaczego w ten sposób mnie atakujesz? Jaki to cel? W klubie 16Hz też byłem personalnie atakowany, choć chciałem pisać jedynie o brzmieniu. Widocznie już tak macie we krwi.

W takim razie nic tu po mnie, tego rodzaju przepychanki to nie moja bajka.

No tutaj to już czysta hipokryzja z Twojej strony. Prześledźmy sprawę od początku. Pojawia się Szymon (jak wiadomo sympatyk 16Hz) z dziwnym pytaniem, kto chce posłuchać Rhea, bo będzie miał na testy. Po pierwsze zagadką jest po co pyta o to w klubie AA, skoro tutaj każdy dobrze wie jak sobie zorganizować wygodny odsłuch w swoim domu. Jakby o to pytał w 16Hz bądź innych klubach byłoby to bardziej logiczne. Po wtóre pojawiasz się Ty z wpisem o treści "Jestem zainteresowany odsłuchem." Super, tylko co merytorycznego w tej chwili i w tym klubie miał wnosić w ten klub Twój post? Raczej nic innego jak zaczątek do przepychanek. Na końcu stwierdzasz, że przepychanki to nie Twoja bajka. To właśnie hipokryzja... a może kolejna, wątpliwej jakości akcja PR-owa 16Hz. Edytowane przez pit80

W audio bawie się 25 lat , nie twierdze, że 16Hr robi złe kolumny niestety mogłem ich posłuchać tylko na Audio Show.

Pan McGyver pisze o odsłuch i oczywiście ma racje, niestety mieszkam na "zadupiu" a i groszem nie "śmierdze" by jeżdzić po salonach. Ciesze się z tego co mam i czasami coś wymienie w systemie, słucham muzyki którą lubie bez "rozbierania" jej na czynniki pierwsze :)

ps. Szanuje ludzi mających inne zdanie i ich nie obrażam , mam kolego co twiedzi, że przewody nie mają znaczenia - jego sprzet jego wybór

Jeśli ktoś testuje porządne kable przy słabym sprzęcie, to jasne, że kable nic mu nie dają. Przy odpowiedniej konfiguracji dają bezapelacyjnie, więc jeśli komuś zależy na tym, by z wymiany kabli uzyskać wartość dodaną, musi zrobić to z głową, a nie zmieniać dla zmiany i wydawać kasę. A jeśli komuś zależy tylko na tym, by powiedzieć, że "kable nic nie dają", to będzie to trochę głupio wyglądało, jak posłucha go ktoś, kto się zna i ma doświadczenie. Tak, jak z butami do rzutu młotem :) https://www.youtube.com/watch?v=feyjtw5iN0E

Edytowane przez Jarek K

Bardzo mi się ten klub podoba. Najlepszy jest Pan klonik. Może to jeden z zaginionych konstruktorów?

Jak słucha się ich pod ścianą w za małym pomieszczeniu to nic dziwnego, że pojawia się buczenie, podobnie jak praktycznie każdorazowo w pokoju 16Hz na wystawach AudioShow.

Panie Pitu mój pokój odsłuchowy na pewno nie jest tej jakości co Twój bo ma jedynie 90m2 i kolumny stoją 5m od tylnej ściany. Twojej "adaptacji" też nie przebiję ale wszystkie inne kolumny grają poprawnie oprócz Hyperionów. Czyli jest coś na rzeczy. Sprawdzę jak się ma sprawa z Rhea, nie wiem tylko czy mój zestaw jest godzien tych paczek. Może powinienem wyrzucić DCSa, CECa, Esoterica, Amplifona, Mita, Transparenta i pożyczyć Xindaki od Ciebie? Czy jak wstawię do garderoby to metraż będzie odpowiedni? Mogę też wykorzystać garaż jak to czynił jeden z hajendowców.

Widocznie musiały forumowicza kabrytan bardzo mocno zrazić wspomniane wpisy i akcje ludzi z otoczenia producenta 16Hz skoro po lekturze nawet już nie jest zainteresowany odsłuchem. To taka, myślę, dosadna lekcja Pi aR-u dla 16Hz.

Pan ma już jakieś fobie z tymi Hz :)

Nie wiem co to ma być Pi aR-u? Może chodziło Panu o Pi i Sigma. Trochę jesteście podobni.

post-58347-0-45563600-1467297716_thumb.jpg

Edytowane przez Szymon1

Panie Pitu mój pokój odsłuchowy na pewno nie jest tej jakości co Twój bo ma jedynie 90m2 i kolumny stoją 5m od tylnej ściany. Twojej "adaptacji" też nie przebiję ale wszystkie inne kolumny grają poprawnie oprócz Hyperionów.

W 90m2 Hyperiony Tobie dudniły? Łeee...teraz już mam pewność, że masz coś porządnie skopane z adaptacją akustyczną lub nie radzisz sobie z ustawieniami w tej przestrzeni :)

Sprawdzę jak się ma sprawa z Rhea, nie wiem tylko czy mój zestaw jest godzien tych paczek. Może powinienem wyrzucić DCSa, CECa, Esoterica, Amplifona, Mita, Transparenta i pożyczyć Xindaki od Ciebie?

Spokojnie, to co masz wystarczy. Jeśli będziesz Rhea słuchał w 90m to nie zapomnij proszę porównać w tym samym czasie do Minasów. W tych 90m2 i bazie więcej niż 2.3-2.4m między kolumnami Rhea (Hyperiony IV również) po prostu nie pozostawią suchej nitki na Minasach i to w każdym parametrze. Jeśli tego nie przyznasz to znaczy, że nie powinieneś oceniać kolumn. Czekamy na wrażenia.

Pan ma już jakieś fobie z tymi Hz :)

Nie wiem co to ma być Pi aR-u? Może chodziło Panu o Pi i Sigma. Trochę jesteście podobni.

Czasem zabłyśniesz dobrym żartem. To było niezłe :) Edytowane przez pit80

>>McGyver

Niestety pit80 ma racje.

Do klubu wchodzi Szymon ze swoją propozycją i zaraz za nim wchodzisz ty, pisząc, że jesteś zainteresowany odsłuchem. To było tak słabe i infantylne, że straciłem do ciebie połowę szacunku jaki miałem.

To jasne, że w tej sytuacji każdy inteligentny człowiek pomyśli, że działacie razem i waszym celem jest poniżenie konkurenta. To oczywiście mój punkt widzenia i może rzeczywiście chcesz posłuchać Rhea, ale czy musiałeś to podkreślać tutaj w klubie?.....

>>Szymon1

A ty też jesteś dobry zawodnik. Znasz Grześka ledwo kilka miesięcy a już zostałeś głównym naganiaczem jego produktów. Ciekawa sprawa.

W 90m2 Hyperiony Tobie dudniły? Łeee...teraz już mam pewność, że masz coś porządnie skopane z adaptacją akustyczną lub nie radzisz sobie z ustawieniami w tej przestrzeni :)Spokojnie, to co masz wystarczy. Jeśli będziesz Rhea słuchał w 90m to nie zapomnij proszę porównać w tym samym czasie do Minasów. W tych 90m2 i bazie więcej niż 2.3-2.4m między kolumnami Rhea (Hyperiony IV również) po prostu nie pozostawią suchej nitki na Minasach i to w każdym parametrze. Jeśli tego nie przyznasz to znaczy, że nie powinieneś oceniać kolumn. Czekamy na wrażenia.

Czasem zabłyśniesz dobrym żartem. To było niezłe :)

Pozwolisz mistrzu Xindaczków, że sam ocenię walory soniczne tych paczuszek i opisze swoje wrażenia. Jak przeprowadzałeś swój "obiektywny" test to się nie wtrącałem. Infantylne uwagi zostaw dla siebie bo na razie to jesteś w audio przedszkolu. Jeżeli masz cokolwiek wartego odsłuchu to zapraszam do siebie, sprawdzimy co z tych wypasów zostanie w konfrontacji z światową czołówką.

Panie Michale proszę nie płakać bo sam masz naganiacza w Q21. Proszę się zająć konstruowaniem bo do tej pory osiągnięć brak. Jedyne czym żyje ten klub to nienawiścią i zazdrością konkurencyjnych osiągnięć. Czy nadal łączy Pan rezystory typu 3,9 ohma + 0,1 Ohma szeregowo? Czy doczytał Pan jaki to ma wpływ na ich wytrzymałość? Lepiej niech Pan zakupi sprawny miernik bo sądząc po opisach na elementach używa Pan mocno rozregulowanego egzemplarza. Mam nadzieję, że nie tylko wkręca Pan śrubki jak ostatnio bo nawet najprostsza zwrotnica okazała się zbyt dużym wyzwaniem. Będąc na Wolumenie dojrzałem wyroby JANBO, twierdzą że są Pana dostawcami i projektantami w jednym. Czy to możliwe?

Gdzie są Ci nowi klienci bo od miesięcy ciągle ta sama grupa wyliniałych audio kocurrów :) Ciesz się, że zechciałem coś tu napisać bo inaczej pies z kulawą nogą tu nie zagląda.

Pan coś sprzedaje czy przerzuca się na 500+?

Edytowane przez Szymon1

Nie no, paranoja. Człowiek zgłasza chęć posłuchania kolumn marki Audio Academy w klubie marki Audio Academy, to zaraz z niego robią prowokatora i sabotażystę. Nie wiedziałem że chęć posłuchania wyrobów Audio Academy jest takim świętokradztwem, obrazoburstwem i bluźnierstwem. W takim razie przepraszam za to że w ogóle chciałem posłuchać wyrobów Audio Academy. Już mi się odechciało. Skutecznie mnie zniesmaczyliście. Mimo że posługujecie się językiem polskim, nie porozumiemy się, bo mam wrażenie jakbym próbował gadać z cudzoziemcami. Żegnam zatem.

A może co niektórzy po prostu się lubią ?

Ja bym do tego ideologi nie przypisywał.

Przynajmniej nie do wszystkiego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.