Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjedź do B 90 do Gdańska to zobaczysz jak sala jest przygotowana akustycznie byłem na Avidal i na Archive teraz jadę na Ilussion super tylko na Skun Anasis dźwiękowiec coś lekko spartolił jest klimat i atmosfera

Dzięki za rekomendację!

róznica pomiedzy projektantami a wykonawcami

o ile wiem za kazdym razem te renowacje/budowy sa za kase unijna co zawsze zwabia uprzywilejowanych w naszym systemie politycznym wykonawców

za pierwszym razem publicznie o tym mówiono i pisano bo wykonawca zmienił sobie fotele na takie jakie mu pasowały nie patrząc na ich parametry pochłaniajace fale dzwiekowa i zainstalował gdzies wiecej szkła niz było w projekcie aby VIPom dogodzić w lożach

za drugim razem czyli chyba te dwa lata temu/montaż organów/ znów cos poszło nie tak ale jest totalna cisza

polityka siedzi nawet w filharmonii

Eh.. Niestety wiele osób, nawet w branży potrafi bagatelizować pewne rzeczy... Skądś to znam, pracuję w branży budowlanej... (materiały o równoważnych parametrach itd itd).. tak to jest gdy z reguły najważniejszym kryterium ocen ofert jest CENA.

W Jordankach wczoraj było fajnie.. dźwięk spoko.. myślę, że dobra akustyka. Jedyne co w takich koncertach rzuca mi się w uszy to to, że jeśli jest nagłośnienie prądem to dzwięki słyszę z miejsca usytowania głośników, które są na wysokości około 5 - 6 m : )) Więc słuchanie w domu jest w pewnych aspektach ciekawsze... Ale już swoboda dźwięku, power to już inna rzecz. Najfajniejsze to to, że muzyka głośna, a basy nie urywają głowy są pełne, swobodne... tak gra dobry sprzęt - po prostu naturalnie i bez wysiłku.

Edytowane przez Pestek
Gość

(Konto usunięte)

Przyjedź do B 90 do Gdańska to zobaczysz jak sala jest przygotowana akustycznie byłem na Avidal i na Archive teraz jadę na Ilussion super tylko na Skun Anasis dźwiękowiec coś lekko spartolił jest klimat i atmosfera

Mój ulubiony...

Również polecam i zapraszam serdecznie :-)

Ludzie często płacą za brak profesjonalizmu ze strony akustyków a u mnie koło domu...parę kilometrów, w Domu Kultury w Kolbudach odbywają się darmowe koncerty, akustyka palce lizać...

Jarr zapraszam...

Edytowane przez Gość

Goliat zmąciłeś mój spokój ducha tymi lampkami FMG więc muszę Ciębie trochę pomęczyć:). Mam 2 pytanka:

1. czy w swoim Vicku miałeś Amperexy Buggle Boy, jeśli tak to jak na ich tle wypadają FMG
  2. czy wymieniłeś wszystkie 3 (FMG oczywiście) czy np. tylko boczne.

Pozdrawiam

Przywołany do odpowiedzi melduję się posłusznie :)

Wielokrotnie już opisywałem to na priwie, ale napiszę raz jeszcze publicznie. Odkąd używam Vincenta SV-226mkII a gram na nim już coś koło 6-7 lat przetestowałem sporą ilość lamp. Były NOSy i te z bieżącej produkcji. Testowałem Mullardy (dwa rodzaje), Brimare, Valvo, jakieś Jany (już nie pamiętam) Sylvanie i inne... A z bieżącej produkcji Electro-Harmonixy, JJ, Tung Sole, PS-Vane, Full Music i inne... Nie testowałem Amperexa więc się nie odniosę.

U siebie po selekcji przez kilka lat grałem na konfiguracji 3 x Tung Sol Gold. Skończyły się więc kupiłem drugi taki pakiet i grał do niedawna. Następnie kolega podrzucił mi kilka lamp na przetestowanie i wybrałem jedną, która została na środku. Nie wiem do końca co to jest, ale sądząc po długiej anodzie wygląda podobnie do starych amerykańców. Zakładam zatem iż jest to jakaś RCA lub Rayethon?

Nie wiem, ale gra super dlatego ją kupiłem. A więc ona była na środku a po bokach miałem Tung Sole Gold do czasu kiedy nie wpadły mi do testu Full Music. No i te pozamiatały Tung Sole. Zagrały nawet w niektórych aspektach lepiej niż stare dobre Mullardy. Miały od nich lepszą dynamikę i precyzję zachowując przy tym świetną barwę. A więc finalnie mam teraz dwa Full Music po bokach a na środku "to coś"

W mojej ocenie poprzez wszystkie te lata kiedy testowałem różne lampy uważam iż Full Music jest najlepszą lampą pod względem walorów brzmieniowych jaką słyszałem. Odważę się również powiedzieć iż jest to jedna z najlepszych lamp w ogóle z jaką miałem do czynienia! Jej dźwięk nie jest ofensywny, gra NATURALNIE i to jest chyba jej największy atut. Równiutko, analogowo z dobrą dynamiką, precyzją, głębią, swobodą, wybrzmieniami i czarnym tłem. Wszystko jest tutaj na swoim miejscu. Dla mnie to lampa na "miarę" na moją miarę :)

Pozdrawiam,

Goliatpl

Edytowane przez goliatpl

U siebie po selekcji przez kilka lat grałem na konfiguracji 3 x Tung Sol Gold. Skończyły się więc kupiłem drugi taki pakiet

Jakie są objawy skończenia się lamp? U mnie na podstawowych chińczykach jedna kolumna mocno szumiała i wymieniłem wtedy na Tung Sol Gold.

Kurczę muszę się z Wami czymś jeszcze podzielić. Niedawno zmieniłem ustawienie, wspominalem o tym - cofnąłem dosyć sporo kolumny pod ścianę, ale "rozsądnie" i było dużo lepiej.

o co stało się kilka dni temu przerosło moje oczekiwania. Usunąłem ogromny kwiat który swoimi liśćmi obejmował dużą przestrzeń nad i za lewą kolumną prawdobodobne tłumiąc dużą ilość dźwięku. (Duża gęstość małych 3cm listków wraz z wszystkim innym ;))

Zawsze miałem problem ze środkiem sceny, zawsze było jakoś nie tak, że musiałem głową manipulować by środek sceny był na środku. Teraz to znikło a dodatkowo dopiero teraz słyszę całą scenę w pełnej krasie na całej szerokości, instrumenty są dużo żywsze, namacalne, bardzo poprawiło się różnicowanie dynamiki... separacja instrumentów, słychać jak nawet minimalnie zmienia się ich aktualne miejsce, wszystko jest o niebo dokładniejsze. Barwa również na tym zyskała. Naprawdę od niedawna mam poczucie, że teraz to jest naprawdę super, że można skupić się na muzyce i emocjach z nią związanych. Wiem, że jeszcze jest duży potencjał - lampy Full Music Gold chociażby, kolumny RHEA... chociaż PHOEBE moim zdaniem mają ogromny potencjał......... Teraz to odczuwam i RHEA widać nie są niezbędne ale na pewno warto by je mieć!!

P.S. Żona słysząc moje zachwyty mowi "to już nie musimy kolumn zmieniać??!!" :-)

Pozdrawiam

Edytowane przez Pestek

Goliat , Szczypior dziękuję za odpowiedź.

W moim 226mk2 gra teraz para Amperexów i raczej przymierzałem się do Telefunkena na środek (obecnie Tung Sol Gold). Będę musiał się zdecydować czy dokończyć tę konfigurację czy iść w FMG, w drodze jest bezpiecznik , myślę również o poprawie zasilania. Już nie wiem jak mam się trzymać za portfel:).

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Dziwna obserwacja z tymi kwiatami, zwłaszcza, że przestrzeń w bezpośrednim otoczeniu kolumn za ich miejscem ustawienia powinna być wytłumiona i kwiaty idealnie się tu sprawdzają, ale oczywiście akustyka i subiektywne odczucia każdego są inne. Im bliżej ściany cofniesz kolumny, tym mniejszą głębię sceny uzyskasz, ale większą precyzję, tak przynajmniej jest w przypadku Rhea. Oczywiście, nie można ich ustawić pod samą ścianą, ale odstawienie np na metr czy dalej powoduje, że gubi się szczegóły. Czy Rhea są niezbędne? To też subiektywna ocena. Wg mnie są :) ale najważniejsze, żeby sprzęt, który posiadasz, przynosił Ci radość.

Im bliżej ściany cofniesz kolumny, tym mniejszą głębię sceny uzyskasz, ale większą precyzję,

Nad kolumnami mam wytłumienie powyżej kolumn panel własnej roboty z wełny mineralnej.. z prawej i lewej strony coś też jest. Z prawej dwa stojaki na płyty 2m wysokie z lewej sporo półek z książkami.

U mnie kolumny są około 60-70 cm od ściany tylna ścianka wcześniej było 110cm. Głębia nie straciłem, ale poprawiła się czytelność dzięki temu mam wrażenie, że zyskała.

No i zyskałem precyzję. Ten kwiat był naprawdę nietypowy no i tylko z jednej strony! A jak wiadomo powinna być zachowana symetria i podobne otoczenie obydwu kolumn.

Wielokrotnie już opisywałem to na priwie, ale napiszę raz jeszcze publicznie. Odkąd używam Vincenta SV-226mkII a gram na nim już coś koło 6-7 lat przetestowałem sporą ilość lamp. Były NOSy i te z bieżącej produkcji. Testowałem Mullardy (dwa rodzaje), Brimare, Valvo, jakieś Jany (już nie pamiętam) Sylvanie i inne... A z bieżącej produkcji Electro-Harmonixy, JJ, Tung Sole, PS-Vane, Full Music i inne... Nie testowałem Amperexa więc się nie odniosę.

Pamiętasz może Goliat wrażenia po lampach Psvane? Była to wersja 12AX7TII PSVANE Gold? Może ktoś jeszcze miał/ma u siebie te lampki i podzieli się spostrzeżeniami? :)

myślę również o poprawie zasilania. Już nie wiem jak mam się trzymać za portfel:).

Mam podobnie, coraz bardziej mnie toczy ta choroba :)

Ostatnio wymieniłem u siebie transport na Raspberry Pi3 z Allo Digione. Jeśli ktoś szuka odtwarzacza sieciowego polecam przetestować to rozwiązanie.

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

Pamiętasz może Goliat wrażenia po lampach Psvane? Była to wersja 12AX7TII PSVANE Gold? Może ktoś jeszcze miał/ma u siebie te lampki i podzieli się spostrzeżeniami? :)

PSVANE na początku sprawiały wrażenie lamp nieco ocieplonych, ale miały jaśniejszą górę i nieco podkreślony dolny zakres. W mojej ocenie grały takim lekko loudness'owym brzmieniem. Finalnie nie do końca mi to odpowiadało aczkolwiek uważam iż w innej konfiguracji mogą się podobać.

Pozdrawiam.

Edytowane przez goliatpl

PSVANE na początku sprawiały wrażenie lamp nieco ocieplonych, ale miały jaśniejszą górę i nieco podkreślony dolny zakres. W mojej ocenie grały takim lekko loudness'owym brzmieniem. Finalnie nie do końca mi to odpowiadało aczkolwiek uważam iż w innej konfiguracji mogą się podobać.

Pozdrawiam.

Dzięki. Sprawdzę jak to będzie współgrać z FMG na środku.

Pozdrawiam.

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

Kto się wybiera na Audio Show? :)

Teoretycznie mógłbym pojechać, ale trochę sie obawiam tego co tam bym zobaczył :) ale w sumie chyba byłoby fajnie.

Ten wzmacniacz będzie bardzo ciekawy za 7 mln PLN :-)

No i można byłoby spotkać się z forumowiczami naszego klubu!..

Edytowane przez Pestek

Kto się wybiera na Audio Show? :)

Ja też się wybieram.

Chociaż nie spodziewam się jakiś brzmieniowych rewolucji, bardzo mnie ciekawią spotkania z Metzem, Niedźwieckim i Sierockim.

Pardonsik, że przerywam żywą dyskusję o AS.

Ale moim Hyperionom minęło 5 tygodni. Przestawiłem trochę kolumny. Mikrofon od YPAO w rękę i naprzód.

Wygrzanie kolumn + przestawienie + YPAO = satysfakcja.

Zapodałem sobie Klausa Schulza "Tiime Goes By", tak krzynkę głośniej niż głośno 0dance.gif, no i jest dobrze. Bardzo dobrze.

"Talerze" lekkie, szybkie, przeszywające, ujmujące, przykuwające uwagę...mniam, mniam

Całe tło elektroniczne wielowarstwowe, jakby 3D, przestrzeń, głębia i zróżnicowanie.

Basy zaczęły się swobodnie odrywać od kolumn, zdecydowanie wzrosła kontrola nad nimi. Wybrzmiewają tak długo jak potrzeba, nie za krótko. Bez dudnienia. Z pełnym różnicowaniem głębi, słychać co jest z przodu, a co z tyłu. Co "wchodzi" pierwsze, a co później.

Nawet utwory średnio nagrane stały się bardziej przyjazne dla ucha, jak chociażby "Babylon" i "Butterfly: Dance" by Diary of Dreams.

No i reasumując: uśmiech z gęby nie schodzi.

Ino 0swoon.gif problem, że nie wiem, czy to wszystko zasługa wygrzania, zmiany ustawienia kolumn, czy YPAO.....

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Witam .Jestem po zakupie Phoebe 3 około miesiąca mam pytanie do klubowiczów na czym macie postawione kolumny. Na samych kolcach czy na granitach bez kolców a może tylko pod podstawy kolumn same filce lub podkładki z gumy ,Co się najlepiej sprawdza

Edytowane przez jarr

w drodze jest bezpiecznik

Pochwal się zetbegie jaki bezpiecznik zamówiłeś.

Mój też jest w drodze (na razie do wzmacniacza), bo gniazda IEC we wzmacniaczu i CD mam już wymienione.

Pozdrawiam

X Fuse z Verictum, wczoraj założyłem, na razie żadnej różnicy, ale pograł sobie tylko 2 godz. W te materii wypowiem się jak się wygrzeje, dam mu tych kilkanaście dni czasu i wtedy opiszę wrażenia.

Pozdrawiam

X Fuse z Verictum, wczoraj założyłem, na razie żadnej różnicy, ale pograł sobie tylko 2 godz. W te materii wypowiem się jak się wygrzeje, dam mu tych kilkanaście dni czasu i wtedy opiszę wrażenia.

Pozdrawiam

Wrzuciłeś go do wzmaka? Sprawdź jeszcze kierunkowość bo to słychać od razu. Dziwne, że nie słyszysz żadnej różnicy bo u mnie o ile nie było słychać na radiu to przy wzmacniaczu różnica była słyszalna od razu a zmiana kierunkowości tylko to potwierdziła.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.