Skocz do zawartości
IGNORED

Dłubiemy w Behringer'ach serii 2496

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

I ja uwaliłem przed chwilą po pół roku grzebania mojego Behra, poszedł najprawdopodobniej AK4393, cisza i mocno się grzeje. Jest więc czas na zmianę na 4396. Mam pytanie czy wymiana nie łączy się z dodatkowymi operacjami na układzie czy wymieniamy sztukę za sztukę? Natomiast jeśli ktoś z szanownych kolegów miał by na zbyciu AK4396 to zapraszam na PW.

Pozdrawiam

Jakby ktoś był zainteresowany, mam do sprzedania ULTRAMATCH PRO SRC2496 w okazyjnej cenie, ale z zepsutym wejściem COAX (pozostałe wejścia sprawne). INFO > PM

• 3 tygodnie później...

obecnie zasilanie mam rozwiązane w następujący sposób : 1 super teddy reg na odbiornik, drugi na dac, pozostałe kości zasilane są stabilizatora.

Masa wszystkiego podłączona jest w jednym punkcie. schemat rozdziela masę na analog i cyfrę.

jeżeli chciałbym mieć masę tak zorganizowaną musiałbym zrobić osobny prostownik tak żeby mieć osobno AGnd i DGnd??

naturalnie wtedy 1 str zasilałby cyfrową część daca i odbiornika, drugi analogowe.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• 4 tygodnie później...

Po bardzo dobrych wynikach z SRC, i dużo słabszych z DCX - w sensie DACa jak i samej zwrotnicy, zastanawiam się nad zwrotnicą analogową np CX2310. Co sądzicie? Schemat jest dostępny i nie wygląda groźnie :)

• 4 tygodnie później...

Po dłuższym słuchaniu na desymetryzacji lampowej, chciałbym spróbować trafka. Czy Lundahl LL-1540 byłby odpowiedni, próbowałem zgłębić zagadnienie, ale informacje typu dac widzi taką impedencje, trafą taką, to mnie przerasta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Wobec brak własnych "elektro" umiejętności ,

czy ktoś z Kolegów

(oczywiście za ustaloną odpłatnością)

byby sklonny zmodyfikować

mój egzeplarz Behringer SRC - by lepiej się sprawował

z góry dzięki .

Po dłuższym słuchaniu na desymetryzacji lampowej, chciałbym spróbować trafka. Czy Lundahl LL-1540 byłby odpowiedni, próbowałem zgłębić zagadnienie, ale informacje typu dac widzi taką impedencje, trafą taką, to mnie przerasta:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

na trafkach w behrze odlotu nie miałem, podobnie z innym dac na pcm 1796

dopiero konwersja na rezystorze i lampka zagrało należycie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mamel, jakie są różnice??ja mam lundahle i gra pięknie tylko czasem mam wrażenie jakby siły nie było.

ciężko powiedzieć, gra system, dla mnie brakowało jakby nasycenia, przy lampce zawsze można coś jeszcze podziałać z punktem pracy

Mam pożyczonego 2496 z wyjściem na trafach LL zauważyłem iż w niektórych momentach tak jak by brak wigoru oraz jak Mamel zauważył nasycenia/barwy.

U mnie podobne odczucia. Nie porównywałem bezpośrednio, ale na trafach jest raczej zwiewnie i detalicznie, niż z masą i nasyceniem. Zależy co kto lubi.

Edytowane przez fakamada

W swoim DCX testowałem wyjście za pierwszym opampem, bezpośrednio z DACa przez 10uF BGN, oraz trafa Monacora LTR-110. Za każdym razem poprawa, ale po zastosowaniu traf, muzyka nieco straciła na masie, wyostrzyła się, takie nieco suche brzmienie, ale m.in. przestrzeń i szczegółowość zyskały, więc gram na tej konfiguracji.

Mam jednak wrażenie, że tak prosto zrobione wyjście nie do końca sobie radzi z wysterowaniem wzmacniaczy, zależy oczywiście jeszcze jaki wzmak. Dodatkowo, jeśli wyjścia nie są ściszone (tak z 5-10dB), to trafa chyba nasycają się, bo wchodzi nieprzyjemny przester lub coś podobnego.

Ja najpierw desymetryzacje zrobiłem na układzie lampowym Ł.F. następnie zmieniłem na układ Johna Broskie zdecydowanie lepiej. Szukałem dalej i zmieniłem na układ ze źródłem prądowym z wątku Lampucera DAC i było gorzej, więc wróciłem do poprzedniego. Znajomemu zrobiłem na trafkach LTR-110 i słuchaliśmy wyjścia trafo i trafo + przedwzmacniacz lampowy, odczucie podobne jak poprzednicy na trafkach sucho i szczegółowo, na lampce dźwięk bardziej przyjazny zaokrąglony, z dobrą przestrzenią. Myślałem, że może trafka Lundahla będą posiadały to co ma lampa i trafo, ale widzę, że trzeba poszukać poprawy grzebiąc w układach lampowych.

no własnie ja tak czytam i nie wiem czy to jest kwestia gustu, co wpływa na odbiór ale u mnie na lundahlach nie odczuwam czegoś co nazywanie suchością...wręcz przeciwnie.

nie mam porównania. myślę żeby to sprawdzić tzn jak był to było z lampami dlatego pytam co macie u siebie.

nie wiem jak tych lampek używacie w dacach i we wzmakach, skoro każdy pisze o zaokrąglonym dźwięku

słuchałem mc-34 i dopiero w triodzie na fat boyach sylwanii dało się tego słuchać (a są wybitnie jasne)

jeśli tak te wszystkie lampki graja jak ten chinol to faktycznie, takie aplikacje lamp to porażka

Edytowane przez mamel

Wydaje mi się, że problem tkwi w szczegółach czyli nazewnictwie, a po drugie każdy ma inny gust. Jak by było inaczej to sprzedawał by sie tylko jeden wzmacniacz i jedne kolumny, a przy okazji i takie same pomieszczenie odsłuchowe. Ja kiedyś kupiłem wzmacniacz lampowy Audioromy, nie mogłem u siebie tego słuchać tak jak piszesz porażka. Sprzedałem razem z kolumnami i Behrem znajomemu i w jego pomieszczeniu zagrało to wspaniale.

Mamel z tego co wiem jesteś z Warszawy, ja też, zapraszam posłuchaj, ocenisz.

no własnie ja tak czytam i nie wiem czy to jest kwestia gustu, co wpływa na odbiór ale u mnie na lundahlach nie odczuwam czegoś co nazywanie suchością...wręcz przeciwnie.

nie mam porównania. myślę żeby to sprawdzić tzn jak był to było z lampami dlatego pytam co macie u siebie.

Ja zrobiłem na układzie z tej strony, wpis 27

Ukryta Zawartość

A tu masz oryginalną stronę, podobno sprzedają gotowe kity.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam mały problem z pożyczonym SRC2496, a mianowicie wiedziony ciekawością rozebrałem ptaszka aby sprawdzić czy aby na pewno jest na trafach LL1517 - no i jest ale.. z AKM sygnał idzie do pierwotnego traf poprzez kondensatory 33uF/35V tantalowe ,wtórne standardowo z 1K do masy .

Może mi ktoś wyjaśnić sprawę tych tantali ?

A ja mam inny problem. Może ktoś mi podpowiedzieć co może być uwalone....? Miałem zwarcie chwilowe na pierwszym kondzie po mostku (1000uF/25v) Teraz brak dźwięku i nie mogę sterować diodami na pierwszym panelu odpowiedzialne za wejście. świeci się tylko jedno ustawienie i pokazuje error na wejściu. Wciskanie source nic nie daje :/ sam ak ma wszystkie napięcia prawidłowe i można zmieniać ustawienie sample rate, dither itd. W głośnikach cisza absolutna.

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Panowie,

Zwracam sie z uprzejma prosba o pomoc.

jestem pod wrazeniem Waszej szerokiej wiedzy, sam niestety takowiej nie posiadam, przynajmniej na tym polu...

Stad moje zapytanie - czy bylby ktos sklonny i chetny w 'upgradzie' src2496 dla mnie ?

chcialbym upgrade sekcji ac i ca.

Skontaktowalem sie z jednym z userow, ktory pomogl innemu - ale ten osobnik juz na tym forum sie nie pojawia niestety.

Prosze o kontakt na pm,

dzieki za uwage i mam nadzieje do uslyszenia

pzodrawiam

• 3 tygodnie później...

W zasadzie juz wszystko w temacie napisane. DEQ to to samo co co SCR tylko z gorszym zasilaniem i bez upsumplingu.

Podstawowe i popularne opcje:

-by pass wejscia cyfrowego

-wyjscie: kondy, trafa lub lampy

- podmiana DACa na 4396 (lub podobno jesz ze lepszy 4395, tyle ze to juz niestety wymaga doprowadzenia 5v do jednej z nog chipa.

No właśnie miałem SRC przegrzebanego dokumentnie, poszedł do żyda i kupiłem sobie DEQ. Gra nieźle.

DACa wymieniać nie będę bo i po co, natomiast które kondensatory warto wymienić ?? Na pewno wyjsciowe, ale macie jakieś konkretne propozycje które się sprawdziły ??

Odnośnie kondensatorów w zasilaniu - wiadomo.

• Pokaż nowe odpowiedzi