Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre sieciówki do 500 zł

profundis

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam kolejną propozycję - poza testem odsłuchowym kabli zasilających, dodatkowo badanie słuchu.

Okaże się co jest zazwyczaj w świecie "audiofilskim" normą, że większość słyszących kable ma wręcz przeciętną zdolność słuchową.

Ale najlepiej pisać bzdury o wpływie sieciówki na wysokie/niskie tony.

Kiedyś w formie zabawy były robione testy na słuch, słyszący wypadli gorzej od tych potencjalnie głuchych.

wszystko gra tak samo? wolne zarty.

ilu uslyszy u siebie roznice miedzy powiedzmy 3 dobrymi transportami?

w sumie na forum jest niewiele osob ktore maja na tyle rozdzielcze systemy zeby opisac sensownie roznice pomiedzy nimi ale jakis nikt nie podwaza tego ze transporty graja tak czy siak.

ale kabli to przezyc nie mozecie.

gdzie logika? przeciez przy podpieciu takiego transportu wiekoszosc i tak nie uslyszy zadnej roznicy

w sumie na forum jest niewiele osob ktore maja na tyle rozdzielcze systemy zeby opisac sensownie roznice pomiedzy nimi ale jakis nikt nie podwaza tego ze transporty graja tak czy siak.

gdzie logika? przeciez przy podpieciu takiego transportu wiekoszosc i tak nie uslyszy zadnej roznicy

Transport jak chyba sam wiesz nie jest jedynie kawałkiem drutu, a na "transport" składa sie wiele czynników, by brzmiał on w taki czy inny sposób. Przetwornik CA, jakość zastosowanych podzespołów elektroniki, ekranowanie itd.

Pytanie brzmi jak mozna porównywać transport do metra przewodu, tego nie rozumiem.

Podam przykład bardzo prosty, nawet głośność mechanizmu płyty wpływa na nasze doznania akustyczne. Jak rozumiem przewodem sieciowym też kręcisz w trakcie słuchania muzyki.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Mateuszek daj spokój. Dobrze że panowie słyszą różnice między kolumnami. To i tak już dobrze a ty tu jakieś transporty przywołujesz :)

tego nie rozumiem

moje pytanie brzmi: czy slyszysz roznice miedzy transportami?

odpowiem za ciebie - nie, nie slyszysz. (gdybys slyszal to nie bylo by tej dyskusji...)

uwierz mi ze 5x szybciej usyszysz roznice miedzy zasialajcymi niz przyzwoitymi transportami

a to sa tylko druty takie sa realia czy ci sie to podoba czy nie

Chyba zgodnie z zasadami kabel czy przewodnik to tylko kreska na schemacie i nic się w życiu nie zrobiło samemu a żeby juz sprawdzić czy cos zmienia schemat myslowy logika mrówki nie pozwala ( nie postawie kropki celowo bo będzie zwarcie na schenacie) pozdrowionka.

Za to ty kolego @dlmtb pewnie nawet odróżnisz wygrzany złoty bezpiecznik od niewygrzanego ;)

A wiesz że bezpiecznika nie testowalem ale jak będzie różnica to opiszę co i jak :)
Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Transport jak chyba sam wiesz nie jest jedynie kawałkiem drutu, a na "transport" składa sie wiele czynników, by brzmiał on w taki czy inny sposób. Przetwornik CA, jakość zastosowanych podzespołów elektroniki, ekranowanie itd.

Nie jestem pewien, ale czy transporty nie cechują się czasem brakiem przetworników CA? A kable tym, że są ekranowane?

to jest takie bredzenie pijanego dziecka we mgle...

tego ze lampy graja roznie nikt nie podwaza a przeciez sa zrobione tak zeby mialy takie same parametry. roznia sie ciut miedzy soba skladem chemicznym i czasem minimalnie budwa ale elektrycznie musza byc identyczne.

i graja roznie i jest luz. ludzie jakos to moga przelknac.

a z zasllaczami juz jest bol dupy i placz

to nawet nie jest zalosne

Nie przekonasz fauny. Cała polityka bazuje na naszej naiwności i jeśli w polityce lub gdzie indziej jak w audio ktoś wychodzi z a schemat zostanie uznany za głupca. Wystarczy chcieć. Spróbować i czasami się pomęczyć.

P.S. zaraz wybory - pewnie się coś zmieni!!!

Nie jestem pewien, ale czy transporty nie cechują się czasem brakiem przetworników CA? A kable tym, że są ekranowane?

Dla przykładu...czy Arcam CDS27 jest transportem, czy nie jest?

Jeśli uznamy, ze jest...to przepraszam, co tam robi DAC?

Oczywiście można równie dobrze wysłać cyfrowy sygnał do zewnetrznego DAC'a i czy wtedy jest transportem?

Co do ekranowania, może warto pomysleć, nie pisać byle bzdur. Nie ekranuje się tylko przewodów, natomiast ekranowanie słabe może mieć wpływ na to, co się dzieje z elektronika w środku.

Tak raz jeszcze dla przypomnienia, ekranowanie nie dotyczy tylko przewodów.

Aby była jasność sprawy, bo jak widzę niektórzy zapędzają się w wymyślone przez siebie sformułowania i na sile wciskają je innym...doskonale znam wpływ głośników na zmianę brzmienia.

Natomiast napisze wprost, jeśli ktoś stwierdza, ze słyszy zmianę brzmienia...bo zmienił przewód zasilający, to bredzi.

Oczywiście można mowić i pisać wszystko, pytanie tylko dlaczego jakoś nigdy nikomu na świecie nie udało się tego dowieść w ślepym teście.

Zaczynaja się wtedy wymówki, kombinacje. Ale wcześniej jakże zdecydowane stwierdzenie ile to 1 metr przewodu wniósł powietrza i poprawił brzmienie...jasne.

I nie chodzi tutaj o to kto co słyszy lub nie, tylko o fakty. A fakty są takie, producenci stwierdzają, ze nie. Ma wpływu przewód zasilający, pomiary wskazują zerowy wpływ, testy jakie robiono na świecie wykazały, ze złotousi polegli na całej linii...ale nas krajowi batmani nadal twierdza, ze słyszą.

Bo cóż...ja napisałem powyżej ile wniósł nowy bezpiecznik w mojej domowej sieci.

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Dla przykładu...czy Arcam CDS27 jest transportem, czy nie jest?

Jeśli uznamy, ze jest...to przepraszam, co tam robi DAC?

Oczywiście można równie dobrze wysłać cyfrowy sygnał do zewnetrznego DAC'a i czy wtedy jest transportem?

Co do ekranowania, może warto pomysleć, nie pisać byle bzdur. Nie ekranuje się tylko przewodów, natomiast ekranowanie słabe może mieć wpływ na to, co się dzieje z elektronika w środku.

Tak raz jeszcze dla przypomnienia, ekranowanie nie dotyczy tylko przewodów.

Aby była jasność sprawy, bo jak widzę niektórzy zapędzają się w wymyślone przez siebie sformułowania i na sile wciskają je innym...doskonale znam wpływ głośników na zmianę brzmienia.

Natomiast napisze wprost, jeśli ktoś stwierdza, ze słyszy zmianę brzmienia...bo zmienił przewód zasilający, to bredzi.

Oczywiście można mowić i pisać wszystko, pytanie tylko dlaczego jakoś nigdy nikomu na świecie nie udało się tego dowieść w ślepym teście.

Zaczynaja się wtedy wymówki, kombinacje. Ale wcześniej jakże zdecydowane stwierdzenie ile to 1 metr przewodu wniósł powietrza i poprawił brzmienie...jasne.

I nie chodzi tutaj o to kto co słyszy lub nie, tylko o fakty. A fakty są takie, producenci stwierdzają, ze nie. Ma wpływu przewód zasilający, pomiary wskazują zerowy wpływ, testy jakie robiono na świecie wykazały, ze złotousi polegli na całej linii...ale nas krajowi batmani nadal twierdza, ze słyszą.

Bo cóż...ja napisałem powyżej ile wniósł nowy bezpiecznik w mojej domowej sieci.

Miałem na myśli typowe transporty, czyli CD, tylko z wyjściem cyfrowym oraz transport plików. Jeśli chodzi o kable, skoro kable (przewody) także mają ekranowanie i ma ono wpływ, to pomyślałem, że coś może być na rzeczy. Nie znam się specjalnie, biorę to na logikę :) Już się więcej nie odzywam w temacie :)

Ja czekam na odpowiedz lub polemikę do postu 492

Nie bawiłem się w wymianę okablowania w ramieniu.

Zawsze dokonywałem zmiany samego sprzętu i/lub wkładki.

Natomiast znam jegomościa, który bawił się w tego typu rzeczy w gramofonie za około 8K i 10K.

.bo zmienił przewód zasilający, to bredzi.

moj staruszek ojciec ktoremu juz powoli sluch sie konczy slyszy u mnie zasilacze wiec nie wyjezdzaj z takimi stwierdzeniami bo napisze cos o twojej matce

podjedz do kogos komu niezle gra i jak cie wpusci do domu to wtedy odszekasz swoej dyrdymaly

Miałem na myśli typowe transporty, czyli CD, tylko z wyjściem cyfrowym oraz transport plików. Jeśli chodzi o kable, skoro kable (przewody) także mają ekranowanie i ma ono wpływ, to pomyślałem, że coś może być na rzeczy. Nie znam się specjalnie, biorę to na logikę :) Już się więcej nie odzywam w temacie :)

Ależ właśnie chodzi o to, by odzywać się w temacie tym, jak i każdym innym.

Jeśli zmieniamy w torze analogowym przewody, to możemy oczekiwać zmiany w brzmieniu (np. Wyostrzenie).

Ale piszemy o zasilaniu, o 1 metrze przewodu, w którym nie płynie sygnał dzwiękowy, a płynie prąd. Już "popsuty" od samego źrodła i po drodze jeszcze transportowany jest poprzez roznej jakości sieć elektryczna.

Któryś z kolegów dał doskonały przykład, założenie lepszego przewodu w dystrybutorze paliwa nie spowoduje +20 koni mechanicznych dla naszego silnika.

Przewód elektryczny kończy się na gnieździe urządzenia, które o zgrozo znów jest...zwykle, jak w 99% urządzeniach na świecie. Żadne audiofilskim cuda, zwykle gniazdo wtyku przewodu elektrycznego.

A zanim żadne cuda, znów zwykły przewód elektryczny.

Pytam wiec jak ten metr ma cokolwiek dać, skoro jest tylko małym elementem całej sieci?

Nie bawiłem się w wymianę okablowania w ramieniu.

Zawsze dokonywałem zmiany samego sprzętu i/lub wkładki.

Natomiast znam jegomościa, który bawił się w tego typu rzeczy w gramofonie za około 8K i 10K.

To nie jest nic co jest skomplikowane. Zabawy fakt od ch.... Ale wnioski są istotne. Nie ma takiej możliwości żebym przy tym samym przekroju całości nie miał wpływu na dźwięk zwiększając lub zmiejszajac ilość ( ze stałej ilości każdego z drutów) przewodników !!!!!! Wy działcie na niebotycznych napięciach ale z wkładki gramofonowej jest namiastka tego co jest na wy np CD. Skala? Myślenie ? Tylko 0i1!!!!

Co dla niektorych ból!

Czekam nadal na to żeby ktoś coś na ten temat powiedział!!!

moj staruszek ojciec ktoremu juz powoli sluch sie konczy slyszy u mnie zasilacze wiec nie wyjezdzaj z takimi stwierdzeniami bo napisze cos o twojej matce

podjedz do kogos komu niezle gra i jak cie wpusci do domu to wtedy odszekasz swoej dyrdymaly

Dziecko nie muszę jechać i wpraszać się do kogoś by mieć dostęp sprzętu, o jakim Ty nie masz nawet bladego pojęcia.

Na tym świecie nie było nikogo, kto w teście wskazałby zmianę brzmienia przy zmianie kabla sieciowego, jak rozumiem...jesteś fenomenem.

Zapewne ruch wody w Wiśle tez ma znaczenie dla brzmienia zestawu audio. Nie brzmi wtedy sucho.

A teraz ciekawostka. Wraz ze wspólnikiem zrobiliśmy kiedyś w swojej firmie ze zwykłej sklejki platformę anty wibracyjna. Do mojego pokoju odsluchowego zaprosiłem kilku audiofili, którzy słyszą nawet kolce.

Powiedzieliśmy im, ze podstawkę antywibracyjna przywiozłem zza oceanu wraz z ńowym nabytkiem audio. Kosztowała mnie 800$.

Jakiez były achy i ochy. Ściąganie po kilkanaście razy urządzenia audio i ponowne stawianie na podstawce.

Zachwytom nie było końca. Oczywiście na koniec dowiedzieli się prawdę. I...nagle stwierdzili, ze faktycznie coś im nie odpowiadało w brzmieniu...było nawet ciut gorsze, takie suche.

Idiotyzmy audio nie maja sobie równych, on może jeszcze występują w świecie produktów Apple. Tam tez każda wada jest zaleta.

Ale piszemy o zasilaniu, o 1 metrze przewodu,

bzdura

piszemy o okolo 2-3 metrach przewodu (zazwyczaj sa to dwa kable i jakis rozgaleznik.) dodatkowo dochodzi przynajmiej ze dwa gnaizada IEC i dwa schuko. czyli nastepne newralgincze punkty.

choc niektorzy purysci mowia ze najwazniejsze jest ostatnie 1.8 metra od odbiornika....

bzdura

piszemy o okolo 2-3 metrach przewodu (zazwyczaj sa to dwa kable i jakis rozgaleznik.) dodatkowo dochodzi przynajmiej ze dwa gnaizada IEC i dwa schuko. czyli nastepne newralgincze punkty.

choc niektorzy purysci mowia ze najwazniejsze jest ostatnie 1.8 metra od odbiornika....

Purysci powiedzą wszystko.

Przy zestawie audio o wartości 60K nie stwierdziłem wraz ze znajomymi ŻADNEJ ZMIANY w brzmieniu audio.

A test robiliśmy w kilka osób, z czego 3 osoby to muzycy o dobrym osluchaniu danego repertuaru.

Ale jak napisałem, mnie osobiście cieszy wymyślna konsumpcja na rynku. Daje to prace i...zadowolenie z posiadania. A to już cenne.

Nie ma nikogo na siłach żeby porozmawiać o tym co napisałem? Jeśli nie to pitolcie sobie te swoje farmazony do końca miejsca na serwerze! Dobra platforma do pitolenia ale cały czas rozmawiacie o wytrzasaniu pustaków!

Kosztowała mnie 800$.

bredzisz i nawet o tym nie wiesz :-)

za 800 baksow nie kupisz dobrej podstawki nawet w polsce wiec twoi zmysleni koledzy powinni o tym wiedziec jesli sa audiofilami i maja nawet znikome pojecie o audio. looknij na cenniki polskich wykonawcow dobrych podstawek a sam sie przekonasz

twoja ignorancja jest tak wielka ze nawet nie masz pojecia o czym piszesz a jednak chcesz udowadniac racje

zalosne

ale to nie moja sprawa

dodam na koniec ze to jest watek o kablach za 500pln a nie o tym ze ktos chce udawac madrzejszego niz jest.

troche pokory bo w audio - tym bardziej na poczatku jest bardzo to potrzebne a przed toba jest jeszcze dluga droga

acha - mozesz miec zestaw za pierdylion a zagra jak kupa - nie cena robi dzwiek tylko doswiadcznie i zdrowy rozsadek

ale ja tam zalu nie mam - pozostaje i zyczyc powodzenia i pokory.

EOT

Między czym? Miedzy transportami?...wolne żarty. Większość w tym wątku na oczy nie widziała żadnego transportu CD.

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

A czy to nie jest tak, że po prostu kable sieciowe ingerują w to, co otrzymujemy z gniazdka? Dzięki czemu możemy pogorszyć lub poprawić? A nie przesłać w takiej samej postaci? Stosując analogię do stacji benzynowej... wąż z dystrybutora może być np. brudny lub stary i może nam to paliwo zanieczyścić, nie ma tu mowy o poprawie, tylko o pogorszeniu, dlatego jest to złe porównanie.

Możemy się założyć ze nikt nie odpowie nna moje pytanie. Bo nikt tego nie sprawdził. Po prostu nikomu się nie chciało a czasami to nas odróżnia od fauny - ze nam się chce. Poczekam jeszcze chwilę i nie mpostawie kropki bo się schemat po.......rdoli

Między czym? Miedzy transportami?...wolne żarty. Większość w tym wątku na oczy nie widziała żadnego transportu CD.

witam serdecznie

:-)

no pewnie ze nie widziala ale glos zabiera i jeszcze pyskuje

Dzięki czemu możemy pogorszyć lub poprawić?

mozna tez popsuc i to zdrowo

wlasnie wlozylem anaconde helix alpha do listwy i wszytsko zgaslo. kabe za gruba kase a gra w sumie tylko jako tako pod koncowka lub transportem...

braku barku wpływu przewodów w ramieniu gramofonu.

sa i to spore ale na prawde trzeba miec dobry tor zeby to uslyszec. ja sam patefonu nie mam ale znajomi stosuja tam raczej szybkie i jasne kable (srebro albo cos w stylu nordost frey) wyciagajace detal i nie mulace.

A nie przesłać w takiej samej postaci?

w sumie nie ma kabli bez "farby" kazdy cos tam wnosi. kwestia zeby nie psul duzo. a jak poprawiac to w ta strone w ktora nam pasuje. oczywiscie efekciarstwo jest mile widziane

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.