Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIR9001 + WM8740 by pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

Rambo, 22 Wrz 2009, 08:56

>pkrecz - patrzyłem na PCB i zastanawia mnie czy nie lepiej górną stronę wykorzystać na jedną masę

>dla analog i cyfry (można z na niej wyjątkowo coś poprowadzić jak już nie zmieści się na spodniej

>części) a spód na połączenia innych rzeczy.

>Wydaje mi się, że to najlepsza koncepcja dla szybkich układów analogowo-cyfrowych.

Jak mozna zakładać wiekszość połaczeń na warstwie bottom layer dla układu z elementami smd?

Jezeli układ działa w miare poprawnie z łaczem OPTO, to najprawdopodobniej w PCB nie ma większych błedów. Problem z SPDIF moze wynikać np ze wzbudzania się układu wzacniacza sygnału SPDIF na bramce 74HCU04. To mozna na poczatek sprawdzić oscyloskopem przy braku sygnału coax.

BTW - DAC jest na razie bez układu filtra z wyjściem różnicowym - trzeba go chyba dokończyć żeby co mozna było powiedziec więcej.

tomek_j - nie było moją intencją wskazywanie przyczyny nieprawidłowego działania. Rzeczywiście, w przypadku smd to może się odrobinę skomplikować. W takim razie chodziłoby o ideę możliwie dużej płaszczyzny jednej masy dla analoga i cyfry oraz zgrupowania w jednej części analoga a w drugiej części PCB cyfry.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, 22 Wrz 2009, 10:38

W takim razie chodziłoby o ideę możliwie dużej

>płaszczyzny jednej masy dla analoga i cyfry oraz zgrupowania w jednej części analoga a w drugiej

>części PCB cyfry.

z masami to oczywiście masz rację. Z ortodoksyjnym grupowaniem może być problem - trzeba by ciąć WM8740 na pół :-)) Jednak generalnie powinno sie przestrzegac zasady by nie prowadzić ścieżek z sygnałami analogowymi blisko ściezek z sygnałami cyfrowymi czemu grupowanie wlementów na PCB według tej zasady sprzyja. Tutaj ten warunek wydaje sie z grubsza spełniony.

Tsk na marginesie autor płytki wstawił projekt przed wykonaniem i wtedy większych uwag nie było. Wiem że była sugestia wylewki masy analogowej - szkoda że nie zostało to zrobione, ale przeiez to prototyp

Po uporządkowaniu kabelków i wykonaniu solidnych połączeń brumu już nie ma :))) Wysyłam prototyp do Tomka (tomek_j) celem wykonania pomiarów.

>Molibden,

>jacent3, 13 Wrz 2009, 20:19

>>Tak sobie wymyśliłem żeby kupić jakiegoś CDeka, wyciąć z niego środek i sygnał spdif z napędu

>puścić

>>na tego DACa. Ma to sens? Napotkam po drodze jakieś problemy natury technicznej? Czy będzie to

>>raczej operacja typu plug & play? :

>Ma to sens ale z pominięciem toru SPDIF, sygnały z dekodera od razu na DACa.

>Będzie PnP.

Niestety nie jest to taka oczywista sprawa :(

pkrecz usatwił określony format wejściowy na WMach a na CDekach zdarzają się różne , więc może byc konieczne podnoszeniek nóżek i stosowanie kabelków,

a przedewszystkim dlatego, że DIR to świetny odbiornik i nie ma wielkiego (moim zdaniem zadnego) sensu w prostym dacu iść wprost na I2S, a pojawią się problemy logistyczne z zegarami (napedu i przetwornika) i inne takie,

Rózne CD ma ją różne formaty przesyłu danych i różne zegary, czasami nawet dwa i dla laika nie jest to "kawałek cistka"

• 2 tygodnie później...

DAc, który dostałem od Piotra (pkrecz) składal sie z płytki DAC projektowanej w tym watku i płytki analogówki na opampach wg schematu z noty katalogowej układu WM8740. Jakie to opampy, to pewnie napisze autor:-)

Po podłaczeniu wszsytko zadziałało- układ analogówki zasiliłem napięciem +/-9V z układów LM317/337.

Odsłuchowo nie bedę sie rozpisywał bo i tak każdemu pasuje co innego. Mnie się podobało, bo lubie DAC Wolfsona. Generalnie w czasie odsłuchów nic nie wskazywało na to by DAC miał jakiś feler - wręcz przeciwnie - wedłyg mnie konstrukcja jest zaprojektowana prawidłowo - stereo, dynamika, brak szumów wszystko jest w porządku . Sygał wejściowy był podawany przez Coaxaial, i nie zauważyłem problemów o których pisał Piotr (brumienie i mniejszy poziom sygnału. Na zdjeciu DAC w trakcie pracy i płytka analogówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13689-100004193 1254664246_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W następnym kroku zostały wykonane pomiary programem Right Mark z uzyciem wewnętrznej karty Audiophile 2496.

Pomiar zostal wykonany dla 16 bitów i fs=44,1kHz, bo głównie z takim sygnałem bedzie pracował DAC. Sprawdziłem tez z 24bit i 88,2kHz. W tym przypadku wyniki pomiarów były jeszcze lepsze.

Na poczatek zestawienie wyników pomiarów. Juz tu widaż że jest lepiej niż dobrze uwzględniają fakt stosowania karty PCI- ale o tym za chwilę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odpowiedź częstotliwościowa - bardzo dobrze. Kanały równe, pasmo bez zastrzeżeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poziom szumów. Byłoby bardzo dobrze gdyby nie 50Hz i harmoniczne. Ale we szsytkich pomiarach z kartą audio PCI jest ten problem. Zakładam,że przydźwięk przenosi sie z zasilacza komputera. Zresztą poziomy są taki eże na pewno nie bedzie tego słychać - jest lepiej niż dobrze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zniekształenia harmoniczne THD - bez zatrzeżeń

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I ostatni pokazywany pomiar zakres dynamiki - również lepiej niż dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedynym "mankamentem" było zbyt duży ofset na wyjściu analogu: 54mV i 77mV, ale to jest kwestia doboru elementów.

Generalnie według mojej opinii ten DAC jest zaprojektowany poprawnie. Potwierdzaja to testy odłuchowe i pomiary.

To na razie miałbym tyle ne ten temat :-))

>tomek_j

Oficjalnie BARDZO DZIĘKUJĘ za przeprowadzone pomiary i za czas poświęcony temu projektowi. Z wyników pomiarów jest bardzo zadowolony :)))

Mała errata odnośnie analogówki. Analogówka nie jest z noty katalogowej WM'a tylko zaczerpnięta z opracowań Andrzeja Stelmacha, za co chciałbym mu w tym miejscu bardzo podziękować. Generalnie filtr analogowy to Bessel II-go rzędu w konfiguracji Sallen-Key liczony na 75kHz.

Gratulacje, dobrze wyszło!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Tak wygląda ostateczna wersja płytki (bez analogówki).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem co to znaczy "ostateczna", ale czy pady pod kondensatory wyjściowe [ C40-C43 ] moża zrobić większe? Po dolutowaniu przewodów lub większych kondensatorów mogą się odrywać.

Co Koledzy myślą o prowadzeniu sygnału audio przez DIPSWITCH'e (dobrej jakości ze złoconymi stykami) ? Myślę o płytce z odłączaną analagówką ... :)))) Powstałaby jedna uniwersalna, ale decyzja jeszcze nie podjęta :)))

>Co Koledzy myślą o prowadzeniu sygnału audio przez DIPSWITCH'e (dobrej jakości ze złoconymi stykami)?

Tu raczej wazniejsze jest ekranowanie (oblanie masa) sciezek sygnalowych, wplywa to znaczaco na przesluchy miedzykanalowe.

Co do analogówki to nie planuję oddzielnej płytki. Myślę o dwóch rodzajach płytek:

1. Bez analogówki tak jak wyżej - wersja dla dłubaczy :)))

2. Kompletny DAC z analogówką - tylko polutować i słuchać :)))

Co Wy na to ?

>1. Bez analogówki tak jak wyżej - wersja dla dłubaczy :)))

>2. Kompletny DAC z analogówką - tylko polutować i słuchać :)))

Bardzo dobry pomysł, i wilk cały i teściowa syta.

Prace nad płytką trwają, także będą dwie wersje.

1. Bez analogówki - jak wyżej

2. Z kompletną analogówką - w trakcie prac :)))

A mógłbyś tak umieścić wyjścia z analogówki żeby można było wlutować sobie złącze ARK? Kto chce to sobie wlutuje złącze albo bezpośrednio kabelki.

• Pokaż nowe odpowiedzi